Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Upraszczasz i zakłamujesz. Wolnościowcy z konfederacji głoszą tylko najnormalniejszą prawdę - ten kto jest pracowity i zdolny musi mieć bardzo dobrze i zarabiać duże pieniądze  a głupawy leń musi klepać biedę. PIS PO i reszta lewicy twierdzi że ci pierwsi mają utrzymywać głupawych leni w imię lewackiej  tzw. srawiedliwości społecznej. W naszym zidiociałym społeczeństwie które od zaborów było zawistne i chciało do...lić lepszym , jest to prawda nie do przyjęcia. 

• Like 3
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

To co przez ostatnie lata rządów ,pokazał PIS I PO ,wystarczy ...jak dla mnie PO powinno dostać bilet w jedną stronę do Niemiec , a PIS na Ukrainę ...a i PSL jak na,, gumę do żucia ,, przystało ,niech  przyklei się do obojętnie jakiego buta . 

• Like 4
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Upraszczasz i zakłamujesz. Wolnościowcy z konfederacji głoszą tylko najnormalniejszą prawdę - ten kto jest pracowity i zdolny musi mieć bardzo dobrze i zarabiać duże pieniądze  a głupawy leń musi klepać biedę. PIS PO i reszta lewicy twierdzi że ci pierwsi mają utrzymywać głupawych leni w imię lewackiej  tzw. srawiedliwości społecznej. W naszym zidiociałym społeczeństwie które od zaborów było zawistne i chciało do...lić lepszym , jest to prawda nie do przyjęcia. 

no sory, ale gówno prawda, to, że konfa ustami Mentzena i Bosaka (złodziej i malwersant pieniędzy z własnej fundacji) obecnie mówi tylko o gospodarce (to nie istotne, że mowią w większości sensownie), to jednak światopogladowo zamordyzm większy niż PiS, taki Braun to swoją żonę i córkę by oddał do łoża biskupowi. O takim otwarcie brunatnym Winnickim to szkoda gadać. W kofie wolność jest tylko gospodarcza, reszta poza gospodarką to do kościoła, boziu amen, zakaz aborcji nawet gdy "potworek" albo z gwałtu, nazistowskie KKK jeśli chodzi o kobiety, no sory to średniowiecze

• Like 2
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, bezbarwny napisał:

@Ulman, a jak zaszeregować pracowitego przygłupa? Ma być bogaty, czy biedny? A co ze zdolnym, ale leniwym? Biedny ma być, czy bogaty? 

To sa stany pośrednie przy czym pracowite przygłupy to niezwykle groźne dla otoczenia osoby. Nie daj Bóg dać takiemu coś bardziej odpowiedzialnego od kopania rowów - zdolny spieprzyć wszystko. Jednak musi mu sie powodzić lepiej niż głupiemu leniowi bo on się nawet do kopania rowów nie nadaje. Leniwi i zdolni najczęściej żyją dośc dostatnio ale to jest kombinacja cech która może też prowadzić do obrzydliwego bogactwa.

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, marks50 napisał:

Od 8,40 minuty zobaczcie co przywożą z ukrainy taki syf jest zwożony a jeszcze  @ws71  doda że się tyle marnuje dodac polepszaczy i będzie git :) 

Następne to jego kłamstwa nie raz demaskowane na tym forum . Wstawia jakieś info z ruskich nie działających stron . teraz znów stwierdza ze ;sami Chińczycy zaczeli wypychać drogą pszenicę na swiatowy rynek - no tak sprzedali w tamtym roku 0,1 mln pszenicy  a kupili tylko z ukrainy 4,2 mln ton Tymczasem według statystyk prowadzonych na stronie samej Inicjatywy, największym odbiorcą ukraińskiego zboża okazały się Chiny. Pekin kupił jedną piątą całego sprzedanego ziarna, bo 4,2 mln ton. Za nimi jest Hiszpania (3,7 mln ton), Turcja (2,4 mln ton), Włochy (1,6 mln ton) oraz Holandia (1,2 mln ton).13 lut 2023

Powiela cały czas kłamstwa i dezinformuje forum .

Konkretnie już któryś raz z kolei proszę Cię o zamieszczenie które z moich informacji były kłamstwem które mi zarzucasz, zapowiedź sprzedaży przez Chińczyków nie wywołała obniżki  giełdowych notowań zbóż? , konkretnie które rosyjskie strony które udostępniałem nie działają? jesteś takim samym burakiem jak nasi rządzący, nie masz żadnego pojęcia  jak działa przemysł paszowy w Polsce ,Unii, tylko klepiesz banały dokładnie jak nasi rządzący, które  moje kłamstwa zostaly zdemaskowane na tym forum  i przez kogo  tylko konkretnie a nie pisanie jakiegoś pierdolamento i bzdurnych insynuacji!!!!!!!

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Mądrala napisał:

Naiwnością jest sądzić że bez głosów rolników pisiory przegrają wybory, ludzi na wsi mieszka sporo ale z ziemi żyje ledwo 1/3.

