Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

daje się przez skraplaczem siatkę gęstą i dość często czyści, te rolnicze też nie są takie rzadkie

obraz.png

obraz.png

obraz.png

Nie Ty szukałeś tego mosiężnego 'czegos " do kombajnu??? Wpadli mi dziś w ręce, mogę zrobić zdjęcia 

Opublikowano
2 minuty temu, ZetorMisio napisał:

Nie Ty szukałeś tego mosiężnego 'czegos " do kombajnu??? Wpadli mi dziś w ręce, mogę zrobić zdjęcia 

Już zakupiłem, a masz coś jeszcze do tego modelu ?

Opublikowano
bratrolnika napisał:

1 godzinę temu, SamaPrawda napisał:

Widzę wpadł temat klimy to też się dopytam, od czego może słabnąć klima? nabita jak trzeba, sprężarka jest ok, pasek się nie ślizga, chłodnice czyste, moje jedyne podejrzenie to zawór rozprężny, niby parownik robi się zimny, ale przy średnim słońcu nawiewy muszą chodzić na max obrotach a mimo to nie robi się lodówka w środku, da rade jakoś sprawdzić taki zawór? Klimatyzacja jest dokładana, ale w pierwszych latach działała super, a teraz z roku na rok coraz słabiej.

Wg fachmana który naprawia klimatyzację czynnik z czasem "wynika", znika z układu, robi się go mniej

Co roku nabijam klimę, więc to odpada. U nas niema nikogo ogarniętego od klimy, wszyscy tylko nabijają i na tym się wiedza kończy.

Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał:

Już zakupiłem, a masz coś jeszcze do tego modelu ?

Mam to " cuś", mam siłowniki od motowideł i takie koło żeliwne co prowadzi palce w hedrze . Od classa mercura. Aaa jeszcze jakieś panewki drewniane do tyłu i jakie napinacze 

A i mam całą przednia oś ale bez kół 

Opublikowano
8 minut temu, SamaPrawda napisał:

Co roku nabijam klimę, więc to odpada. U nas niema nikogo ogarniętego od klimy, wszyscy tylko nabijają i na tym się wiedza kończy.

Po nabiciu kilka razy trzeba by się zainteresować osuszaczem, bo jego wydajność z czasem spada, jak układ nie jest szczelny

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Wg fachmana który naprawia klimatyzację czynnik z czasem "wynika", znika z układu, robi się go mniej

Tu się z Toba nie zgodzę. w 13 roku kupiliśmy golfa 4 zrobilismy mu wtedy serwis klimy. Jeżdżone było 10 lat nic niee robione przy klimie dzialala do końca. Jak go w tym roku rozbieralem to normalnie gaz byl i olej

Opublikowano
jahooo napisał:

8 minut temu, SamaPrawda napisał:

Po nabiciu kilka razy trzeba by się zainteresować osuszaczem, bo jego wydajność z czasem spada, jak układ nie jest szczelny

Wymieniony, większej różnicy niema, zastanawiam się nad izolacją dachu, bo to jest mf, tam wszystko jest w dachu jedynie pod blachą i kawałkiem plastiku. Zwłaszcza, że jak słońce zachodzi to klima działa coraz lepiej.

jedrus2020 napisał:

bratrolnika napisał:

Tu się z Toba nie zgodzę. w 13 roku kupiliśmy golfa 4 zrobilismy mu wtedy serwis klimy. Jeżdżone było 10 lat nic niee robione przy klimie dzialala do końca. Jak go w tym roku rozbieralem to normalnie gaz byl i olej

Mam a4b6 w tym roku 7 rok nic w klimie nie robiłem, działa cały czas, co prawda już ledwo zipie i trzeba zrobić serwis, zawsze jakieś ubytki będą

Opublikowano
34 minuty temu, SamaPrawda napisał:

Ja miałem kiedyś volvo przez 8 lat tylko sam odgrzybiałem i chodziła że w środku lata można było zamarznąć. W Mercedesie nabijam 2x w roku bo gaz sp***dala. Byłem u kilku "fachowców" wymieniałem po kolei wszystko a gaz cięgle sp***dala. Takie to majstry. Podłączyć maszynke, wziąć kase, im częściej tym lepiej.

