Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, PAN88 napisał:

Podobno. Moja mama przestała piec jak jej mama a moja babcia zmarła w listopadzie.

Kolega też z okolic Stoczka?

Siostra kupuje tę mąkę w markecie w wlkp w cenie wyższej od mąki tortowej. U nas w małych  sklepach  bardzo ciężko znaleźć żytnią. Podobno społeczeństwo biedne, ale chleba nie pieką. Najwidoczniej bochenek napompowanego ulepszczami za 5 zł im pasuje.

30 minut temu, Vitasem napisał:

Już dołek na Matif blisko.

Bądźcie zdrowi.

Obyś i tym razem miał rację. ;) 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Wicherek napisał:

Trzeba pokazywać wszystkich którzy w naszym imieniu mówią o cenach i jakości pszenicy

Jedna nogą w zeszłym roku blokował przejście graniczne z Białorusią a druga w tym czasie lądował pekina na białoruską chłodnie.Jak to nazwać?

• 0
Opublikowano

Cena spadła na giełdach -życie w najmniej oczekiwanym momencie - spekulanci  wywołują dalsze spadki po 18 marca jak wejdzie  w życie umowa zbożowa to wtedy dopiero zobaczymy dno cenowe ,  skupiki już  pewnie klaszczą uszami z radości :D  Powiem tak albo coś wiedzą że się odjebie i to grubo i próbują się obłowić jak tylko najbardziej się da albo faktycznie liczą na głód bo nikt nie nawali nawozu jak nie będzie opłacalności. Wyczuwam w tych spadkach dużą nerwowość i panikę wręcz.. A to wszystko wskazuje na to że trend może tylko się odwrócić...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, MarekUA napisał:

Cena spadła na giełdach -życie w najmniej oczekiwanym momencie - spekulanci  wywołują dalsze spadki po 18 marca jak wejdzie  w życie umowa zbożowa to wtedy dopiero zobaczymy dno cenowe ,  skupiki już  pewnie klaszczą uszami z radości :D  Powiem tak albo coś wiedzą że się odjebie i to grubo i próbują się obłowić jak tylko najbardziej się da albo faktycznie liczą na głód bo nikt nie nawali nawozu jak nie będzie opłacalności. Wyczuwam w tych spadkach dużą nerwowość i panikę wręcz.. A to wszystko wskazuje na to że trend może tylko się odwrócić...

Widzisz, mysle podobnie, że trzeba się szybko nachapać bo potem nastąpi odbicie. Giełda można powiedzieć pikuje w dół, a to nigdy nie jest trwały trend, ruchy pół euro dziennie normalnie to juz duży skok, a nie 3-4% dziennie, na coś się zanosi, białe kołnierzyki na coś liczą

Dane z Chin nie są dobre, zanosi się tam może nie na recesję, ale na zastój, mają problem z finansowaniem rolnictwa, mogą być mniejsze zbiory

Wbrew zapowiedziom w Rosji owszem, plony mogą byc spore, ale pytanie zostaje otwarte, czy będa fundusze, aby je zebrać, bo nad wieloma spółkami stoi widmo bankructwa.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, Wicherek napisał:

Pamiętaj że mamy wspólnego wroga , on z nim walczy , jest takie powiedzenie  " wróg mojego wroga jest moim przyjacielem "

Dla mnie gość spalony po WYWIADZIE na temat uboju bydła 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Siostra kupuje tę mąkę w markecie w wlkp w cenie wyższej od mąki tortowej. U nas w małych  sklepach  bardzo ciężko znaleźć żytnią. Podobno społeczeństwo biedne, ale chleba nie pieką. Najwidoczniej bochenek napompowanego ulepszczami za 5 zł im pasuje

Bo ludzie są wygodni , nie wszystko samemu  trzeba robić , nigdy nie piekliśmy chleba i raczej nie będziemy

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

Bo ludzie są wygodni , nie wszystko samemu  trzeba robić , nigdy nie piekliśmy chleba i raczej nie będziemy

Może nie trzeba robić ale można.  Moka u mnie dostępna każda, prosto z młyna. Można i swoje ziarno mleć. Dużo ludzi piecze chleb bo mają dość chemi ze sklepu.

• 0
Opublikowano
28 minut temu, GABBER85 napisał:

panowie nie panikujcie z tymi cenami , @Wicherek jak prognozujesz?

Był dzisiaj u mnie kurier dużym samochodem z Rabena  i mówi że w tym roku wozi rolnikom połowę tego towaru co rok temu , wniosek jest prosty , rolnicy nie mają kasy i mniej inwestują  , produkcja spadnie i kiedyś ceny wzrosną ale wtedy już będziemy mieli inny rząd

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Ja nie wiem jakie zboże posiadam, dopiero na skupie dowiaduję się czy ma parametry na kons. czy paszę.

Podobna sytuacja jak z przechowywaniem nawozów. Chodzi o to żebyśmy to my się bali kontroli a nie oni.

Niech weterynaria lepiej się zajmie tym syfem z UA bo nawet tego nie potrafią dokładnie skontrolować.