Dla reszty wieś to tylko sypialnia. Może ktoś uważniej śledzi kampanię wyborczą bo ja jakoś nie słyszę co ma do zaproponowania chłopom Tusk, czy inny Hołownia, a jeżeli by się skusić na Konfederację to musieliby pierwsze Brauna wywalić bo jakoś nie widzę go w partii którą miałbym popierać, chyba trzeba rzucić monetą bo decyzja na kogo głosować jest niemożliwa.

Pszenica w żniwa nie przekroczy pewnie 80 zł co daje wynik ekonomiczny pod kreską i to pewnie każdy jest w stanie policzyć i nie da się ukryć kto doprowadził do tej sytuacji

Żadna naiwność. PIS, duda wybory wygrywali ilością kilkuset tysięcy głosów 400-500 tys. To dawało im większość. A to liczba czynnych rolników w kraju. Większość rolników na PiS głosowała. Sam nie ukrywam to robiłem, nawet starych teściów na wybory targałem. Niby nic tylko 6 głosów od mojej rodziny, ale jednak. Tak jak nas oszukuje PIS, jak nas nie szanuje, jak nas niszczy to o tych moich 6 głosach mogą zapomnieć. I myślę, że takich rodzin jak moja jest wiele. Dodatkowo statystyka mówi o szczególnie dużym poparciu na wschodzie dla PiSu. To po tym dramacie co nam na wschodzie szczególnie zafundowali to o wygranych wyborach mogą zapomnieć. 

• Like 2
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

To sa stany pośrednie przy czym pracowite przygłupy to niezwykle groźne dla otoczenia osoby. Nie daj Bóg dać takiemu coś bardziej odpowiedzialnego od kopania rowów - zdolny spieprzyć wszystko. Jednak musi mu sie powodzić lepiej niż głupiemu leniowi bo on się nawet do kopania rowów nie nadaje. Leniwi i zdolni najczęściej żyją dośc dostatnio ale to jest kombinacja cech która może też prowadzić do obrzydliwego bogactwa.

Toż to wypisz ,wymaluj bratobójca z sasinem

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

ci ostatni to wypisz wymaluj -ja, gdybym mogl to nawet bym nie oddychal 🤣

to wyscie na nich glosowali a my musimy za to placic- w temacie polityka od lat o tym pisze..

zamiast do kielc jedzcie do warszawy- po adres piszcie do strajku kobiet albo kod-u oni was pokieruja pod dom tego ktory naprawde rzadzi.. dalbym wam namiar na adriana ale do krakowa ciagnikiem nie wjedziesz -wszedzie zakazy na rogatkach, choc w czwartek widzialem czeska strzale jak zapieprzala niedaleko jego nowego domu.

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Ulman problem jest taki, że w Polsce nie ma partii, która miałaby zdrowe poglądy na gospodarkę i jednocześnie nie chciała cytując za Pawłem Wójcikiem decydować o tym  "z kim piję, śpię i rozmawiam",pierwsze ma często prawica, drugie ma często lewica. Razem niestety nie występuje, bo to by oznaczało kres wszelkich ciasnych umysłów w polityce. A za taką partią głosowałbym rękoma i nogami

Edytowane przez Takeda
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Kaszlak79 napisał:

A ja Ci napisałem że nasz rząd dał na to zielone światło, nie ważne już komu. Jeszcze w ostanie żniwa ani bym nie pomyślał że ten nasz "narodowy" polski PiS tak wydyma rolników.

Ciągną Ukraińcy to bo każda wojna wyzwala u ludzi różne patologie, i tak są tacy co nie patrzą na nic i korzystają na wojnie we własnym interesie. Oczywiście to niczego nie usprawiedliwia, ale wiesz kim byli tzw. szmalcownicy podczas II WŚ?? Świętych nie ma.

Fakty są takie że z Ukrainy uciekło ok. 10 mln obywateli, w Polsce zostało ok. 1,4 mln. To nie są żarty, mamy pełnowymiarową wojnę a agresorem jest Rosja z którą NIGDY nam się dobrze nie układało...

Nie wierzę w te dane o 1,4 mln które ponoć zostały tak samo jak to zboże które miało jechać i nie pojechało. 

Z ukraina nam się tak samo układa jak z ruskim ani jedne ani drugie nie są naszymi przyjaciółmi już moja rodzina to doświadczyła i nikt mnie nie przekona. 

Wiem kim byli tylko chyba nie bardzo ty wiesz kim oni byli skoro dajesz takie porównanie !!! Ukraincy nie kradną samochodów i maszyn ( jednostki skradzione ) a kupują je i wwożą do kraju ponoć ogarniętego wojną. A szmalcownicy okradali swoich u siebie.

A ja ci napisałem że to są delegaci ukraińscy zasiadający w Polsce w rządzie bo żaden patriota nie dopuścił by do czegoś takiego. 

