Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

U nas w pow. hrubieszowskim każdy wie kto kupował, bo kamizelki policji, krajowej administracji skarbowej a nawet ABW świeciły tygodniami. To żadna tajemnica. 

• 0
Opublikowano

ilu tu specjalistów od geopolityki i polityki regionalnej ekonomii etc. Gdyby nie te dopłaty to by was korporacje pożarły. Mam nadzieję, że kiedy będzie rzadzić konfederacja, zlikwiduje cały socjal do rolników - niech pracują na siebie a ceny płodów rolnych niech będą uzależnione od giełdy. Wspomnę, że giełda to spekulacja, ale to i tak wina PiSu... Zobaczymy jak będziecie sobie radzić w starciu z agroholdingami Ukrainy, Rosji czy Ameryki Południowej.

• Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, ravoj napisał:

Ale kupa idiotów na nich zagłosuje. Jeżeli zagłosuje na nich jakaś  kobieta to już w ogóle jest bez rozumu, aż mi jej nie szkoda. Nie zamierzam tu tłumaczyć dlaczego. Dobrze że są ludzie co to rozumieją.  Ja ostrzegam jak 8 lat temu przed PiS. 4 lata obserwuje konfederację, to psychole, nieudacznicy i fanatycy. Zero uczciwości, powiązani ze wschodem, dobrze opłacani. Jeżeli uważacie że ruscy nie mają siły wpływu i nie pchają kasy w takie projekty się grubo mylicie. 

A PiS uzależnił rolników od siebie, dając wszelkie  wsparcia i socjal. Ich hasło jest proste: chcesz przetrwać ? Głosuj na nas. I nie mówcie że tak nie jest, bo każdy z Was czeka na suszowe, nawozowe, dopłaty do nasion i grom wie co jeszcze.  Zniewolili nas inflacją i głupimi tarczami i zasiłkami.  Robili to celowo i powoli. Ciężko będzie z tego wyjść. 

O ja pierr...z cyklu nie jesteś za popisem to jesteś ruska onuca. Jeszcze mi powiedz, że wierzysz w te "wojenkę"

• Like 3
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, daniel002d napisał:

ilu tu specjalistów od geopolityki i polityki regionalnej ekonomii etc. Gdyby nie te dopłaty to by was korporacje pożarły. Mam nadzieję, że kiedy będzie rzadzić konfederacja, zlikwiduje cały socjal do rolników - niech pracują na siebie a ceny płodów rolnych niech będą uzależnione od giełdy. Wspomnę, że giełda to spekulacja, ale to i tak wina PiSu... Zobaczymy jak będziecie sobie radzić w starciu z agroholdingami Ukrainy, Rosji czy Ameryki Południowej.

O jakich dopłatach piszesz, bo pogubić się idzie od tego dobrobytu?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Zaczyna się

- Naszym najbliższym przyjacielem jest Polska i tak będzie do końca wojny. Oczywiście, po zakończeniu wojny pomiędzy nami będą konkurencyjne stosunki. Na pewno będziemy rywalizować o różne rynki, konsumentów - twierdzi Mychajło Podolak
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-doradca-zelenskiego-o-polsce-po-wojnie-bedziemy-rywalizowac,nId,6947424#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

jak ktoś pisał wyżej już 70 mld w d*pę wsadzone tam.

Edytowane przez Tigon
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, daniel002d napisał:

Słuchaj takich fanatyków jak Ty, którzy dzielą ludzi na  wrogów i swoich jest sporo.  Nie dziwię się Twoim poglądom, bo masz każdego innego niż Ty za wroga, zarazę, konkurencję i ta psychoza Cię zjada. Kobieta to przedmiot, czarnoskóry to murzyn, gej to szatan a Jezusek z Maryją to król wszechświata tylko, że z bajek. Znam wielu takich, przestraszonych i nieporadnych ale założyć kominiarki i tłuc ludzi to pierwszych. Potem do spowiedzi i po opłatek. Pozdrawiam. Dla takich jak Ty również jest miejsce na świecie, ale władzy wam nie wolno dawać. 

