Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Kiedyś rolnik znał cenę i wiedział ile zarobił jak sprzeda dziś musie wiedzieć ile sprzedać by się w h*ja nie zrobic. Rolnik teraz to tylko w wykształceniem bo papierów co niemiara wszędzie nam dopłacają do zboża do nawozu do hektara. I jeszcze be,pośrednie mamy miasto nas znienawidzi. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
  • Dnia 13.04.2023 o 17:19, Zbyszek3939 napisał:

5,5 tony pszenicy z ha.

• stawki pomocy, liczby 1,665 (liczba umożliwiająca przeliczenie pomocy do produkcji z 1 ha, gdyż stawka pomocy obejmuje tylko jej część) i powierzchni upraw pszenicy lub kukurydzy stanowiącej iloraz ilości pszenicy lub kukurydzy wynikającej z dokumentów, potwierdzających sprzedaż pszenicy lub kukurydzy podmiotom prowadzącym działalność w zakresie obrotu, skupu lub przetwórstwa zbóż oraz liczby:
  • - 5,5 – w przypadku pszenicy (5,5 t/ha to średni plon pszenicy z hektara w 2022 r. według GUS),    

Edytowane przez zipo1
Ktoś mi powie czy jak rzepak sprzedałem przed 15 kwietnia to coś dostanę ???
  • 0
Opublikowano

Mi się wydaje że minimum do pełnej stawki to 5,5 tony.

A ktoś wie czy można wykorzystać część limitu w pierwszym naborze do 14.04 a część w drugim?

I ostatnie pytanie czy ktoś wie jak będzie liczona pomoc do rzepaku?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Stawki dopłat dla producentów pszenicy

Producenci pszenicy w całej Polsce otrzymają 2200 zł do ha.

Minister rolnictwa Robert Telus poinformował, że pomoc będzie udzielona tym producentom, którzy otrzymali za 2022 rok dopłaty bezpośrednie do 10 ha pszenicy i nie składali wniosku o dopłaty do pszenicy i kukurydzy w trwającym naborze. Wyliczył, że jeśli rolnik sprzedał 42 tony pszenicy otrzyma 16800 zł. Plon został wyliczony na 5,5 t/ha.

Od kiedy można składać wnioski o dopłaty do zbóż i rzepaku?

Nabór wniosków zostanie przeprowadzony w terminie 1-30 czerwca 2023 roku przez ARiMR. Pomoc będzie przysługiwała do 300 ha.

Ci ci sprzedają teraz mniej dostaną dopłaty .

Sprzedane w 2022 roku , listopad i 2200 dopłacą do 1 ha az nie wierzę .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

niedlugo  kazdy ciagnik dostanie gps i jesli sygnal pojawi sie w poblizu  protestow to kasa odebrana i zadnych doplat przez 5 lat nie dostanie..

za pare lat wiekszosc rolnikow  bedzie na kontrakcie jak obecnie hodowcy swin czy kur. a wolny rynek bedzie dla takich jak ja-co maja z czego dolozyc do interesu.

robota w polu znowu ruszyla- kazdy liczy ze cena zboza ,pojdzie w gore bo wiekszosc nawozi i opryskuje jak za dawnych lat. jeden emeryt pszenice sial 🤣

nawet ostatnie krzaki spychaja i orza nieuzytki od czasow komuny ..

kolega dla kur kupil po 700 zl-podobno gosc ma 20 t ,ja do jego sasiadow sprzedawalem po 1400 a on czekal na 2000.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ten bełkot w rozporządzeniu  z ilością ton  nie sposób zrozumieć.

Dalej nikt nie napisal na 100% czy aby dostac 2200 wystarczy 3,3t sprzedać. 
Tak samo jak pojawia sie ze max do 10ha pszenicy z dopłat zapłacą to po co zapis ze do 300 ha? Czyli co kto ma powyżej 300 w dopłatach to wypada z systemu?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, jacus napisał:

niedlugo  kazdy ciagnik dostanie gps i jesli sygnal pojawi sie w poblizu  protestow to kasa odebrana i zadnych doplat przez 5 lat nie dostanie..

za pare lat wiekszosc rolnikow  bedzie na kontrakcie jak obecnie hodowcy swin czy kur. a wolny rynek bedzie dla takich jak ja-co maja z czego dolozyc do interesu.

robota w polu znowu ruszyla- kazdy liczy ze cena zboza ,pojdzie w gore bo wiekszosc nawozi i opryskuje jak za dawnych lat. jeden emeryt pszenice sial 🤣

nawet ostatnie krzaki spychaja i orza nieuzytki od czasow komuny ..

kolega dla kur kupil po 700 zl-podobno gosc ma 20 t ,ja do jego sasiadow sprzedawalem po 1400 a on czekal na 2000.

Już dawno ciągniki z gps, daleko za murzynami jesteś jak wcześniej mówiłem 😎

• 0
Opublikowano

Widzę ,że kalkulatory w ruch poszły ,a zboże jak jechało ,tak jedzie . Dodrukują kasy ... problem i tak nie zniknie ,a zwykły Kowalski za to zapłaci .  Rolnictwo w tym  kraju ,jest jak jazda na  rollercoaster  ,do tego zarządzający ową kolejką ,to kompletny skorumpowany idiota bez twarzy . Nie podniecajcie się tymi dopłatami ,bo i tak za nie zapłacicie/my.

Patologia !!!

ps. kuj-pom pszenicę jeszcze jest gdzie oddać ,ale np. jęczmień zostanie do ....wie kiedy .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/analityk-miroslaw-marciniak-o-faktach-i-mitach-na-temat-importu-zboza-z-ukrainy-wnikliwa-analiza,130797.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=agrofoto.pl

gdyby ktos nie byl w stanie calego przeczytac -to w skrocie, rolnicy sa sami sobie winni i to oni przyczynili sie do importu zboza zukrainy.. bo nie chcieli sprzedawac tylko czekali na wyzsze ceny.

24 minuty temu, Tomek90 napisał:

Już dawno ciągniki z gps, daleko za murzynami jesteś jak wcześniej mówiłem 😎

poczucie humoru to wyznacznik inteligencji, nie zrozumiales zartu ??  

przepisy sie zmienia jeszcze z 10 razy, dodadza cos odejma..

trzeba czekac i tyle..

• 0
Opublikowano

W RMF mówili że na UA szykują się rekordowe zbiory owoców miękkich.Teraz przenica a za moment maliny i porzeczki.Kraj w stanie wojny a zaraz zrujnuje rolnictwo połowy Europy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v