Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, Tigon napisał:

graliśmy solo w 17 wieku i słabo to wyszło, takie położenie że sami za wiele nie ugramy a inni chcieli by nas ruchać. 

No tak ale za to wcześniej szło nam całkiem dobrze wszak tylko Polacy zdobyli Moskwę ;) nam nie pasuje demokracja bo nie umiemy się dogadać między sobą. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Dastan napisał:

No jednak nie widziałeś nigdy mapy Europy, albo jej nie potrafisz odczytać... nie wiem co gorsze.

ja widziałem mapę Europy  i ani nam niemiec ani ruski nie jest nam potrzebny , natomiast my jako polska lub tereny jesteśmy im potrzebni lub niech przez może handlują, ale tu jeszcze chiny są ważne, za tranzyt możemy kasę kosić, 

i skończ już tymi niemcami się podniecać bo mnie szlag trafi, nie dos że zniszczyli nasz kraj, wybili kilka milionów ludzi, to jeszcze teraz jątrzą imieszają

zapamiętaj jakby na nas nie zarobili to w d.... by nas mieli

mamy dostęp do morza, surowce energetyczne w jakimś stopniu tylko że rządzący przez 30 lat to sprzedawcy i zdrajcy, może z wyłączeniem kilku osób

Edytowane przez pawelek98
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, biznesmen95 napisał:

Tu się nie ma z czego śmiać, małe gospodartwa też przynoszą zysk. A do tego dostają dużo socjalu.

A koszty? Co to wszystko gratis ? 

• 0
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, tommy66692 napisał:

Lo widzisz kto jak kto ale sołtyska człowiek światowy to wie 

Jeżeli skupowi brakuje kasy to pierwszymi poszkodowanymi są chłopi. Inny przedsiębiorca, ZUS czy US ściągnałby należność z odsetkami, a rolnik będzie się cieszył, że w ogóle zapłacili. 

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Tak jak pisałem kiedyś to te dopłaty były tylko wyłudzeniem zbóż od rolników , niee dość że dopłata nadal stoi pod znakiem zapytania , nawet jak odpali to pieniędzy jest za mało bo starczy tylko na 3 mln ton (import z ukrainy) , zdołowano cenę tym przekrętem poniżej giełdy to jeszcze się okaże że kto sprzedał to nie dostanie pieniędzy za towar ,ale nie martwcie się Kowalczyk was tyle razy oszukał to i teraz powie że uruchomią program gwarancji które mają zapłacić za zbankrutowane firmy , nie nadarmo taki myk wypracowali już wcześniej . tak więc jak teraz firma nie płaci za zboże to poczekajcie jeszcze trochę aż ogłosi upadłość ,potemjak z bicza strzelił rok minie i złożycie wniosek o zwrot 80 % wartości z faktury , przecież Kowalczyk obiecuje to wam da :) . Nie wiem co ten rząd kombinuje ? Mierzy poziom naiwności rolników że dziesięć razy obiecać to tak jak by raz dać ??? 

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

Dla mnie spoko jak osiągnę pszenicę 1300netto i rzepak 2400netto zarobię na luzie. Ja nie chce się zapchać tylko spokonie funkcjonować. 

Zarobisz przy cenie polifoski 5 koła ????

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

typowe straszenie lewaków że jakby nie unia to u nas byłaby Białoruś. no jakoś Norwegia czy Szwajcaria w unii i ani im się myśli wchodzić no a przecież powinni bo w unii taki dobrobyt a u nich to na osłach jeżdżą

Jaszcze raz napiszę nie podoba się Unia nie bierz kasy jeden z drugim , polski chłop jest jak dziwka faceta nie potrzebuje tylko jego kasy .  Ciągniki też zrezygnować z zachodnich ,kombajny ,opryskiwacze itd ,przeciez to sprzęt najwiekszego wroga a on zdalnie wam go wyłączy .Dla mnie tylko głupiec cgce wyjść z Uni a madry rząd dziś rządziłby w Europie .Niestety mamy jak mamy ,mądrych Polaków ubił stalin .

3 minuty temu, mds212 napisał:

a kto kupował polifiske po 5k? ty kupowałeś?

Pewnie grupa azoty bo ma najwieksze zyski w historii -sami sobie sprzedawali

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

a co unia to dovry wujek który rozdane swoje pieniądze? stary dziad a taki głupi. unia wpierw musi zabrać opłacić cały eurokolchoz z tysiącami urzędników i dopiero cześć oddaję.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
43 minuty temu, mds212 napisał:

Cała komunę była ta sama propaganda ze Polska bez pomocy sowieckiej sobie nie poradzi i się nie wyzywi. teraz ta sama nagonka tylko że z Unią. Polska sobie poradzi tylko wystarczy jej nie przeszkadzać tak jak to robi unia i ludzie sami sobie poradzą

Polska poradzi sobie - chyba koniem byś  robił , Polak nic nie produkuje -wymień dziesięć firm polskich znanych na świecie z produkcji.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, pawelek98 napisał:

ja widziałem mapę Europy  i ani nam niemiec ani ruski nie jest nam potrzebny , natomiast my jako polska lub tereny jesteśmy im potrzebni lub niech przez może handlują, ale tu jeszcze chiny są ważne, za tranzyt możemy kasę kosić, 

i skończ już tymi niemcami się podniecać bo mnie szlag trafi, nie dos że zniszczyli nasz kraj, wybili kilka milionów ludzi, to jeszcze teraz jątrzą imieszają

zapamiętaj jakby na nas nie zarobili to w d.... by nas mieli

mamy dostęp do morza, surowce energetyczne w jakimś stopniu tylko że rządzący przez 30 lat to sprzedawcy i zdrajcy, może z wyłączeniem kilku osób

Żal czytać takie wypociny... To z kim chcesz handlować, że tak spytam skoro nie z zachodem bo on chce nas zniszczyć jak to twierdzisz? Nawet kraje, które są poza UE głównie z nią trzymają.  Świat się właśnie dzieli na zachód i wschód to się pytam gdzie chcesz być? Wschodznia kultura już była... Chcesz samemu sobie dać rade? Czyli jak nic Korea Północna oni też sami sobie są.

