Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Dnia 10.03.2023 o 10:17, Kaszlak79 napisał:

Przestał by Ci "latać koło" jak by Ci zaczęły nad głową rosyjskie rakiety latać, a latałyby w 1997 albo w 2004 gdyby Rosja była wtedy tak mocna jak obecnie. I teraz wyobraź sobie że sojusznicy Polski w tym momencie myślą tak samo jak Ty. Znowu byłby historyczny lament na dekady że dobrą Polskę fałszywi przyjaciele zdradzili i zostawili na pastwę dziczy w potrzebie.

Tu zgoda, na AF to ogólnie jest albo aplauz albo płacz.

Jeśli tego nie zrobisz to będzie jeszcze gorzej... Pomyśl że ja nawozy kupiłem jeszcze pod koniec 2022, żeby było "taniej" bo bez VAT-u.

Ogólnie sytuacja jest g&wniana, na południu woj. Opolskiego nie znam rolnika który by nie miał zapasów zboża i to nie po 5-10 ton ale idące w krotność tej ilości. Czytam od paru stron temat i widzę że ludzie pytają czemu ceny zdechły. Słusznie to zauważył kolega @ws71, rynek "psuje" Rosja która ponosi koszty wojny i za wszelką cenę będzie chciała wypchać swoją pszenicę, bo na węglowodorach już tyle nie zarabia co jeszcze rok temu, a wbrew założeniom Putina Europa bez jego paliw ani nie stanęła ani nie zamarzła. A jak ktoś trochę czyta to wie że ruscy wyprodukowali w 2022 29 mln. ton pszenicy względem 26 mln. w roku 2021. Te 3 mln. różnicy może obecnie działać tak na Matif. Pszenica z Ukrainy powoduje głównie w Polsce taką różnicę w cenach pomiędzy wschodem a zachodem.

Najgorsze że nie mamy żadnego wpływu na sytuację. Jak robiłem ostatnio podsumowanie to koszty produkcji 1 tony pszenicy miałem pomiędzy 850-900 zł, więc wychodzi na to że w obecnej sytuacji jedynym sensowym zyskiem rolnika będzie wszelkiego żebractwa w postaci dopłat bezpośrednich, dopłat do nawozów i dopłat do sprzedaży. Żenada...

Jestem z lubelskiego więc nie strasz mnie rakietami bo nie daleko mam przewodów i granicę. Co ma wejście do NATO i unii i latające rakiety ? Ci co lizali d*pę ruskiemu wprowadzili nas do NATO i unii a dziś Olka komunistę chce osadzić na stanowisku szefa NATO 🤣. NATO dało nam zmniejszenie ilości żołnierzy i zobowiązania które my zawsze wypełnimy a inni to wiadomo jak by było. Wszyscy nas rozbroili jedni poprzez zmniejszenie wojska i rezygnacja ze służy a obecni zwiększyli mięso armatnie ale rozbroili kraj. Jako jedyni daliśmy na razie leopardy chyba że coś się zmieniło już bo przestałem oglądać TVP.  Mądry rząd mający na sercu los kraju i położenie uzbroił by nas po zęby tak aby nikomu nie opłacało się rozpoczynać czegokolwiek bo na tych pseudo sojuszników to nie można liczyć nigdy. 

Też kupione nawozy w grudniu, paliwo i co mam zrobić , liczyłem że przynajmniej na zbożu zarobię i zrekompensuje tą cenę a tu zostałem wydymany. Więc nie mam współczucia i litości nad nikim bo nikt moim losem się nie przejmował nie będzie ani każdego z tu obecnych a już na pewno żaden ukrainiec niemiec czy rusek. 

8 minut temu, Markos239 napisał:

Żadne żółte kamizelki!!!

Jedynie całkowity bojkot targów w Kielcach. Niech białe kołnierzyki i krawaciarze zrozumią kto daje im zarobić. Trzeba w końcu przywrócić hierarchię w tym obiegu. To rolnik jest w centrum i id niego wszystko się zaczyna, trzeba im to uświadomić w końcu.