Konfederacja nie ma nic wspólnego z wolnością gospodarczą, bo to tylko hasła i nie żyj w obłudzie że coś zmieni na lepsze. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Jest kampania wyborcza , hasło Polska dla Polaków podnosi poparcie dla Konfederacji , trochę wypłynęli na pandemii , teraz na wojnie na UA . Podsumowując z 15 % poparcia wyborów się nie wygrywa .

Zależy od rozdania mandatów , bo przy różnych wariantach nawet z poparciem 6-8% można być w sejmie najważniejszym ogniwem , co w konsekwencjii jest tak jak by się było wygranym 

• 0
Opublikowano

kuce zrobia tyle co ich rozni poprzednicy-dostana stanowiska,posady, paru vice i beda jesc z reki ..

5 godzin temu, Damianek20 napisał:

Gdybyscie zobaczyli co od zimy poszło nawozow sypkich i rsm to byscie zawału dostali 🤣 cysterna za cysterna a bb to juz załadowane po brzegi. 

Kochajcie banderę bo szybko wam sie odpłaci. 

Jakie ceny na jutro prognozujecie ?

jak to sprawdziles -co jest  w cysternach ? zawory odkrecale i piles  ?? firanki odsuwales w tir-ach ?? 

typow ruska onuca... 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Takeda napisał:

Po czym twierdzę, że mają miej szacunku? Po wypowiedziach ich wierchuszki z Braunem i Korwinem na czele. Mnie razi ich brunatny średniowieczny światopogląd. Ty wolisz głosować na Konfederację w myśl zasady SLD, PO, PIs i PSL już mnie ruchali, Konfederacja jeszcze nie to czas na nich. Wolność to oni obiecują tylko gospodarczą, z tym że powiedz mi czy jeśli by mi zabronili sprowadzać tańsze zboże z UA to nie ograniczają mi mojej wolności prowadzenia działalności gospodarczej? Jesteś za konfą to radź sobie prowadząc swój biznes, stań się konkurencyjny do ukraińskiego rolnictwa, a nie oczekujesz od państwa pomocy w formie blokady możliwości importu, a nie, że socjale bee, ale już blokowanie firmom możliwości kupowania tańszego towaru niż twój to jest dobre. Odwracając sytuację, to gdyby zakazali sprowadzania nawozów tańszych z zagranicy i mógłbyś tylko kupic krajowy 2x droższy to też według ciebie byłoby ok? bo chronią rodzimą gospodarkę.

Do tego nie chcę jeszcze większego zamordyzmu niż ma pis. Konfa to ograniczenie mojej wolności osobistej do wyrażania siebie, na razie tylko ganiają za żydami, niemcami (no poza neofaszystami z AfD tych lubią) co z perspektywy Mentzena jest przezabawne, tęczowymi i wszystkimi innymi którzy są w większym lub mniejszym niezależni światopoglądowo i nie potrzebują idoli rodem z tiktoka.  PiS się trochę ogranicza przez masowośc, bo konfa to już wogóle mówiłaby mi z kim mam pic, spać i rozmawiać.

Aborcja całkowicie zakazana (Bosak), małżeństwa dożywotnie  (Mentzen), dozwolona lajtowa pedofilia (Korwin), niezbywalna władza koScioła (Braun). A żadna z tych osób uczciwie i ciężko fizycznie nie przepracowała ani miesiąca swojego życia by zrozumieć zwykłego szarego Kowalskiego który za***rdala na swoją rodzinę. Konfa to wyraziciel interesów klas posiadających.

Dodatkowo trzeba być niespełna rozumu by zawierzać przyszłość ludziom dla kórych idolami jest Putin, łukaszenka, Pinochet czy Francisco Franko, to ja już wolę to dziadowskie PO czy niemniej dziadowski PiS, bo konfa w niczym od nich nie jest dla mnie lepsza, a są rejony gdzie jest gorsza.

