Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pasowało by mi jutro wjechać z t1 i regulacją w pszenice siane po qq ale na noc z czwartku na piątek nadają przymrozek (-1), ryzykować czy czekać do wekendu? Teoretycznie minie ponad 3 doby.Łan póki co wydaje się zdrowy jednak mam obawy czy faza do skracania mi nie ucieknie 

Opublikowano
1 godzinę temu, metrax12 napisał:
5 godzin temu, odrion napisał:

@metrax12 na jednym polu okazało się, że mam ok 1m szerszą ścieżkę i nie wiedząc o tym zostało nie dopryskane. Powychodziły samomosiewy rzepaku i odrobinę przytuli.

Pojadę to 1 sekcją. Fluoksypyr i tribenurun. Rzepaki rachityczne, ale poszły w górę. Może coś dodać do tribenuronu, żeby szybciej je wzieło? Poradzisz?

A może np zrezygnować z fluksypyru i dać flame duo (florasulam i tribenuron)?

Jak chcesz mieć szybki efekt padnięcia rzepaku, dodaj z 1l MCPA 300, tylko nie wiem czy jest sens. Jak dasz oba warianty, też będzie dobrze. Tylko przy fluroksypyrze pilnuj tempertatur (bo nadają ochłodzenie).

A nie ma ryzyka podania teraz MCPA 300? Patrzę, że podają termin stosowania do BBCH29. Pszenica w fazie BBCH 31.5.Wiem, że dawka 1l to nie tyle co max 3l/ha.

Koszt żaden, to bym dodał, tylko wolę się upewnić, że nie wyrządzę szkody pszenicy.  Przy MCPA widzę, że jeszcze gorzej z temp. niż w przypadku fluoksypyru.. 

Opublikowano (edytowane)

@odrion z tym jest jakos dziwnie. Jeden srodek na do konca fazy krzewienia gdzie inny z mcpa w skladzie ma do liscia flagowego 😂 

W sumie ja raz pryskalem na podflagowy bo duzo wyszlo bodziakow to nic sie nie stalo a dalem dawke unijną 

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał:

Jakby wyjebało czarne kłosy to byłoby. 

No gdziesz.

58 minut temu, odrion napisał:

A nie ma ryzyka podania teraz MCPA 300? Patrzę, że podają termin stosowania do BBCH29. Pszenica w fazie BBCH 31.5.Wiem, że dawka 1l to nie tyle co max 3l/ha.

Koszt żaden, to bym dodał, tylko wolę się upewnić, że nie wyrządzę szkody pszenicy.  Przy MCPA widzę, że jeszcze gorzej z temp. niż w przypadku fluoksypyru.. 

Padło pytanie, dałem odpowiedź. Czy sam bym dodawał MCPA, na sam rzepak chyba nie. Daj flame duo lub tribenuron + fluroksypyr jak będzie ciepło.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A jest gdzies potwierdzone, ze to mcpa powoduje te czarne klosy? Pytam z ciekawosci bo np jest środek Agritox 500 i tam w etykiecie masz "od fazy 3 rozkrzewien do konca fazy 3 kolanka" wczesniej podawalem tez link do srodka ktory zezwala na oprysk liscia flagowego a ma mcpa w skladzie 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
5 godzin temu, alfa napisał:

To kiedy żniwa będą ? 

Też często w tym roku się zastanawiam nad tym , kiedy żniwa będą , ale jak by się za wiele złego nie wydarzyło to myślę że przełom czerwca /lipca . Tak jak i z rzepakiem 9 kwietnia przyszło mi w telefonie wspomnienie z 2 lat temu , to jak wówczas porównałem to zdjęcie do aktualnej sytuacji na polu to nie do uwierzenia , wówczas można powiedzieć że zaczynał startować , nawet nie wybity nic w pęd , a z tego roku już żółto na polu 

Opublikowano
9 minut temu, Tomek90 napisał:

W 2017 roku regulacja rzepaku w marcu jak w tym roku, żniwa 2 sierpnia rzepaku kończone, zboża koszone po rzepakach także żebyście się nie zdziwili ze żniwa jak zawsze. 

Ale musiało by się coś wydarzyć (choć mówią o tym ochłodzeniu )żeby wegetację wstrzymało na tyle żeby te plantacje co już mają w tej chwili liść podflagowy dojechały dopiero na sierpień , U mnie zazwyczaj pszenica Linus się kłosiła 5-10 czerwiec  , więc to będzie dobry odnośnik kiedy się teraz zacznie kłosić , bo potem czy 3 dni w tą stronę czy 3 dni w tamtą , ale jednak wegetacja , wegetacją , i po kłosze3niu za ok 1,5 miesiąca trzeba się spodziewać żniw 

Opublikowano

U mnie strzelanie w źdźbło. Podałem przykład na mój region jak to wyglądało w 2017 roku kiedy tez wcześnie/szybko wegetacja posunęła ale w rezultacie skończyło się nie tak wcześnie, bo pamietam lipiec już po żniwach były lata. 

Opublikowano
59 minut temu, kamil800 napisał:

A jest gdzies potwierdzone, ze to mcpa powoduje te czarne klosy? Pytam z ciekawosci bo np jest środek Agritox 500 i tam w etykiecie masz "od fazy 3 rozkrzewien do konca fazy 3 kolanka" wczesniej podawalem tez link do srodka ktory zezwala na oprysk liscia flagowego a ma mcpa w skladzie 

3 lata temu jedną działkę poprawiałem środkiem co miał mcpa bo mak się panoszył i akurat miałem to na składzie...  Późno już było. Tam gdzie był omijak kłosy ładne a tam gdzie środek poszedł kłosy mega czarne choć ziarno ok 

• Thanks 1
Opublikowano

na szczęście ochłodzenie trochę zatrzyma to szaleństwo skoro jeszcze nie ma połowy kwietnia a rzepak już połowa łuszczyn na pedzie głównym i jęczmień który się kłosi, dwa lata temu zbieg na płatka robiłem coś około 25 maja.

