Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

I to jest główny problem Polaka, nie głosuje za kimś ale przeciw komuś albo komuś na złość.

Żadnym gnojem nie trzeba być. Wystarczy mieć większość w Sejmie a przez to czuć się bezkarnym.

Ja tam nie głosuję ani na mniejsze zło ani nikomu na złość. Gdzieś od 15 lat głosuję zawsze na PO. Tak wiem, jestem nienormalny 🤣.

Na jakiej podstawie twierdzisz że głosuję przeciwko komuś albo komuś na złość? Nie, ja głosuję za kimś, za konkretnym programem. Po to są wybory żeby z realizacji tego programu rozliczyć. Jesienią przyjdzie czas rozliczyć PiS który totalnie zawiódł. Dlatego piszę "nie dla PiS". Nie mam też zamiaru nikomu sugerować na kogo innego ma zagłosować.

Poczucie bezkarności jest spowodowane zbyt długą władzą i pewnością wygrania kolejnych wyborów. Taka sytuacja rodzi patologie. Tak samo było z rządem PO PSL, dlatego dziwi mnie fakt że głosujesz na nich nieprzerwanie od 15 lat. Dwie kadencje to jest maksimum na jakie można pozwolić jednemu rządowi. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Skoro sprzedałeś po 1300, a ma wyjść 1500, to 2200 dopłat : 11 ton =200 zł do tony + 1300 co sprzedałeś =1500, i kto nie umie liczyć bajkopisarzu, co jak co ale liczyć to ja umie

A nie jest tej dopłaty 2200 zł za ha? O przy plonie referencyjnym 5,5t/ha? 

Ilość ha kwalifikujących się jest brana z wniosku o dopłaty?

Mi w armir powiedzieli, że do pszenicy sprzedanej po 15 kwietnia stosować będą liczbę ha z wniosku obszarowego i limit 5,5tony /ha.

Mi zostało około 5-6 ton pszenicy , resztę sprzedałem 14 listopada jak pszenica zaczynała u nas taniec.

Z tego co zrozumiałem to ilość tej pszenica z faktury przedzielają przez 5,5 ( plon referencyjny) i wtedy vyo pomnożą przez 2200 bo tyle ma wynosić dopłata do ha.

Byłoby wręcz niemożliwe gdyby agencja pozwoliła mi rozpisać te 5-6 ton powiedzmy na 12-15 ha i wypłacić takie kosmiczne pieniądze 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jan88 napisał:

winny całej sytuacji jest Putin

Taa, bo to Putin akurat przypadkiem wepchał na nasz rynek zboże z Ukrainy a nie Polaczki - cwaniaczki. Klasyka gatunku, Polak jest NIGDY niczemu nie winień. Putin przyczynił się do tego że MATIF tak zdechł, ale to że w Polsce są tacy co oferują 700 zł za tonę pszenicy paszowej to robota najpierw tych co sprowadzali całe pociągi w UA a potem tych co naobiecywali dopłat. No bo skoro rolnik dostanie TAAAAKĄ kasę od państwa to tą stówkę, dwie na tonie mu nie różnica.

4 godziny temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Bo ruskie utrzymują jeszcze i finansowo i mentalnie większość zachodniej UE.

Tak trzymają że wg. ISW nie są w stanie finansowo prowadzić ŻADNYCH działań ofensywnych do końca 2023. Druga armia na świecie, na papierze. A w rzeczywistości jeszcze gorszy burdel i sobiepaństwo niż u nas. Putin liczył że Europa bez jego węglowodorów stanie i zamarznie, tymczasem największym zmartwieniem w Polsce były wyłączane latarnie po 22:00 a u Niemca zimna woda w basenach. Cena ON powoli wraca do poziomu sprzed wojny (uwzględniając inflację). Dowiedz się jak Reagan, Thatcher i Kol rozwalili ZSRR w jedną kadencję. I to bez żadnej wojny która kosztuje ruskich krocie.

