Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, wlamaj1 napisał(a):

Nie sądzę żeby do tego doszło. Skoro urzędy to porejestrowały to zrobiły to zgodnie z obowiązującym prawem, a jak złamały prawo to muszą za to odpowiedzieć. Za dużo komplikacji i ryzyka że będą pozwy o odszkodowania...

Urzędy się tym nie przejmują, generalnie - u nas urzędnicy losem obywateli się wogóle nie przejmują. Cofną rejestrację i tyle. Generalnie, powinno być coś takiego, jak zachowanie praw nabytych, czyli nie można zarejestrowac - od daty wyroku. Ale znając naszych urzędników, to nawet nie powiadomią właścicieli. Wyjdzie, że nie masz rejestracji - przy kontroli.

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał(a):

Urzędy się tym nie przejmują, generalnie - u nas urzędnicy losem obywateli się wogóle nie przejmują. Cofną rejestrację i tyle. Generalnie, powinno być coś takiego, jak zachowanie praw nabytych, czyli nie można zarejestrowac - od daty wyroku. Ale znając naszych urzędników, to nawet nie powiadomią właścicieli. Wyjdzie, że nie masz rejestracji - przy kontroli.

urzędy j sądy to są chore tematy w naszym Państwie 

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, jahooo napisał(a):

Podobno nawet w lesie nie wolno takim sprzętem jeździć czy na terenie gospodarstwa.

Że niby traktor powinien być skonfigurowany i zutylizowany. 

Szkoda rolników. 

Opublikowano
7 godzin temu, mf362 napisał(a):

Teraz to mają problem posiadacze Belarus MTZ od 2016 roku . Połakomili się na prosty tani sprzęt a teraz zostaną cofnięte rejestracje . 

Chyba bajka to.

Pamiętam jak stały na składnicach od razu z tablicami rejestracyjnymi chyba właśnie po to żeby obejść te Euro ileś tam

Opublikowano
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Chyba bajka to.

Pamiętam jak stały na składnicach od razu z tablicami rejestracyjnymi chyba właśnie po to żeby obejść te Euro ileś tam

nie bajka któryś producent prawdopodobnie NH wynajął jakąś kancelarie prawna i Ci znaleźli jakieś nie dociągnięcia w przepisach i się zrobiła gruba afera wydziały komunikacji są wkurzone bo mają dużo pracu wszyscy oczywiście ich bluźnią ale to takie prawo mamy w UE i teraz jak właścicielowi cofną rejestrację to będzie musiał skarżyć firmę która mi to sprzedała to jakaś firma z Sokółki najwięcej tego rejestrowała 

Opublikowano
13 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Pany taka sprawa - macie jakiś pomysł na zastosowanie dla lekko przegnitej drobnej zrębki? Leżakowała pod przykryciem ale i tak się zgrzała i do palenia się już nie nadaje. 

Na kompost i z wiosny na pole 🤔

Opublikowano
Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Chyba bajka to.

Bielarusy z ruskimi silnikami i chinole u Korbanka.

Opublikowano
28 minut temu, KlimekPL napisał(a):

Pany taka sprawa - macie jakiś pomysł na zastosowanie dla lekko przegnitej drobnej zrębki? Leżakowała pod przykryciem ale i tak się zgrzała i do palenia się już nie nadaje. 

pod borówkę

Opublikowano

Pamiętacie pieski które tu wstawiałem? 

Dziś pojechały pod Turek. Około 300km🤦‍♂️ mają ludzie fantazję😄

Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał(a):

Z jakiego drzewa te zrębki ?.

Opublikowano

Pamiętam jednego roku mieliśmy "stęchłe" zrębki i bez problemu się paliły aby był żar. Mowa o kopciuchu a nie o piecu z podajnikiem. Spróbuj je trochę rozciągnąc i przesuszyć a myślę że pójdą z dymem

Opublikowano
14 minut temu, GABBER85 napisał(a):

Wysusz te zrebki  bedą sie palić, trzeba przegarnywać cienko i  zbierać z góry

jak ma gdzieś puste poddasze z desek albo strop to niech rozsypie na lato albo na puste klepisko w  stodole 

Opublikowano
38 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Jakie parametry powinien mieć halogen LED żeby oświetlić plac 15x20m? Zamontowany byłby na wysokości ok 4,5m mniej więcej na środku krótszego boku. Tak na szybko patrząc to większość jest 50w. Starczy taki? 

Ciężko powiedzieć. Ja miałem na garażu jakieś 3m nad ziemia i na chacie, gdzieś z 8m nad ziemia. Oba 50W. Podwórko które oświetlały to 12 arów. Ale umieszczone na budynkach po jednej stronie podwórka (jeden trochę wysunięty). To na kilku metrach przed było super, ale na końcu (ze 30-40m) to tylko tyle, że idąc sobie ruja człowiek nie rozbije

Aha i dawalbym jak najwyżej, bo tak jak miałem na garażu, to było ok - jeśli miało się źródło światła za plecami. Jeśli szło się w jego kierunku, to bardziej tej halogen oślepiał niż oswietlal

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, konteno napisał(a):

jak ma gdzieś puste poddasze z desek albo strop to niech rozsypie na lato albo na puste klepisko w  stodole 

u mnie wozili na kupe zrebki iglaste 20cm wilgne a pod spodem gorącei zbierałem z wierzchu do worków tylko na deszcz przykrywałem, teraz sie jara

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v