Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, daron64 napisał(a):

A czym zabezpieczacie korozję? O ile w opryskiwaczu, to są takie plamy miejscami, to idzie to wyczyścić i zamalować, o tyle w rozsiewaczu mam dużo takich bardzo bardzo drobnych ciapkow, kropek, zadrapań - nie wyczyszcze tego, bo pokalecze obok fabryczna farbę. Czy się nie pier**lić, i tylko na zimę go zakonserwować (czym?) i tyle? To samo zresztą mam. W siewniku

Ja po robocie pryskam olejem przekładniowym z ropa 

Stoi na dworze pod plandeka i jakoś się trzyma 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał(a):

Tak. 

Mam zawieszany 1000l i tak czytam, że masz 1000L do ciapka, myślę sobie "mój Boże, do mocarnej 60 doszla mocarna 30" i dopiero po chwili "ty debilu, przecież chodzi napewno o ciągany" 😅

2 minuty temu, daron64 napisał(a):

" 😅

Edytowane przez daron64
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

600l jeździłem siuntką to przy pełnym jechałem jak ze wspomaganiem przy pełnym obciążeniu przodu. Jak powiesiłem na ciapku to max lałem 400l. 

To ja 60 nic dużego nie ciągnąłem. Do 7011 zaczepiłem rozsiewacz zasypany gdzieś 700-800kg + waga rozsiewacza. Więcej bym nie sypał. 1000L zawieszam do Zetorka 8145, albo casea, ale jeżdżę z tym ostrożnie. Gdzieś pisałem, że jakoś tak mentalnie nie mogę wysiąść z tej 60/7011 i wszystko mi się takie duże i ciężkie wydaje

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Echch...kurna ..

Zima idzie, cza musi se kupić opony zimowe....tylko jakie, za ile, gdzie zamówić?

Może ktoś coś by podpowiedział?

Ja tam sprawdzam na necie ceny, potem idę do jedynego pobliskiego zakładu, pytam i ceny u nich i najczęściej są troszkę wyższe niż na necie, ale licząc ewentualną wysyłkę (choć najczęściej za darmo) + to co oni wezmą za wymianę, to na komplecie wychodzi mi ze stówę drożej może u nich, to zawsze tam biorę, ale to z myślą o tym, że chłop niech sobie zarabia i utrzymuje zakład jak najdłużej - mam przynajmniej gdzie zajechac, niezależnie od pory dnia i dnia tygodnia, można zawsze zadzwonić i jeśli jest w domu, to zawsze pomoże. 

A co do samych opon, to ja po zakupie sprzed kilku lat, jak kupiłem z za***isty mi opiniami uniroyale rainsport bla bla bla - takie super ekstra och i ach, to kupuje teraz jakieś sredniaczki zawsze - coś powiedzmy cenowo jak Dębica uhp. 

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, daron64 napisał(a):

To ja 60 nic dużego nie ciągnąłem. Do 7011 zaczepiłem rozsiewacz zasypany gdzieś 700-800kg + waga rozsiewacza. Więcej bym nie sypał. 1000L zawieszam do Zetorka 8145, albo casea, ale jeżdżę z tym ostrożnie. Gdzieś pisałem, że jakoś tak mentalnie nie mogę wysiąść z tej 60/7011 i wszystko mi się takie duże i ciężkie wydaje

Ja tam sprawdzam na necie ceny, potem idę do jedynego pobliskiego zakładu, pytam i ceny u nich i najczęściej są troszkę wyższe niż na necie, ale licząc ewentualną wysyłkę (choć najczęściej za darmo) + to co oni wezmą za wymianę, to na komplecie wychodzi mi ze stówę drożej może u nich, to zawsze tam biorę, ale to z myślą o tym, że chłop niech sobie zarabia i utrzymuje zakład jak najdłużej - mam przynajmniej gdzie zajechac, niezależnie od pory dnia i dnia tygodnia, można zawsze zadzwonić i jeśli jest w domu, to zawsze pomoże. 

A co do samych opon, to ja po zakupie sprzed kilku lat, jak kupiłem z za***isty mi opiniami uniroyale rainsport bla bla bla - takie super ekstra och i ach, to kupuje teraz jakieś sredniaczki zawsze - coś powiedzmy cenowo jak Dębica uhp. 

Ja robie podobnie, sprawdzam w zakładzie i necie. Patrze tylko żeby się nie wkopać bo opony swego czasu bardzo podrożały i zakłady narobiły zapasów i potrafią mieć dużo drożej niż w necie. Też biore średniaki zazwyczaj koreańce albo jakieś inne turasy. Ostatnio miałem Paxaro to b. dobre opony.

Opublikowano
5 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Echch...kurna ..

Zima idzie, cza musi se kupić opony zimowe....tylko jakie, za ile, gdzie zamówić?

Może ktoś coś by podpowiedział?

Ja postawiłem teraz na wielosezon. W wulkanizacji mi zamawiał i wziął Kormorany. Podobno dobre opinie mają. Miałem zamawiać Nokiany, ale doliczyć montaż to na flaszke by może zostało, to dałem chłopu zarobić

Opublikowano
35 minut temu, rafal4610 napisał(a):

Ja postawiłem teraz na wielosezon. W wulkanizacji mi zamawiał i wziął Kormorany. Podobno dobre opinie mają. Miałem zamawiać Nokiany, ale doliczyć montaż to na flaszke by może zostało, to dałem chłopu zarobić

Miałem wielosezon nokiany i w trzecim roku w grudniu na szybko zakładałem zimówki ( dębica) bo jeździłem jak na łyżwach 

2 godziny temu, GABBER85 napisał(a):

poleci kto  jakich "sprawdzonych" handlorzów z ciągnikami  ~Kielce-Radom-Sandomierz -Czestochowa - Kraków

bo  jeżdże i jestem zrozpaczony

🤣 Nie ma sprawdzonych . Na czymś muszą zarobić. A czego szukasz?