Edit:

ja rozumie, że satrapi jak Putin czy Kaczyński muszą mieć wrogów by legitimizować swoją władze poprzez wpajanie propagandy niezbyt świadomym ludziom i widać to działa niestety.

Edytowane przez Dastan
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mds212 napisał:

a co unia to dovry wujek który rozdane swoje pieniądze? stary dziad a taki głupi. unia wpierw musi zabrać opłacić cały eurokolchoz z tysiącami urzędników i dopiero cześć oddaję.

Jak mi dasz 100koła to ja Ci składki 50 koła wpłacę -stoi ,będziesz jak Unia dla Podaj numer konta ,ja Ci podam swój 64 1090 2369 0000 0006 0204 4890  

Edytowane przez Dziadek1187
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Jak by nie było 10 x3 tony = 30 ton x cena 700 zł = 21 tyś rocznie takiej zebranej kasy .

to oczywiście czysty zysk zamiast maszyn i paliwa szpadlem i grabkami uprawione zamiast naworzenia całą rodzina latają sr...ć i szcz,,ać na pole i oczywiście sierpem i cepami obite i na wietrze przewiane ?????? i wtedy wyjdzie magiczne 21 tyś kasiorki na rączkę 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Dziadek1187 napisał:

Jak mi dasz 100koła to ja Ci składki 50 koła wpłacę -stoi ,będziesz jak Unia dla Polski

Nie mów że wierzysz w to co piszesz 🤭 zapomniałeś o tym że to co realnie wpłacone i otrzymane to jedno a przerzut towarów ?

Zobacz jak otworzony jest nasz rynek na ich. Ile kupionego jest zagranicznego sprzętu więc kto zarobił, ile zagranicznych firm wyprowadza kasę od nas i płaci podatki u siebie. Sporo by wymieniał. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Damianek20 napisał:

Nie mów że wierzysz w to co piszesz 🤭 zapomniałeś o tym że to co realnie wpłacone i otrzymane to jedno a przerzut towarów ?

Zobacz jak otworzony jest nasz rynek na ich. Ile kupionego jest zagranicznego sprzętu więc kto zarobił, ile zagranicznych firm wyprowadza kasę od nas i płaci podatki u siebie. Sporo by wymieniał. 

Jak by nie te firmy to Polska byłaby zaściankiem świata , gdzie pracują Polacy i skad biora pieniadze , Polska była przed wojną zacofana a po wojnie jeszcze bardziej - ludzie po księzycu chodzili a Polacy końmi robili ,takie są fakty 

Podaj numer konta i robimy dila -nawet sprzedać możesz pszenicę mi -jakąś wymianę chandlową zrobimy -zarobisz jak Unia

• 0
Opublikowano
5 minut temu, mds212 napisał:

on myśli że jak jest robolem w jakiejś zachodniej firmie, potem pieniądze wyda w zachodnim dyskoncie to to jest rozwój państwa

Rozdawnictwo PIS to jest rozwój Państwa według Ciebie ?

• Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, Dziadek1187 napisał:

Rozdawnictwo PIS to jest rozwój Państwa według Ciebie ?

No wiesz w pewnym stopniu tak bo ta kase która dadzą to wraca do  budżetu w formie podatków np VAT mało osób trzyma te pieniadze w skarpecie obieg jest...

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, MariuszDe napisał:

No wiesz w pewnym stopniu tak bo ta kase która dadzą to wraca do  budżetu w formie podatków np VAT mało osób trzyma te pieniadze w skarpecie obieg jest...

Rozwój Państwa to nauka i technologia a to o czym ty piszesz to niewolnictwo . Żaden rząd tak nie zniszczył szkolnictwa i nauki w Polsce jak PIS - durnym narodem nawet bratobójca może rządzić

Dziś rząd ,który postawi na naukę i wypromuje Polską Dolinę Krzemową przyni sie do wzbogacenia Polaków . Dlaczego Polak przed szkodą i po szkodzie głupi jak pisał wieszcz? Nie potrafimy się uczyć ,ciągle popełniamy te same błędy ,dziś przy tak słabej Europie Polska mogłaby dzilić Unijną kasę a nie czekaj na ochłapy ,niestety idioci w rzadzie tego nie potrafią

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
47 minut temu, Dziadek1187 napisał:

Jak by nie te firmy to Polska byłaby zaściankiem świata , gdzie pracują Polacy i skad biora pieniadze , Polska była przed wojną zacofana a po wojnie jeszcze bardziej - ludzie po księzycu chodzili a Polacy końmi robili ,takie są fakty 

Podaj numer konta i robimy dila -nawet sprzedać możesz pszenicę mi -jakąś wymianę chandlową zrobimy -zarobisz jak Unia

Ja jestem anty unijny i nie jestem za żadnymi dopłatami do czegokolwiek. Sztuczny pieniądz napędza sztucznie cenę innych towarów. To że byliśmy zacofani to wina rządów bo dobre towary pchane były za granicę a w pl zostawiano szajs a później sprzedano co zostało jeszcze. 

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, marek1977 napisał:

To rozumie, że pszenica 850 i rzepak 1800 to by było normalnie w tych realiach rynkowych ,a może jeszcze mniej.

Jezeli ceny dyktowac bedzie rynek ukraiński a nie matif to na wiecej bym nie liczył

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.