Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, tobago napisał:

Polnocny zachod. Ile w przyszłym tygodniu celować sztuk na m2 pszenicy? 320-330 będzie ok czy za mało w tym terminie? 

Ja wschód odmiana fenomen MTN 47 myślę około 190kg zasiać. Ile siejecie fenomena?

Opublikowano (edytowane)

Oram właśnie pod pszenicę i zastanawiam się bo nigdy nie miałem takiej refleksji, czy fosfor i potas rozsiany pogłównie też ulatnia się i generuje straty jak azot? Jak tak można jakim poziomie, wie ktoś? Zawsze fosfor z potasem mieszam z ziemią ale nigdy nic nie wiadomo 

Edytowane przez karol19920
Opublikowano

Jedni dają pod orkę, inni na orkę, a niektórzy pogłównie. U mnie od zawsze idzie na orkę. Pogłównie dałem tylko raz naszą Polifoske i nie podobało mi się to bo leżała na polu może z 2 miesiące.

Pogłównie to tylko sam potas i siarczan magnezu

Opublikowano
23 minuty temu, Piffpaff napisał:

Jak w ziemi składników nie brakuje to można przed orka ale jeśli gleba jest uboga w składniki lepiej dać po orce żeby rośliny miały szybszy dostęp do składników

i nie budowały systemu korzeniowego wgłąb profilu, a w czasie wiosennej suszy zamiast korzystać ze składników i rosnąć, budują korzeń a wzrost części nadziemnej stoi, odrzucane są też rozkrzewienia

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, jahooo napisał:

i nie budowały systemu korzeniowego wgłąb profilu, a w czasie wiosennej suszy zamiast korzystać ze składników i rosnąć, budują korzeń a wzrost części nadziemnej stoi, odrzucane są też rozkrzewienia

To myslisz ze roslina jest taka głupia że będzie miała wysokie źdźbło  a korzenia nie będzie  rozwijać ? Trochę mnie śmieszą takie teksty że roślina nie bedzie rozwijać korzenia. To co jeśli mam wysokie zawartości NPK  to korzeń nie urośnie? I jeszcze jedno u mnie od siewu rzepaku przepaduje deszcz co około tydzień kilka litrów na metr co powoduje że do głębokości 7cm jest w miarę wilgotno- a głębiej jest normalnie pustynia ,to dlaczego rzepak puszcza głebiej korzeń czy jest taki głupi czy to po prostu genetyka?

Opublikowano

Roślina właśnie głupia nie jest. Jak ma jedzonko blisko to pobiera i nie rozwija korzeni no bo po co  jak ma pod nosem a jak nie ma to walczy i szuka. Tak samo jak człowiek jak masz wszystko pod nos podane to się rozleniwiasz. 

To nie teksty a teoria i praktyka, sporo ludzi o tym mówi którzy się strip tilem zajmują a to co Jahoo mówił to w książce czytałem. 

• Like 3
Opublikowano
8 godzin temu, Pawel2678 napisał:

To myslisz ze roslina jest taka głupia że będzie miała wysokie źdźbło  a korzenia nie będzie  rozwijać ? Trochę mnie śmieszą takie teksty że roślina nie bedzie rozwijać korzenia. To co jeśli mam wysokie zawartości NPK  to korzeń nie urośnie? I jeszcze jedno u mnie od siewu rzepaku przepaduje deszcz co około tydzień kilka litrów na metr co powoduje że do głębokości 7cm jest w miarę wilgotno- a głębiej jest normalnie pustynia ,to dlaczego rzepak puszcza głebiej korzeń czy jest taki głupi czy to po prostu genetyka?

To nie moje przemyślenia, tylko z materiałów firm hodowlanych. W glebie nie masz wysokiej zasobności przy wierzchu, ylko w miarœ równomiernie w całym profilu. Dlatego roślina buduje system korzeniowy dość głęboko, aby czerpac składniki.

Jak ma wszytsko na głębokości 10-15cm to potem wiosną ma problem  z pobieraniem wody i zamiast rosnąć, awaryjnie rozbudowuje system korzeniowy

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

To nie moje przemyślenia, tylko z materiałów firm hodowlanych. W glebie nie masz wysokiej zasobności przy wierzchu, ylko w miarœ równomiernie w całym profilu. Dlatego roślina buduje system korzeniowy dość głęboko, aby czerpac składniki.

Jak ma wszytsko na głębokości 10-15cm to potem wiosną ma problem  z pobieraniem wody i zamiast rosnąć, awaryjnie rozbudowuje system korzeniowy

Ja trochę ostrożnie podchodzę do tych badań firm. Bo badania zawsze można tak ustawić żeby poprzeć własną tezę

Opublikowano
16 godzin temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Myślę że na orkę jest lepiej . Dam przykład sąsiad rozlał gnojowicę pod orkę i siew ozimin efekt słaby a ten który dał na wiosnę na skibę efekt dużo lepszy

A komu by się chciało jeździć z rozsiewaczem po zaoranym, po żniwach nawóz idzie po ścieżkach się jeździ i później czy to orka czy bezorka jest git 

Opublikowano
16 godzin temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Myślę że na orkę jest lepiej . Dam przykład sąsiad rozlał gnojowicę pod orkę i siew ozimin efekt słaby a ten który dał na wiosnę na skibę efekt dużo lepszy

N8e porównuj gnojowicy do typowego NPK, jak już chcesz to porównaj gnojowice i azotowy.

13 godzin temu, Piffpaff napisał:

Jak w ziemi składników nie brakuje to można przed orka ale jeśli gleba jest uboga w składniki lepiej dać po orce żeby rośliny miały szybszy dostęp do składników

Poczytaj jaki korzeń ma na np rzepak po 30 dniach od wschodów. 

Opublikowano
24 minuty temu, tommy66692 napisał:

A komu by się chciało jeździć z rozsiewaczem po zaoranym, po żniwach nawóz idzie po ścieżkach się jeździ i później czy to orka czy bezorka jest git 

Raczej błąd robisz, Obejrzyj  hektar wiedzy jest o tym  artykuł.  Ja  po orce rozsiewam. 

• Haha 2
Opublikowano
tomek73 napisał:

Raczej błąd robisz, Obejrzyj  hektar wiedzy jest o tym  artykuł.  Ja  po orce rozsiewam.

nie robi błędu jeśli ma gleby minimum średnie. hektar wiedzy to nie wyrocznia

Opublikowano

Panowie czy expert met + dff + tribenuron można stosować w pszenicy od fazy szpilki/jednego liścia? Mam taką pszenicę która dopiero wschodzi a jutro i pojutrze jest okienko pogodowe bez wiatru a potem znowu ma dmuchać i zastanawiam się czy jechać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v