Zgodzę się w zupełności że tak powinno być. Nam się dyktuje cenę na wszystko ale my nie możemy podyktować przez głupotę na nic . 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Daj spokój że co zaczyna się od rolnika i kończy się na rolniku , te czasy minęły , teraz wchodzi EKO , zmiana rolnictwa jakie znane było do tej pory .

Ciągniki, maszyny, środki ochrony roślin paliwo, nawozy mam wymienić dalej kto żyje z rolnika?????

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Damianek20 napisał:

Jestem z lubelskiego więc nie strasz mnie rakietami bo nie daleko mam przewodów i granicę. Co ma wejście do NATO i unii i latające rakiety ? Ci co lizali d*pę ruskiemu wprowadzili nas do NATO i unii a dziś Olka komunistę chce osadzić na stanowisku szefa NATO 🤣. NATO dało nam zmniejszenie ilości żołnierzy i zobowiązania które my zawsze wypełnimy a inni to wiadomo jak by było. Wszyscy nas rozbroili jedni poprzez zmniejszenie wojska i rezygnacja ze służy a obecni zwiększyli mięso armatnie ale rozbroili kraj. Jako jedyni daliśmy na razie leopardy chyba że coś się zmieniło już bo przestałem oglądać TVP.  Mądry rząd mający na sercu los kraju i położenie uzbroił by nas po zęby tak aby nikomu nie opłacało się rozpoczynać czegokolwiek bo na tych pseudo sojuszników to nie można liczyć nigdy. 

Też kupione nawozy w grudniu, paliwo i co mam zrobić , liczyłem że przynajmniej na zbożu zarobię i zrekompensuje tą cenę a tu zostałem wydymany. Więc nie mam współczucia i litości nad nikim bo nikt moim losem się nie przejmował nie będzie ani każdego z tu obecnych a już na pewno żaden ukrainiec niemiec czy rusek. 

Zgodzę się w zupełności że tak powinno być. Nam się dyktuje cenę na wszystko ale my nie możemy podyktować przez głupotę na nic . 

To jest na już dwóch:-)

1 minutę temu, galan99 napisał:

Ale z rolnika EKO teraz a to wielka zmiana na rynku .

To Eko pryśnie jak bańka mydlana.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Nie pryśnie , tylko bardziej się za ostrzy i klapki z oczu spadną , wielu jeszcze nie może w to uwierzyć że jak to , po co to wszystko .

Żarcia ma być mniej i drogie taki plan został opracowany , a teraz realizowany .

Czas wielkich zmian się zaczął .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Po pierwsze w Polsce jest wszystko na odwrót, w takiej Francji każdy? rolnik należy do związku na rzecz którego opłaca składkę, w razie strajku guzik jego obchodzą skutki bo i tak za wszystko płaci organizator[tego stać bo ma kasę ze skladek], dlatego we Francji są tak spektakularne protesty, po drugie z francuskimi związkami liczą się rządzący bo sa zbyt potężne aby z nimi iść na wojnę, aha jeszcze jedno w całej Francji są chyba 3 centrale związkowe skupiające wszystkich pracowników, rolników u nas z tego co obiło mi się o uszy co najmiej kilkadziesiąt , samych rolniczych jest pow 10 organizacji

No masz izby rolnicze takiego szmulewicza i resztę którzy co powiedzieli i zrobili ? ukrainie trzeba pomagać za wszelką cenę i tyle w temacie. Niby rolnicy a nic dla reszty nie robią. Nawet na tych protestach co były to obłudnicy pojechali pierwsze kupowali zboże od ukraincow a później w tv występować bo jacy oni pokrzywdzeni są bo zboże zalewa ich. Typ z Nowosiółek koło Hrubieszowa i Hyrza koło Zamościa no to jakaś paranoja i jeszcze jeden był współorganizatorem wyjazdu na strajk . 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Markos239 napisał:

Ciągniki, maszyny, środki ochrony roślin paliwo, nawozy mam wymienić dalej kto żyje z rolnika?????

