Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ciekawe czy dla zmniejszenia inflacji, beda schladzali gospodarke? bo wedlug leszka b. innej mozliwosci nie ma?! prof. ekonomii, k....a jego mac. wytlumaczcie mi jedna zaleznosc, ktorej nie rozumiem,mam lrawo,nie jestem ekonomem. jesli u nas tak bo zle, szalejaca inflacja, nadmiar pieniadza, to hakim cudem euro jest stabilne, oprócz wachniec wojennych oczywiscie? powinno leciec na łeb, przeciez waluta jest slaba, be jest jej za duzo!

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

to hakim cudem euro jest stabilne, oprócz wachniec wojennych oczywiscie? powinno leciec na łeb, przeciez waluta jest slaba, be jest jej za duzo!

ale Tobie chodzi o stabilność € wobec złotówki czy jako takiego?

wszak względem wyceny produktu i € podlega inflacji a to że tylko trochę mniejszej niż złoty to... no Brukselę stać na trochę lepszych ekonomistów jak Polskę

56 minut temu, andrzej78 napisał:

Oooo...Panie ,gabinet Olszewskiego rozwalił Wałęsa z Tuskiem bo Macierewicz chciał ujawnić teczki agenów którym był między innymi Wałęsa .Ponadto Olszewski sprzeciwił się oddaniu byłych poradzieckich baz wojskowych w prywatne ( polsko- rosyjskie ręce ) czym naraził się Wałęsie. 

zatem masz lepszą pamięć ode mnie (lub mniejszą sklerozę). Ja tam pośledniejszych "piesków" politycznych aż tak nie pamiętam bo tzw "całokształt" to szerszy konglomeat biznesu, polityki i emocji społecznych a to kto sobie jaką rolę w tym wszystkim wybierze to mniej istotne bo kierunek procesów  tak za wiele manewru nie pozostawia.

wiem - enigmatycznie to ująłem ale ... no wlaśnie, tyle razy mnie tu zyebano za tasiemcowe posty że tym razem ... no nie zaryzykuję :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

tylko dowodu na manipulację statystyczną jaką propagandzista @nie wkleił?
Skoro tylko tego to szacun i dzięki bo nawet ja dałem się na te słupki nabrać puszczając tę manipulację bez weryfikacji czy nawet uwagi bo Ten osobnik u mnie już wcześniej sobie opinię nieobiektywnego propagandzisty wyrobił i poważniej potraktowałeś delikwenta niż... ktokolwiek inny z nas tu na forum za co powinien Ci wręcz podziękować.

propaganda :D manipulacja :D co tak mało? typowe prymitywne zachowanie, gdy czegoś nie rozumiesz to boisz się tego, próbujesz atakować zamiast zrozumieć, poznać

to są co roczne dane publikowane przez eurostat, (wiesz co to jest eurostat?); żeby wyciągnąć z czegoś wnioski to trzeba to coś najpierw umieć zinterpretować; nie ma to jak uważać się za najmądrzejszego i wypowiadać się na tematy, o których nie ma się pojęcia, robiąc z siebie idiotę :D 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, jacus napisał:

sobota rano -do roboty lenie... jak ma byc dobrze jak siedzicie na af zamiast od rana za***rdalac..

i jeszcze mają innych za nierobów ........... za dnia opryski .... a teraz kolacja orałem do 23 50 

13 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Kamiński już prawie siedział, ale Duda ułaskawił go przed wyrokiem ...

Komorowski ułaskawiał także sprawców brutalnych rozbojów oraz dilerów narkotykowych

Anny Sz. która ze szczególnym okrucieństwem ciężko pobiła inną kobietę. Oprawczyni biła ją i kopała po całym ciele, uderzyła ją butelką po winie i zabrała jej ubrania, biżuterię i pieniądze. Sądy wydawały negatywne opinie dotyczące jej ułaskawienia. Komorowski umorzył jej resztę kary. W innym przypadku niejaka Władysława B., wspólnie ze swoimi znajomymi zaatakowała staruszków w ich własnym mieszkaniu. Starsze osoby zostały pobite i okradzione z pieniędzy, a także drobnych kosztowności. Prezydent ułaskawił sprawczynie napadu warunkowo zawieszając jej karę. Prezydent była łaskawy dla przynajmniej kilkunastu sprawców takich rozbojów.

