Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

knajp z dobrym jedzeniem jest troche-zalezy kto co lubi.  przewaznie tam gdzie jest duzo tir-owcow to jest smacznie.

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

W sumie może trochę...

No nie lubię tłoku.

Jakiś mały spęd tak, ale takie masówki okropne dla mnie.

ja nie widze problemu w przepychaniu sie alejkami, mijaniu setek ludzi. masowka to 2 miliony na wizycie papieza-reszta to maly tlum 🤣

56 minut temu, witejus napisał:

Już cię puścili?🤣, gdyby warunkiem otrzymania przydziału, gamoniu, była legitymacja PZPR to Ursusy rdzewiałyby na placach Agromy latami, ilu tych partyjnych rolników było ?kilkanaście tysięcy?a Ursus produkował w szczycie ok 100 tys traktorów rocznie. A i jeszcze powiem że ta palma to ci odbiła, od gorąca🤣

pisalem w latach 70.. poziej nawet ojciec dostal..

chlopie masz pojecie w pzpr bylo 3,5 miliona zapisanych , do psl-u kolo 500 tysiecy..... 

48 minut temu, Ulman napisał:

Ależ ty jesteś zafascynowany tym wyjazdem...... Nie ma posta zebyś o tym nie pisał. Po tym poznać dziada co całe życie nigdzie nie wyjeżdzał🤣

a ty gdzie wyjezdzales ?? ja nawet w zsrr i czechoslowacji bylem 🤣. na ukrainie chociaz byles ?

gdy znowu do bosni pojade to na pewno nie bede pisal 😂

35 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Za darmo nie chciałbym jechać na taką wycieczkę autobusem, chyba, że by mi dopłacili żeby jechac śmierdzącym kanapkami jacusia autobusem ... Nawet jak się wyskoczy 200km od domu motocyklem w niedzielę to nie biorę ze sobą kanapek tylko zje się normalny obiad w knajpie ...

200 km motocyklem -prawdziwy wyczyn na miare twoich mozliwosci 🤣. mozna tak jechac tyle w smrodzie spalin samochodow ?? krew komarow na szybie,mieso much godzinami piekace sie na blasze..

kurna -dziecko nie masz pojecia jak wyglada autokar. kiedys popros jakiegos kierowce na parkingu-moze cie wpusci,tylko slome z butow wyciag zeby nie musial sprzatac.

na ra ide sie kapac.

Opublikowano
16 minut temu, jacus napisał:

na ra ide sie kapac

Słusznie. Tylko żeby blasku podróżnika nie zmyło 😆

Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał:

w pzpr bylo 3,5 miliona zapisanych

Głównie robotnicy w miastach, w 1974 r wyprodukowano półmilionowy traktor, w latach 70tych było łatwiej dostać przydział na Ursusa bo nie było tylu chętnych niż w latach 80tych, więc nie pieprzcie o partyjnej legitymacji.

Opublikowano
21 minut temu, jacus napisał:

a ty gdzie wyjezdzales ?? ja nawet w zsrr i czechoslowacji bylem 🤣. na ukrainie chociaz byles ?

gdy znowu do bosni pojade to na pewno nie bede pisal 😂

200 km motocyklem -prawdziwy wyczyn na miare twoich mozliwosci 🤣. mozna tak jechac tyle w smrodzie spalin samochodow ?? krew komarow na szybie,mieso much godzinami piekace sie na blasze..

kurna -dziecko nie masz pojecia jak wyglada autokar. kiedys popros jakiegos kierowce na parkingu-moze cie wpusci,tylko slome z butow wyciag zeby nie musial sprzatac.

na ra ide sie kapac.

Zachwyty nad bałkanami świadczą że  nic nie widziałeś. O wycieczkach po europie to nawet nie warto pisać bo każdy normalny człowiek do czterdziestki już powinien mieć to dawno objechane. 

Jechać w smrodzie spalin? A samochodem jeździsz na zamknietym obiegu ze spaliny do wentylacji sie nie dostają? Na motorze mniej sie nawdychasz spalin bo siedzisz wyżej a jak wjedziesz w jakiś smród to nie kisi ci sie w kabinie tylko od razu wiatr przewiewa. 

Idziesz się kąpać? Ano tak - dziś sobota 🤣

Opublikowano
Pafnucy12 napisał:

Przed chwilą, jacus napisał:

tony mokrej kukurydzy sprzedanejj w listopadzie, zadne laski nie trzeba i ciebie by bylo stac

Mnie to nie kręci.

Nie wiem czemu takim podróżnikom wydaje się że każdy by tak chciał.

W dzisiejszych czasach to nie jest jakiś ogromny wydatek taka wycieczka.

Ale nawet jak by mi dopłacali to nie chciał bym się męczyć w jakimś autokarze z całą masa ludzi.

