Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Tak za 50 tys go kupił i zaraz skrzynia padła 

Remont to może być wymiana łożyska ,czy uszczelniacza ,czy w tych wspaniałych zetorach nigdy ,ale nigdy u nikogo nie rypło się coś do 3500 mh ,tocz wystarczy jak olej spuści ,a pojedzie po świeży  obok do sklepu i w rweteście zapomni zalać i przejedzie się  . Nowe ciągniki stoją po serwisach ,po paru motogodzinach ,a tu   ? ,mnie to nie dziwne 

Opublikowano

Różne wypadki się zdarzają - widziałem zetora 7011 z przebiegiem lekko ponad 5 tys. mtg po dwóch remontach silnika. Rozmawiałem z jego jedynym właścicielem - ciągnik pracował chyba na 5 ha, pierwszy remont zrobiony na częściach od "sześćdziesiątki". Ale dlaczego przy tym przebiegu wymagał remontu -  któż to wie (ale słyszałem że podczas odbioru ze składnicy pracownicy, którzy nie otrzymali gratyfikacji potrafili osuszyć miskę filtra powietrza, nowy właściciel nie sprawdził i przyczyna remontu jest). W SKR-ze 7211 przepracował bez remontu do upadku tegoż przedsiębiorstwa - jaki miał przebieg? Nie wiem ale na pewno słuszny i tam nikt go nie oszczędzał.

Generalnie jakikolwiek remont w zetorach tej serii przy przebiegu 3,5 tys. mtg może świadczyć o ogromnym zaniedbaniu lub o "rzeźnickim" traktowaniu, np. notorycznym obciążaniu zimnego silnika.

Mój 5211 ma coś koło 9,5 tys. mtg i nie wymaga remontu ani skrzyni, ani silnika chociaż oleju przy ciężkiej pracy pewnie trochę łyknie, ale teraz bardzo rzadko bywa zdrowo obciążony...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Tak za 50 tys go kupił i zaraz skrzynia padła 

No ok. skrzynia padła, gościu zrobił, tylko nie po 3500mtg, co diagnosta mógł ocenić jak ciągnik z 1990r.a w CPiKu jest bodajże od 2014 roku adnotacja o mtg, a co było wcześniej?

56 minut temu, kizak napisał:

Remont to może być wymiana łożyska ,czy uszczelniacza ,czy w tych wspaniałych zetorach nigdy ,ale nigdy u nikogo nie rypło się coś do 3500 mh ,tocz wystarczy jak olej spuści ,a pojedzie po świeży  obok do sklepu i w rweteście zapomni zalać i przejedzie się  . Nowe ciągniki stoją po serwisach ,po paru motogodzinach ,a tu   ? ,mnie to nie dziwne 

Nowe to nowe teraz, nie ta seria w tamtych czasach żeby skrzynia padała po 3500mtg, zresztą jak nie miał go od nowości tylko 2 lata, to wróżenie z fusów co on przeszedł, no bądźmy poważni.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Polski chłop to jeszcze ciemny jak ruska machorka, kupi złoma i naprawia za własne pieniądze w stodole, żeby ino przed sąsiadem zaszpanować jaką to okazję trafił, zanim się przyzna że coś kupił   xD jakby wiedział co to Rękojmia i to umiał wyegzekwować, to cwaniaczki przestali by zarabiać na wymalowanym złomie.

Edytowane przez Desperado
  • Like 7
Opublikowano
5 godzin temu, Desperado napisał:

Polski chłop to jeszcze ciemny jak ruska machorka, kupi złoma i naprawia za własne pieniądze w stodole, żeby ino przed sąsiadem zaszpanować jaką to okazję trafił, zanim się przyzna że coś kupił   xD jakby wiedział co to Rękojmia i to umiał wyegzekwować, to cwaniaczki przestali by zarabiać na wymalowanym złomie.

Tylko wiesz, że jako rolnika, tak samo jak innego przedsiębiorcę, rękojmia już nie obowiązuje. Nie jeden handlarzyna poszedł by z torbami, a tak obrót złomem kwitnie cały czas. 

