Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

faktycznie, zniwa moga byc wczesniej za 2 tyg🤔

Zawsze tak jest, na zachodzie już kosza a przy granicy wschodniej sloma zielona jeszcze

lukasz067 napisał:

Zrobię krzywdę pszenicy jeśli sypnę n2 saletrę na mokre rośliny bo trochę popadało jeszcze ma padać dziś i coś jutro a później cisza na n1 poszło 50kg N i słabo się zbiera a pierwsze kolanko wyszło 

jeśli rośliny da mokre to może trochę przypalić rośliny ale skoro ma padać to raczej dużej szkody nie bedzie

Opublikowano
3 godziny temu, Arturktm napisał:

Mogę dzisiaj prysnąć rexade pac na pszenicy, dużo zielska jest najbliższy przymrozek wt/śr

Ja bym się wstrzymał. Słabo zadziała. 

Opublikowano

Plony będą rekordowe w Polsce .

Czegoś takiego w pogodzie nie było od lat. Zniknął poważny problem nie doboru wody .

Jesień i zima okazały się w Polsce bardzo wilgotne. Z tego powodu niemal całkowicie zażegnana została susza, która w ostatnich latach dawała się w Polsce mocno we znaki. Jak wynika z danych IMGW, wyraźnie wzrósł poziom wody w rzekach, nigdzie też nie obserwujemy niedoboru opadów. Co więcej, prognozy wskazują na wilgotne kolejne miesiące.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dziś poszło N2 po 200 kg Pulan 34.4 N 

I pytanie z innej beczki, jeden big bag gdzieś się przedziurawił i nalało do niego wody. Rozsypałem go na posadzce w garażu i planuje wysuszyć i wsypać do plastikowych beczek i zostawić na przyszły rok. Miał ktoś podobna sytuację? Będzie coś jeszcze z niego ? 

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, MateuszImiołek napisał:

I pytanie z innej beczki, jeden big bag gdzieś się przedziurawił i nalało do niego wody. Rozsypałem go na posadzce w garażu i planuje wysuszyć i wsypać do plastikowych beczek i zostawić na przyszły rok. Miał ktoś podobna sytuację? Będzie coś jeszcze z niego ? 

Bez kitu. Ja to nawet n1 mam niekoniecznie zrobiony. A bigbagi kiedyś miałem ruskie. I to łapało wilgoć bo w jakieś tandetne worki lądowali.  Polepilo sie. Deska waliłem żeby rozbić. Idealnie nie wysiejesz. Poleci bryła jak jajko to więcej spali niż pomoże. Ale ogólnie to będzie działać. 

Opublikowano
galan99 napisał:

Czegoś takiego w pogodzie nie było od lat. Zniknął poważny problem nie doboru wody .

Jesień i zima okazały się w Polsce bardzo wilgotne. Z tego powodu niemal całkowicie zażegnana została susza, która w ostatnich latach dawała się w Polsce mocno we znaki. Jak wynika z danych IMGW, wyraźnie wzrósł poziom wody w rzekach, nigdzie też nie obserwujemy niedoboru opadów. Co więcej, prognozy wskazują na wilgotne kolejne miesiące.

z tym prognozowaniem to jak wróżenie z fusów ale fakt dawno nie było tak mokrej wiosny która by uzupełniła zapasy wody. Kiedyś stary doradca powiedział mi że mokra wiosna nie jest dobra dla roślin, system korzeniowy się rozleniwia bo lepiej energię przeznaczyć na część nadziemna i wydać nasiona jak iść w korzenie skoro niczego nie brakuje a potem przychodzi gorący czerwiec, lipiec i robi się problem.

MateuszImiołek napisał:

czy ja dobrze rozumiem, saletra w bb zamokła i zaczęła się rozpuszczać więc rozsypałeś całe 500kg saletry na betonie i czekasz aż wyschnie? jeśli tak to większej głupoty nie słyszałem, azot zacznie się uwalniać a pod wpływem wilgoci która jest w powietrzu grodki saletry zaczną pęcznieć i się rozłożą

Opublikowano
53 minuty temu, Piffpaff napisał:

z tym prognozowaniem to jak wróżenie z fusów ale fakt dawno nie było tak mokrej wiosny która by uzupełniła zapasy wody. Kiedyś stary doradca powiedział mi że mokra wiosna nie jest dobra dla roślin, system korzeniowy się rozleniwia bo lepiej energię przeznaczyć na część nadziemna i wydać nasiona jak iść w korzenie skoro niczego nie brakuje a potem przychodzi gorący czerwiec, lipiec i robi się problem.

