Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Jeżeli taka inwestycja nie wpływa trwale na daną działkę to dlaczego nie wykonać takiego przekopu ??? Mi nie przeszkadza jak ktoś chciał wejść na moją działkę aby podłączyć się do słupa niskiego napięcia albo zrobić wpinkę do wodociągu, trzeba być człowiekiem, bo może kiedyś ty będziesz w podobnej sytuacji ...

Całkowicie się z Tobą zgadzam i uważam, ze aby wykonać różnego rodzaju inwestycje, które trwale nie wpływają na działkę nie powinien mieć miejsca mechanizm wywłaszczenia, ponieważ nie ma do tego najmniejszego powodu.

Opublikowano (edytowane)

I jeżeli jest normalny właściciel to to wywłaszczenie nie powinno być używane, bo w takiej sytuacji ten mechanizm będzie zwyczajnie nie potrzebny.

Aż mi się przypomniało jak dziadek opowiadał, jak niektórym się melioracja nie podobała, bo oni nie mają problemu z wodą to po co przez ich pole kopać ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

I jeżeli jest normalny właściciel to to wywłaszczenie nie powinno być używane, bo w takiej sytuacji ten mechanizm będzie zwyczajnie nie potrzebny.

Nawet jeżeli jest nie do końca normalny ten mechanizm jest niepotrzebny. Istnieją akty prawne, które nie pozwalają nie zgodzić się na wejście na działkę za odpowiednim pokryciem strat jakie zostaną wyrządzone na działce.

Opublikowano
15 godzin temu, robert1226 napisał:

Ale pod sam wiatrak tego pola to ok 7 arów jest zabrane no i chyba że dojazd po działce no to różnie bywa , ale za 7 arów za ok 40 tys rocznie to z czego tyle wyciągniesz nawet i na 1 klasie.

Dowcipny jesteś 40 tys😅 za szt, najlepsze warunki były  ok 2008 roku ok 20 tys szt [2 MW, niezależnie od ilości wyprodukowanej en elektrycznej] , obecnie wiekszość umów ma  dzierzawy  zależne od ilosci wyprodukowanej energii , dla umów pow 2014 r

Opublikowano
Dnia 1.12.2023 o 10:07, robert1226 napisał:

Się pisior nasłuchał bredni i wyciągnęła z tego to co mu pasuje by dogryzać tym co chcą naprawić bałagan. 

A swoją drogo mam wiatraki 3 sztuki w odległość ok 300do 400 m dokładnie nie mierzylem i mieszkam i żyje i nic mi nie jest .

Też mam i nie podzielam twojej radości 

23 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Tak, tylko wiatrak będzie taka inwestycja po jego zbudowaniu ... Czyli nie będzie można wywłaszczyć pod budowę. Nauczcie się czytać a potem komentujcie ... Na razie aby powtarzacie propagandową papkę z TVP... W całym tym wywłaszczaniu chodzi o wykonanie przyłącza do wiatraka, aby sąsiad nie blokował przeprowadzenie kabla pod ziemią ...

Jeżeli sąsiad nie chce to po ch*j ma go ktoś wywłaszczac. Gdzie jest prawo do twojej własności? Własność do płacenia ale już inni decydują o twoim. Każdy mądry dopóki go to nie dotyczy . 

Ci co chcą wiatraków proponuje postawić sobie w ogródku a nie mieszkać kilka km od niego a najwięcej kłapać bo kasa . 

Fanatycy KO tak samo jak PIS będą mówić że wszystko ok mimo że ich idole będą trzymać ich za mordę i polerować cztery litery  

Opublikowano
Dnia 1.12.2023 o 09:16, tmk1974 napisał:

Wpłynął do sejmu projekt ustawy wiatrakowej. Przyjęcie jej w zaproponowanej formie w skrócie pozwoli na stawianie wiatraków w odległości 300-400 metrów od budynków i możliwość wywłaszczeń na potrzeby prywatnych firm. Co sądzicie o tym? 

Pszczoły nie będą miodu produkować, chłopy bezpłodne, kuniec świata haha

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Dowcipny jesteś 40 tys😅 za szt, najlepsze warunki były  ok 2008 roku ok 20 tys szt [2 MW, niezależnie od ilości wyprodukowanej en elektrycznej] , obecnie wiekszość umów ma  dzierzawy  zależne od ilosci wyprodukowanej energii , dla umów pow 2014 r

W sumie to dowcipny stówka mu uciekła aktualnie 140+ tys lub udział w procent produkcji  .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Lolek74 napisał:

Całkowicie się z Tobą zgadzam i uważam, ze aby wykonać różnego rodzaju inwestycje, które trwale nie wpływają na działkę nie powinien mieć miejsca mechanizm wywłaszczenia, ponieważ nie ma do tego najmniejszego powodu.

Jednak w projekcie ustawy znalazła się formuła umożliwiająca wywłaszczenie . Zapewne chodzi aby własciciele gruntów nie mieli żadnej karty przetargowej w przypadku negocjacji. Od pewnego czasu jest bum na wiatraki , ale dopiero teraz proces " ruszy z kopyta " , bo wiadomo ,że jak się przepisy zmienią to będzie można więcej wiatraków postawić , atu liczy się czas  . Wiadomo , nie od dziś , że aby mieć siłę przebicia na rynku - potrzebne są koneksje ( o czym się już mówi ).

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Jeżeli taka inwestycja nie wpływa trwale na daną działkę

Możesz rozwinąć? Ten kabelek masz wpisany w kw., więc trwale wpływa.

2 godziny temu, Lolek74 napisał:

Co nie zmienia faktu, że jest właścicielem gruntu i nigdy nie powinien zadziałać mechanizm wywłaszczenia pod inwestycje tego typu.

Święte słowa.

Opublikowano
12 minut temu, tommy66692 napisał:

Prawda jest taka że większość by nic nie miała do wiatraków jakby to u was na polu miały byc i kasa dla was ale jak u sąsiada to już nie bardzo pasuje 

To jest tak samo jak z dyskoteką czy lokalem nocnym , sąsiad ma kasę ,a Ty tylko hałas nocą itp.

Opublikowano
45 minut temu, szarywilk napisał:

W sumie to dowcipny stówka mu uciekła aktualnie 140+ tys lub udział w procent produkcji  .

Nie jesteś  przy takim rozwiązaniu przypadkiem zobowiązany do uiszczenia wszelkich podatków? U nas gmina kasuje 100 tys od szt + inne opłaty płacone przez właściciela gruntu?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szarywilk napisał:

3 godziny temu, ws71 napisał:

Jak byś jeden z drugim umieli czytać to napisałem że nie mam wiatraka na działce i nic mi nie uciekło. 

A te 40 tys dostają u nas od sztuki u kogo stoi wiatrak  i po 7 tys jak komuś zasięga śmigło plus jeszcze jak są drogi dojazdowe ale tu to niewiem bo to indywidualnie .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Linie energetyczne(a raczej słupy) też przeszkadzają ale postawili i ludzie jakoś objeżdżają. Czasem tak jest. Co zrobisz. 

W jakich latach to stawiali ? Kiedyś ludzie byli szczęśliwi że prąd będzie dziś klną w żywe kamienie u mnie za słupy.

Opublikowano (edytowane)

Ty młody o jakiej radości piszesz czt ja  pisałem że jestem szczęśliwy nie , tylko że nic nie zrobisz i trzeba się z tym pogodzić. 

Edytowane przez robert1226