Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

sory za zmiane tematu ale moze ktos wie jak to wyglada -

jak mam stodole i obore a chcialbym wydzierzawic cala ziemie to bede placil jakis dodatkowy podatek od tych dwoch budynkow? czy wystarczy ze posiadam ziemie?

a co jakbym juz nie byl posiadaczem a chcial sprzedac?

jakie to sa stawki? z gory dziekuje za pimic.

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano
49 minut temu, Cheesburger napisał:

sory za zmiane tematu ale moze ktos wie jak to wyglada -

jak mam stodole i obore a chcialbym wydzierzawic cala ziemie to bede placil jakis dodatkowy podatek od tych dwoch budynkow? czy wystarczy ze posiadam ziemie?

a co jakbym juz nie byl posiadaczem a chcial sprzedac?

jakie to sa stawki? z gory dziekuje za pimic.

Chcesz od kogoś wydzierżawić? Ja tu ogólnie nie widzę żadnych niewiadomych,.na nakazie płatniczym masz podane ile ha i doliczają podwórko. I tak nie ma żadnych dzierżaw. One idą do właściciela . Więc to jest kwestia jak się dogadacie. Za budynki nie ma jakiejs wielkiej kwoty. No ale to głupie płacić za czyjeś podworko

Opublikowano

nie lepiej to bylo zaorac i uprawic zaraz po zbiorze? u nas nie ma redziny, jest glina, w takiej suszy tez bryly sie wyoruja. zaraz po kombajnie jest o wiele wiecej wilgoci, choc u nas orza na poczatku wrzesnia. redziny maja duzo weglanu wapnia, ktory pewnie jeszcze bardziej poteguje efekt niedoboru wody. kilka lat temu u nas byla taka super susza, oralismy pod rzepak, to 3 skiby na max 15 cm, a traktor prawie w poprzek. potem talerzowka i zasialismy. nasz ziemia co by nie mowic, kruszy sie

Opublikowano
43 minuty temu, GABBER85 napisał:

Znaffcy sie śmiali jak pisałem o orce c360 z1skibą, a tu macie filmik, prawie z okolicy, ( to sie nazywa sucha rędzina, jakby znaffcy forumowi nie widzieli ) :

https://www.youtube.com/watch?v=yf3zucbUj5w

Tez mam takie gleby i stosuję zasadę "nie sr** żarem, bo to grozi pożarem"

Takiej gleby się w taką susze nie orze, ona ma swój czas na oranie. Pójdzie 2-3x tyle paliwa, potem jeszcze trzeba męczyć to agregatem a na koniec po zimie wygląda jak pobojowisko, co bys nie zasiał, w zimie mróz niszczy strukturę dużych grud, gleba osiada i wszystko się przerzedzi.  Po takich grudach trzeba siać ze 250kg/ha pszenicy, bo połowa się wysypie, jak gleba zacznie osiadać. 

Opublikowano
48 minut temu, kampl napisał:

Chcesz od kogoś wydzierżawić? Ja tu ogólnie nie widzę żadnych niewiadomych,.na nakazie płatniczym masz podane ile ha i doliczają podwórko. I tak nie ma żadnych dzierżaw. One idą do właściciela . Więc to jest kwestia jak się dogadacie. Za budynki nie ma jakiejs wielkiej kwoty. No ale to głupie płacić za czyjeś podworko

chce komus wydzierzawic. stad moje pytanie czy bede jakis dodatkowy podatek od budynkow placil i ile jesli nie bede juz rolnikiem.

i co w przypadku gdybym np sprzedal.

Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

nie lepiej to bylo zaorac i uprawic zaraz po zbiorze? u nas nie ma redziny, jest glina, w takiej suszy tez bryly sie wyoruja. zaraz po kombajnie jest o wiele wiecej wilgoci, choc u nas orza na poczatku wrzesnia. redziny maja duzo weglanu wapnia, ktory pewnie jeszcze bardziej poteguje efekt niedoboru wody. kilka lat temu u nas byla taka super susza, oralismy pod rzepak, to 3 skiby na max 15 cm, a traktor prawie w poprzek. potem talerzowka i zasialismy. nasz ziemia co by nie mowic, kruszy sie

Że niby jak? 10 lipca zaorać i uprawić pod jesienne siewy?

3 godziny temu, jahooo napisał:

Tez mam takie gleby i stosuję zasadę "nie sr** żarem, bo to grozi pożarem"

Takiej gleby się w taką susze nie orze, ona ma swój czas na oranie. Pójdzie 2-3x tyle paliwa, potem jeszcze trzeba męczyć to agregatem a na koniec po zimie wygląda jak pobojowisko, co bys nie zasiał, w zimie mróz niszczy strukturę dużych grud, gleba osiada i wszystko się przerzedzi.  Po takich grudach trzeba siać ze 250kg/ha pszenicy, bo połowa się wysypie, jak gleba zacznie osiadać. 

