Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, tommy66692 napisał:

Z drugiej strony znam gospodarstwa po 70 ha i jeszcze albo jakąś działaność albo praca i nowe maszyny mają, wiadomo kredyty ale tam narzekania nie ma 

Druga strona jest taka że 30ha samej produkcji roślinnej to ile dni roboczych jest? Ale tak uczciwie licząc?

Na 30ha to z 150h będzie w roku a ludzie chcieliby z tego żyć, wstydu nie mają 

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

no jak ktos uwaza ze ryzy donald i jego przydupas holownia sprawia ze bedzie sie zylo lepiej , to proponuje wylaczyc tvn , juz zaczyna sie narracja o ogromnej dziure budzetowej wiec wszelkie socjale pomoce ida w zapomnienie i zaczne sie dociskanie pasa. Ale przeciez trzeba ratować kraj wiec likwidacja ulg, podwyzka podatkow bedzie dla waszego dobra

Dodaj do tego sprzedaż resztek majątku Narodowego co jeszcze nie zdążyli w POprzedniej kadencji. 

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Wedle UE to nic nam nie przyszło z UA, jaką pomoc z Uni dostał nasz kraj na każdego uchodźce ze wschodu? 

Znikoma , my złożyliśmy się na nich tych pasoz....

Dlatego tych  z czarnego lądu nie wolno tym bardziej przyjmować bo na tych nie można wyrobić 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Dodaj do tego sprzedaż resztek majątku Narodowego co jeszcze nie zdążyli w POprzedniej kadencji. 

A to dobre jest, dobre 

Tylko jak GA w "naszych" rękach zdarła z nas skórę też każdemu nie pasowało 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tusk chciał sprywatyzować a Kaczyński zrobił sobie z tej "resztki majątku narodowego" prywatny partyjny biznes. Już chyba lepiej sprywatyzować niż dać rozkradać PIS-owcom przez lata.

https://www.wprost.pl/polityka/10497460/ponad-900-osob-zwiazanych-z-pis-w-ssp-jest-wniosek-do-marszalek-sejmu.html

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

To nie kwestia obszarnictwa, a realnego postrzegania rzeczywistości. Czas zrozumieć, że w gospodarstwie które dysponuje kilkunastoma hektarami i kilkoma krówkami, emerytury nie zdążysz wypracować. Im prędzej to zrozumiesz i się z tym pogodzisz, tym lepiej dla Ciebie młody człowieku. 

Ja na kasę zachłanny nie jestem , o emeryturach nie myślę bo z  współczesnego pokolenie raczej mało kto dożyje , a na etacie już pracowałem więc dziękuję jeszcze jeszcze takie coś jak wolność 

Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Z drugiej strony znam gospodarstwa po 70 ha i jeszcze albo jakąś działaność albo praca i nowe maszyny mają, wiadomo kredyty ale tam narzekania nie ma 

Druga strona jest taka że 30ha samej produkcji roślinnej to ile dni roboczych jest? Ale tak uczciwie licząc?

Tak uczciwie licząc to 30-50 ha bez hodowli i średnim parku maszynowym to są wczasy a nie rolnictwo.

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, oregano napisał:

Tusk chciał sprywatyzować a Kaczyński zrobił sobie z tej "resztki majątku narodowego" prywatny partyjny biznes. Już chyba lepiej sprywatyzować niż dać rozkradać PIS-owcom przez lata.

https://www.wprost.pl/polityka/10497460/ponad-900-osob-zwiazanych-z-pis-w-ssp-jest-wniosek-do-marszalek-sejmu.html

Wielka mi tu afera. Normalna sprawa. Teraz będzie z 1,5 tys albo 2 tyś osób w spółkach skarbu państwa. Nie będzie rządziła jedna partia . Tylko kilka, więc trzeba będzie stołki tworzyć dla wszystkich. Ci z PO zamiast zająć się przyszłym rządem i sprawami państwa to zajmują się głupotami. Tak jak ,,afera'' z paliwami nagłaśniania przez PO. Przed wyborami było za tanie i był krzyk że jak to tak moze być. Teraz krzyczą że cena paliwa rośnie i jak to tak może być. No ale czekamy na paliwo po 5 zł jak obiecał rudy 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, oregano napisał:

PO przejęciu władzy  koalicjanci zatrudnią dwa razy tyle swoich pociotków w tych spółkach i to już będą słuszne działania - w końcu wszyscy po to się pchają do koryta

• Like 1
Opublikowano

Niektórzy są tak tym Tuskiem nastraszeni, że nawet jak się pokaże jawne oszustwo PIS-u to i tak na nikim wrażenia to nie zrobi bo przecież "za Tuska i tak będzie gorzej".