Samolot dwie godzinki leci a że to strefa szengen dolicz jeszcze dwie i pół włóczęgi po lotniskach. Czy to Split czy Zadar na lotnisku dzwonisz do pierwszego lepszego busiarza i Cię wiezie na kwaterę. Od razu pyta kiedy jest samolot w drugą mańkę. Ze Splitu na luzaku na wysokość Podgory dowiozą a po drodze jest np. bardzo ładny Omiś z drobnym żwirkiem na plażach.. Spod mojej chaupy leci do Zadaru jutro i jest na 17.35 na miejscu. Gdyby były bilety to nawet na pałę bym wyskoczył z rodziną i namiotem bo w Zadarze jest z pięć kempingów. Następnego dnia by się coś ogarnęło. O. Adriatyk jest tego wart. Córa podrośnie to się zrobi wyczyn. A nawet i do Turcji...

Ulman napisał:

Wybredny się znalazł

Jest czas gdy je się jak świnia i przychodzi taki że chciałoby się czegoś lepszego. Dwieście kilometrów na motocyklu to już jest co prostować to musi być nagroda.

Mariusz2903 napisał:

Przeciwnicy 500 + z tego forum co teraz powiedzą jak już 800 + przyklepane . PSL tylko dla pracujących chce dawać i nasuwa mi się pytanie czy rolnicy to osoby pracujące dla Kosiniaka .

W dupe se wsadź te osiem stów jak Cię nie będzie stać na papier toaletowy. Kosiniak dobrze gada i ze świadomością, że tego nie zrealizuje....

mirro napisał:

34 minuty temu, Ulman napisał:

Ano faktycznie. Dziś sobota, to nogi trza umyć.

Ja umyłem wczoraj to niewiem czy w dobrym momencie zacznę nowy tydzień. Cholera...

Opublikowano

https://www.money.pl/gospodarka/poleciec-z-polski-do-australii-i-na-caly-swiat-prezes-pis-mowi-o-walce-z-prowincjonalnoscia-kraju-6917411669154752a.html

"Niedaleko mamy takiego, który chciałby, aby wystarczyło nam lotnisko w Berlinie. Polska musi mieć wielkie lotnisko, z którego można dolecieć do Australii, w różne miejsca Stanów Zjednoczonych, do Ameryki Łacińskiej, na cały świat. Będziemy je mieli - dodał."

Idac tym tokiem myślenia, to jakby się wybudowało dostatecznie wielkie lotnisko, to prawdopodobnie można by dolecieć na Marsa a może nawet opuścić nasz układ słoneczny, Czego serdecznie Panu Kaczyńskiemu życzę.:lol::efendi2:

• Haha 1
Opublikowano
56 minut temu, mirro napisał:

https://www.money.pl/gospodarka/poleciec-z-polski-do-australii-i-na-caly-swiat-prezes-pis-mowi-o-walce-z-prowincjonalnoscia-kraju-6917411669154752a.html

"Niedaleko mamy takiego, który chciałby, aby wystarczyło nam lotnisko w Berlinie. Polska musi mieć wielkie lotnisko, z którego można dolecieć do Australii, w różne miejsca Stanów Zjednoczonych, do Ameryki Łacińskiej, na cały świat. Będziemy je mieli - dodał."

Idac tym tokiem myślenia, to jakby się wybudowało dostatecznie wielkie lotnisko, to prawdopodobnie można by dolecieć na Marsa a może nawet opuścić nasz układ słoneczny, Czego serdecznie Panu Kaczyńskiemu życzę.:lol::efendi2:

No i po co mu te lotnisko, jak do tych miejsc można spokojnie z Okęcia dolecieć ;)

Opublikowano

12 godzin temu, witejus napisał:

Skończ już z tymi bredniami o Hitlerjugend, dziś garstka tych ludzi ma blisko 100lat i ci którzy byli w Hitlerjugend nie byli przyjęci do PZPR, chyba że piszesz to z doświadczenia dziadka lub babki.Zapisanie do PZPR wcale nie dawało gwarancji otrzymania przydziału na ciągnik

"Co ty wiesz w nogach spisz i tyle" Pewności nie dawało ale zwiększało znacząco szanse do tego stopnia że tylko ci co byli w partii mieli ciągniki -kułaki jak moi  nie mieli szans .Chętnie uraczył bym cię opowieścią o dziadku i babci ale niestety w styczniu 1945 ruscy wymordowali w okolicy wszystkich z mojej i okolicznych wiosek pozostali tylko ci którzy byli na robotach przymusowych dlatego też nie mam praktycznie krewnych .Do każdej piwnicy wrzucali granaty albo wlewali benzynę nawet nie sprawdzali czy tam są kobiety i dzieci do zera nie został nikt więc to co teraz robią na Ukrainie to jeszcze nawet nie preludium do tego co potrafią .

