Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Własnie sprzedałem 200 kg po 140 bez faktury i dopłaty

Do żniw wykupią

Ale propaganda działa

Bo mówil ze po 120 to góra, a ja ze wywioze na skup i mi dopłaca

Przyjechal zapłacil PO 140

😁😁😁

To port teraz płaci 1390 netto za 12,5% tylko sam dostarcz do nich, do tego później może jaka dopłata w Twoim stylu - PISda  :P

Edytowane przez Pigmei
Dopisek
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

I teraz nikt na świecie nie zapłaci ceny giełdowej 1300 czy 1400 za nasza pszenicę, skoro nasze ministerstwo wycenia ją na 1150, odjąć dyskonto 150 z dopłat, to wychodzi, że w ocenie ministerstwa realna cena za pszenicę to 1000zł jak leci. Tak się niszczy rolnictwo

Była ogromna szansa za pieniądze z Banku Światowego udrożnic korytarz kolejowy ze wschodniej Polski do portów nad Bałtykiem a tam rozbudować conajmniej x2 infrastrukturę magazynowo-przeładunkową, stalibyśmy się na lata hubem zbożowym dla świata. ALe nie, Niemcy położyl na tym łapę, bo im to nie na rękę. Nic się nie zrobiło , nic nie wybudowało. Niemieckie i holenderskie agroholdingi pchają do nas odpadowe zboże po cenach śmieci, zaburzyły u nas całkowicie rynek zboża w kraju, dzięki temu wymienią swoje śmieci na wartościowe zboże z Polski po cenie śmieci. Polska na tym straci, polski rolnik do tego dopłaci, zboże na port nie pojedzie a my dalej będziemy w czarnej d*pie, tylko o wiele głębiej.

Polska jest chwilowym krajem tranzytowym , która ze stron by wojny nie wygrała czy rosja czy Ukraina to i tak transport z portów morza Czarnego będzie szybszy i tanszy czy to do afryki typu Egipt , czy Indi , Chin , tam jest infrasrtuktura  .

• 0
Opublikowano

Tak z ciekawości, może ktoś ma wyniki badań tej "technicznej" pszenicy z Ukrainy ? Chętnie bym zobaczył białko, gęstość i pozostałe parametry z pozostałością pestycydów włącznie. Skoro zboża jest tak dużo to prędzej czy później takie sprawozdanie z badań powinno krążyć po sieci bo nie wierzę że ktoś kupując kilkaset ton nie robi próby jakościowej. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
W dniu 09.02.2023r odbyło się spotkanie rolników ze Stowarzyszenia Oszukana Wieś z ministrem rolnictwa, na które minister rolnictwa przybył z informacją o dopłatach do zbóż i przedstawił mechanizm wyliczania dopłat do pszenicy konsumpcyjnej:
w oparciu o cenę referencyjną 1150 zł/t obliczoną wg. giełdy Matif,
do maksymalnie 250 zł/t, 200 zł/t, 150 zł/t w zależności od regionu,
do maksymalnie 50 ha pszenicy i kukurydzy (łącznie)
i do plonu 3,3 t/ha liczonego jako 60% średniej wydajności 5,5 tony
Np. rolnik sprzeda pszenicę konsumpcyjną w cenie 1100 zł, to dopłata wyniesie 50 zł/t czyli 165 zł do 1ha, jeśli sprzeda w cenie 900 zł/t, to dopłata wyniesie 250 zł/t czyli 750 zł/ha, jeśli sprzeda pszenicę konsumpcyjną w cenie 1150 zł/t i powyżej tej ceny dopłaty nie otrzyma.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090113551583

Trzeba się najpierw zalogować do facebooka . udostępniajcie zanim zablokują konto .Polecam się zalogować i przeczytać całość (wstawiłem tylko fragment) , polubić kanał i udostępniać dalej bo w TV Kowalczuk sugerował ze dogadali się ze stowarzyszeniem a tak nie jest . Kłamie no może nie wprost w oczy bo wzrok miał spuszczony w dół :) jak ostatnia łachudra  ,naprawdę muszą go szantażować ukraińcy skoro się tak zachowuje .

