Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To że każdy robi co chce i kiedy chce to jedno, ale cały czas się przewija zdanie "trzeba było sprzedać". To jest irytujące że względu na to że wszyscy jadą na tym samym wózku. 

Ja jestem tylko ciekaw co poszczególne osoby które tak doskonale przewidziały spadek cen pszenicy i rzepaku chcą zrobić teraz? Sprzedawać prosto z pola? Trzymać do zimy? Czy w ogóle większość rezygnuje z rzepaku? 

Faktem jest ze wiele osób w poprzednim roku na fali wybitnie dużych cen za wszelką cenę chciały kosztem innych zarobić jeszcze więcej i niestety w tym roku dużo stracą. Mówię o tych którzy podkupowali dzierżawy za spore pieniądze aby tylko urwać hektar więcej. Takich to mi nie szkoda, fakt. 

Bardziej szkoda mi tych którzy mają teraz problem jak wyjść na zero przy dużych nakładach i takich cenach jakie są i pewnie w żniwa nic się nie zmieni. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Byłem na składzie to właściciel mówi że idą obniżki.Teraz to głupota kupować na zapas.

Może przed tymi dopłatami do przenicy ale odpowiednio wcześniej wyczuć moment.

Bo nawet jak coś dadzą to zechcą zabrać.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

jeszcze obnizki nie doslzy-jak stanelo 2500 tak stoi.

10 godzin temu, Karol6130 napisał:

Ale asf dzikom już niestraszne 

Chodzą stadami

Znajomy myśliwy weterynarz się śmieje że w naszej gminie  już jest ich więcej niż trzody 

u nas to chyba jeszcze nie, ale  na razie nie ma asf i jest pare duzych hodowli.

Opublikowano (edytowane)

No i ? jakie ceny wtedy wszystkiego były? sprzedaj dzisiaj po tyle to pogadamy.

8 minut temu, rocco0987 napisał:

nie tak dawno w 2017 sprzedawałem suchą po 480 zł

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
8 minut temu, rocco0987 napisał:

nie tak dawno w 2017 sprzedawałem suchą po 480 zł małopolska-podkreślam suchą.

Nie tak dawno kupowałem saletrę za 900 zł, ultre 8 za 1450 zł. Folie do bel 750 za 300 zł, stal po 2 tyś. Itd itd 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, marek1977 napisał:

ale ceny nawet się nie zbliżą do cen z przed wojny.

Powiedz mu że jeżeli zboże będzie na poziomie niżej z przed wojny, to niech sobie te nawozy w d*pę wsadzą.

• Like 4
Opublikowano

Czyli maja tak jak my rolnicy wcześniej zarobili teraz stracili

Opublikowano
15 godzin temu, daro189 napisał:

To ja jestem ciekaw jaką strategie sprzedaży w tym roku zastosują wszyscy Ci ktorzy sprzedali pszenicę po wyższej cenie a teraz piszą o chciwości tych którzy zostali z ziarnem. 

No w tym roku będzie ciekawie. Obstawiam, że większość będzie chciała wypchać w żniwa towar, bo ludzie mają w pamięci obecny sezon, co jeszcze dodatkowo obniży ceny na skupach, a wręcz spowoduje problem ze sprzedażą, Zresztą wiele dużych gospodarstw podpisało lub podpisuje już umowy nie zważając zbytnio na ceny. Skupy też nie koniecznie będą chciały masowo kupować wiedząc, że przyjdzie i tak tańszy towar ze wschodu...i się koło będzie zamykało.

Opublikowano
16 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Tu nie chodzi o chciwość. Ale jak wojna wywindowała ceny to filozofy forumowe  teorie bo rynek, gieldy, bo za półdarmo bo przecież godnie żyć z 20 hektarów zbóż.  Jak teraz ta sama wojna odwróciła sytuację i oberwaliśmy to winni wszyscy wkolo ale teraz to już nie wolny rynek, gielda tylko spekulacja i złodzieje. To jak matif na 500 to dobry, a jak na 250 to niedobry. I jeszcze to wyczekiwanie z nadzieją co kacapy odpierdala.  

Nie do końca tak jest jak piszesz. Giełdy giełdami oczywiście ale do tego co się teraz dzieje w PL bardzo przyłożyły rękę ciamajdy z rządu. Sporo z tego oberwaliśmy to nie przez wojnę a od pisu. Najpierw doili nas na nawozach paliwie itd. A potem wydymali na zbożu pozwalając i przymykając oko na to ile i czego przywożono do kraju i nikt z nich nie przejmował się, że to nie wyjeżdżało.

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, hubertuss napisał:

Nie do końca tak jest jak piszesz. Giełdy giełdami oczywiście ale do tego co się teraz dzieje w PL bardzo przyłożyły rękę ciamajdy z rządu. Sporo z tego oberwaliśmy to nie przez wojnę a od pisu. Najpierw doili nas na nawozach paliwie itd. A potem wydymali na zbożu pozwalając i przymykając oko na to ile i czego przywożono do kraju i nikt z nich nie przejmował się, że to nie wyjeżdżało.

Tadz z tego 4 miliardy wymiany handlowej mieli,im to na rękę było bo gruby hajs z tego mieli.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v