Opublikowano
13 minut temu, kizak napisał:

Jest formułka ,,kupujący zapoznał się ze stanem technicznym'' ,[czytaj ] ,podpisując taką umowę ,,pocałuj pstrą kozę w łysą piz.. ''

Poczytaj najpierw o rękojmi - taką formułką możesz sobie d.... podetrzec w przypadku istotnych wad ukrytych

1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

A kto daje gwarancję na 20 letnia maszynę?

nie gwarancję, tylko rękojmię

• Like 4
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Poczytaj najpierw o rękojmi - taką formułką możesz sobie d.... podetrzec w przypadku istotnych wad ukrytych

nie gwarancję, tylko rękojmię

Wada ukryta to tak. Ale pierw trzeba ją udowodnić, proces to nie łatwy i w koszty sądowe trzeba iść. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Wada ukryta to tak. Ale pierw trzeba ją udowodnić, proces to nie łatwy i w koszty sądowe trzeba iść. 

dla sprzętu za 50-70 tys ,gdzie właściciel wiedział np o uszkodzeniu skrzyni biegów za 20 tys, chyba warto

poza tym usadzenie jednego handlarza poskromi tez zapędy innych, tak jak jest już z rynkiem samochodów

Edytowane przez jahooo
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

dla sprzętu za 50-70 tys ,gdzie właściciel wiedział np o uszkodzeniu skrzyni biegów za 20 tys, chyba warto

poza tym usadzenie jednego handlarza poskromi tez zapędy innych, tak jak jest już z rynkiem samochodów

Z pewnością warto, nie tylko samochodów ale i maszyn rolniczych.

• Like 2
Opublikowano

Rękojmia dotyczy wszystkich, jak kupujesz od kogoś kto zawodowo trudni się sprzedażą to sprawa jest bardzo łatwa, tylko dwa proste warunki cena taka jaką się płaci i przelew.

Większość zaniża kwoty to o co mają się zwracać gdy cena na fakturze vat marża na 15 tysięcy za ciągnik z lat 2000 a zapłacił ponad 100, to sprzedawca mówi oddaj maszynę a ja Ci oddam kwotę z faktury. To co trzeba robić samemu. 

Prosta zasada tyle ile mam płacić, tyle ma być na dokumencie sprzedaży i tylko wyłącznie przelew. Handlujących którzy nie chcą się stosować do tego omijać, bo wiadomo jak się to skończy. Uczciwy sprzedający nie widzi w tym problemu.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, MARAKAM napisał:

Rękojmia dotyczy wszystkich, jak kupujesz od kogoś kto zawodowo trudni się sprzedażą to sprawa jest bardzo łatwa, tylko dwa proste warunki cena taka jaką się płaci i przelew.

Większość zaniża kwoty to o co mają się zwracać gdy cena na fakturze vat marża na 15 tysięcy za ciągnik z lat 2000 a zapłacił ponad 100, to sprzedawca mówi oddaj maszynę a ja Ci oddam kwotę z faktury. To co trzeba robić samemu. 

Prosta zasada tyle ile mam płacić, tyle ma być na dokumencie sprzedaży i tylko wyłącznie przelew. Handlujących którzy nie chcą się stosować do tego omijać, bo wiadomo jak się to skończy. Uczciwy sprzedający nie widzi w tym problemu.

Piszesz łatwa, to przykładowo.  Kupiłem 20lat traktor, ciągnik na placu jeździł palił nic nie zauważyłem, po pół roku padła skrzynia, jak udowodnisz że sprzedawca wiedział o wadliwym np. kole zębatym ?

Opublikowano

Poczytaj trochę co piszą w wyrokach sądowych na ten temat to zobaczysz. Jak masz taką sytuację, to musisz ocenić ile kosztują, części, czy sam ogarniesz jak niewiele to nie warto ale gdy sam tego nie zrobisz i cena idzie w tysiące lub dziesiątki tysięcy to czemu nie spróbować. Kto nie ryzykuje.....

Wiek maszyny nie ma znaczenia, jeśli normalnie użytkowałeś i zrobiłeś niedużo mtg to trzeba próbować. Najważniejsze trzeba zastosować kolejność taką jak była stosowana w sprawach które ktoś już wygrał, nie ma co wymyślać nic nowego, należy zrobić to samo nawet bez adwokata, a to dużo na początek nie kosztuje i walczyć o swoje.

Dotyczy to także przypadków gdy rolnik kupuje od rolnika.

Dlaczego wciskają ludziom złomy, bo nikt tego prawa nie wykorzystuje, a przynajmniej niewielu. W samochodach już jest znacznie lepiej parę słynnych wyroków trochę ucywilizowało sytuację.

Ale cena na dokumencie i kwota przelewu musi być identyczna. 

Nikomu nie życzę takiej sytuacji, ale lepiej być przygotowany na najgorsze. 

• Thanks 1
Opublikowano

Kiedyś usłyszałem taki tekst, że jasne, mogę oddać ciągnik, on mi odda pieniądze, ale ciągnik jedzie prosto do rzeczoznawcy który sprawdzi czy nie jest z ciągnika coś wyciągnięte itp. wiadomo, że mało takich akcji ale to jest tak naprawdę "kopanie się z koniem"

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v