• Like 5
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Może kupowali za dużo nie potrzebnych rzeczy

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Wicherek napisał:

rolnicy nie mają kasy i mniej inwestują 

no jak nawozy wzrosły 4x, 5x ? i rolnicy kupili - KTOŚ NA NICH ZAROBIŁ, czy ktoś jescze pamięta o cenach paliw sztucznie zawyżonych - nie tak dawno 6 tyg temu były dymy... czy ktoś pamieta co  było pół roku temu? max 2 tyg  do tyłu

a teraz powiedzmy 50% zbóż jest  sprzedawana za starą, słabą cenę... a jescze inflacja ze 20% tak ogólnie...myśle że tu wiele sie przeliczyło w tym ja [ale z tego nie żyję to hobby, ćwiczenia fizyczne itp.]

Edytowane przez GABBER85
  • 0
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jahooo napisał:

Widzisz, mysle podobnie, że trzeba się szybko nachapać bo potem nastąpi odbicie. Giełda można powiedzieć pikuje w dół, a to nigdy nie jest trwały trend, ruchy pół euro dziennie normalnie to juz duży skok, a nie 3-4% dziennie, na coś się zanosi, białe kołnierzyki na coś liczą

Dane z Chin nie są dobre, zanosi się tam może nie na recesję, ale na zastój, mają problem z finansowaniem rolnictwa, mogą być mniejsze zbiory

Wbrew zapowiedziom w Rosji owszem, plony mogą byc spore, ale pytanie zostaje otwarte, czy będa fundusze, aby je zebrać, bo nad wieloma spółkami stoi widmo bankructwa.

Albo faktiszen bańka pękła i w takim przypadku takie spadki to normalne, jeśli w chinach będzie recesja to nie ma co liczyć na zielony kolor na giełdzie, takie moje zdanie. 

Aczkolwiek jeśli w ciągu 10dni nie przywrócą zasilania elektrowni to pewnie będzie rajd na rekordy, dziwnie się to zgrało z 18.03? Tak jakby ruski chcial wymusić przedluzenie umowy bardziej na swoich warunkach ?

Edytowane przez skywalker89
  • 0
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, skywalker89 napisał:

Albo faktiszen bańka pękła i w takim przypadku takie spadki to normalne, jeśli w chinach będzie recesja to nie ma co liczyć na zielony kolor na giełdzie, takie moje zdanie. 

Aczkolwiek jeśli w ciągu 10dni nie przywrócą zasilania elektrowni to pewnie będzie rajd na rekordy, dziwnie się to zgrało z 18.03? Tak jakby ruski chcial wymusić przedluzenie umowy bardziej na swoich warunkach ?

Jeżeli ukry jej nie wysadzą to   wyłączą elektrownię i po temacie. Zwłaszcza że kontrolują ją ruscy.

Edytowane przez Marek1129
  • 0
Opublikowano

Zobaczcie nawet taki zmasowany atak na Ukrainie nie przełożył się na lekkie odbicie na matif. Bardzo to dziwne żadne dane o zmniejszeniu zapasów lub prognoz zbiorów też nie mają wpływu nawet na lekką korektę w górę 🤔

• Like 4
  • 0
Opublikowano

Jakos dziwne te obnizki codzienne spadki srednio o 3-4% na pszenicy.Nie wiem czy to na innych surowcach jest normalne. Wyglada mi to na to sianie paniki by jak najwiecej towaru zostalo sprzedane na panice. A pozniej to odsprzedac z duzo wiekszym zyskiem. TA cala umowa nie ma takiego znaczenia .byc moze bedzie maial wplyw na ewentualy wzrost lub spadek cen na poziomie 20%. Wieksze jaja i wieksze skoki moze wywolac pogoda juz teraz mamy w europie na swiecie anomalnie a to dopiero poczatek marca.Cena 900-1000zl za konsumpcje to jest poprostu czyste zlodziejstwo w kraju nad Wisla.Ceny produkcji na swiecie spadly i moze pszenica nie ma poparcia na 1700zl ale stawki 1300-1400 spokojnie moze osiagac

• Like 6
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Tak do prawdy to są dwa uda : albo cena wzrośnie i obkupią się teraz jak tylko się da i zarobią nakim tylko się da zarobić , albo cena niska się utrzyma będziemy szurać po dnie .. Gdyby od października cena rosła dzisiaj było by 2 tyś zł a murzyny tyle kasy nie mają żeby zapłacić za pszenice a gdzie zarobek spekulantów jeszcze  więc mamy co mamy.

Mediom nie ufam bo oni często sami sobie zaprzeczają i rzucają kozy z nosa w tłum jak dużo gadają to znaczy jest coś na rzeczy, chiny to cwaniaki orżnąć się nie dadzą na pewno, póki co handlują z ruskim. Jak to górale mówią jak budzie słonko to nie bedzie lac ajak budzie lac to nie bedzie slonka.

Czasy są o tyle nie pewne że śmiem myśleć że  od II wojny światowej nie było takich.. zaczynał sie covid to ciężarówkami ciała wozili i masowe groby były.  Dezinformacja totalna teraz też jest...

Kowalczuk kazał trzymać a nie mówił kiedy będzie cena ... zaraz ten stary lis wyskoczy w czerwcu a nie mówiłem to mnie nikt nie słuchał...

• Thanks 2
  • 0
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v