Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Z Wiki:

"Uchodźca (ang. refugee, ros. беженец, bieżeniec) – osoba, która musiała opuścić teren, na którym mieszkała ze względu na różnego typu prześladowania[1]. Wynikające z tego zagrożenie życia, zdrowia, bądź wolności jest najczęściej związane z walkami zbrojnymi, bądź z działaniami opresyjnymi z powodu religii, pochodzenia lub przekonań politycznych."

Więc jaki tranzyt? Jak Polska była pierwszym krajem.
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Wojna jest tylko w części upainy więc spokojnie znajdą wystarczająco miejsc w których moga żyć. 

Jaki tranzyt? Normalny - z Medyki do Świecka a potem niech sobie radzą.

Proponuję kontynuować jutro i to w temacie o polityce bo nas w końcu stąd wyp.....

Edytowane przez Ulman
  • 0
Opublikowano

Ktoś znów wziął łapówki w Unii i doprowadza do niszczenia rolnictwa , inaczej tego nie widzę .Nikt o zdrowych zmysłach nie dopuścił by na tak nie kontrolowany napływ towarów jak teraz, wszystkie dotychczasowe normy i wytyczne jakości można sobie wsadzić między bajki.Co nie którzy nawet nie zdają sobie sprawy co nas czeka dalej ,nie daj Boże mega urodzaju ,bo inaczej cena 100 euro jest do złapania.

• 0
Opublikowano (edytowane)

tak sobie czytam i czasem zastanawiam sie co sie stalo ze stalismy sie narodem baranow?  przeciez w temacie pomocy ukrainie itp jest tylko jedna sluszna wersja. nie ma innej. Pomagać owszem ale nie naszym kosztem.nie kosztem cen naszych produktow rolnych czy rozbrajania armii. Nie chce być złym prorokiem,  z wicherkiem czy marksem mozemy sie klocic ale fakt jest jeden ze zalewaja nas i zaleja jeszcze mocniej towary z ukrainy i dosiegnie nas taki kryzys jakiego jeszcze nie bylo .

Nie wiem jak mozna mowic ze to dobrze ze pomagamy, oni nas bronia. Kaszlak pisze ze czyta tu czesto o koncu polskiego rolnictwa od lat i nadal trwa. chwalisz sie ze trzymasz jeszcze 40 ton pszenicy. Super, dobry z ciebie gospodarz.  Ale oby nie było tak że w żniwa, będziesz latał po każdym skupie i pytał czy możesz przywiezc swiezo skoszone zboze bo nie masz juz miejsca u siebie a nikt tego nie bedzie chcial czy mogl brac bo bedzie zawalony towarem.

Dobrze nie bedzie  a wiecie dlaczego ?  bo taki byl plan. uzaleznic polskiego chlopa od doplat, trzymac go na sznurku, zabierac tanie skuteczne srodki zeby jego koszty produkcji byly coraz wyzsze, zeby w ten sposob duza czesc przestawala produkowac a zajela sie produkowaniem doplat a pozniej otworzyc granice z  ukraina i zalac towarem. Nie ma hodowli swin u nas, drobiu. Teraz przyszla kolej na produkcje roslinna i chyba mleczna skoro mleko z ukrainy tez zaczyna isc. ale pewnie , mowmy ze trzeba pomagac bo oni nas bronia. my nie pomagamy ukrainskim rolnikom tylko zagranicznemu kapitolowi ewentyalnie ukrainskim oligarcha. rozdajemy wszystko za darmo, niszczymy nasze rolnictwo  i nic z tego nie bedziemy miec. Profity zbierze usa, niemcy itp ktorzy zaczna odbudowywac ukraine i nazakladaja tam bankow, mcdonaldow kfc i innego badziewia

Kaszlak co do myslenia,  tylko baran może pochwalać zalew towarów z ukrainy. Masz te swoje 5 hektarkow, pracujesz na etacie i udajesz swiatowca dla ktorego jedyna sluszna opcja jest donald tusk a unia europejska to najwieksza dobroc jaka nas spotkala, musimy byc solidarni bo po ukrainie przyjdzie czas na nas itp  i  inne bzdety ktorymi karmia nas media.  moze hobbysta moze sobie pozwolic an sprzedaz pszenicy po kosztach lub  ma miejsce na magazynowanie tych 40 ton ktore wyprodukowal. Ale jedz na te  strajki i powiedz tym ludziom ze tak trzeba. Ze maja sprzedawac za grosze zboze bo trzeba pomagac. powiedz to ludziom ktorzy zyja z rolnictwa, ktorzy maja kredyty, zobowiazania a nie maja  gdzue sprzedac tego co naprodukowali. Taki fachowiec jak ty pewnei odpowie ze nei potrzebnie kredytowali sie nad stan... byc moze niepotrzebnie ale to jest ich sprawa, nei chca od ciebie czy od ministra splaty swoich kredytow tylko tego zeby mogli sprzedac swoj polski towar.