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Też często w tym roku się zastanawiam nad tym , kiedy żniwa będą , ale jak by się za wiele złego nie wydarzyło to myślę że przełom czerwca /lipca . Tak jak i z rzepakiem 9 kwietnia przyszło mi w telefonie wspomnienie z 2 lat temu , to jak wówczas porównałem to zdjęcie do aktualnej sytuacji na polu to nie do uwierzenia , wówczas można powiedzieć że zaczynał startować , nawet nie wybity nic w pęd , a z tego roku już żółto na polu 

Ładnie u was rośnie no ale chyba nie możliwe że przełom czerwca lipca żniwa pszenicy. Nawet bym i nie chciał bo zaraz u was zrobi się czarno na polach a ledwo wakacje się zaczną . Jednak jak długo zielono czy żółto to fajnie 🙂

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

W 2017 roku regulacja rzepaku w marcu jak w tym roku, żniwa 2 sierpnia rzepaku kończone, zboża koszone po rzepakach także żebyście się nie zdziwili ze żniwa jak zawsze. 

Regulacja nic nie ma do rzeczy, bo rośliny mogą zacząć szybko strzelać w pęd ale wolno przyrastać (jak w tym roku). Natomiast początek kwitnienia jest zdecydowanie szybciej niż w co najmniej 10 lat do tyłu.

25 minut temu, Samsung123321 napisał:

3 lata temu jedną działkę poprawiałem środkiem co miał mcpa bo mak się panoszył i akurat miałem to na składzie...  Późno już było. Tam gdzie był omijak kłosy ładne a tam gdzie środek poszedł kłosy mega czarne choć ziarno ok 

Może jeszcze była jeszcze co najmniej dikamba w składzie? Dikamby niby nie można po krzewieniu.

Opublikowano
43 minuty temu, Samsung123321 napisał:

Czyli tylko klosy byly czarne ale ziarno w nich normalnie bylo?

Opublikowano
7 godzin temu, kamil800 napisał:

Czyli tylko klosy byly czarne ale ziarno w nich normalnie bylo?

Tak ziarno ładne bo konsumpcję miałem ale zakładam że mogło być lepiej w plonowaniu bo takie 6.5 tony a wizualnie był potencjał no na te 7-7.5 

Opublikowano

Praktykował ktoś wysianie w tej fazie mocznika jako dawke na kłos?

18 godzin temu, mysza103 napisał:

Na T1 były 2 opcje , czść duet na start, a część , coś tam - coś tam (już nie pamiętam) +tebukonazol , A na T2 pójdzie po całości protiokonazol + azyksostrobina po 125g

ps , Azoksystrobiny jednak pójdzie po 100gram , jak przeliczyłem ha i ile mi zastało oprysku , to by właśnie wychodziło dokładnie po 104 g azoksy 

Też na T2 planuje azo + protio,  ale nie wiem czy nie dać chocby 0,5 tebu na rdzę, bo protio słabo działa na to. Azo wiadomo tylko zapobiegawczo.

Opublikowano
9 godzin temu, alfa napisał:

Ładnie u was rośnie no ale chyba nie możliwe że przełom czerwca lipca żniwa pszenicy. Nawet bym i nie chciał bo zaraz u was zrobi się czarno na polach a ledwo wakacje się zaczną . Jednak jak długo zielono czy żółto to fajnie 🙂

U nas 15 lipca to nic nadzwyczajnego kosić pszenicę,  jednego roku kosiłem pszenice 9 lipca na niektórych kawałkach ,  czy rzepak 5-6 lipca , więc w tym roku patrząc co jest na polu na chwilę obecną to przełom czerwiec/ lipiec  jest jak najbardziej aktualny , a na koniec będą pewnie jęczmienia jare , bo dopiero co tydzień - dwa tygodnie temu powschodziły

Opublikowano
30 minut temu, mysza103 napisał:

U nas 15 lipca to nic nadzwyczajnego kosić pszenicę,  jednego roku kosiłem pszenice 9 lipca na niektórych kawałkach ,  czy rzepak 5-6 lipca , więc w tym roku patrząc co jest na polu na chwilę obecną to przełom czerwiec/ lipiec  jest jak najbardziej aktualny , a na koniec będą pewnie jęczmienia jare , bo dopiero co tydzień - dwa tygodnie temu powschodziły

Haha. A ja tydzień temu to nawet pola nie uprawiałem pod siew. 

Opublikowano

dziś rano o 5 było u mnie 0* najbliższy tydzień w nocy pokazuje po 2-3* na plusie więc przy gruncie możliwe przymrozki. w prognozie na najbliższe 10 dni spore ochłodzenie więc wegetacja wychamuje, szkoda tylko kwitnących sądów

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Dastan napisał:

Praktykował ktoś wysianie w tej fazie mocznika jako dawke na kłos?

Też na T2 planuje azo + protio,  ale nie wiem czy nie dać chocby 0,5 tebu na rdzę, bo protio słabo działa na to. Azo wiadomo tylko zapobiegawczo.

Ale w jakiej fazie ten mocznik ?? U mnie liść podflagowy i myśle czy już w tym tygodniu nie rzucić saletry na N3 co planowałem . Choć nie wiem czy jeszcze nie poczekam . Na 3 dawkach mi lepiej się prowadzi pszenice aniżeli na dwóch . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v