Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem na wiosnę zetora 8145 sprowadzonego z finladii. Na oględzinach wydawało się, że wszystko w porządku chodził równo, ładnie palił pojeździłem trochę wszystko w porządku. Ciśnienie oleju w silniku też ok, przepracował 40mtg i zauważyłem, że ciśnienie na obrotach jalowych spada na około 0,6 0,8 bara. W dodatku z odmy wydobywa się biały dym. Mam jeszcze 9ha do orki oraz uprawy po kukurydzy, więc będę musiał tak robić. Jakieś pomysły co to może być? Na wysokich obrotach ciśnienie jest ponad 2,5. 

Opublikowano
22 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

manometr na pewno dobry? olejem nie pluje?

olejem nie pluje, oleju nie ubywa czyli raczej w porządku, ale może uda mi się podpiąć jakiś inny dla pewności. 

9 minut temu, MarcinKa napisał:

Jeśli to panewka to obyś nie szukał potem bloku.....

innego ciągnika nie mam, a sieje pszenicę po kukurydzy. Oby nic się nie stało 

Opublikowano

U mnie biały dym poszedł jak złapał na panewce, a co najlepsze ciśnienie było 4.5atm i jadę I z lewej strony idzie biała para i mówię ciul wąż od chłodnicy pękł, ale jak się mocnej wychyliłem to już widziałem skąd dym leci  i czym to śmierdzi 

Ten dym to mocno ci leci ? Bo może to przedmuch na silniku, a teraz jest zimno  to tak widać? 

U mnie jak panewka złapała to się biało zrobiło 

Opublikowano
6 godzin temu, krzysiek277 napisał:

U mnie biały dym poszedł jak złapał na panewce, a co najlepsze ciśnienie było 4.5atm i jadę I z lewej strony idzie biała para i mówię ciul wąż od chłodnicy pękł, ale jak się mocnej wychyliłem to już widziałem skąd dym leci  i czym to śmierdzi 

Ten dym to mocno ci leci ? Bo może to przedmuch na silniku, a teraz jest zimno  to tak widać? 

U mnie jak panewka złapała to się biało zrobiło 

Dym mocno nie leci właśnie, ale jednak.

Opublikowano

I to leci jak się zagrzeje i już później cały czas ? 

Jeśli tak to przedmuch na silniku i tyle, I za to z odmy idzie, ale to nic ci się nie stanie

Silnik jest już w słabszej kondycji i tyle 

Weź na odpalonym odkręć korek wlewu oleju, I przyłóż ręką czy dmucha korkiem wlewy powietrze 

Opublikowano

Lekki dymek z odmy to nic złego, kolega dobrze pisze że to widać bo pogoda już zimowa.  Para pod lekkim ciśnieniem z silnika po rozgrzaniu to prawie normalna rzecz. 0.6 to nie jest tragedia, ja mam 0.2 i silnik ciągle jeździ choć za dużo już nie pracuje.

Opublikowano
15 godzin temu, Rzepakowiec napisał:

Na wysokich obrotach ciśnienie jest ponad 2,5. 

Jakieś tam jest ale dobre czyt dla sprawnego silnika to nie jest.

To że dmucha z odmy to wiadomo że zawsze trochę będzie ale cisnienia prawidłowego to nie masz.

Zobaczymy jeśli pokazesz jak dmucha.

Opublikowano
7 godzin temu, Michał88 napisał:

Lekki dymek z odmy to nic złego, kolega dobrze pisze że to widać bo pogoda już zimowa.  Para pod lekkim ciśnieniem z silnika po rozgrzaniu to prawie normalna rzecz. 0.6 to nie jest tragedia, ja mam 0.2 i silnik ciągle jeździ choć za dużo już nie pracuje.

Ja poniżej 1500 obrotów miałem 0, i tak jeździłem 4lata, i dalej podejrzewam że bym jeździł ale woda do oleju poszła to zrobiłem cały silnik 

Opublikowano

miałem zetora 7745 12 lat i od około 7 lat dymił z odmy i jak sie zagrzał to pluł olejem po rozmowie z ogarniętym gościem od remontów takich sprzętów stwierdził szykuj kase na remont po sezonie , dodam że palił od strzała nawet po zimowym postoju moc miał oliwe jak to pełnoletni ciągnik coś tam pobierał ale bez tragedii i tak sie nim bujałem tyle lat na początku troche miałem pierdla że w końcu stanie ale z czasem poszło to w zapomnienie i dalej obrabiał hektary a w sezonie lekko nie miał

Opublikowano
Dnia 23.10.2023 o 06:58, krzysiek277 napisał:

Silnik jest już w słabszej kondycji i tyle 

Weź na odpalonym odkręć korek wlewu oleju, I przyłóż ręką czy dmucha korkiem wlewy powietrze 

A odmą to niby skąd idzie powietrze jak nie z komory korbowej, co da jak korek też odkręci.