Edytowane przez masa24
  • Like 5
  • Thanks 3
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Ulman napisał:

Pieprzysz kolego bzdury n podstawie zastraszania cie przez PIS kilkoma filmikami z rozrabiajacymi beżowymi. Równie dobrze można zmontowć kilka filmów  o agresywnych małolatach w Polsce i twierdzić że wszyscy tacy są.  Jedno jest pewne - PIS skutecznie ciemnotę zatraszył a to klucz do tego by była posłuszna. Twierdzenie że wpuszczenie nawet kilku tysięcy beżowych cywilów może zagrozić bezpieczeństwu kraju jest dla kompletnych debili. Jeśli kraj nie jest na to przygotowany to aż strach pomyśleć co by było gdyby wjechało do nas kilka tysięcy uzbrojonych.

Ty byłeś kiedyś na zachodzie Europy np w Niemczech.Czytales tamtejsze gazety i rozmawiałeś z ludźmi.Bo coś mi się wydaje że nie.Absolutnie nie mam zamiaru uczestniczyć w waszej dyskusji ale coś mi się wydaje że raczej z bliska tego zjawiska nie obserwowałes.A jest na co popatrzeć, nasi Ukraińcy to pryszcz w stosunku do tamtych.Nie wiem czy zagrażają bezpieczeństwu kraju ale bezpieczeństwu lokalnej społeczności gdzie zostaną osiedleni już napewno

Edytowane przez marcin19071980
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Twierdzenie że wpuszczenie nawet kilku tysięcy beżowych cywilów może zagrozić bezpieczeństwu kraju jest dla kompletnych debili. Jeśli kraj nie jest na to przygotowany to aż strach pomyśleć co by było gdyby wjechało do nas kilka tysięcy uzbrojonych.

Debilami, to są ci, którzy ileś lat temu tak właśnie zrobili w krajach Europy zachodniej. Dzisiaj wszyscy widzimy tego konsekwencje na ulicach Francji, Szwecji, Belgii itd.

• Like 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Nie mów że uwierzyłeś w tą pomoc 🤣

Hadama znów stoją tiry k 

Czyli jest miejsce gdzie sypać 12 k ton  ciekawe kiedy bedzie w rękaw pakował ta pszenicę 

Niech Hadam bocznicę kolejowa robi tor blisko 😢

• 0
Opublikowano

Zaraz wam powiem po ile polska firma chce mi sprzedać auto pszenicy z Ukrainy paszowej białko ok 10. 

29 minut temu, GucioJUMZ napisał:

Czyli jest miejsce gdzie sypać 12 k ton  ciekawe kiedy bedzie w rękaw pakował ta pszenicę 

Niech Hadam bocznicę kolejowa robi tor blisko 😢

I popatrz, rolnik i rucha innych a ty jak wieziesz to krwią podpisuj się że to twoje.

Oddzwonił gość oferuje mi pszenicę ukraińska z dostawą po 1080 zł 

Polska w skupie po ok 800 

Screenshot_2023-03-20-08-34-11-259_com.android.contacts.jpg

2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

Ty byłeś kiedyś na zachodzie Europy np w Niemczech.Czytales tamtejsze gazety i rozmawiałeś z ludźmi.Bo coś mi się wydaje że nie.Absolutnie nie mam zamiaru uczestniczyć w waszej dyskusji ale coś mi się wydaje że raczej z bliska tego zjawiska nie obserwowałes.A jest na co popatrzeć, nasi Ukraińcy to pryszcz w stosunku do tamtych.Nie wiem czy zagrażają bezpieczeństwu kraju ale bezpieczeństwu lokalnej społeczności gdzie zostaną osiedleni już napewno

On nie wie co to ukrainiec ruski czy Pakistaniec i ciapaty. Jak byłem w Niemczech to stary kupił sobie gnata i kraty w oknie gdzie miał sejf. Teraz ci ukraincy to pikuś ale niech przyjadą tu te chłopy z wojny to dopiero zacznie się jazdą 

• 0
Opublikowano
47 minut temu, tmk1974 napisał:

Debilami, to są ci, którzy ileś lat temu tak właśnie zrobili w krajach Europy zachodniej. Dzisiaj wszyscy widzimy tego konsekwencje na ulicach Francji, Szwecji, Belgii itd.