Przypominam , że podczas protestów rolniczych  tylko człowiek Konfederacji odważył się rzucać jajkami w ministra   ( w Jesionce  )   Gdyby Pan Tomasz Buczek nie dokonał tego aktu , bał się o siebie i swoje finanse to może nikt by nie dostał dopłat do zboża  ?    Protesty rolnicze uznano by za  słabe   !      za to rzucanie jajkami w ministra mają mój  głos i cała pozostała otoczka mnie nie obchodzi ,   !  jak będą mnie źle reprezentować w sejmie to zmienię swoją decyzję za cztery lata  , jak dożyję 

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, Wicherek napisał:

Przypominam , że podczas protestów rolniczych  tylko człowiek Konfederacji odważył się rzucać jajkami w ministra   ( w Jesionce

Phiiii, dopiero....

By swoimi rzucił, to by był wyczyn...🤭

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Jest kampania wyborcza , hasło Polska dla Polaków podnosi poparcie dla Konfederacji ,

Tiaaaaa . Polska dla Polaków, ziemia dla ziemniaków a księża na księżyc.:lol:

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Wicherek napisał:

Pozostała otoczka mnie nie obchodzi ,   !  jak będą mnie źle reprezentować w sejmie to zmienię swoją decyzję za cztery lata  , jak dożyję 

Dobry  jesteś, jedno jajko i Twój głos. Takich w Polsce jest sporo i mamy jak mamy. Łatwo Was kupić a reszta Was nie obchodzi. 

Tylko potem się okazuje że ta reszta jest ważniejsza jak Ci córka umiera na porodówce, bo aborcja to szatanizm. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, Wicherek napisał:

Przypominam , że podczas protestów rolniczych  tylko człowiek Konfederacji odważył się rzucać jajkami w ministra   ( w Jesionce  )   Gdyby Pan Tomasz Buczek nie dokonał tego aktu , bał się o siebie i swoje finanse to może nikt by nie dostał dopłat do zboża  ?    Protesty rolnicze uznano by za  słabe   

A Pan Minister dziś rano w TVP uznał protesty za słabe, Mówił że w Brukseli oczekują protestów polskich organizacji rolniczych, bo urzędnicy unijni mu zdradzili iż francuskie czy niemieckie to przyjeżdżają, protestują i je widać a polskich nie ma wcale, więc skąd oni maja widzieć że coś się naszym nie podoba?:lol:

• 0
Opublikowano

On chce  zwalić winę na Brukselę a to pis zrobił bu....l  !

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/32021-j-k-ardanowski-bezpieczenstwa-zywnosciowego-nie-da-sie-zapewnic-importem

43 minuty temu, ravoj napisał:

Dobry  jesteś, jedno jajko i Twój głos. Takich w Polsce jest sporo i mamy jak mamy. Łatwo Was kupić a reszta Was nie obchodzi. 

Tylko potem się okazuje że ta reszta jest ważniejsza jak Ci córka umiera na porodówce, bo aborcja to szatanizm. 

Czy możesz w końcu powiedzieć na kogo będziesz głosował     ?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
56 minut temu, Wicherek napisał:

On chce  zwalić winę na Brukselę a to pis zrobił bu....l  !

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/32021-j-k-ardanowski-bezpieczenstwa-zywnosciowego-nie-da-sie-zapewnic-importem

Czy możesz w końcu powiedzieć na kogo będziesz głosował     ?

Powiem Ci jak będą już listy ogarnięte, tam na końcu będą nieznani z mediów, ludzie którzy chcą coś zmienić ale nie mają układów, tacy mali jak Ty i ja, może na kogoś takiego właśnie. U nas pani Burmistrz była  całkiem ogarnięta, kiedyś z list jakieś bezpartyjnej organizacji startowała. Teraz będzie na liście PO, więc nigdy mojego głosu nie dostanie. Nigdy nie dostanie PiS, Konfa, PSL i Hołownia. Lewicę jeszcze nie rozpracowałem to nie wiem, chyba też przy okrągłym siedzieli, to ch*ja dostaną. 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.