Edytowane przez marks50
  • Like 3
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

świnie  mocno w góre , ropa  giełdy zbożowe również

za chwilę może być 4 mln uchodzców  więcej gaz po 500 euro i saletra po 6000  a zboże ???????? hmmmmm  mamy dużo póki co

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
32 minuty temu, marks50 napisał:
W dniu 09.02.2023r odbyło się spotkanie rolników ze Stowarzyszenia Oszukana Wieś z ministrem rolnictwa, na które minister rolnictwa przybył z informacją o dopłatach do zbóż i przedstawił mechanizm wyliczania dopłat do pszenicy konsumpcyjnej:
Np. rolnik sprzeda pszenicę konsumpcyjną w cenie 1100 zł, to dopłata wyniesie 50 zł/t czyli 165 zł do 1ha, jeśli sprzeda w cenie 900 zł/t, to dopłata wyniesie 250 zł/t czyli 750 zł/ha, jeśli sprzeda pszenicę konsumpcyjną w cenie 1150 zł/t i powyżej tej ceny dopłaty nie otrzyma.

Trzeba się najpierw zalogować do facebooka . udostępniajcie zanim zablokują konto .

O tej cenie referencyjnej tylko tu piszecie i na tym koncie . Bardziej pod fejk zalatuje.  Zobaczymy 

• 0
Opublikowano
58 minut temu, Wicherek napisał:

Zatrzymamy ten import ! to jest sprawa życia lub śmierci  !!!!!!!

Z ciekawością bendę obserwować wasze poczynania bo jakoś w to nie wierzę.Ja jestem z branży warzywnej i jeszcze nikomu przez tyle lat nie udało się zatrzymać importu warzyw które rujnują nasz rynek.Ziemniaki wrzesień-pazdziernik kosztowały średnio 1-1,2 za kg i bez problemu można było sprzedać calosamochodowo teraz 0,70-0,80gr nikt o dopłatach dla mnie nie wspominaa już są Egipskie i h....wie skąd jeszcze.To samo jest z innymi warzywami i to samo jest przenicą teraz.Niczego nie zatrzymacie bo to wszystko dzieje się za przyzwoleniem USA i UE wysoko ponad naszymi głowami.Zachcialo się Uni to ja mamy.Pokrzyczycie postojcie zamarznięcie kilku YouTuberów się ogrzeje w blasku waszych koksowników i pojedziecie do domu szykować przyczepy do transportu zboża bo wiosna za pasem.Ja naprawdę życzę powodzenia ale nie wierzę

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, masa24 napisał:

O tej cenie referencyjnej tylko tu piszecie i na tym koncie . Bardziej pod fejk zalatuje.  Zobaczymy 

Program nie jest dopięty , dopiero UE pytaja ale tak przedstawił to na spotkaniu o którym mówił w konferencji . Czy fejk to się naiwniaki dowiedzą w czerwcu jak złozą wniosek . Co przeszkadzało kowalczykowi powiedzieć to wprost na konferencji ? Z resztą to nie nowość tak samo obliczano dopłaty do nawozów że zamiast wydać 4 mld wydali tyko 2,6 mld . Teraz kwota na to przeznaczona wyniesie maksymalnie 0,47 mld dopłaty do zbóż czyli 12% dopłaty do nawozów . naprawdę naiwniaki sie na to nabiora a skorzystają przemytnicy ukraińskiego zboża 

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Z ciekawością bendę obserwować wasze poczynania bo jakoś w to nie wierzę.Ja jestem z branży warzywnej i jeszcze nikomu przez tyle lat nie udało się zatrzymać importu warzyw które rujnują nasz rynek.Ziemniaki wrzesień-pazdziernik kosztowały średnio 1-1,2 za kg i bez problemu można było sprzedać calosamochodowo teraz 0,70-0,80gr nikt o dopłatach dla mnie nie wspominaa już są Egipskie i h....wie skąd jeszcze.To samo jest z innymi warzywami i to samo jest przenicą teraz.Niczego nie zatrzymacie bo to wszystko dzieje się za przyzwoleniem USA i UE wysoko ponad naszymi głowami.Zachcialo się Uni to ja mamy.Pokrzyczycie postojcie zamarznięcie kilku YouTuberów się ogrzeje w blasku waszych koksowników i pojedziecie do domu szykować przyczepy do transportu zboża bo wiosna za pasem.Ja naprawdę życzę powodzenia ale nie wierzę