W Holandii rodowici Holendrzy mają już gówno do gadania marokance rozmnożyli się jak szczury i to oni będą za kilka lat rządzić z turasami Holandią. Teraz Holendrzy kręcą nosem ale sobie mogą tak jak Niemcy. Hans jak by żył i był u władzy to turasow i nierobów to by gnał z Niemiec wszystkich 🤣

2 godziny temu, masa24 napisał:

tak sobie czytam i czasem zastanawiam sie co sie stalo ze stalismy sie narodem baranow?  przeciez w temacie pomocy ukrainie itp jest tylko jedna sluszna wersja. nie ma innej. Pomagać owszem ale nie naszym kosztem.nie kosztem cen naszych produktow rolnych czy rozbrajania armii. Nie chce być złym prorokiem,  z wicherkiem czy marksem mozemy sie klocic ale fakt jest jeden ze zalewaja nas i zaleja jeszcze mocniej towary z ukrainy i dosiegnie nas taki kryzys jakiego jeszcze nie bylo .

Nie wiem jak mozna mowic ze to dobrze ze pomagamy, oni nas bronia. Kaszlak pisze ze czyta tu czesto o koncu polskiego rolnictwa od lat i nadal trwa. chwalisz sie ze trzymasz jeszcze 40 ton pszenicy. Super, dobry z ciebie gospodarz.  Ale oby nie było tak że w żniwa, będziesz latał po każdym skupie i pytał czy możesz przywiezc swiezo skoszone zboze bo nie masz juz miejsca u siebie a nikt tego nie bedzie chcial czy mogl brac bo bedzie zawalony towarem.

Dobrze nie bedzie  a wiecie dlaczego ?  bo taki byl plan. uzaleznic polskiego chlopa od doplat, trzymac go na sznurku, zabierac tanie skuteczne srodki zeby jego koszty produkcji byly coraz wyzsze, zeby w ten sposob duza czesc przestawala produkowac a zajela sie produkowaniem doplat a pozniej otworzyc granice z  ukraina i zalac towarem. Nie ma hodowli swin u nas, drobiu. Teraz przyszla kolej na produkcje roslinna i chyba mleczna skoro mleko z ukrainy tez zaczyna isc. ale pewnie , mowmy ze trzeba pomagac bo oni nas bronia. my nie pomagamy ukrainskim rolnikom tylko zagranicznemu kapitolowi ewentyalnie ukrainskim oligarcha. rozdajemy wszystko za darmo, niszczymy nasze rolnictwo  i nic z tego nie bedziemy miec. Profity zbierze usa, niemcy itp ktorzy zaczna odbudowywac ukraine i nazakladaja tam bankow, mcdonaldow kfc i innego badziewia

Kaszlak co do myslenia,  tylko baran może pochwalać zalew towarów z ukrainy. Masz te swoje 5 hektarkow, pracujesz na etacie i udajesz swiatowca dla ktorego jedyna sluszna opcja jest donald tusk a unia europejska to najwieksza dobroc jaka nas spotkala, musimy byc solidarni bo po ukrainie przyjdzie czas na nas itp  i  inne bzdety ktorymi karmia nas media.  moze hobbysta moze sobie pozwolic an sprzedaz pszenicy po kosztach lub  ma miejsce na magazynowanie tych 40 ton ktore wyprodukowal. Ale jedz na te  strajki i powiedz tym ludziom ze tak trzeba. Ze maja sprzedawac za grosze zboze bo trzeba pomagac. powiedz to ludziom ktorzy zyja z rolnictwa, ktorzy maja kredyty, zobowiazania a nie maja  gdzue sprzedac tego co naprodukowali. Taki fachowiec jak ty pewnei odpowie ze nei potrzebnie kredytowali sie nad stan... byc moze niepotrzebnie ale to jest ich sprawa, nei chca od ciebie czy od ministra splaty swoich kredytow tylko tego zeby mogli sprzedac swoj polski towar.

Pocisnołeś Panie i to ostro 😯 po nim 👏 

Ale i tak ludzie uważają że trzeba dalej bezgranicznie pomagać ukrainie bo ona nie stanowi dla nas żadnego zagrożenia i broni nas.  