Jeszcze napisz z jakiego rolnika , obok mnie jest gospodarstwo które inwestuje rok w rok ponad 1mln zł, te gospodarstwa w okolicy które zostały to rocznie nie inwestują wszystkie razem wzięte, czyli w sumie które gospodarstwa utrzymują więcej ludzi spoza rolnictwa, nasz świat który znamy obecnie, bądź z przeszłości definitywnie się kończy

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, ws71 napisał:

Jeszcze napisz z jakiego rolnika , obok mnie jest gospodarstwo które inwestuje rok w rok ponad 1mln zł, te gospodarstwa w okolicy które zostały to rocznie nie inwestują wszystkie razem wzięte, czyli w sumie które gospodarstwa utrzymują więcej ludzi spoza rolnictwa, nasz świat który znamy obecnie, bądź z przeszłości definitywnie się kończy

Gospodarstwo koło Ciebie inwestuje 1mln ok. A koło mnie 10 gospodarstw łącznie również inwestuje prawdopodobnie większą kwotę i z tych gospodarstwa więcej pośredników czerpie niż z tego dużego.

Rozumiesz to.....

• 0
Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

Nie pryśnie , tylko bardziej się za ostrzy i klapki z oczu spadną , wielu jeszcze nie może w to uwierzyć że jak to , po co to wszystko .

Żarcia ma być mniej i drogie taki plan został opracowany , a teraz realizowany .

Czas wielkich zmian się zaczął .

Zaostrzy się i pryśnie.

Ludzie są coraz bardziej rozgoryczeni i mają dość.

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Czego mają dość , to rzucą uprawę roli , o to chodzi , małymi kroczkami nie od razu i wszystko wprowadzą .

Wielu dalej nie rozumie i nie dociera do nich co się dzieje , ale pomalutku zrozumieją .

Ceny pszenicy spadają zaś do produkcji nie , to jest ten 1 etap zielonego ładu .

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Damianek20 napisał:

No masz izby rolnicze takiego szmulewicza i resztę którzy co powiedzieli i zrobili ? ukrainie trzeba pomagać za wszelką cenę i tyle w temacie. Niby rolnicy a nic dla reszty nie robią. Nawet na tych protestach co były to obłudnicy pojechali pierwsze kupowali zboże od ukraincow a później w tv występować bo jacy oni pokrzywdzeni są bo zboże zalewa ich. Typ z Nowosiółek koło Hrubieszowa i Hyrza koło Zamościa no to jakaś paranoja i jeszcze jeden był współorganizatorem wyjazdu na strajk . 

DAMIANKU 

jeżeli świat nie pomoże ukrainie to pozwoli rosji na te praktyki które do tej pory stosowała tylko x 1000  bardziej dotkliwe , zrozum wreszcie to pajacu

jak by cały świat nie pomógł ukrainie rok temu to teraz byś siedział bez prądu gazu i paliwa osiołku

tu wcale nie chodzi o pomoc wojenną , bo rosja jak by chciała to ukraine ma w tygodniu

w tym wszystkim chodzi o to że świat nie chce tego co rosja wyprawia  , a rosja od świata też jest zależna panimaju ??

• Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Markos239 napisał:

Gospodarstwo koło Ciebie inwestuje 1mln ok. A koło mnie 10 gospodarstw łącznie również inwestuje prawdopodobnie większą kwotę i z tych gospodarstwa więcej pośredników czerpie niż z tego dużego.

Rozumiesz to.....

Czyli wokól Ciebie sa same gospodarstwa pow 100 ha , bo mniejsze nadłużśzą metę takich inwestycji ekonomicznie nie pociągną, dobrze piszesz więcej,, pośredników ciągnie'' czyli końcowy zysk i tak pozostanie większy niż w tych 10 pozostałych gospodarstwach , bedzie mogło przeznaczyć w przyszłości jeszcze więcej na rozwój

7 minut temu, jajanek1 napisał:

DAMIANKU 

jeżeli świat nie pomoże ukrainie to pozwoli rosji na te praktyki które do tej pory stosowała tylko x 1000  bardziej dotkliwe , zrozum wreszcie to pajacu

jak by cały świat nie pomógł ukrainie rok temu to teraz byś siedział bez prądu gazu i paliwa osiołku

tu wcale nie chodzi o pomoc wojenną , bo rosja jak by chciała to ukraine ma w tygodniu

w tym wszystkim chodzi o to że świat nie chce tego co rosja wyprawia  , a rosja od świata też jest zależna panimaju ??