Ułaskawianie dilerów narkotykowych

Były prezydent ułaskawiał także przestępców, którzy brali udział w hurtowym handlem narkotykami. Prawo łaski Komorowski zastosował wobec dwóch takich osób i to przy negatywnym stanowisku Prokuratora Generalnego. Jedną z takich osób Komorowski ułaskawił na dwa dni przed końcem kadencji!

Analiza aktów łaski prezydenta Bronisława Komorowskiego poraża w kwestii ułaskawień morderców lub niedoszłych zabójców. Takich ułaskawień doliczyliśmy się pięciu. W czterech przypadkach nastąpiło to przy negatywnym stanowisku Prokuratora Generalnego i niektórych instancji sądowych. Tak było w przypadku Sylwii K., która zadała trzy ciosy nożem w klatkę piersiową innego mężczyznę i dusiła go. Życie ofiary uratował świadek, który interweniował i odciągnął niedoszłą morderczynię od zakrwawionej ofiary. Bronisław Komorowski ułaskawił ją w 2013 rok

Bronisław Komorowski 360 osób funkcjonariuszy bezpieki 

no i rolnictwu też się oberwie 

Niestety są organizacje, ich części, które zdecydowanie opowiedziały się przeciwko tym postulatom, jak Nowa Lewica, czy Zieloni, którzy startowali z list Koalicji Obywatelskiej. Za realizacją postulatów opowiedzieli się politycy Prawa i Sprawiedliwości, PSL i Konfederacji. Osobiście rozmawiałem z Władysławem Kosiniakiem-Kamyszem, 

hodowcy idziecie pod ostrzał 

Spurek zasadziła się na fermy zwierząt. Europoseł z partii Macrona nie wytrzymał: Bzdury. Jeśli PE się tym zajmie, zrobi z siebie głupca

Projekt uchwały wzywa Komisję Europejską do podjęcia działań legislacyjnych w powyższym zakresie. Spurek chce m.in., aby KE zajęła się odległością ferm od miejsc życia i aktywności ludzi, kwestią koncentracji ferm oraz ochrony wód przed zanieczyszczeniami powodowanymi przez azotany pochodzenia rolniczego w państwach członkowskich UE.

🤣🤣😆  czyli lepsza opcja dla rolników 

Europosłanka powiedziała PAP, że ma nadzieję, iż projekt stanie się „przełomowym stanowiskiem Parlamentu Europejskiego w procesie wygaszania sektora hodowlanego”.

Mam świadomość, że projektowana rezolucja będzie budzić kontrowersje, bo w efekcie powinna doprowadzić do wstrzymania finansowania ze środków unijnych hodowli zwierząt i produkcji mleka, mięsa i jaj. Środki unijne powinny być inwestowane wyłącznie w produkcję żywności, która jest zdrowa, etyczna i maksymalnie neutralna klimatycznie i środowiskowo

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

"Próg ubóstwa w Polsce to 700 zł miesięcznie

....

Próg ubóstwa w Niemczech to… 4,5 tys. zł dochodu miesięcznie"

noo to niemiecka nędza to polska "klasa średnia" wszak chodzi o dochód netto na osobę i jak by niemieckie statystyki w Polsce prowadzić to większość Polaków to nędzarze (żeby nie napisać - dziady)

a tak na marginesie to czego Ty tam na tym "gowork" szukałeś? tylko dowodu na manipulację statystyczną jaką propagandzista @nie wkleił?
Skoro tylko tego to szacun i dzięki bo nawet ja dałem się na te słupki nabrać puszczając tę manipulację bez weryfikacji 

No nie wiem ...... , bo próg ubóstwa liczony jest na podstawie wydatków a nie  dochodu a wydatki w Niemczech są na wysokim poziomie ,dlatego duży odsetek osób nie stać na zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych, a nawet  dotyka ich bezdomność. .Nie mylić z rozrzutnością jak onegdaj Gowin ( co mu brakowało na utrzymanie ). Ponadto próg ubóstwa w Niemczech wynosi nawet ponad 5 tys. ale dla osoby samotnie żyjącej ( wszystkie koszty życia obciążają tylko jedną osobę.. Przy rodzinie  np 4-ro osobowej próg ten wynosi ok 2600 zł ( na osobę ) i niżej .

Opublikowano

A ja się zastanawiam, przecież 700zł to obecnie wózek zakupów w Biedronce który jest w stanie wystarczyć na miesiąc dla jednej osoby, ale gdzie mieszkanie, jakieś podstawowe leki, kilka litrów paliwa, bo wiadomo, że osoba uboga dużo nie jeździ, ale to nadal jest ostro naciągane ...