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, marek1977 napisał:

Ktoś znów wziął łapówki w Unii i doprowadza do niszczenia rolnictwa , inaczej tego nie widzę .Nikt o zdrowych zmysłach nie dopuścił by na tak nie kontrolowany napływ towarów jak teraz, wszystkie dotychczasowe normy i wytyczne jakości można sobie wsadzić między bajki.Co nie którzy nawet nie zdają sobie sprawy co nas czeka dalej ,nie daj Boże mega urodzaju ,bo inaczej cena 100 euro jest do złapania.

nie tak dawno ekspert od rynku zbóż sugerował iż cenę interwencyjną  te 100 euro wypadałoby podnieść do np. 150 euro bo ona nie odzwierciedla obecnych kosztów / cen  na rynku 

chłopina miał mine poważną i mnie to trochę zastanawiało co on w ogóle gada  , bo tutaj jeszcze iskierka nadziei się tliła na powrót cen do 1800 za tone

kilka tygodni wystarczyło na to żeby uwierzyć w to co gadał i było na tamten  czas śmieszne

150 euro by było  gwarantowane ,   a jak się nic nie zmieni to po żniwach mogą mniej płacić

• 0
Opublikowano

Panowie, przeczytałem 2 ostatnie strony postów i nie znalazłem ceny pszenicy tylko jakieś kompletne bzdury nie na temat. Może na takie wymiany powinno być oddzielnie forum bo szkoda mi mojego czasu na to patrzeć. 

Ktoś napisze jakie ceny na kontrakty w żniwa? Chemirol warmińsko mazurskie 1100 za konsumpcję 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, robercikj100 napisał:

Do mojej posesji nie tak mi nie podciągnął asfaltu

Nie jesteś Panią Szydło, mi wymienili tylko dlatego asfalt że kanalizę robili 😉.

3 godziny temu, masa24 napisał:

Kaszlak co do myslenia,  tylko baran może pochwalać zalew towarów z ukrainy

A gdzie to pochwaliłem??

Masz te swoje 5 hektarkow,

Tylko swoich mam 16 + dzierżawy 😜.

dla ktorego jedyna sluszna opcja jest donald tusk

Tak, dla mnie to jedyna słuszna opcja od lat. Mam ugruntowane poglądy polityczne.

a unia europejska to najwieksza dobroc jaka nas spotkala

Na pewno lepsza niż ta dobroć która trwała pomiędzy 1944 a 1989.

moze hobbysta moze sobie pozwolic an sprzedaz pszenicy po kosztach

Z samych dopłat wyliczyłem że dostanę 2100 zł do hektara, nawet jeśli pojadę tylko po kosztach a na to się nie zanosi. To nie moja wina że ktoś ma piaskownię na polu i zbiera 4-5t/ha.

ma miejsce na magazynowanie tych 40 ton ktore wyprodukowal

Tyle ile wszystkiego produkuję, tyle magazynuję. To znowu nie moja wina że ktoś ponabierał pola gdzie się da i nie zdążył sobie magazynów lub taniego depozytu ogarnąć.

4 godziny temu, masa24 napisał:

Ale jedz na te  strajki i powiedz tym ludziom ze tak trzeba.

Ja nic nie mówię że tak trzeba. Mówię tylko że nasz rząd dał komuś zielone światło na to i znając mentalność PiS-u szybciej te wasze strajki obecne "zomo" rozgoni zanim coś do następnego sezonu ugracie. Niestety taka smutna prawda.

ktorzy maja kredyty,

Ja też mam, nie rób z siebie i innych bohatera/ofiary.

nie maja  gdzue sprzedac tego co naprodukowali.

Ja też obecnie nie mam i też mam problem.

Taki fachowiec jak ty pewnei odpowie ze nei potrzebnie kredytowali sie nad stan..

A co potrzebnie przeinwestowali?? Bo doradca w banku namotał albo sąsiada trzeba było podkupić...

byc moze niepotrzebnie ale to jest ich sprawa,

Dokładnie, to ich problem że się brało ponad stan i podbijało ceny np. w KOWR na dzierżawy.

tylko tego zeby mogli sprzedac swoj polski towar.

No i tu dochodzimy do sedna materii, ja tez tego chcę, w dobrej cenie. Widzisz, w zasadzie chodzi nam o to samo.

Taaa, już nic nie powiem 🤣.

10 godzin temu, Ulman napisał:

co to za różnica czy ci czy inni?  Te parę tysięcy beżowych by dokładnie zewidencjonowali  i łatwiej byłoby ich upilnować bo by się wyróżniali. Tu wpuścili kilka milionów z jakimiś tam dokumentami ale dziesiątki lub setki tysięcy bez niczego bo przecież wojna i dokumenty im poginęły. Wpuszczali wszystkich jak leci tylko nie straszyli nimi ciemnego ludu - ot cała różnica.