czy ja dobrze rozumiem, saletra w bb zamokła i zaczęła się rozpuszczać więc rozsypałeś całe 500kg saletry na betonie i czekasz aż wyschnie? jeśli tak to większej głupoty nie słyszałem, azot zacznie się uwalniać a pod wpływem wilgoci która jest w powietrzu grodki saletry zaczną pęcznieć i się rozłożą

Dokładnie ja to bym nie patrzył wtedy co gdzie jak tylko ladowal to w rozsiewacz i jak najszybciej rozsiać na jakąś uprawę 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Tak bardzo dobrze zrozumiałeś, spostrzegawczy jesteś. 

To powiem Ci że chyba stężenie azotu w wodzie w której się znajdowała nie pozwoliło jej się rozpuścić. Ponieważ cały czas jest w formie granuli, mokrej ale granuli. 

Wolałem tak spróbować nić wywalić cały big bag, a łopata 200 kg na ha to chyba bym nie wycelował. A zarazem zrobił bym więcej szkody niż pożytku. 

Nie wiem co z tego będzie, na pewno będą straty azotu. 

IMG_20240323_183309.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, MateuszImiołek napisał:

Tak bardzo dobrze zrozumiałeś, spostrzegawczy jesteś. 

To powiem Ci że chyba stężenie azotu w wodzie w której się znajdowała nie pozwoliło jej się rozpuścić. Ponieważ cały czas jest w formie granuli, mokrej ale granuli. 

Wolałem tak spróbować nić wywalić cały big bag, a łopata 200 kg na ha to chyba bym nie wycelował. A zarazem zrobił bym więcej szkody niż pożytku. 

Nie wiem co z tego będzie, na pewno będą straty azotu. 

skąd jestes, moge ci to zutylizować

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, logan3512 napisał:

Rozsiej to bo ci się zmarnuje ten nawóz

Albo sobie rozpuść w mauserze i wylejesz za rok jako RSM tylko bez formy amidowej. Tak bym zrobił, bo inaczej tego ani nie przechowasz ani nie rozsiejesz a jak dorzucisz do tego 200 kg mocznika to będziesz miał prawie że  normalny RSM

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Oj oj mam zdjecia z zeszłego roku jednego pola z 29 marca to woda stoi w tym roku wody nie ma tylko wilgotno . W zeszłym roku wiosna bardzo mokra była a jak wyszło każdy wie 

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Zieloni i lewaki zawału dostaną jak jebnie ich teoria o katastrofie klimatycznej. Na czym politykę będą robić. Przecież problemy w innych dziedzinach życia są im obce.

Opublikowano

Co do pogody i prognozowania rekordów Ja też dodam od siebie że w maju 2019 w 3 dni spadło u nas ponad 150l a za cały maj ponad 250l,,,wydawało by się że przyczepy będą sie uginać od towaru bo tyle wody wystarczy już, do nie tak odległych żniw... ale w czerwcu niespodzianka- temperatury 35, miesiąc bez deszczu i plony były poniżej średniej, może nie tragiczne ale 3 tony mniej niż to wygladało pod koniec maja

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak było też u mnie, więc wróżyć w marcu ile przyczep szykować na żniwa to jakaś abstrakcja. Eh ..

1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Zieloni i lewaki zawału dostaną jak jebnie ich teoria o katastrofie klimatycznej. Na czym politykę będą robić. Przecież problemy w innych dziedzinach życia są im obce.

Akurat teoria to życie pozagrobowe czy tam wieczne, klimat i zmiany to coś więcej,  wystarczy sobie bez czytania książek obserwować co się stało z jeziorami albo lodowcami a nawet zmarzlina w Himalajach, obserwować jakie zmiany są u nas , Ty żyjesz 20 lat dopiero? Z dziadkiem pogadaj albo ojcem. 

Przez ostatnie 100 lat wyjebalismy tyle paliw kopalnych i innych energii co cała ludzkość od zejścia z drzewa. Ty myślisz że wyjaranie triliona metrów sześciennych różnych paliw i wycięcie miliona hektarów drzew nie odbiło się na klimacie? 

Nie jestem zielonym czy lewakiem ale potrafię dostrzec pewne rzeczy. 

Edytowane przez ravoj
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v