Opublikowano

P0datek to od żyta 

A żyto tanie

12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Się Rysiu nie martw ... Słychać wycie, znakomicie xD

Szkoda słów na ciebie

Ciekawe czy za 4 lata będziesz miał jak po pis piniedzów na 4 lata bez nawet zarobione złotówki. 

10 minut temu, racyl napisał:

Rysio pewnie emeryturę/rentę bierze i w polu za***rdala dlatego to wycie za pisem

Po roku sam będziesz wył za pisem jak ci do dvpy zajrzą i nawet gvwno zabiorą z rury

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Nikt tyle  tak jak PIS na niedojdów nie ściągał 😂

Według PIS na dzieciorobów, emerytów mają wszyscy za***rdalać , trzeba wreszcie z tym skończyć żeby każdy na siebie za***rdalał i nie było rozdawnictwa na leniów

• Like 4
Opublikowano
7 godzin temu, nie napisał:

propaganda :D manipulacja :D co tak mało? typowe prymitywne zachowanie, gdy czegoś nie rozumiesz to boisz się tego, próbujesz atakować zamiast zrozumieć, poznać

to są co roczne dane publikowane przez eurostat, (wiesz co to jest eurostat?); żeby wyciągnąć z czegoś wnioski to trzeba to coś najpierw umieć zinterpretować; nie ma to jak uważać się za najmądrzejszego i wypowiadać się na tematy, o których nie ma się pojęcia, robiąc z siebie idiotę :D 

ależ przyznałem że akurat w tym temacie tzn statystycznej miary biedy Polaków vs Niemców dałem się "zrobić" tej manipulacji statystycznej którą wkleiłeś i dopiero poszukiwania @Ulmana (o tu jeszcze wylazło moje lenistwo że mi się nie chciało)... poszukiwania te pokazały że jest to zwykła statystyczna manipulacja a że Eurostatu to tym gorzej dla Euostatu wszak nie neguję że wszędzie jest ona (manipulacja) wykorzystywana do obrony różnych koniunkturalistycznych tez niekoniecznie zainteresowanych jakimkolwiek obiektywizmem

tak że kto tu kogo nie zrozumiał?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Rolnik1973 napisał:

P0datek to od żyta 

A żyto tanie

Szkoda słów na ciebie

Patrz, a wg PiSu zdrożało o 20% r/r i o tyle wzrośnie podatek xD wg PiSuaru średnia cena żyta to prawie 900zl/t xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Ależ euforia bo idzie to co już było🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Oj będzie pleśniała truskaweczka na bazarkach a bób biogazownie zasilał🤣

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Ależ euforia bo idzie to co już było🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Oj będzie pleśniała truskaweczka na bazarkach a bób biogazownie zasilał🤣

I porzeczka po 20gr/kg... Myślałem że jesteś choć trochę mądrzejszy a ty powtarzasz te PiSowskie głupoty ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Już jak na rodzice mówisz dzieciorób to weź ZAMILCZ

Myślałem że jesteś mądrzejszy i umiesz czytać ze zrozumieniem

Mam i takich sąsiadów co naklepali 5 bo myśleli że skończą dobudowywać chałupę ale nic to nie dało. Pobrali różne becikowe, kapitały, 500+ i nie stety jak się ma lewe ręce i nic nie umie własnymi rękami tylko wszystko trzeba wynając to w tych czasach  pisowskich mają jeszcze gorzej .

Materiał i robocizna cholernie podrożała za czasów PIS

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, racyl napisał:

Myślałem że jesteś mądrzejszy i umiesz czytać ze zrozumieniem

Dla Ryśka już nic nie pomoże on ślepo w nich zapatrzony i tak samo w siebie jak tylko zobaczył wyniki do dziś nie może tego przeboleć hehe

A właśnie też mam w koło takiego menelstwa co z 500+ żyją oboje nie pracują bo po co. A ktoś ma na nich pracować, do roboty a nie czekać na kasę, bo te pieniądze powinny być dodatkiem dla pracującego rodzica/rodziców a nie z tego żyć. Mądry rodzic te pieniądze odkłada na konto aby potem na co innego wydać, a takie menelstwo z tego żyje 🤦

Edytowane przez Roki212
  • Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v