Święta prawda

1 minutę temu, marks50 napisał:

Program nie jest dopięty , dopiero UE pytaja ale tak przedstawił to na spotkaniu o którym mówił w konferencji . Czy fejk to się naiwniaki dowiedzą w czerwcu jak złozą wniosek . Co przeszkadzało kowalczykowi powiedzieć to wprost na konferencji ? Z resztą to nie nowość tak samo obliczano dopłaty do nawozów że zamiast wydać 4 mld wydali tyko 2,6 mld . Teraz kwota na to przeznaczona wyniesie maksymalnie 0,47 mld czyli 12% dopłaty do nawozów . naprawdę naiwniaki sie na to nabiora a skorzystają przemytnicy ukraińskiego zboża 

Ja konferencji Kowalczyka nie oglądałem . Ale różne media i osoby oglądałby i nigdzie takiej informacji jie ma . Niby na spotkaniu z oszukana wieś , czymkolwiek to jest , taka informacja padła 

• 0
Opublikowano
57 minut temu, marks50 napisał:

Trzeba się najpierw zalogować do facebooka . udostępniajcie zanim zablokują konto .Polecam się zalogować i przeczytać całość (wstawiłem tylko fragment) , polubić kanał i udostępniać dalej bo w TV Kowalczuk sugerował ze dogadali się ze stowarzyszeniem a tak nie jest . Kłamie no może nie wprost w oczy bo wzrok miał spuszczony w dół :) jak ostatnia łachudra  ,naprawdę muszą go szantażować ukraińcy skoro się tak zachowuje .

Tak sobie to dziad z prostatą wymyslil

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Trochę rozumiem frustrację na południowym wschodzie  gdzie te ceny poleciały i wiadomo co jest tego powodem. Ale widzę że niektórzy już popadają w jakąś paranoje.  Ale na co liczycie to juz chyba sami się pogubiliscie. 

Import z Ukrainyjest , będzie i szybko się nie skończy

Do portow jest daleko ,bliżej nie bedzie, koszty transportu wysokie 

Na miejscu ani hodowli ani przetwórstwa to musiało się źle skończyć. 

U mnie mała gmina ponad 40 dużych  kurników,  pewnie powyżej 20 tys świń i podobnie bydła. 40 ha norek. To wszystko potrzebuje jeść. Do tego dużo buraków. Ceny nie biorą się z giełdy matif tylko z realnego zapotrzebowania. Na ten moment go nie ma u was. 

Teraz mnie pewnie zwyzywacie Ale takie sa fakty 

Poczekaj do żniw jak ci Ukraina zasypie te kurniki zbożem to zaczniesz śpiewać inaczej. Niektórzy to muszą osobiście w d*p.ę dostać bo inaczej na zrozumie.

• Like 6
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, marks50 napisał:

Program nie jest dopięty , dopiero UE pytaja ale tak przedstawił to na spotkaniu o którym mówił w konferencji . Czy fejk to się naiwniaki dowiedzą w czerwcu jak złozą wniosek . Co przeszkadzało kowalczykowi powiedzieć to wprost na konferencji ? Z resztą to nie nowość tak samo obliczano dopłaty do nawozów że zamiast wydać 4 mld wydali tyko 2,6 mld . Teraz kwota na to przeznaczona wyniesie maksymalnie 0,47 mld dopłaty do zbóż czyli 12% dopłaty do nawozów . naprawdę naiwniaki sie na to nabiora a skorzystają przemytnicy ukraińskiego zboża 

Mieszasz fakty z propaganda.

Na nawozy było 4 mld ale złotych. Cena referencyjna nawozów była podana od razu. Pomijam fakt, że część rolniczych ekonomistów nie była wstanie obliczyć ile dostaną zwrotu ale szkoła podstawowa.

Teraz mówisz o budżecie na dopłaty do zboża że pół miliarda owszem ale euro. Pozatym ministerstwo dało komunikat że tyle kasy jest z UE a oni też chcą i krajowy uruchomić do tego. 

