Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

Kurcze. Pisałem, że u nas paliwo jest i żeście wykupili.

dobrze, że wybory tuż tuż bo Orlen ledwo dyszy, no ale za to idzie zeróweczkę kupić, czyli faktycznie ciągną z rezerwy strategicznej bo tam z biokomponentami towaru się nie trzyma, oczywiście jak się ma szczęście bo u mnie to 2-3 dni w tygodniu można trafic ropę na stacji, no Moya ma zawsze ale nie po 5.99

Opublikowano
Takeda napisał:

2 minuty temu, Desperado napisał:

Zagwarantujesz że PO  nie będzie nas miała w d*pie, bo ja jeszcze pamięć mam dobrą.

ale bardziej czy mniej niż inne partie?

Najważniejsze, że się podzieli

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Takeda napisał:

oglądałeś jak to wyglądało na granicy? w Polsce nie pokazywali, natomiast białorusini wpuszczali wszystkich dziennikarzy i czy to było BBC, CBS, cnn, Al Jazeera czy kilka innych telewizji zagranicznych obrazki z granicy wyglądały tak samo jak akcje ZOMO, ORMO i wojska chociażby przy pacyfikacji kopalni wujek, sprzęt, armatki wodne druty kolczaste itd. I taki przekaz szedł w świat. Chcesz na takich głosować twoja sprawa, przyjdzie czas i ciebie za mordę chwycą, a wtedy będziesz rozpaczał 

Pęknąć można ze śmiechu czytać takie głupoty 🤣

Pewnie w ogóle nie powinni ich zatrzymywać bo po co 🤣 Zapewnić kawę, herbatę posiłki i spanie   🤣

Jeszcze takiego zrytego beretu nie widziałem żeby ktoś się martwił co pokazują w białoruskiej, ruskiej telewizji jak polacy bronią się przed nielegalną migracją

Edytowane przez racyl
Opublikowano

skoro już wszyscy, nawet wyznawcy tuska, wiedzą, że po tusku zostały tylko długi i zmniejszony majątek państwowy to możemy nazwać go najgorszym polskim premierem

żeby nie być posądzonym o jednostronność to teraz czas prześwietlić kaczyńskiego

przez cztery lata, na początku swoich rządów, pis praktycznie nie zadłużał polski (minimalnie), i co rocznie zmniejszał deficyt budżetowy, doprowadzając do sytuacji, że rok 2020 miał być pierwszym rokiem w historii polski bez dziury budżetowej, z nadwyżką finansową

miał być, ...... ale przyszedł covid, później wielki kryzys energetyczny w europie i wojna na ukrainie i ..... i zaczęło się zadłużanie

według danych uni europejskiej oba rządy (po i pis) zwiększyły zadłużenie polski o około 500 mld zł każdy i oba dostały z uni około 300mld zł każdy, czyli miały podobną sytuację wyjściową

w takim razie co zrobił dla polski i polaków kaczyński, co po nim zostało?

50mld zwiększenie rezerw złota ze 100 do 314 ton  (zwiększenie majątku państwowego)

250mld wypłacone na program 500+

200mld na 13 i 14 emeryturę

200mld pomocy covidowej

100mld na podwojenie liczby żołnierzy i nowoczesne uzbrojenie

100mld dopłaty do opału i energii

55mld obniżenie wieku emerytalnego

50mld na pomoc ukrainie

20 mld dodatkowej (po za dopłatami) pomocy rolnikom (suszowe, zbożowe, nawozowe, itp.)

10mld na odkupienie banku pekao (powiększenie majątku państwowego)

cena nie znana - odkupienie portu północnego (powiększenie majątku państwowego)

i dziesiątki innych programów społecznych i inwestycji, można by tak długo wymieniać

fakty:

tusk wyprzedawał majątek państwowy i zadłużał polskę a pieniądze znikały

kaczyński zaciągał długi ale pieniądze inwestował w rozwój polski i w zwiększanie majątku narodowego

pis po prostu miażdży po, ściera na proch

czy pis jest taki dobry? nie, to po jest taka słaba

• Haha 1
Opublikowano
nie napisał:

kaczyński zaciągał długi ale pieniądze inwestował w rozwój polski i w zwiększanie majątku narodowego

Ale jak to na kredyt to nie za bardzo się z własnością spina. Teraz ktoś to musi odrobić. Potrzebni są imigranci 😱

racyl napisał:

Pęknąć można ze śmiechu czytać takie głupoty 🤣 Pewnie w ogóle nie powinni ich zatrzymywać bo po co 🤣 Zapewnić kawę, herbatę posiłki i spanie   🤣 Jeszcze takiego zrytego beretu nie widziałem żeby ktoś się martwił co pokazują w białoruskiej, ruskiej telewizji jak polacy bronią się przed nielegalną migracją

BBC jest Białoruskie?!

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, nie napisał:

kaczyński zaciągał długi ale pieniądze inwestował w rozwój polski i w zwiększanie majątku narodowego

Ale jaki dług ?? Przecież Kaczaffi i Pinokio wszystko finansują z tej dziury VAT-owskiej czy jak oni to tam nazywają xD  Tylko coś ostatnio ta dziura im z powrotem zaczęła rosnąć xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ale jaki dług ?? Przecież Kaczaffi i Pinokio wszystko finansują z tej dziury VAT-owskiej czy jak oni to tam nazywają xD 

Już nie finansują :) dlatego nie podali raportu od 15 sierpnia , najwidoczniej skarbonka z VAT sie skończył więc nie podali za sierpień i nie podaja za wrzesień bo ściagalność VAT dramatycznie spadła i nie chodzi tu o mafie VAT ale o wpływy z VAT bo wiele firm zwineło interes .

Ekonomiści zwyczajowo mieli takie dane podawane co miesiąc by po swojemu wyliczyć dochody państwa itd. Niestety od sierpnia jest milczenie , nikt nie wie jakie sa wpływy z VAT ale kazdy zakłada ze kiepskie skoro cenzurują dane i do wyborów na pewno nie podadzą .Taki właśnie jest PiS .

Dlatego kolejny raz apeluje by głosować na potencjalnych koalicjantów , by mieli wpływ na ta hołotę w krótkich ''majteczkach "

Edytowane przez marks50
  • Thanks 1
Opublikowano
galan99 napisał:

Komuna nie zabraniała nikomu chodzenia do kościoła i kościoły nakrywali budowali .

Teraz to macica w pada do kościoła i robi szambo . 

Macica zaczyna się wadżajną - jak komuś nie pasuje to niech se robi imprezy po swojemu, na własnej chacie.

Z żarcia najwięcej się buli. Chemia częściowo leci na obniżonej co ciekawe butelkowana kranówa dalej w podstawowej. Wraz z obniżeniem VAT na żarełko poszedł w dół na nawozy aby karuzeli obok traktorów nie oliwić nadto.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v