Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

Właśnie jak opona 500 to nie koniecznie tam taka strata. Dosyć szerokola jak na 15m, 480 dokładnie? 

tam gdzie ścieżka, występuje też efekt brzegowy, bo rośliny mają mniejsza konkurencjęi więcej światła, często plon przy ścieżkach rekompensuje stratę na samej ścieżce.

Opublikowano

Udało się zacząć w końcu pszenicę. Odmiana Euforia na razie średnio wychodzi 12,25 t/ha. Ciekawe czy uda się w tym roku wykręcić średnia z całości koło ,,dyszki"

• Like 1
Opublikowano

Zauważyłem nowy TRYND  u jutuberów - "komu sypnie gorzej", już nie 12t/ha .. nawet nie 10t/ha ...teraz trendi jest mieć 5 tony na 2 klasie, żeby go żałować i mu żeby mu współczuł cały kraj

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, rolnikos25 napisał:

Gratulacje plonu, można znać agrotechnike?

W galerii pod zdjęciem

Przedplon: kukurydza na kiszonkę

Po zbiorach obornik

Siew w połowie października, 400 szt./m², nasiona kwalifikat ławrenowicza, w najdroższej opcji. Gleba ciężka, II klasa z domieszką III

Jesienią Quelex Complet Pak 

Wiosna

Pierwszy możliwy dzień Saletromag 200 kg/ha

Przy BBCH 30 saletra Anwil 250 kg

Na BBCH 31 kompot składający się z:

-EpsoTop 10 kg + Dr green zboża 3 kg + Duet na Start w dawce zbliżonej do tej w etykietach pojedynczych produktów :) + Moddus 0,4 + cyperkill 50 ml + Adob molibden 0,2 + tytanit 0,2 + megafol 1l + bor 0,3

W okolicy BBCH 37: EpsoTop 10 kg + Elatus Era 1l + Cyperkill 50 ml + chelaty adobu mangan, cynk + Adob molibden 0,2 + tytanit 0,2 + megafol litr + bor 0,3

Przy BBCH 39 BlueN + tribenuron + fluroksypyr

T3 klasyka czyli tebukonazol i metkonazol, do tego EpsoTop, fosfor, potas i molibden i krzem

Opublikowano

Widze ze tw rekordy polski to bardziej marketing bo argument i findus ze swoich nasion to 6 lub 7 ton lg keramik kolo 9 a rtg dubaj idzie na 10 albo i lepiej tylko ze na 2 klasie no i niewiele tego mam 

Opublikowano
2 godziny temu, paprykarz123456789 napisał:

Widze ze tw rekordy polski to bardziej marketing bo argument i findus ze swoich nasion to 6 lub 7 ton lg keramik kolo 9 a rtg dubaj idzie na 10 albo i lepiej tylko ze na 2 klasie no i niewiele tego mam 

Dubaj to SY, nie RGT

2 godziny temu, STIG13 napisał:

W galerii pod zdjęciem

Przedplon: kukurydza na kiszonkę

Po zbiorach obornik

Siew w połowie października, 400 szt./m², nasiona kwalifikat ławrenowicza, w najdroższej opcji. Gleba ciężka, II klasa z domieszką III

Jesienią Quelex Complet Pak 

Wiosna

Pierwszy możliwy dzień Saletromag 200 kg/ha

Przy BBCH 30 saletra Anwil 250 kg

Na BBCH 31 kompot składający się z:

-EpsoTop 10 kg + Dr green zboża 3 kg + Duet na Start w dawce zbliżonej do tej w etykietach pojedynczych produktów :) + Moddus 0,4 + cyperkill 50 ml + Adob molibden 0,2 + tytanit 0,2 + megafol 1l + bor 0,3

W okolicy BBCH 37: EpsoTop 10 kg + Elatus Era 1l + Cyperkill 50 ml + chelaty adobu mangan, cynk + Adob molibden 0,2 + tytanit 0,2 + megafol litr + bor 0,3

Przy BBCH 39 BlueN + tribenuron + fluroksypyr

T3 klasyka czyli tebukonazol i metkonazol, do tego EpsoTop, fosfor, potas i molibden i krzem

Akurat dane producenta kwalifikatu nie są w tym przypadku istotne 😎

Opublikowano
3 godziny temu, STIG13 napisał:

Udało się zacząć w końcu pszenicę. Odmiana Euforia na razie średnio wychodzi 12,25 t/ha. Ciekawe czy uda się w tym roku wykręcić średnia z całości koło ,,dyszki"

No to nie zle , pozostaje tylko pogratulować plonu ,a jak  parametry.