Jak będzie cena referencyjna to ogłasza to na dniach a nie w czerwcu więc nie pitol głupot. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jest 500 mln euro na cała UE (nie mld) to Polsce przypadnie z 100 mln euro maksymalnie  czyli 470 mln złotych  i to Kowalczyk zaznaczył że nie wszystko wydadzą bo początek roku . Inna teraz sprawa że przy cenie 1150 zł to mało kto z Polski dostanie więc to pomoc skierowana do ukraińskiego zboża przywiezionego po 900 zł . Juz rolnicy świadomi wiedza ze wyniesie 1150 zł bo tak poinformował Kowalczyk (chyba ze znów kłamał jak to ma w zwyczaju) naiwni wożą i myśla że dostana po 250 zł bo w TV mówili :) , Tak więc następny bot by robić ferment a nie argumentami dyskutować .

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
47 minut temu, marks50 napisał:

Mnie nazywasz botem? Człowieku ja na tym forum jestem kilka lat dłużej jak ty 😂

1. Zakładasz, że przypadnie 100mln euro ale to zakładasz bo nie wiesz. 

2. Tak jak pisałem, minister powiedziałem że:

a) równolegle uruchomią pomoc krajowa (zwiększa budżet) 

b) będą prosić w UE o zwiększenie budżetu z unii

3. Powiedzieli, że pomoc będzie wypłacana do ha i związana z wnioskiem o dopłaty z 2022. To jak to będzie dopłata do ukraińskiego zboża weź wytłumacz?!

4. Daj linka do wypowiedzi gdzie minister mówił o cenie referencyjnej bo jakoś nikt o tym nie mówi tylko ty. 

Reasumując trzeba poczekać kilka dni co powiedzą oficjalnie to się wyjaśni. Narazie wstrzymaj się z sianiem paniki i propagandy :)

• 0
Opublikowano
57 minut temu, marcin19071980 napisał:

Właśnie przez takie podejście większości rolników nic nie osiągniemy i będą po nas jechać jak chcą 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Do tej pory naosiagalismy po h....tymi strajkami.Kazdy który tylko zaczyna kreować się na rolniczego przywódcę wyciąga łapy po władzę a ponieważ  jest za krótki to włazi na plecy innych zazwyczaj stojących na różnego rodzaju strajkach i blokadach.Juz dawno przestałem wierzyć że w tym kraju powstanie prawdziwie rolnicza organizacja bez podtekstów politycznych i pchania się jej założycieli na stołek.

13 minut temu, robercikj100 napisał:

Właśnie przez takie podejście większości rolników nic nie osiągniemy i będą po nas jechać jak chcą 

Edytowane przez marcin19071980
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Minister powiedział że jeśli UE się nie zgodzi to uruchomią pomoc krajową a nie dodatkowo aale po co sie spierać jak to pomoc do taniego ukraińskiego zboża a nie do Polskiego . Mało kto sprzedawał w Polsce z rolników sprzedawał po 900 a ukraińcy owszem . Na tym polega przekręt że minister powiedział tylko stowarzyszeniu a nie oficjalnie . Link podany powyżej był kilka razy nie tylko przezemnie ale tak to z botami że nie umieją zweryfikować wcześniejszych linków bo się gubią :) . Więc mało istotne jest propaganda dopłat dla Polsiego rolnika . Dla nas jest istotne zatrzymanie przemytu z ukrainy ,są nawet przepisy na to pozwalające tylko ten oszołom kowalczyk udaje głupa ze nic nie może :) a moze nawet cła przewrócić według umowy art.4 punkt pierwszy ,mozna także sprawnie przeprowadzić tranzyt ale nie chce błazen .

Dlatego też zalecam poczekać parę dni i nie oddawać za półdarmo zboża naiwnie myśląc że dopłacą :)  się zobaczy ,sie poczeka :) 

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Kolego nie znam żadnego stowarzyszenia które tu wstawiasz i cytujesz . Umawiamy się . Będzie cena referencyjna 1150 zł tsk jak podajesz to wpłacam 1000 zł na dowolny cel charytatywny . Nie będzie tej ceny to wpłacasz ty . Co ty na to

• Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v