Ten ,,cały świat'' to część Europy, część Ameryki Północnej co się stało  z resztą coś mnie w nocy omineło co się stalo w nocy z resztą globu, kolego mniej propagandy, Ukrainę popiera ok 500 mln ludności[mocno naciągane dane] , pozostaje jeszcze grubo ponad 7mld ludzi którzy mają głeboko gdzieś co się tutaj dzieje bądź dzieki temu trzepią ogromną kasę na pośrednictwie[Indie]

• Thanks 3
  • 0
Opublikowano
32 minuty temu, jajanek1 napisał:

DAMIANKU 

Śmieszny jesteś tak jak te wszystkie sankcje 🤣🤣🤣 ale żyj dalej w iluzji 👍 koziołku matołku 🤭

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Czyli wokól Ciebie sa same gospodarstwa pow 100 ha , bo mniejsze nadłużśzą metę takich inwestycji ekonomicznie nie pociągną, dobrze piszesz więcej,, pośredników ciągnie'' czyli końcowy zysk i tak pozostanie większy niż w tych 10 pozostałych gospodarstwach , bedzie mogło przeznaczyć w przyszłości jeszcze więcej na rozwój

Ten ,,cały świat'' to część Europy, część Ameryki Północnej co się stało  z resztą coś mnie w nocy omineło co się stalo w nocy z resztą globu, kolego mniej propagandy, Ukrainę popiera ok 500 mln ludności[mocno naciągane dane] , pozostaje jeszcze grubo ponad 7mld ludzi którzy mają głeboko gdzieś co się tutaj dzieje bądź dzieki temu trzepią ogromną kasę na pośrednictwie[Indie]

Otóż światowy potentacie w produkcji wieprzowiny , ominęło. Cie to ze po agresji żywność i energia podrozala wszedzie i  do świni zamiast dopłacić 100 dołożyłeś 300  

Jak jesteś wierzący to dziękuj jeszcze Bogu ze ci uszy nie odmarzli, ale za kilka mc. nastepna zima wiec pomalu się trzeba przygotowywać 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Sprawdźcie sobie ile kosztują maszyny o dużej wydajności (i ile da się na takiej zarobić) , a potem postawcie się w roli producenta (o którego klienta będzie zabiegał)

Przykład: beczka do gnojowicy 21 tyś litrów koszt ponad 800 tysięcy złotych 

• 0
Opublikowano

Panowie, jak nie będzie w nas jedności to nas wykończą. Tylko wjazd na Warszawę z taczkami dla rządzących nas uratuje. Do tego musi być nas dużo, tak jak górników. Tylko jedność.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, grzeskw75 napisał:

Panowie, jak nie będzie w nas jedności to nas wykończą. Tylko wjazd na Warszawę z taczkami dla rządzących nas uratuje. Do tego musi być nas dużo, tak jak górników. Tylko jedność.

A jak to zorganizować  ?  czy Ty należysz do jakiegoś związku który zagwarantuje że Ty przyjedziesz do Warszawy  ?  protest w Kielcach organizuje "oszukana wieś  " ma już jakieś rozeznanie na kogo może liczyć ale Warszawa to grubsza sprawa szczególnie gdy Solidarność i Agrounia zdradziły rolników    !

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, grzeskw75 napisał:

Powiem ci tak. Jeździłem na protesty do Warszawy jak ministrem rolnictwa był Sawicki. To o tym jak wróciłem na wieś to było tacy rolnicy co się ze mnie śmiali. Jeden z cytatów które slyszalem"po h*ja tam śta pojechali tylko żeś zmarzł i tak nic to nie pomogło." Więc ja już się nigdzie nie wybieram. Zrezygnowałem z hodowli poszedłem na etat i wali mnie to. Mam z czego żyć.

Edytowane przez 6465
  • Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.