Powiesz, że PIS ukradł 100 mln zł, to napiszą, że i tak jest dobrze, bo Tusk ukradłby 200... świetna dyskusja na argumenty.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, oregano napisał:

Niektórzy są tak tym Tuskiem nastraszeni, że nawet jak się pokaże jawne oszustwo PIS-u to i tak na nikim wrażenia to nie zrobi bo przecież "za Tuska i tak będzie gorzej".

Powiesz, że PIS ukradł 100 mln zł, to napiszą, że i tak jest dobrze, bo Tusk ukradłby 200... świetna dyskusja na argumenty.

Mnie to śmieszy jak niektórzy są zmanipulowani i myślą że teraz to będzie cud miód . Cofnij się do czasu jak PiS przejmował władze. Zobaczysz dokładnie takie same nagłówki tylko że wtedy to po-psl poobsadzalo swoimi ludźmi gdzie się  tylko da . Że PiS rozliczyć platformę i PSL i będzie zamykał ich do wiezienia. Teraz mamy to samo tylko na odwrót. Dlatego mam bekę z ludźi co mają krótka pamięć i nie pamiętają jak było wcześniej. Oni sobie krzywdy nie zrobią. Pokrzyczą, porobią szum. Odwrócą uwagę od tego co ważne . W całym tym bałaganie przemyca informację że pieniądzy nie ma i nie będzie. A głupi lud wszytko kupi. Pogłębia się jeszcze bardziej podziały pomiędzy ludźmi. Sąsiedzi czy rodzina  przestaną ze sobą rozmawiać bo teraz ,,moja' partia jest u władzy i tych ,,twoich ''zlodzieji będą rozliczać. A politycy za kulisami spotkają się u takiego mazurka na imprezie i będą pić wódkę i się śmiać z wyborców. Chcecie zmian to trzeba odsunąć ich wszystkich od władzy. Ale teraz to można sobie pogadać aż do następnych wyborów 

• Like 4
Opublikowano
20 minut temu, oregano napisał:

Może i niektórzy ulegli propagandzie , może nawet wielu . Alę są też tacy którzy których doświadczenie nauczyło bo przeżyli niejedną władzę , osobiście pamiętam niedzielę bez Teleranka  i  trochę tych rządów  przeżyłem

Opublikowano
28 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Tak uczciwie licząc to 30-50 ha bez hodowli i średnim parku maszynowym to są wczasy a nie rolnictwo.

Jak może ktokolwiek szanować rolnika jeżeli on sam siebie nie potrafi uszanować. Gospodarstwo 30-50ha to jest pracujący kapitał mierzony w milionach zł. a nie godziny pracy na gospodarstwie. I nie po to  pracowało na to często kilka pokoleń, aby dzisiaj produkować żywność  poniżej progu opłacalności, żeby cała otoczka rolnictwa mogła dobrze zarobić. a rolnik z takiego gospodarstwa musiał iść na etat aby utrzymać rodzinę na przyzwoitym poziomie. Przecież to jest chore i nie normalne.

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano

Po co ten patetyczny ton ? Gospodarstwo to biznes jak każdy inny i nie ma co ustalać jaki progów dochodowych rynek o tym zadecyduje kto jest wstanie zarobić a kto nie .. A co  do rolniczego otoczenia to też nie zawsze jest różowo sporo skupów kukurydzy nie przetrwało poprzedniego sezonu, widzimy zyski ale trzeba pamiętać że obrót w tych firmach jest wielokrotnie większy niż przeciętnego gospodarstwa więc i zyski i majątek tez większy.

Opublikowano
19 minut temu, Lolek74 napisał:

Jak może ktokolwiek szanować rolnika jeżeli on sam siebie nie potrafi uszanować. Gospodarstwo 30-50ha to jest pracujący kapitał mierzony w milionach zł. a nie godziny pracy na gospodarstwie. I nie po to  pracowało na to często kilka pokoleń, aby dzisiaj produkować żywność  poniżej progu opłacalności, żeby cała otoczka rolnictwa mogła dobrze zarobić. a rolnik z takiego gospodarstwa musiał iść na etat aby utrzymać rodzinę na przyzwoitym poziomie. Przecież to jest chore i nie normalne.

