Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ernst98 napisał:

23 godziny temu, PAN88 napisał:

I to po suszy 🤣? Który to taki @GABBER85. Czyżby znowu słomek 

W tym roku z kabiny łan wygląda ładnie i faktycznie może tyle sypać, ale nie zapomnę jak kiedyś jadąc w takim łanie mówił, że sypie 8,5t/ha, a jego miernik plonu wskazywał 9t :)

obraz.png.a921dbe2c24b62853134ab2dfb0dc535.png

slomek.webp

Tak to słomek, chyba rok temu to było ;) Od tego czasu już mam serio wyjebane na tych Ytuberow. Znaczy jedynie Gra o plon została. A na tej słomka że zdjęcia to nawet 2 ton nie ma

Opublikowano

Dziś skosilem mały kawałek zasiany kwalifikatem. Po koszeniu pojechałem zrobić próbę w mlynie, czy nada się na przyszły rok. Kasuje findusa, zostawiam Kask. Brakuje mu trochę gęstości ale białko wygląda dobrze i niska jest. Nie kładzie jej wogole w przeciwieństwie do findusa

IMG_20240718_162807.jpg

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, Badwolf napisał:

Dziś skosilem mały kawałek zasiany kwalifikatem. Po koszeniu pojechałem zrobić próbę w mlynie, czy nada się na przyszły rok. Kasuje findusa, zostawiam Kask. Brakuje mu trochę gęstości ale białko wygląda dobrze i niska jest. Nie kładzie jej wogole w przeciwieństwie do findusa

IMG_20240718_162807.jpg

Masz jakieś foty jak ona w łanie się prezentuje, może bym ją zasiał. 

Opublikowano (edytowane)

Nie mam ale dziś postaram się zrobić. Zależy czy kombajn wykosi  ta działkę zanim wyjdę z pracy. Mam posiana ja na 2 najmniejszych działkach ( na rozmnożenie). Wczoraj jedna wykoszona, dziś druga (0.35 ha).

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
9 minut temu, Badwolf napisał:

Nie mam ale dziś postaram się zrobić. Zależy czy kombajn wykosi  ta działkę zanim wyjdę z pracy. Mam posiana ja na 2 najmniejszych działkach ( na rozmnożenie). Wczoraj jedna wykoszona, dziś druga (0.35 ha).

Jaka klasa ziemi, ile N dostała? 

Opublikowano (edytowane)

Klasa 2/3 z przewagą 3 akurat na tej dzialce. Nie dostała wszystkiego co planowałem bo było sucho w kwietniu i początek maja. Razem z polifoska na jesień, 140 N. 

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano (edytowane)

Linus siany 4 raz na piasku kl.5 N1 T1,  sypie tyle co  pszenica EŁFORJA  na rędzinie   N2, T2 .  ok.5t, E. może 5,5t 😂

Jak mi któryś przedstawiciel bedzie coś wciskał to mu nakopie do dvpy i skope skvrwiela po jajach

Wszyscy zarabiają, tylko nie rolnicy

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
32 minuty temu, jajonasz napisał:

A nakłady na ile? W tym roku przy takich plonach to chyba nie jeden popłynie. W sumie sam się takich spodziewam 🤭

U nas nakład wyszedł 3,6 tyś./ha, nie licząc oczywiście podatków, krusu oraz amortyzacji. A pszenica sypnęła średnio 5,2-5,3 t/ha. Teraz wszystko zależy, czy złapie parametry, bo gęstość jest tak mocno niepewna.

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Pszenica po pszenicy. Mieszanka SU Banatus+Euforia plon 5,2t. Szału nie ma. Raz zbyt mała obsada tu jest kłosów, dwa to dużo czarnych kłosów i pustych, poplon też to nie wypał był przed pszenica

IMG_3929.jpeg

o co tu chodzi... pszenicę miałeś bardzo ładne a plonu nie ma, u mnie też pszenicę piękne jak nigdy na oko 7 ton musi być a przejdzie kombajn to jak złapie 5 to będzie dobrze, spojrzałem teraz w koszty to 2700 więc zostanie z hektara może 6 stówek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v