Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak odmłódek mało to się kosiło w największy upał, żeby ziarno było suche i gorące i się niedojrzałe zboże przepaliło na przyczepie razem z dojrzałym. Ale to były areały do hektara. Nie wiem jak przy 20 ha...

Opublikowano
1 godzinę temu, maniekc360 napisał:

Glina to glina, nawet Fendt 240 koni z broną wirową Lemkena czasami mieląc 1ha przez 2 godziny nie poradzi i dalej będą duże bryły. Najlepiej zasiać łąkę, ale po co komy tyle łąk?

Taaa, a przed Fendtem leżało odłogiem? końmi ludzie to uprawiali.

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

U mnie w poniedziałek rano 5mm dziś od południa pojedyncze kombajny wyjechały a teraz znowu pada i ma padać do rana więc kolejne 2 dni bez koszenia a na koniec tygodnia znowu przelotne opady. Wiadomo jak zniwa to pada...

w tym roku kosilem jeczmien ponad tydzien temu to przyszła chmura i spadło 30mm w 20 min więc pojechałem do miasta na zakupy to przejechałem 5km i inny świat słońce świeci ani kropli nie spadło.U mnie kukurydza zielona i wygląda super a 5km dalej gdzie nie było tego dużego deszczu stoi w miejscu i się zwija Takie mamy opady punktowe w tym roku

Rok temu i dwa to samo pisane było z opadami...taki klimat mamy obecnie.

Opublikowano

Witam panowie co sądzicie o polifosce 7? W składzie w którym kupuje polifoska 6 w cenie 3480, a polifoska 7 w cenie 2970 .  Siódemka ma mniej składników ale i niższą cene czy wartosc skladnikow w 7 wyjdzie w nizszej cenie niz w 6? 

Opublikowano

Chłopaki i dziewczyny ewentualnie, mam pytanie dotyczące ścierniska, więc w temacie nie? Czy 75 konny New Holand da radę ścierniskowca na 5 łap takiego 2.2m uciągnąć z dobrą prędkością przy pozostawionej słomie? Ewentualnie może ktoś poleci jakiś bo już się naczytałem że chyba Agro-lifta szukać albo Unia kos, bo  prześwit ma znaczenie a typu Armasz omijać. 

Tylko czy te 5 łap nie będzie za dużo? Czarnoziem, niby nie ciężka w uprawie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Chłopaki i dziewczyny ewentualnie, mam pytanie dotyczące ścierniska, więc w temacie nie? Czy 75 konny New Holand da radę ścierniskowca na 5 łap takiego 2.2m uciągnąć z dobrą prędkością przy pozostawionej słomie? Ewentualnie może ktoś poleci jakiś bo już się naczytałem że chyba Agro-lifta szukać albo Unia kos, bo  prześwit ma znaczenie a typu Armasz omijać. 

Tylko czy te 5 łap nie będzie za dużo? Czarnoziem, niby nie ciężka w uprawie. 

Ja robię farmtraca niby 82 konie okolicy lhr i daje radę.

A słoma pozostawioną to też trzeba będzie abyś miał dobrze pocięta i rozrzucona. Moim zdaniem te gesiostopki fajnie podcinają ścieranie, kłopoty to są przy późniejszym oraniu bo mam wał rurowy i niestety powierzchnia po nim nie jestem gladka. Unia kos 5 Łap 

Edytowane przez slavik80
Opublikowano (edytowane)

Legi czyli leżąca pszenica? U mnie zawsze gdzieś trochę leży, teraz po deszczu nawet sporo muszę przyznać 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Słuchajcie dziś namucilem 5ton i zjechałem pokazywało od 16 do 17 wilgotności. Dmuchlem dmuchawa na strych rozsypałem tak na 15cm grubości teraz pewnie z 4 dni  albo i dłużej będzie leżeć tak. I pytanie czy doschnie? Chce 3 razy dziennie pochodzić po niej czy to wystarczy???

Opublikowano

Jakie opady mieliście na wschodzie? Widziałem dłuuugo front był w tamtym regionie. Jak będzie trochę słońca to w zachodniej wlkp spróbujemy dzisiaj wyjechać, później już przerwa, opady codziennie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łukaszzz napisał:

Jakie opady mieliście na wschodzie? Widziałem dłuuugo front był w tamtym regionie. Jak będzie trochę słońca to w zachodniej wlkp spróbujemy dzisiaj wyjechać, później już przerwa, opady codziennie

Zamojskie polało mocno,   część zbóż nie wytrzymała naporu wody, z naturą nie wygrasz część kraju strawiła susza ziarno poślad ,a u nas zboża byli ładne to teraz wytłucze , wypłucze i nie wiadomo kiedy się zbierze, susza żle  nawalne deszcze jeszcze gorzej.

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v