Opublikowano
56 minut temu, rafal4610 napisał(a):

W wulkanizacji poleca mi chińskie...że bardzo dobre...roadx..

Sam nie wiem...

A wielosezonowe to nie...

Opublikowano
7 godzin temu, 6465 napisał(a):

Do ciapka podpinam jeden wąż bo mam tylko jedno wyjście hydrauliczne  drugie zabrane do tura 🫢. Przydał by się MF do niego ciapek za słaby jak się jedzie pierwszy raz i ziemią nie ubitą. 

Zmień rozdzielacz, ja w trzydziestce mam 3 sekcje na zewnątrz +jedną na tuza z przodu. Też mam 1000 ciaganego tylko właśnie zakończyłem w nim tuning

20241018_150523.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, rafal4610 napisał(a):

Kormorany te lepsze to to samo cco micheliny.

Opublikowano
4 godziny temu, GABBER85 napisał(a):

poleci kto  jakich "sprawdzonych" handlorzów z ciągnikami  ~Kielce-Radom-Sandomierz -Czestochowa - Kraków

bo  jeżdże i jestem zrozpaczony

Trochę zboczyć z trasy pod Radomskiem kietlin czy jakoś tak . Podobno gość ma dobre sztuki i droższe od rynkowych . Sprowadza traktory . 

Teraz, mf362 napisał(a):

Trochę zboczyć z trasy pod Radomskiem kietlin czy jakoś tak . Podobno gość ma dobre sztuki i droższe od rynkowych . Sprowadza traktory . 

Bo okolice Kielc to pełno kombinatów 

Teraz, mf362 napisał(a):

Bo okolice Kielc to pełno kombinantów 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Zmień rozdzielacz, ja w trzydziestce mam 3 sekcje na zewnątrz +jedną na tuza z przodu. Też mam 1000 ciaganego tylko właśnie zakończyłem w nim tuning

20241018_150523.jpg

Ja mam 2 sekcje na tura i 1 z rozdzielacza fabrycznego zostaje na opryskiwacz. 

Chciał bym mieć takie duże podwórko. 

Opublikowano (edytowane)

@mf362  chyba jest jak piszesz

W dniu 19.10.2024 o 15:15, Stodoła napisał(a):

. A czego szukasz?

chyba jednak MF

W dniu 19.10.2024 o 16:31, mf362 napisał(a):

Bo okolice Kielc to pełno kombinatów 

.. ty w moich rejo nie byłeś, płn. młp....😆

Edytowane przez GABBER85
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, rafal4610 napisał(a):

Ja postawiłem teraz na wielosezon. 

Paru znajomych co zakładali wielosezon, to zmieniali po pierwszym śniegu. 

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

W wulkanizacji poleca mi chińskie...że bardzo dobre...roadx..

Sam nie wiem...

A wielosezonowe to nie...

U mnie chłopak w wulkanizacji też poleca chińskie. Ale tak jakoś wole  troszkę dopłacić i nawet te Dębice czy kormorany kupić.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

dej se spokój z Dębicami, robie ponad 30k rocznie i wiem co mówie

aco do chińskich to już nie jest tak jak 10 lat temu, dziś są do wyboru tania tandeta albo  droższe jakościowe, problem w tym że to wogóle inny świat i  ciężko sie poznać które ich marki są dobre bo  tyle ich jest [ i nie tylko opony], Bo PL importer importuje kontener zachwalanej marki CHN bo mu tak doradzili albo bo tak uznał, albo bo to schodzi...

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

Jeździłem trzy lata na imperialach wielosezonowych, złego słowa nie moge powiedzieć, dość ciche, za tę cenę mają tylko jedną wadę - dość szybko się zużywają, 40kkm i na zime juz się nie nadawały

trzeba brać pod uwagę, że to nie są opony stricte zimowe i margines bezpieczeństwa trzeba zachować, ale i tak nieźle się spisywały

w lecie też nie było źle

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

robie ponad 30k rocznie i wiem co mówie

Czy 30k to az tak duży przebieg? Brat robił w delegacji, to lekko 60-80rocznie krecil. Kiedyś kontrolowaliśmy busa, to w rok miał natrzaskane ~300k - i to jest przebieg, po którym można powiedzieć, że się wie co się mówi 😅

Robię prywatnym po 30k + x km w robocie (ciężko powiedzieć ile) różnymi autami w różnych warunkach na różnych oponach - zima/lato/wielosezon/at, nowe lepsze, nowe średnie, uzywki. Zaliczone pare szkoleń z jazdy. Jak przesadzisz, to opona za Ciebie roboty nie zrobi. Jako jedna ze składowych może się złożyć na to, że w jakiejś sytuacji się uratujesz, ale nie zrobi tego sama z siebie, bo będzie droższa. 

Tak czy siak, moim zdaniem, poza jakimiś naprawdę ekstremalnymi sytuacjami, to różnica jaką można odczuwać na codzien, to co najwyżej hałas. Ale znowu to w sumie, jak to mówią, jedyny punkt styku auta z podłożem, więc chyba i nie powinno się na tym przesadnie oszczędzać. Zresztą to jak z kazdym porównywaniem - musiałoby się mieć identyczne warunki i identyczną sytuację, żeby móc porównać dwie różne opony, a tak to tak naprawdę tylko gadanie, co się komu wydaje.

A co do "jakości" to nie miałem nigdy Chińczyków żeby oceniać. Wulkanizator mocno chwalil. Ja tam nie twierdzę, że są złe, ale jakoś nie mogę się przekonać 🤷

Edytowane przez daron64
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v