Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robicie już pierwsze grzybówki w pszenicach? 😎

U mnie na zytach taka sytuacja. Nasiona z centrali, przedplon motylkowy i dopiero pierwsze rozkrzewienie idzie. A jeszcze cała jesień przed nami. 

a91f5a32a1393.jpg

• Confused 1
Opublikowano
25 minut temu, Czesku napisał:

0,6 na hektar Cezaro 754 i grandstar 20 gram 

To nie dziwne że na rzepaku widać efekty , bo u mnie dodatek  7 gram granstaru do expert met i minęło tydzień po zabiegu i już rzepak jest cały czarny i padnięty w dół , to u ciebie przy potrójnej dawce to powinno znaku już po rzepaku nie być skoro minęło już 3 tygodnie od zabiegu

Opublikowano

wrony opierdzieliły mi 3/4 pola (z 2ha) i wczoraj siałem przed deszczem, myślę że tak za 2 tygodnie popryska się expertem+diff, pytanie czy dać sobie spokój i czy weźmie miotłę? Na kolejnym zaś polu dałem zamiast 0,33-0,35kg experta+0,16l diff dawkę odpowiednio 0,27-0,28kg+0,14l. Najwyżej będzie poprawka.

Opublikowano

Pytanie do odchwaszczania jesiennego:

1.Wiadomo że przymrozek lub temp około  0 C w dzień zabiegu to dodatkowy stres dla młodej rośliny.  Czy obniża to w jakiś sposób działanie samego środka w ns. dniach?

2. W przypadku deszczu po 2-3 dniach od zabiegu środek doglebowy zacznie tak samo działać jak w przypadku zabiegu na już mokrą glebę?

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

wrony opierdzieliły mi 3/4 pola (z 2ha) i wczoraj siałem przed deszczem, myślę że tak za 2 tygodnie popryska się expertem+diff, pytanie czy dać sobie spokój i czy weźmie miotłę? Na kolejnym zaś polu dałem zamiast 0,33-0,35kg experta+0,16l diff dawkę odpowiednio 0,27-0,28kg+0,14l. Najwyżej będzie poprawka.

Wrony to k**estwo i żreć chcą znam temat i u mnie dochodzą do tego jeszcze gołębie. Pszeniczka siana 10 dni temu w nocy mocno popadało więc lada dzień wzejdzie bo jest już pod wierzchem więc chyba pomyślę na jesień ją prysnąć bo zawsze wiosną

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
18 minut temu, jackowski11 napisał:

Pytanie do odchwaszczania jesiennego:

1.Wiadomo że przymrozek lub temp około  0 C w dzień zabiegu to dodatkowy stres dla młodej rośliny.  Czy obniża to w jakiś sposób działanie samego środka w ns. dniach?

2. W przypadku deszczu po 2-3 dniach od zabiegu środek doglebowy zacznie tak samo działać jak w przypadku zabiegu na już mokrą glebę?

1 Masz na myśli przymrozek w nocy? Jeśli jest to zabieg jeszcze typowo doglebowy, czyli chwastów nie ma lub są bardzo małe, to raczej nie. A jak dodajesz substancje typowo nalistne, nie jest wykluczone, że może być niższa skuteczność (choć tutaj trzeba patrzeć na średnie temperatury).

2 Bardzo trudne pytanie. Są substancje które działają bardziej na powierzchni i są pobierane przez pędy i liście chwastów np. DFF. Inne są pobierane tylko przez korzenie- flufenacet. Te pierwsze, lepiej zastosować jak gleba jest już trochę ustabilizowana (czyli np. przyklepana/zlepiona przez deszcz. Jeśli w prognozie będą dalsze opady, zastosuj na mokrą glebę. Jak masz planowany tylko jeden deszcz a ziemia się nie kurzy, stosuj przed deszczem. 

Opublikowano
2 godziny temu, metrax12 napisał:

1 Masz na myśli przymrozek w nocy? Jeśli jest to zabieg jeszcze typowo doglebowy, czyli chwastów nie ma lub są bardzo małe, to raczej nie. A jak dodajesz substancje typowo nalistne, nie jest wykluczone, że może być niższa skuteczność (choć tutaj trzeba patrzeć na średnie temperatury).

2 Bardzo trudne pytanie. Są substancje które działają bardziej na powierzchni i są pobierane przez pędy i liście chwastów np. DFF. Inne są pobierane tylko przez korzenie- flufenacet. Te pierwsze, lepiej zastosować jak gleba jest już trochę ustabilizowana (czyli np. przyklepana/zlepiona przez deszcz. Jeśli w prognozie będą dalsze opady, zastosuj na mokrą glebę. Jak masz planowany tylko jeden deszcz a ziemia się nie kurzy, stosuj przed deszczem. 

Zapomniałem napisać że chodzi o Baccara Trio w dawce troche wiekszej niż nominalna - 0,5-0,6 l/ha

Zabieg środa - czwartek. Na ns. dzień nad ranem konkretna mgła,  dziś już pada, a i średnia dobowa temp. idzie w góre.

Myśle że bedzie dobrze.  👍

Opublikowano
9 godzin temu, Andpol napisał:

Wrony to k**estwo i żreć chcą znam temat i u mnie dochodzą do tego jeszcze gołębie. Pszeniczka siana 10 dni temu w nocy mocno popadało więc lada dzień wzejdzie bo jest już pod wierzchem więc chyba pomyślę na jesień ją prysnąć bo zawsze wiosną

Mówiłem że zdążysz 

Opublikowano
15 godzin temu, jahooo napisał:

Spirella siana 10 dni temu

spacer.pngspacer.pngspacer.pngIMG_20231020_121617_HDR.jpg

Na pewno siana 10 dni temu bo mój fenomen też siany 10 dni temu i jeszcze w ziemi siedzi?

10 godzin temu, ravoj napisał:

Mówiłem że zdążysz 

Jak pogoda pozwoli bo najpierw rzepak chcę prysnąć.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Andpol napisał:

Na pewno siana 10 dni temu bo mój fenomen też siany 10 dni temu i jeszcze w ziemi siedzi?

Jak pogoda pozwoli bo najpierw rzepak chcę prysnąć.

Ona ma własnie taki potencjał jesienią, dlatego zalecana jest do późniejszego siewu. Poza tym gleba była jeszcze ciepła, wzeszła w 3 dni 

Siana 4 dni później po przymrozku dopiero szpilkuje 

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
12 godzin temu, TurekR napisał:

Panowie a co powiecie na taką kombinację w pszenicy, Amstaff 2 l + lentipur 1,2 l + saper 150 ml + corrida 10 gr.

amstaf 2l + saper 0,1 + corrida w zupełności wystarczy. Sprawdzona mieszanina u mnie w fazie 1 liścia. W tym sezonie stosowałem cezaro. Nie chodzi już o cene, tylko plus że bez mieszania

Opublikowano
5 godzin temu, Damian_B napisał:

Czy duże opady dzień po zabiegu miały by jakiś negatywny wpływ na oprysk (quelex complet pak) bo dziś nadają ładną pogodę i bym wykonał oprysk a na jutro opady rzędu 20/30 mm

Raczej nie, chyba że wielką ulewa aż woda stanie na polu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v