4 godziny temu, jan88 napisał:

czyli ue wcale nie chce sankcji dla Rosji tylko mydli oczy ludziom i stwarza pozory 

UE było z ruskimi dobrze. Chłonny rynek i tanie węglowodory. Po wybuchu wojny Europa Zachodnia liczyła że albo Putin przestanie się wygłupiać i się wycofa w Ukrainy, albo Żełeński zachowa się jak "bohaterska" Sanacja w 1939 i spierd&li po miesiącu np. do USA. W jednej czy drugiej opcji stara UE liczyła że jakoś się to szybko zakończy, ruskim się trochę pomacha palcem, Ukraińcom powie się że takie jest życie i dalej będzie można lody kręcić. Stąd były słynne telefony Macrona i hełmy od Niemców. Wydarzył się jednak wariant C, i tak Putin nie chciał odpuścić a Ukraina pokazała historię myszy która ryknęła. Po tym jak UA przegoniła ruskich spod Kijowa Europa Zachodnia zorientowała się że żarty się skończyły, Ukraińcy nie marnują naboi a Putin się zawziął. Głupi liczył jeszcze na Chiny ale Xi nie jest idiotą jak Putin, wie że na jakiejkolwiek wojnie z całym Zachodem straci więcej niż na sojuszu z jedną Rosją. Więc gra teraz wielką politykę ale po cichu liczy żeby Putina szlag trafił, wszak ropa od ruskich płynęła za Jelcyna i będzie płynąć bez Putina. Orbana nie licz, to debil który gra na wielkiego w swoim kraju a na zewnątrz jest nikim. Poza tym uważam że Putin coś grubego ma na niego.

19 minut temu, lukejro napisał:

Tak samo było z rządem PO PSL

Z jednym małym wyjątkiem, PO nie miało większości i musiało się choć trochę liczyć z koalicjantem i społeczeństwem. PiS mając większość pokazał typową twarz Polaka, zrobię co mi się podoba bo wy mi nic nie zrobicie. Zobaczysz co się będzie działo jak przyjdzie im związać się politycznie z Konfą, a jeszcze będzie śmieszniej jak to będzie rząd mniejszościowy. Pawełek K. znowu będzie dupkę lizał.

Edytowane przez Kaszlak79
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Może już nie będzie taniec jak dopłaty wstrzymane. 

Podzwoniłem po skupach olxach i nikt nie kupuje w okolicy. 

przed chwilą spadła o 40 zł/t WLKP

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Damianek20 napisał:

A gdzie ty tam masz Polaka jak tam żyd i ukrainiec u sterów 

A jaka jest twoja definicja Polaka?? Jak znam życie, dziś gdyby wygrała twoja wymarzona opcja piał byś z zachwytu, a jak po paru latach ich władzy znowu odwaliłby się jakiś szajs to byś znowu gadał że złe Żydy u władzy a prawdziwi Polacy... No właśnie, kto to jest ten prawdziwy Polak??

Edytowane przez Kaszlak79
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
35 minut temu, Kaszlak79 napisał:

A jaka jest twoja definicja Polaka?? Jak znam życie, dziś gdyby wygrała twoja wymarzona opcja piął byś z zachwytu, a jak po paru latach ich władzy znowu oddaliby się jakiś szajs to byś znowu gadał że złe Żydy u władzy a prawdziwi Polacy... No właśnie, kto to jest ten prawdziwy Polak??

A niby jaka jest moja ulubiona ? Bo nie posiadam takiej . 

• 0
Opublikowano

Rakieta przelatuje przez pół polski nikt nic niewie nikt niewidzial a oni kontrolują tranzyt zboża wiedzą o każdym kilogramie jakie wjechało no i służby badają każdy transport zboża sanepidy pioruny itd to państwo to kpina i blazenada

• Like 8
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Pakiet pomocowy skrytykowany przez 12 państw unijnych

Sam pakiet pomocowy nie podoba się aż 12 państwom, które przedstawiły swoje zdanie w wysłanym do KE liście. Podpisali się pod nim ministrowie z:

Francji,

Austrii,

Belgii,

Chorwacji,

Danii, Estonii,

Niemiec,

Grecji,

Irlandii,

Luksemburga,

Holandii

Słowenii.