Opublikowano

Nieszczelności w klimatyzacji to nie jest taki prosty temat, jeżeli nie ucieka odrazu to trudno to znaleźć, między innymi przez to, że metal kurczy się w niskiej temperaturze, opowiadali mi jak dwuletniego Hyundaia rozpruli bo czynnik uciekał w kilka dni, dopiero jak sprawdzili pod ciśnieniem parownik pokazała się dziurka wielkości szpilki.

Opublikowano
1 godzinę temu, jedrus2020 napisał:

Cholera wie, u mnie auta dłużej niż 5 lat nie jeżdżą, ale tak jak mówisz, też miałem przypadek że przez te pięć lat nic się nie dotykałem 

Ale np w innym aucie sprawdził, mówi że jest ok, dobił czynnika, działało, za pół roku znów nie działa. Trzy dni stał na serwisie, i dopiero gdzieś na skraplaczu się mini nieszczelność pojawiła 

Opublikowano
2 godziny temu, SamaPrawda napisał:

Nieszczelności w klimatyzacji to nie jest taki prosty temat, jeżeli nie ucieka odrazu to trudno to znaleźć, między innymi przez to, że metal kurczy się w niskiej temperaturze, opowiadali mi jak dwuletniego Hyundaia rozpruli bo czynnik uciekał w kilka dni, dopiero jak sprawdzili pod ciśnieniem parownik pokazała się dziurka wielkości szpilki.

jaki problem sprawdzić , kupuje się takie urządzenie https://allegro.pl/oferta/detektor-gazu-wykrywacz-nieszczelnosci-hydrogen-9918341824

Opublikowano

Powtórzę to co pisałem wcześniej, jeżeli ucieka ci gaz w kilka godzin/dni i to w jakimś łatwo dostępnym miejscu to znajdziesz to szybko, ale jeżeli z 1kg przez rok zginie ci 500g to nijak tego nie znajdziesz, nie mówiąc już o tym, że nigdy nie wciągniesz 100% gazu w maszynę

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Ja miałem kiedyś volvo przez 8 lat tylko sam odgrzybiałem i chodziła że w środku lata można było zamarznąć. W Mercedesie nabijam 2x w roku bo gaz sp***dala. Byłem u kilku "fachowców" wymieniałem po kolei wszystko a gaz cięgle sp***dala. Takie to majstry. Podłączyć maszynke, wziąć kase, im częściej tym lepiej.

Stara S40 ('96), która mam od chyba 2013r tylko raz była w serwisie, bo waliło dość mocno grzybem. Niby coś tam dobili wtedy czynnika. Ale generalnie poza smrodem chłodziła luks. Nawet teraz chlodzi lepiej niż S60 ('09), które miało rok temu nabijana świeżo klimę (spotkanie z sarna). W 60 chyba kompresor, bo im szybciej jadę, tym lepiej chlodzi - np jadąc latem w korku niby leci chłodne, ale to nie to - dopiero jak gdzieś szybkiej zaczynam jechać, to robi robotę. Za to w 40 niezależnie od prędkości - gil z nosa.

Moja ma kie cee'd i co roku problem z klima - gdzieś spiernicza, ale bardzo bardzo powoli i nie są w stanie zlokalizować. 

9 godzin temu, jacek1296 napisał:

Jak jesteś zainteresowany tą przyczepą, mogę rzucić  okiem.

Brony wahadłowe nie nadają się na Twoje gleby.

Akurat ta to najmniej z tych wszystkich, które wrzuciłem 😅 ale dziękuję

A z brona rozwiniesz myśl?

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Możesz mieć zawaloną chłodnice, lub po prostu za słabe wentylatory i chłodnica nie wyrabia z oddawaniem ciepła, jak jedziesz szybciej to masz po prostu lepsze chłodzenie. Bardzo łatwo to sprawdzić, jak będziesz stał w korku to zrób łutututu do odciny z 15 min i obserwuj efekty 😆😆😆

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

A z brona rozwiniesz myśl?

Brona wahadłowa sprawdza się na glebach lekkich. Świetnie wyrównuje powierzchnie. Słabo kruszy grudy ziemi. Na twoje gliny się nie nada.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, daron64 napisał:

W ogóle jak te brony wahadłowe się sprawują? Bo kiedyś chyba pytałem o nie, to ktoś mówił, że potrafi trzaac ciągnikiem. Duża różnica w jakości uprawy po takiej bronie, w po "zwykłym" aktywnym? 

