Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Sam zakupię kilkanaście szt i wiader śruta .

Znaczy co zakupisz?

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, tomek222 napisał:

Tak tak rozpier**lony kraj po wojnie będzie chciał napaść na sąsiada i to w dodatku członka NATO... Jak znam ukrainców to prędzej tę broń przehandlują jak im się dobrze posmaruje, a nie będą napadać na członka NATO.

To skoro wspomniałeś o nato to czemu wpadasz w tą dziwną panikę zresztą jak niektórzy z tego forum na myśl o napaści Rosji na Polskę ? 

Mamy NATO kilkanaście państw no i super mocarstwo prawe USA a Rosją sama więc czemu ma na nas napadać ? 

2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Znaczy co zakupisz?

Flintę zakupi od urka 🤣

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

NATO  ma 6 MIESIĘCY na odzew za ten czas , była by Ukraina nie było by co bronić .

Wiec Ukraina niech się Broni .

Niemiec bronił by się w Polsce zapamiętać to nie u siebie .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

NATO  ma 6 MIESIĘCY na odzew za ten czas , była by Ukraina nie było by co bronić .

Wiec Ukraina niech się Broni .

Niemiec bronił by się w Polsce zapamiętać to nie u siebie .

Już by Niemiec walczył z ruskim za Polskę 🤣

3 minuty temu, marks50 napisał:

Patrzcie jaka cenzura zawitała , pisałem o protestach i było git ale jak wspomniałem o Morawieckim w Davos i wytłumaczyłem po co pojechał to usuneli .

Gdzie usunęli ?

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Damianek20 napisał:

To skoro wspomniałeś o nato to czemu wpadasz w tą dziwną panikę zresztą jak niektórzy z tego forum na myśl o napaści Rosji na Polskę ? 

Mamy NATO kilkanaście państw no i super mocarstwo prawe USA a Rosją sama więc czemu ma na nas napadać ? 

Gdzie ja niby wpadam w panikę? Jak byś nie zauważył to nie ja teraz pisałem o napaści ruskich na Polskę. Wytknąłem ci hipokryzję jakoby to zawsze Amerykanie byli winni za wszelakie wojny tam gdzie się pojawią.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Damianek20 napisał:

Już by Niemiec walczył z ruskim za Polskę 🤣

Gdzie usunęli ?

Była przez chwilę informacja na samej górze na 30 stronie ,odniosłem sie do waszej przepychanki o państwach i popłyneło ... więc wychodzi że Morawiecki pojechał do niemiec oficjalnie a cichaczem znalazl sie w Davos u tych co decyduja za nas .

• 0
Opublikowano
7 minut temu, tomek222 napisał:

Gdzie ja niby wpadam w panikę? Jak byś nie zauważył to nie ja teraz pisałem o napaści ruskich na Polskę. Wytknąłem ci hipokryzję jakoby to zawsze Amerykanie byli winni za wszelakie wojny tam gdzie się pojawią.

Niestety w większości tak, oni zachowują się trochę jak marksiści nie lubią stałości. Szukają okazji wzniecają konflikty, zresztą ruski to samo. Żywią się wojna chaosem ludzka krzywda i bezsilnością . Albo sobie kupują polityków albo ich "osadzają " finansując itp. 

6 minut temu, marks50 napisał:

Była przez chwilę informacja na samej górze na 30 stronie ,odniosłem sie do waszej przepychanki o państwach i popłyneło ... więc wychodzi że Morawiecki pojechał do niemiec oficjalnie a cichaczem znalazl sie w Davos u tych co decyduja za nas .

Trzeba do tego powoli przywyknąć cenzura coraz większą a aparat represji przed nami. Będą wyciągać wszystkie brudy nasze aby zamknąć gębę .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, Wicherek napisał:

To trzeba się cieszyć ze protestu nie kasują 

W Chełmie jutro ma być Kołodziejczak

Po cholere jechać do Chełma, czy gdziekolwiek na wschód Polski protestować, kto tym będzie się interesować. Na Warszawe trzeba iść i zrobić protest tak żeby zauważyli problem w miejscu gdzie przebywają najważniejesze decyzyjne osoby. To już dawno powinno być tak zorganizowane i teraz kiedy rolnicy mają trochę wolnego czasu, bo potem kazdy nie bedzie miał czasu jak trzeba będzie wjechac w pole.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/import-zboza-z-ukrainy-rzecznik-rzadu-zapewnia-ze-zaostrzono-kontrole-fitosanitarne-na-granicy,127307.html   Widzą że z chłopami trzeba będzie się liczyć , a gdzie byliście do tej pory  ?   nie okłamujcie Polaków

W d*pie, teraz mieszają na skupach, sam byłem świadkiem plewy sporo na koniec wsypują do kosza co samochód prewencyjnie kapsułki na robaka a w dzień chłopy wożą i tak o to wszystko ląduje w jednym silosie. 