Polski Minister powiada , że nie będą patrzeć na , Unię i kasę wypłacą a skąd wezmą ?.

Ziobro wyjawił , o tej rakiecie tak zwanej jej szczotkach , bo o tym nikt by nie wiedział ze społeczeństwa .

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, tadi77 napisał:

Rakieta przelatuje przez pół polski nikt nic niewie nikt niewidzial a oni kontrolują tranzyt zboża wiedzą o każdym kilogramie jakie wjechało no i służby badają każdy transport zboża sanepidy pioruny itd to państwo to kpina i blazenada

Dokładnie...A tworzymy niby najnowocześniejszą armię...potęgę militarna w Europie...

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, slavik80 napisał:

A nie jest tej dopłaty 2200 zł za ha? O przy plonie referencyjnym 5,5t/ha? 

Ilość ha kwalifikujących się jest brana z wniosku o dopłaty?

Mi w armir powiedzieli, że do pszenicy sprzedanej po 15 kwietnia stosować będą liczbę ha z wniosku obszarowego i limit 5,5tony /ha.

Mi zostało około 5-6 ton pszenicy , resztę sprzedałem 14 listopada jak pszenica zaczynała u nas taniec.

Z tego co zrozumiałem to ilość tej pszenica z faktury przedzielają przez 5,5 ( plon referencyjny) i wtedy vyo pomnożą przez 2200 bo tyle ma wynosić dopłata do ha.

Byłoby wręcz niemożliwe gdyby agencja pozwoliła mi rozpisać te 5-6 ton powiedzmy na 12-15 ha i wypłacić takie kosmiczne pieniądze 

To logiczne że dostaniesztylko do tych 5-6 ton

4 godziny temu, mds212 napisał:

ty serio jesteś taki głupi czy naprawdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem? widzę nie rozumiesz co to jest średnia więc dalej chyba nie będę ci tłumaczył. podpowiedź co że sprzedałem w różnych cenach i 920 i 1600. . musisz się lepiej postarać Łotsonie

Ważna jest średnia cena  , chyba że nie załapiesz się do wszystkich hektarów, ale tego nie pojmniesz

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Raczej logiczne jest, że nikt żadnych pieniędzy nie zobaczy

Jak nie wypłacą to przegrają z kretesm

• 0
Opublikowano
8 minut temu, witejus napisał:

Tu czy wypłacą czy nie wypłacą to i tak wszyscy się odgrażają ze odpłacą im przy urnie🥴

lepiej przegrać z honorem , oni będa mieć pierwsze miejsce tyko nie bedą mieć większości, w to nie wątpie

• 0
Opublikowano
21 minut temu, krzysiek1979 napisał:

LCH lokalny skup pasza 760, kons. 830 ale mało kto ma białko min 13. Dużo traktorów,ciężarówki w uj ludzi. Taka sprzedaż wręcz na wyscigi... 

sam pisałem się w kolejkę - na szczęście tylko pro forma, na razie idzie na paszarnię

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, zbyszek8201 napisał:

Dokładnie...A tworzymy niby najnowocześniejszą armię...potęgę militarna w Europie...

Serio wierzysz ze rakieta leciała sobie przez pół Polski i nikt jej nie widział ? Musisz mieć niezła pustkę w głowie by w to wierzyć 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
47 minut temu, krzysiek1979 napisał:

LCH lokalny skup pasza 760, kons. 830 ale mało kto ma białko min 13. Dużo traktorów,ciężarówki w uj ludzi. Taka sprzedaż wręcz na wyscigi... 

Minister powiedział że nawet jak KE się nie zgodzi to dopłaty bendą.

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.