Rozumię że jak chce ktoś zasiać rzepak , to ma czekać aż ziemia będzie miała swój czas do orki , np. w listopadzie i wówczas orać i siać rzepaki ?  

Bądzcie poważni , to że różne ziemie potrzebują różnych warunków na ładną uprawę , to nie znaczy że mamy czekać po kilka miesięcy po terminie siewu , tylko dlatego że nie ma warunków do ładnej uprawy . U nas jak ludzie kopią warzywa pazdziernik - listopad - grudzień , jak jest mokro że ledwie się przyczepy po polu ciąga to to ziemia jest tak zabita że masakra że przy orce to 40 litrów paliwa / ha się przepala 

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

Że niby jak? 10 lipca zaorać i uprawić pod jesienne siewy?

Rozumię że jak chce ktoś zasiać rzepak , to ma czekać aż ziemia będzie miała swój czas do orki , np. w listopadzie i wówczas orać i siać rzepaki ?  

Bądzcie poważni , to że różne ziemie potrzebują różnych warunków na ładną uprawę , to nie znaczy że mamy czekać po kilka miesięcy po terminie siewu , tylko dlatego że nie ma warunków do ładnej uprawy . U nas jak ludzie kopią warzywa pazdziernik - listopad - grudzień , jak jest mokro że ledwie się przyczepy po polu ciąga to to ziemia jest tak zabita że masakra że przy orce to 40 litrów paliwa / ha się przepala 

U mnie takicg gleb połowa i jakoś nikt takiej skały pod rzepak nie orze, pod zboża też. W tym roku posżło to w wielu miejscach bezorkowo.

Nie chodzi o warunki do "ładnej" uprawy tylko o ekonomię, gdzie jest sens wywalić 40l/ha orki ? Ja sieję swoje kawałki z taką borowiną w paździeniku,  a rzepak często 10 września. Nie jest sztuką uboć mokre pole traktorem, sztuka potem to doprowadzić do ładu. U mnie przekonali się o tym ci, co mają buraki.

Opublikowano (edytowane)

nie znam sie na borowinach, pszenica schodzi z pola koncem lipca, zaorac to, a potem agtegatem uprawiac pod siew. pod pszenice to wystarczy podorywka, a potem tylko uprawki powierzchniowe?! ale to tylko pytanie,bo naprawde nie znam sie na takich ciezkich ziemiach. wiem tylko,ze sloma pozostawiona zapobiega takiemu zbryleniu.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
5 godzin temu, bennos napisał:

Panowie co dodać do expert met na pszenicę ? Helm? Legato ?

Diflufenikan, jakiś w miarę tani, np. Premazor Sad (Diflanil)

Opublikowano

Kto mi odpowie. Czemu ta orka pod zasiewy? Dajcie jakiś konkretny powód. Bo w mojej okolicy niemal wszyscy juz od tego odeszli. I widzę minusy. No ale jednak jest ok, szybka praca a pole wygląda lepiej niż po orce 

• Haha 1
Opublikowano

Bezorka to kontrowersyjny temat jest i najlepiej jak każdy se samemu spróbuje. Jak ma jakiś wmiare sprzęt to da radę. Tylko że do bezorki do uprawy trzeba się przyłożyć bardziej niż do orki. Ja bo jestem tak 50-50 że orka albo bezorka. 

Opublikowano
45 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Bezorka to kontrowersyjny temat jest i najlepiej jak każdy se samemu spróbuje. Jak ma jakiś wmiare sprzęt to da radę. Tylko że do bezorki do uprawy trzeba się przyłożyć bardziej niż do orki. Ja bo jestem tak 50-50 że orka albo bezorka. 

Co masz na myśli pisząc że trzeba się bardziej przyłożyć?  Chodzi o stosowanie chemii? 

Opublikowano

Pallas najsłabszy plon i najniższe parametry. 

Ale i warunki miał tragiczne. 

Siany na szybko po qq kieszonkowej i samej takerzowce na raz . 3 dni po siewie spadł śnieg.  W styczniu już miejscami rządki było widać. Dołem pola rewelacyjne wyglądał góra tragedia ziemię z kombajnu było widać. Plon 6.5t 11% białka i 10 bel słomy 

Reszta siana terminiwo po orce w sprzyjających warunkach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v