Czy to ten moment by sprzedać resztę? Gaz dalej tanieje, matif dalej w dół, obstawiałem że cena ustabilizuje się bliżej 300 euro ale chyba jednak realne staje się 250 euro za tonę patrząc na ceny innych surowców

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano

W Hrubieszowie pewnie już nie zaprotestujesz bo mają Patrioty zamontować  , niby na razie cisza by nie było protestów ale nikt mieszkańców nie pyta czy chcą i od razu tłumacze że bedzie to system antyrakietowy który jeśli zadziała to zestrzelony złom spadnie właśnie na hrubieszowską ziemię , już parę lat temu za Tuska jak miała być tarcza antyrakietowa to był spór o to kto odpowie za spadajace odłamki ? Ta kwestia nie została rozwiązana . Jak widać przetestowali że zgineło dwóch rolników w Przewodowie i nie ma reakcji to teraz jak zginie kilku od odłamków to też nie będzie problemów .

• 0
Opublikowano
13 minut temu, Mr_WW napisał:

Po cholere jechać do Chełma, czy gdziekolwiek na wschód Polski protestować, kto tym będzie się interesować. Na Warszawe trzeba iść i zrobić protest tak żeby zauważyli problem w miejscu gdzie przebywają najważniejesze decyzyjne osoby. To już dawno powinno być tak zorganizowane i teraz kiedy rolnicy mają trochę wolnego czasu, bo potem kazdy nie bedzie miał czasu jak trzeba będzie wjechac w pole.

Iść na Wawę to se oczywiście można, ale traktorem już się nie wjedzie, bo na rogatkach zakaz wjazdu :P  O cenach pszenicy szkoda gadać, bo to jest dno i metr mułu.

• 0
Opublikowano
27 minut temu, Mr_WW napisał:

Mówią że to jest matecznik pis-u   , niech wyborcy zobaczą jak  ich kaczor robi w jajo

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Czytam was już od 2 tygodni i coraz ciekawsze to forum się robi , ceny pszenicy powiązane z polityką bo dokładnie takie są związki nie tylko na tym forum ale na całym świecie , więc w powiązaniu tych tematów wg.mnie nie ma nic złego .

Nie mam w tym roku pszenicy , sprzedałem jęczmień jary ale śledzę trochę prognozy i różni analitycy wskazują że cena w roku 2023 po żniwach ma być coś około 1200 zł tak jak piszę po żniwach nie w żniwa .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

1150 netto wschodnie mazowsze. Po 1300 sprzedałem w tamtym roku pszenżyto.

• 0
Opublikowano
27 minut temu, marks50 napisał:

W Hrubieszowie pewnie już nie zaprotestujesz bo mają Patrioty zamontować  , niby na razie cisza by nie było protestów ale nikt mieszkańców nie pyta czy chcą i od razu tłumacze że bedzie to system antyrakietowy który jeśli zadziała to zestrzelony złom spadnie właśnie na hrubieszowską ziemię , już parę lat temu za Tuska jak miała być tarcza antyrakietowa to był spór o to kto odpowie za spadajace odłamki ? Ta kwestia nie została rozwiązana . Jak widać przetestowali że zgineło dwóch rolników w Przewodowie i nie ma reakcji to teraz jak zginie kilku od odłamków to też nie będzie problemów .

Już stoi coś 

9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Czytam was już od 2 tygodni i coraz ciekawsze to forum się robi , ceny pszenicy powiązane z polityką bo dokładnie takie są związki nie tylko na tym forum ale na całym świecie , więc w powiązaniu tych tematów wg.mnie nie ma nic złego .

Nie mam w tym roku pszenicy , sprzedałem jęczmień jary ale śledzę trochę prognozy i różni analitycy wskazują że cena w roku 2023 po żniwach ma być coś około 1200 zł tak jak piszę po żniwach nie w żniwa .

Już miało być po 2 tys tak prognozowali a zapomnieli dodać że wezmą wszystko ze wschodu 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, Damianek20 napisał:

Już miało być po 2 tys tak prognozowali a zapomnieli dodać że wezmą wszystko ze wschodu 

Wybuchł konflikt wojenny między dwoma dużymi graczami na rynku zbożowym i wtedy kapitał spekulacyjny wywindował ceny na giełdach . Polska w produkcji zbóż to płotka , hodowla upadła , jednocześnie jak z UA by nie ciągnęli to z południa i tak by przyszło .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Na tej wojnie wszyscy zarabiają aby Polacy w d*pę dostają, ruski zboże handluje z Turkami, jeszcze lepiej mu schodzi niż zawsze, gaz i ropa idealnie idzie, tylko u nas się wciska kit że sankcje są nałożone na Rosję, one są nałożone na Polskę, ukraińska pszenica idzie w świat a my się dusimy 

Ameryka robi biznes na broni, jak zawsze zresztą, niemiaszki coś knują po swojemu bo mają mocny przemysł, nikomu nie zależy żeby ta wojna się skończyła, nawet chyba Ukrainie także, kasę dostali świat zwiedzają, przyjadą do Polski mandaty ich nie obowiązuja, kiedyś narodem wybranym byli Żydzi dzisiaj zrobili Ukraińców 

Edytowane przez tommy66692
  • Like 10
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano

A mnie zastanawia w jaki sposób  rząd negatywnie wpływa na ceny skoro np rzepak na giełdzie matif kosztuje teraz 2640 zł netto a w skupie 2600 zł netto? Myślicie że rządzący mają aż taki wpływ na światowe giełdy ? :) 

• Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Cheesburger napisał:

Widze ze to malo popularna tematyka w tym watku ale jednak napisze

Centrum okolice Kutna

Paszowa 1250 netto

Konsumpcja 1350 netto

Kto po tyle kupuje?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.