Opublikowano
34 minuty temu, STIG13 napisał:

Może i nie, ale co było to napisałem

Masz findusa albo argument bo mocno przecietne

Opublikowano (edytowane)

Bardzo mozliwe ze tyle dała zwlaszcza po qq na kiszonkę. Wbrew opini wcale to stanowisko nie jest złe do tego jeszcze obornik. Sąsiad po fasoli zebrał ok 10-11 t pieknej pszenicy bez obornika to pole długie lata. Także STIG13 gratulacje 💪

Paprykarz.... Ja mam findusa c1 mam nadzieję ze uda mi sie go zebrać w przyszłym tygodniu. Ogolnie na jesieni i na wiosne wyglądał tragicznie siew 5 października 160 kg/h

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Bardzo mozliwe ze tyle dała zwlaszcza po qq na kiszonkę. Wbrew opini wcale to stanowisko nie jest złe do tego jeszcze obornik. Sąsiad po fasoli zebrał ok 10-11 t pieknej pszenicy bez obornika to pole długie lata. Także STIG13 gratulacje 💪

Paprykarz.... Ja mam findusa c1 mam nadzieję ze uda mi sie go zebrać w przyszłym tygodniu. Ogolnie na jesieni i na wiosne wyglądał tragicznie siew 5 października 160 kg/h

Findusa ze swoich nasion to slabo to samo argument. 6 ton po kukurydzy Rewelacja natomiast lg keramik ponad 8.5 tony. 

Opublikowano

Nie normalnie bo nie chciał rosnąć i sie krzewić. 

Po sąsiedzku byla siana pszenica po 20 października po burakach to rosła w oczach i sie krzewiła. Najlepsze jest to ze później siał gość a juz kase za nią wziął bo sprzedał a moja stoi bo ciagle dolewa a niea czym kosić 

Opublikowano
8 godzin temu, Damianek20 napisał:

Nie normalnie bo nie chciał rosnąć i sie krzewić. 

Po sąsiedzku byla siana pszenica po 20 października po burakach to rosła w oczach i sie krzewiła. Najlepsze jest to ze później siał gość a juz kase za nią wziął bo sprzedał a moja stoi bo ciagle dolewa a niea czym kosić 

A sprawdzałeś pędy czy oceniasz po pokroju rośliny?? Findus ma niski pokrój roślin i bardzo dobrze się krzewi także niewiem o co chodzi u ciebie. 

3 godziny temu, maniekc360 napisał:

Nawiązując do rekordów plonu pszenicy, to jeden gościu miał z 1,5 ha 2,5t pszenicy, Nie wiem, czy był dany azot, na pewno z wiosny długo była blada.

Ja na kosiłem około 1.5-2t z 1.8ha bez NPK, tylko chwasty jesień. 

Co ciekawe miałem też działkę gdzie bez PK, 400kg rsm 32 wiosna w jednej dawce, chwasty wiosna i 5t złapało. 

Opublikowano

zazdroszczę zbiorów powyżej 9t pszenicy, a już 11-12t to kosmos! mimo że dbam i daje wszystko w odpowiednich dawkach to więcej jak 7.5t nie miałem. Na 4b jak dam 180kgN to wystarczy tydzień suszy i zacznie palić. a kto zaryzykuje takie koszty.... ale gratuluje

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Piffpaff napisał:

zazdroszczę zbiorów powyżej 9t pszenicy, a już 11-12t to kosmos! mimo że dbam i daje wszystko w odpowiednich dawkach to więcej jak 7.5t nie miałem. Na 4b jak dam 180kgN to wystarczy tydzień suszy i zacznie palić. a kto zaryzykuje takie koszty.... ale gratuluje

Ja najgorsze fragmenty mam 3b. Robiąc odkrywki po 2m dalej nie uświadczysz piasku. Mam gleby pyłowe z lessu. Pola o lekkich skłonach, w terenie z największą ilością dni słonecznych w roku w kraju.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

muszę opryskać ścierń randapem, jest sens po scierniu sypać wapno i pozniej dopiero orka siewna, choci mi czy to wapno nie wymieszane z gleba nie pojdzie przy orce głeboko i nic nie da

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v