17 minut temu, szumi napisał:

Żadna naiwność. PIS, duda wybory wygrywali ilością kilkuset tysięcy głosów 400-500 tys. To dawało im większość. A to liczba czynnych rolników w kraju. Większość rolników na PiS głosowała. Sam nie ukrywam to robiłem, nawet starych teściów na wybory targałem. Niby nic tylko 6 głosów od mojej rodziny, ale jednak. Tak jak nas oszukuje PIS, jak nas nie szanuje, jak nas niszczy to o tych moich 6 głosach mogą zapomnieć. I myślę, że takich rodzin jak moja jest wiele. Dodatkowo statystyka mówi o szczególnie dużym poparciu na wschodzie dla PiSu. To po tym dramacie co nam na wschodzie szczególnie zafundowali to o wygranych wyborach mogą zapomnieć. 

Ja też nie zagłosuje na te q... Mimo że wcześniej głosowałem i teraz mi wstyd sam przed sobą . 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Takeda napisał:

@Ulman problem jest taki, że w Polsce nie ma partii, która miałaby zdrowe poglądy na gospodarkę i jednocześnie nie chciała cytując za Pawłem Wójcikiem decydować o tym  "z kim piję, śpię i rozmawiam",pierwsze ma często prawica, drugie ma często lewica. Razem niestety nie występuje, bo to by oznaczało kres wszelki ciasnych umysłów w polityce

Mnie  interesuje zdrowa gospodarka, proste przepisy , otwartość na biznes a nie to czy bedą tolerować marsze gejzerów czy nie. Poza tym na liderów wyrastają Mentzen i Bosak co ustawia konfederację bardziej po stronie wolnościowej i rynkowej niż zdewociałej i narodowej. Poza tym niek nie jest idealny a ja obecnie innej opcji nie widzę. 

Jest taki cykl ich pogadanek na YT Bosak & Mentzen odc.8 - Nadchodzi wielkie wywłaszczenie Polaków! - YouTube

Jaka część elektoratu zrozumie o czym oni mówią?  Większość jest durna i woli oglądać "wina Tuska" wojenki z UE i wszystkimi wkoło tudzież darcie łącha z lewaka Jarosłąwa i jego urojeń. W detale nikt nie wnika. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Kaszlak79 napisał:

Nie uzależnia się wojska od dostaw u potencjalnego wroga. Dlatego odpuszczono sobie całkowicie zakupy broni od Rosji, czy to części do starej czy nowej.

No pewnie dlatego odpuszczono sobie bezpieczeństwo pilotów. Jak paru zginie to co tam.

1 godzinę temu, karolek12 napisał:

A to prawda ze po Agro techu  milicja zatrzymywala autokary i legitymowała kto jedzie?

Prawda nawet karetki wzywali bo jakieś problemy ze spisywanymi były.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

najsmieszniejsze w tych protestach sa okrzyki -judasze....to przecie wyscie im te srebrniki dali.

niemniej wesole jest przekonanie ze minister rolnictwa cokolwiek moze i ma jakas realna wladze..

nawet protestowac nie umiecie-popatrzcie jak to sie robi  w polsce A , strajk kobiet na przyklad.

a jak jacuś myslisz ze twoi platformersi by do tego importu nie doprowadzili ?

Bo mi się wydaje ze granice by jeszcze szerzej otworzyli niż do tej pory

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Obawiam się że już pchają nas w szpony tej wojny, wspomagamy militarnie ukraine a to już jest pretekst... Głoszą wielkie słowa o jedności nato może by nam   niemcy wysłali hełmy.. nikt nie jest przygotowany wchodzą jak do siebie i tyle bylibyśmy jak te barany na rzeź...

Mądry naród byłby przygotowany tak że  żaden agresor by nawet nie pomyślał o ataku na niego... Mnie śmieszy przecież ruskie mają czym walczyć to że dają stare czołgi świadczy tylko o lekceważeniu przeciwnika a to co mówią w tv to proszę z dystansem brać.. 

Cena pszenicy i koszty jej wyprodukowania zostaliśmy jednym słowem wydymani jak nigdy w  historii skandalem jest to że nikt w rządzie nikogo nie odwołał, ja już mówiłem oni kiedyś rządzili i nic  z tego nie wynikło... Chcecie pieniąndze to trzeba pracować a nie czekać na dopłaty nic nie rozleniwia społeczeństwa tak jak dopłaty..

• Like 1
  • 0
Opublikowano
55 minut temu, robercikj100 napisał:

a jak jacuś myslisz ze twoi platformersi by do tego importu nie doprowadzili ?

Bo mi się wydaje ze granice by jeszcze szerzej otworzyli niż do tej pory

a kto to moze wiedziec ?? polityki nie da sie oderwac od czaswo w ktorych sie dzieje. teraz oni rzadza i oni odpowiadaj, gdy zmieni sie wladza ona bedzie odpowiadac.

49 minut temu, robercikj100 napisał:

jak nie, jeszcze paru kolorowych z białorusi by wpuscili 

a wiesz jak wyglada ulica w duzym miescie, ile setek tysiecy imigrantow z calego swiata juz u nas mieszka ??? 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, karolek12 napisał:

A to prawda ze po Agro techu  milicja zatrzymywala autokary i legitymowała kto jedzie?

W czasie targów też wyprowadzali rolników do radiowozów  ,    za polską flagę     ,      sam widziałem na własne oczy , jest też gdzieś zdjęcie tylko nie mogę znaleźć

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.