Dokładnie, to była gierka pod publikę z ciapatymi.

10 godzin temu, PawePrz napisał:

Kto by zewidencjowal? Parę tysięcy? Jakby weszli przybyli by następnie pewnie.

Co kolega by z nimi zrobił? 

Kto by zewidencjowal? Parę tysięcy? Jakby weszli przybyli by następnie pewnie.

Co kolega by z nimi zrobił? 

Chodzi o z UA

Już ich jest 1,4 mln.

10 godzin temu, Ulman napisał:

Jak to kto? Służby na przejściu granicznym. Nawet jakby przyszli następni to by się zrobiło to samo. Potem specjalne połaczenie kolejowe Terespol - Świecko i po kłopocie. Propaganda PISowska opowiada o powstaniu z kolan, silnym państwie, sprawnym aparacie bezpieczeństwa a tu strach na cały kraj bo parę tysięcy nie uzbrojonych chce przejechać tranzytem na zachód. Jeśli to ma zdestabilizować lub zagrozić bezpieczeństwu kraju to nie jest to państwo z dykty i kartonu tylko zielska i gałęzi.

Tak samo pare lat temu pisowcy paranoicy zabronili wjazdu 100 ruskim motocyklistom jadacym do Niemiec. To jest tak smieszne że aż żałosne 

Tylko że to nie byli tacy sobie motocykliści ale służalcy Putina. Z tych samych względów Wielka Brytania nie wpuściła jednego Ziemkiewicza do siebie. Można być bezczelnym, ale są pewne granice.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, Krzysw5 napisał:

Panowie, przeczytałem 2 ostatnie strony postów i nie znalazłem ceny pszenicy tylko jakieś kompletne bzdury nie na temat. Może na takie wymiany powinno być oddzielnie forum bo szkoda mi mojego czasu na to patrzeć. 

Ktoś napisze jakie ceny na kontrakty w żniwa? Chemirol warmińsko mazurskie 1100 za konsumpcję 

1100 na dziś czy na żniwa ?

• 0
Opublikowano

W nowym nwo globaliści planują takie coś ze Ukraina wyzywi gulag zwany Europa a my będziemy mieszkać w 15 minuotowyh gettach. Niestety cena pszenicy spada

• 0
Opublikowano

On jest taki głupi czy tak bezczelny i cyniczny?

W poniedziałek 20 marca oficjalnie przedstawię w Brukseli ważną i dobrą informację dla rolników dotkniętych trudnościami w sprzedaży ziarna, spowodowanymi rosyjską agresją na Ukrainę. Będzie realna pomoc – informuje na Twitterze Janusz Wojciechowski, komisarz ds. rolnictwa Unii Europejskiej. I dodaje, że „bardzo korzystne dla Polski relacje handlowe z Ukrainą mają też swoje ofiary, czyli rolników, którym trzeba pomóc”.

Trudności w sprzedaży ziarna są spowodowane głupotą, bezmyślnością i lenistwem jego PISowskich mocodawców a nie ruską agresją. Gdyby było to mądrze rozegrane to znikomy %  upaińskich zbóż by został na naszym rynku. 

A co do reszty to  wszystko bez zmian - przez swoją głupotę stworzyli kryzys który teraz będą dzielnie rozwiązywać  na nasz koszt. Jak głupi musi być elektorat który nadal tych durni popiera i na nich głosuje?

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

I jeszcze ten śmieszny Wojciechowski dodał ze bilans handlowy po miedzy ukraina a Polską jest korzystny dla Polski :) bo większy . Zwiozą do polski kazdy spleśniały syf a w zamian wywioza konwój amunicji za 5 mld i już bilans handlowy jest korzystny dla nas tylko ze kosztem rolników . Za przeproszeniem te 30 mln to se pan w d...e wsadz , obliczono że dotychczas rolnicy w samej Polsce stracili 8 miliardów zotych a chca zaoferować ze 100 milionówm??? na co to  ? na waciki ?

Cały komizm polega jeszcze na tym ze ukraina zwróciła sie do Polski o zapłacenie cła za darowany sprzęt wojenny ,rządają 240 mln dolarów , nawet skruszeni potakują że nie powinni rządać tych ceł ale niestety takie jest ich prawo i nie mog nie pobrać tego cła :) . Tyle dobrego że pycha kroczy przed upadkiem więc juz niedługo ten śmieszny kraik będzie trwał tym bardziej ze korupcja obecnie tam wykrywana sięga już nie milionów a miliardów i nie dotyczy szeregowych a ministrów nawet od zbrojeniówki .

Edytowane przez marks50
  • Like 8
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.