Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, ravoj napisał:

Ja uważam, że po prostu efekt skracania będzie lepszy, na pewno nie zaszkodzi, bo 0.17 moddusa to bardzo mała dawka. Ja bym jechał. 

ostatnie kilka lat dzielimy na dwa zabiegi (i masz 0,34-0,35 modusa i 1,2litra CCC)bo efekt lepszy tylko nie wiem czy lecieć w sobotę czy po wtorku nie będzie za późno ;) 

24 minuty temu, Tomasz160 napisał:

Czy do T1 (prochloraz, tebukonazol, fenpropidyna) mogę dodać coś na chwasty dwuliścienne? Oprysk jesienny przepuścił, a na pole mam trochę daleko więc szkoda mi czasu na drugi wyjazd.. Macie jakieś sprawdzone mieszaniny?

Ja bym nie mieszał, po jednym suchym roku skończyliśmy z pewnymi mieszankami jak pszenica przysiadła i było widać fitotoksyczność (susza była wiosną). 

• Thanks 1
Opublikowano

Skonczylem dzis R1 - poszedł sam  moddus 0,3-0,35l/ha bo kolanko trochę uciekło bo nie było możliwości wcześniej wjechać, Akurat spoko bo do niedzieli ma być słonecznie a w następnym tygodniu ochłodzenie i deszcz.  Kiedy mogę najwcześniej wjechać po regulacji z T1 (Pr0chl0raz ze starych zapasow 300-400 g/ha, tebukonazol 150-200 g/ha, fenpropidyna 225-300 g/ha)  + 5% mocznik + 5% siarczan magnezu 7 wodny? Nie chciałem tego mieszać z wiadomych względów

Poza tym używa ktoś  z wody z sieci wodociągowej do oprysków? Zawsze brałem ze studni lub ze stawu ale w tym roku wyjątkowo lałem z wodociągu i standardowo do  beczki zeby trochę się podgrzała  a jak wiadomo woda z sieci wodociągowej jest twarda + wysokie ph i rozkminiam o ile będzie mniejsza skuteczność oprysku 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Sim95 napisał:

Euforia C1

IMG_20240411_183104.jpg

U mnie to samo, Euforia oko cieszy,  Arkadia podobnie, ale to jeszcze nie sukces, to połowa sukcesu. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
8 godzin temu, ravoj napisał:

U mnie to samo, Euforia oko cieszy,  Arkadia podobnie, ale to jeszcze nie sukces, to połowa sukcesu. 

Umnie też oko cieszy euforia. Ile azotu dostała ? Ile dawek planujesz dać ? Ile azotu w czystym składniku ? 

Opublikowano

Witam , jak myślicie mustang 306 w dawce 0,6l połączony z staranne 333 w dawce 0,45 jest bezpieczne dla pszenicy ? Mam do zwalczenia rdesty ,bylicę i ostrożeń w pozno sianych pszenicach da radę taka mieszanina na te chwasty ?? T1 i regulacja zrobioniona początkiem tygodnia , już można jechać z tym zabiegiem czy zrobić jeszcze kilka dni przerwy ? 

Opublikowano (edytowane)

Panowie ratujcie pszenica euforia tydzień temu pryskana 0,65 unix i 0,8 tebukonazol 250. Wtedy żółknące liście pojawiały się tylko miejscowo z niewielkim nasileniem. Dzisiaj w tych miejscach już jest zdecydowanie większe nasilenie, a i na reszcie pola zaczyna być widoczne żółknięcie.  Co to za choler**two?
DTR?  Rozumiem że ten zabieg tydzień temu ani tego nie zatrzyma, a nie cofnie? Czym poprawić żeby to zwalczyć?

IMG_20240412_062401.jpg

IMG_20240412_062104.jpg

IMG_20240412_062401.jpg

Edytowane przez derek2223
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, misio3p napisał:

Nie jeździć na pole przez najbliższe 2 tygodnie. Nowe liście idą zdrowe.

Nowe liście narazie zdrowe ale coraz więcej roślin zaczyna żółknąć na starszych liściach i widać że to się rozprzestrzenia....

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

No tebu samo na choroby liści to jak cukierek po obiedzie, efekty taniości popraw protiokonazolem że steobiluruna 

Protiokonazolu 150 wystarczy?  Strobuliruna też 150?

Albo w sumie może najlepiej Delaro litr na hektar?

Edytowane przez derek2223
Opublikowano

Pytanko takie mam. Na takie swoje mocne pszenice mam zamiar dać na t2 elatus era + tebukonazol a na takie słabsze priaxor + tebukonazol. Zostanie mi troche priaxora. Mogę na jednym hektarze dać bo na tyle mniej więcej zostanie elatus era + priaxor czy to przesada? Tak żeby wyrobić czy lepiej zostawić na kolejny rok? 

Opublikowano
11 godzin temu, Zapracowany napisał:

Ile dajesz? Litr wystarczy na dobrą pszenicę, ogólnie zdrowo wygląda.

U mnie wcześniej input , więc litr starcza

Opublikowano
24 minuty temu, Samsung123321 napisał:

Pytanko takie mam. Na takie swoje mocne pszenice mam zamiar dać na t2 elatus era + tebukonazol a na takie słabsze priaxor + tebukonazol. Zostanie mi troche priaxora. Mogę na jednym hektarze dać bo na tyle mniej więcej zostanie elatus era + priaxor czy to przesada? Tak żeby wyrobić czy lepiej zostawić na kolejny rok? 

Ja bym zostawił na następny sezon.

Ile wychodzi koszt zabiegu Elatus + tebu?

U mnie będzie 0,75 Priaxora + 0,6 tebu za niespełna 150 zł netto. 

Opublikowano
12 godzin temu, Samsung123321 napisał:

Tego typu specyfik ma sens? Skład ok? Czy lepiej dołożyć do ochrony t2? 

Screenshot_20240411_204549_Chrome.jpg

Szkoda kasy na takie coś. Makro ma być podane w granuli lub rsm jechali chodzi o azot, a mikro to śladowe ilości, lepiej kup jednoskładnikowe i samemu mieszaj.

Opublikowano
2 godziny temu, derek2223 napisał:

Panowie ratujcie pszenica euforia tydzień temu pryskana 0,65 unix i 0,8 tebukonazol 250. Wtedy żółknące liście pojawiały się tylko miejscowo z niewielkim nasileniem. Dzisiaj w tych miejscach już jest zdecydowanie większe nasilenie, a i na reszcie pola zaczyna być widoczne żółknięcie.  Co to za choler**two?
DTR?  Rozumiem że ten zabieg tydzień temu ani tego nie zatrzyma, a nie cofnie? Czym poprawić żeby to zwalczyć?

IMG_20240412_062401.jpg

IMG_20240412_062104.jpg

IMG_20240412_062401.jpg

Mialem takie cos w tamtym roku. Byla piękna zielona pszenica a po oprysku az sie zolto na polu zrobilo. Wszystkie dolne liscie zjadlo na zolto. Ale tak jak oisali wyzej. Najmlodszy lisc byl caly czas zdrowy. Wypuściła nowe tez zdrowe i finalnie byla piekna pszenica 

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał:

Mialem takie cos w tamtym roku. Byla piękna zielona pszenica a po oprysku az sie zolto na polu zrobilo. Wszystkie dolne liscie zjadlo na zolto. Ale tak jak oisali wyzej. Najmlodszy lisc byl caly czas zdrowy. Wypuściła nowe tez zdrowe i finalnie byla piekna pszenica 

Ale poprawiłeś czymś czy zostawiłeś?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v