Sąsiad ma taką wahadłówke tylko 3m i daje to rade. Nie jest to efekt jak po bronie wirowej, ale dużo lepiej niż po biernym. U mnie głównie borowiny

Edytowane przez rafal4610
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Z tym agregatem to chujnia. Nie ma nic takiego ciekawego. Człowiek by chciał mało wydać, a coś fajnego kupić. Do tego szukam 2.5m, a tych jest mniej - i biernych i aktywnych. 

A jakby tak agregat talerzowy? 🤔 

A jeszcze w sprawie przyczep - miał ktoś styczność z przyczepami z własną hydraulika na wom? Zdaje to to egzamin? W razie awarii, to jest do zrobienia, czy podmienienia od czegoś części? Bo w sumie dwa ciągniki, które by pracowały z tą przyszłą przyczepa, chodzą na różnych olejach i takie rozwiązanie załatwiłoby mi sprawę, że nie musiałby być jeden z nią zespawany - tzn i tak myślę, że w większości jeden będzie z nią jeździł, a drugi tylko w razie awarii pierwszego. To może nie warto sobie takimi zaprzątać w ogóle głowy, tylko w razie awarii jednego przepuścic przez układ olej z drugiego i tyle?

O taką mi chodzi (po prostu pierwsza lepszą jaka wpadła)

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-brimont-skorupa-CID757-ID10E5ff.html

Edytowane przez daron64
Opublikowano
28 minut temu, daron64 napisał:

Z tym agregatem to chujnia. Nie ma nic takiego ciekawego. Człowiek by chciał mało wydać, a coś fajnego kupić. Do tego szukam 2.5m, a tych jest mniej - i biernych i aktywnych. 

A jakby tak agregat talerzowy? 🤔 

A jeszcze w sprawie przyczep - miał ktoś styczność z przyczepami z własną hydraulika na wom? Zdaje to to egzamin? W razie awarii, to jest do zrobienia, czy podmienienia od czegoś części? Bo w sumie dwa ciągniki, które by pracowały z tą przyszłą przyczepa, chodzą na różnych olejach i takie rozwiązanie załatwiłoby mi sprawę, że nie musiałby być jeden z nią zespawany - tzn i tak myślę, że w większości jeden będzie z nią jeździł, a drugi tylko w razie awarii pierwszego. To może nie warto sobie takimi zaprzątać w ogóle głowy, tylko w razie awarii jednego przepuścic przez układ olej z drugiego i tyle?

O taką mi chodzi (po prostu pierwsza lepszą jaka wpadła)

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-brimont-skorupa-CID757-ID10E5ff.html

Sam przeglądam aktywny 2.5 to 15 trzeba mieć najbidniej

Mam zwykły,z trzema rzedami łap(stary batyra)-fajnie bo się nie zapycha ale odciąga środek ciężkości z siewnikiem

Opublikowano
1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Sam przeglądam aktywny 2.5 to 15 trzeba mieć najbidniej

Mam zwykły,z trzema rzedami łap(stary batyra)-fajnie bo się nie zapycha ale odciąga środek ciężkości z siewnikiem

O a ja właśnie tak więcej bym nie chciał wydawać. Jeszcze kminie czy np nie kupić cięższych wałów do pługa i wtedy bierny agregat, tylko przynajmniej z packerem - cenowo powinno wyjść tak samo, może nawet taniej.

6 minut temu, jacek1296 napisał:

Ta jest najlepsza ze wszystkich wstawionych przez Ciebie. Szwagier ma taką 10t, ile to już przewiozło to szok.

Tylko ta to już tak, biorąc pod uwagę transport, mocno poza budżet. Chciałbym w okolicach tych 15 się zakręcić (do naciągnięcia oczywiście trochę)

Opublikowano
12 minut temu, daron64 napisał:

O a ja właśnie tak więcej bym nie chciał wydawać. Jeszcze kminie czy np nie kupić cięższych wałów do pługa i wtedy bierny agregat, tylko przynajmniej z packerem - cenowo powinno wyjść tak samo, może nawet taniej.

Tylko ta to już tak, biorąc pod uwagę transport, mocno poza budżet. Chciałbym w okolicach tych 15 się zakręcić (do naciągnięcia oczywiście trochę)

No chyba że kupisz wirówke bez hydropaka i jakieś innej firmy 

Ja uważam, że pod względem rozdrobnienia,oraz równych wschodów nic nie dorówna wirówce.

Zależy co ty tam jeszcze masz za ziemię 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v