Z pokolenia na pokolenie przechodziły również takie fachy jak garncarz, kowal, krawiec, szewc, zdun i wiele innych. Tzw postęp cywilizacyjny w postaci uprzemysłowienia między innymi sprawił, że nie ma już zapotrzebowania na te zawody, a jeśli jest, to niszowe. Czy się podoba, czy nie, to to samo czeka rolnictwo w obecnej postaci. Ludzie chcą tanio jeść, tak jak w tanich butach chodzić, a ci którzy mają wpływ na porządek świata, chcą im to dać, bo od tego spokój jest uzależniony i zasobność ich portfeli. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Tylko trzeba na ten park i hektary zarobić.

Nie da się tego zrobić biorąc 2mln kredytu i zarabiając 500zł na hektarze

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Tylko trzeba na ten park i hektary zarobić.

Nie da się tego zrobić biorąc 2mln kredytu i zarabiając 500zł na hektarze

Możliwości zakupu ziemi i rozwoju trafiają się raz na kilka pokoleń. W Polsce było to w czasach współczesnych - odzyskanie niepodległości, koniec II wojny światowej czy upadek komunizmu i złodziejsrwo Balcerowicza.

Prawda jest taka, że zakup ziemi i tradycyjna uprawa to dwie rzeczy, które całkowicie mijają się z celem i sensem ekonomicznym. Chyba, że ktoś chce 50 lat pracować za darmo (Wiem że są tutaj tacy na AF co płacą po 2tys dzierżawy za hektar i robią tylko aby robić albo mieć więcej od sąsiada, ale akurat mówie o normalnych ludziach). To są fakty do udowodnienia w ciagu 10 min przy użyciu kalkulatora.

1 godzinę temu, Lolek74 napisał:

Masz racje tylko że ekonomii nie oszukasz i ch.. to kogokolwiek obchodzi. Mamy globalizacje, wolny rynek i transport o olbrzymich możliwościach do tego mało świadomość i niski patriotyzm społeczeństwa.

Możesz płacić i po 100 tys za hektar, spłacać to przez najbliżesze 50 lat a i tak wszyscy mają to w d*pie, twoje koszty i poświęcenie bo np w Brazyli kupią i spalą hektar dżungli za cene 1 tys $ dolarów, posieją pszenice, opryskają ch*j wie czym, skoszą 12 t z hektara, przywiazą do PL i sprzedadzą po 600pln a konsument będzie szczęśliwy bo ma tani chleb w Lidlu.

20 lat robie w przemyśle spożywczym i uwierz mi ch*j kogo obchodzi skąd ma mięso i co w nim jest- z Polski Brazyli czy USA. Ma być tanio i nic poza tym.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja na kasę zachłanny nie jestem , o emeryturach nie myślę bo z  współczesnego pokolenie raczej mało kto dożyje , a na etacie już pracowałem więc dziękuję jeszcze jeszcze takie coś jak wolność 

Powiem tak: co Ty ku..a możesz wiedzieć o wolności z tymi swoimi mlecznymi ogonami🤣🤣🤣🤣🤣.

Saletra 1880

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Mnie to śmieszy jak niektórzy są zmanipulowani i myślą że teraz to będzie cud miód . Cofnij się do czasu jak PiS przejmował władze. Zobaczysz dokładnie takie same nagłówki tylko że wtedy to po-psl poobsadzalo swoimi ludźmi gdzie się  tylko da . Że PiS rozliczyć platformę i PSL i będzie zamykał ich do wiezienia. Teraz mamy to samo tylko na odwrót. Dlatego mam bekę z ludźi co mają krótka pamięć i nie pamiętają jak było wcześniej. Oni sobie krzywdy nie zrobią. Pokrzyczą, porobią szum. Odwrócą uwagę od tego co ważne . W całym tym bałaganie przemyca informację że pieniądzy nie ma i nie będzie. A głupi lud wszytko kupi. Pogłębia się jeszcze bardziej podziały pomiędzy ludźmi. Sąsiedzi czy rodzina  przestaną ze sobą rozmawiać bo teraz ,,moja' partia jest u władzy i tych ,,twoich ''zlodzieji będą rozliczać. A politycy za kulisami spotkają się u takiego mazurka na imprezie i będą pić wódkę i się śmiać z wyborców. Chcecie zmian to trzeba odsunąć ich wszystkich od władzy. Ale teraz to można sobie pogadać aż do następnych wyborów 

Nie ta skala. Nepotyzm był od zawsze - nie jestem naiwny, ale takiej skali jak w ostatnich latach jeszcze nie było.

• Like 2
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v