Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał:

W naszych workach raczej nie przywiozą. A po granuli nie poznasz

Przed wojną ukraiński saletrzak był o nieregularnej granuli więc wszystko możliwe że to nasz bo ma wyrównaną granulę a wiadomo że worki zmienią aby nie poznać.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

W naszych workach raczej nie przywiozą. A po granuli nie poznasz

Cały import nawozowy statkami jest realizowany luzem a workowanie jest realizowane po lub w trakcie rozładunku ze statku .Nawozy realizowane kolejowo częściowo również luzem chociaż bb też się zdarzaja  

Natomiast dostawy samochodowe realizowane są w BB

Opublikowano
53 minuty temu, v11 napisał:

Cały import nawozowy statkami jest realizowany luzem a workowanie jest realizowane po lub w trakcie rozładunku ze statku .Nawozy realizowane kolejowo częściowo również luzem chociaż bb też się zdarzaja  

Natomiast dostawy samochodowe realizowane są w BB

Do ukrow wagony z baksami szły.

1 godzinę temu, Andpol napisał:

Przed wojną ukraiński saletrzak był o nieregularnej granuli więc wszystko możliwe że to nasz bo ma wyrównaną granulę a wiadomo że worki zmienią aby nie poznać.

Ja bodajże w maju brałem z Włocławka saletrzak to gruba nieregularna granula i nie idealnie gładka. 

Nie ma co... Aby taniej i nie chrzczony 👍

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

B0 teraz do 0,50 zł droższe od B7, chcą nas oduczuć kupowania tego lepszego paliwa, po dwuch tyg. czekania przywieżli mi po 6,26 brytto

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Dastan napisał:

O to juz od dawna wiadomo , że wkrótce w ogóle B0 nie bedzie w sprzedaży.

Będzie, ze wschodu chłopaki dowiozą , chyba że  embargo na transport całkowite zrobią.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Może u was na wschodzie, do nas za daleko, teraz można na niej jeździć , na zime by sie przydało b0

Opublikowano
22 godziny temu, Dastan napisał:

No dosyć kuriozalna sytuacja, bo bronimy się przed zalaniem nas ukraińskim zbożem , a jednocześnie karmimy ich nawozami do ich produkcji ograniczając podaż w kraju xD.

To że kolabora jest w rządzie a nawet wśród samych rolników to jedno , ale jak masz nie ograniczać skoro cyfry i rachunek ostateczny jest nieublagalny. 

Saletra od 1808-1870 brutto 

Opublikowano
19 minut temu, Navara1988 napisał:

Po ile macie saletrosan? 

1410 netto zakupiłem przy całym aucie

Opublikowano
18 godzin temu, Agrest napisał:

Masz rędziny? Pod co idzie siarczan amonu?

Rok temu taniej wychodziło siarczan amonu+ mocznik niż dwie dawki saletry. Ciekawe czy w tym roku będzie podobnie

Mocznik 1990-2030

Saletra/ Korn kali1650

Siarczan amonu 1250

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

To że kolabora jest w rządzie a nawet wśród samych rolników to jedno , ale jak masz nie ograniczać skoro cyfry i rachunek ostateczny jest nieublagalny. 

Saletra od 1808-1870 brutto 

Czyli zboże może być i po 300zł to i tak należy kupować  normalne dawki NPK po 3,7tys ? Dla mnie taka dysproporcja ceonowa to znak od rynku, że nie ma potrzeby zwiększać nawożenia i tym samym produkcji bo rynek tego zwyczajnie nie potrzebuje. Jedynym ratunkiem na lepsze ceny jest mniejsza produkcja, a nie większa. Oczywiście nie mówie tu wyłącznie o polskich rolnikach. Ale niech się zasypują tym zbożem po uszy.

Ja zmniejszyłem o połowe zużycie NPK.

Edytowane przez Dastan
  • Like 2
Opublikowano
mocznik się nie nadaje na rzepak i tu zdania nie zmienię. rzepak potrzebuje azotu szybko z wiosny i to czekanie aż mocznik zacznie działać się bardzo mocno mści. więc już nawet nie ważne jakby się jego ceny kształtowały ja go pogłównie nie posieje. a co do siarczanu amonu. przeciez saletrosan który tak chętnie wszyscy używają i sieja na rzepak to nic innego jak saletra zmieszana właśnie z siarczanem amonu i zgranulowana na grubszej granuli. to ja to sobie mogę posiać oddzielnie najpierw siarczan potem saletrę o ile wyjdzie to bardziej na plus pod względem ekonomicznym.
Opublikowano
2 godziny temu, nunu85 napisał:

mocznik się nie nadaje na rzepak i tu zdania nie zmienię. rzepak potrzebuje azotu szybko z wiosny i to czekanie aż mocznik zacznie działać się bardzo mocno mści. więc już nawet nie ważne jakby się jego ceny kształtowały ja go pogłównie nie posieje. a co do siarczanu amonu. przeciez saletrosan który tak chętnie wszyscy używają i sieja na rzepak to nic innego jak saletra zmieszana właśnie z siarczanem amonu i zgranulowana na grubszej granuli. to ja to sobie mogę posiać oddzielnie najpierw siarczan potem saletrę o ile wyjdzie to bardziej na plus pod względem ekonomicznym.

A co za problem w styczniu rzucić mocznik? 😁

• Like 1
Opublikowano

LBI - Dzisiaj rozmawiałem z dwoma składami w sprawie ceny azotu to jeden i drugi nic nie mają. Jeden powiedział że idzie duży kontrakt na mocznik importowany w dobrej cenie, więc teraz nic nie bierze bo w zeszłym sezonie wyszedł bardzo słabo na nawozach bo się nabrał polskiego z Azotów. Za 2-3 tygodnie trzeba się znowu odezwać. 

Ktoś gdzieś słyszał podobne wieści? 

Opublikowano

mnie mocznik nie interesuje , 6 ton na słome tylko potrzebuje , ale ten importowany , nie może leżeć tak dlugo bo się zbryli

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v