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

No i po co mu te lotnisko, jak do tych miejsc można spokojnie z Okęcia dolecieć ;)

Nie wiem czemu ale akurat z warszawy trzeba wpierw dolecieć do np Frankfurtu i dopiero w świat -do i ze stanów (zachodnie wybrzeże byłem w podróży 22 godziny-kurwicy można dostać to samo do afryki ( południe)  powodem może być zasięg lotowskich samolotów 

Opublikowano
8 minut temu, v11 napisał:

w styczniu 1945 ruscy wymordowali w okolicy wszystkich z mojej i okolicznych wiosek pozostali tylko ci którzy byli na robotach przymusowych dlatego też nie mam praktycznie krewnych

To byłeś na robotach przymusowych?

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, v11 napisał:

"Co ty wiesz w nogach spisz i tyle" Pewności nie dawało ale zwiększało znacząco szanse do tego stopnia że tylko ci co byli w partii mieli ciągniki -kułaki jak moi  nie mieli szans .Chętnie uraczył bym cię opowieścią o dziadku i babci ale niestety w styczniu 1945 ruscy wymordowali w okolicy wszystkich z mojej i okolicznych wiosek pozostali tylko ci którzy byli na robotach przymusowych dlatego też nie mam praktycznie krewnych .Do każdej piwnicy wrzucali granaty albo wlewali benzynę nawet nie sprawdzali czy tam są kobiety i dzieci do zera nie został nikt więc to co teraz robią na Ukrainie to jeszcze nawet nie preludium do tego co potrafią .

Nie wiem czemu ale akurat z warszawy trzeba wpierw dolecieć do np Frankfurtu i dopiero w świat -do i ze stanów (zachodnie wybrzeże byłem w podróży 22 godziny-kurwicy można dostać to samo do afryki ( południe)  powodem może być zasięg lotowskich samolotów 

Winą jest pewnie brak wystarczającej ilości chętnych na dany kierunek lotu  ...i tu nowe lotnisko raczej nic nie pomoże.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał:

I to jest wystarczający argument że cpk nie ma sensu 

Opublikowano
15 godzin temu, mirro napisał:

nie wiedziałem, że im większe lotnisko , tym większy zasięg samolotów, myślałem, że to zależy tylko od samolotu, a tu masz, to żeby doleciec na księżyc, to nam kraju zbraknie do budowy lotniska :/

• Haha 1
Opublikowano

każdy typ samolotu ma określoną długość pasa startowego -większym problemem jest długość pasa do lądowania .Start odbywa się z wyznaczonego miejsca (początku pasa ) ale lądowanie ma tolerancję na miejsce przyziemienia i to kilkaset metrów a nie wielkość ale masa samolotu wymaga odpowiedniej długość pasa (choć zwykle im większy tym cięższy) .A rzeczywiście do stworzenia połączenia jest potrzebny pasażer a nie wizja rządu i projektanta 

Opublikowano
32 minuty temu, jahooo napisał:

nie wiedziałem, że im większe lotnisko , tym większy zasięg samolotów, myślałem, że to zależy tylko od samolotu, a tu masz, to żeby doleciec na księżyc, to nam kraju zbraknie do budowy lotniska :/

Spokojnie, zabierze się niemcom kawałek w ramach reperacji a i łukaszeknka odda nam z wdzięczności jakąś swoją prowincję i będzie lotnisko jak ta lala. Można by skubnąć jeszcze wrednych pepików ale tam góry to na nic sie nie zda.

Opublikowano
4 minuty temu, mikad napisał:

Spokojnie, zabierze się niemcom kawałek w ramach reperacji a i łukaszeknka odda nam z wdzięczności jakąś swoją prowincję i będzie lotnisko jak ta lala. Można by skubnąć jeszcze wrednych pepików ale tam góry to na nic sie nie zda.

a nie widziałeś, jak się buduje pasu na lotniskowcach ??

Opublikowano

By otrzymać reparacje trzeba sie starać iść do sądu a narazie PiS złozył wniosek o odszkodowanie które maksymalnie może działać 30 lat wstecz czyli co najwyżej możemy sie od nich starać o odszkodowanie za wieśwgeny . Reparacje sie nie przedawniają , odszkodowania tak .

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

a nie widziałeś, jak się buduje pasu na lotniskowcach ??

Nie marudź, jak chcesz to zbudujemy pas taki jak na lotniskowcu. Co prawda może być trochę problem przy lądowaniu bo nie wiadomo jaki procent pasażerów przeżyje jak się samolot w ten łapacz linowy złapie. Ale zwiększy się dzietność fundując dodatek 2000+ i w sumie wyjdzie do przodu.

Opublikowano

na wczasach jestem nie chce mi sie sluchac-wole cykady...na "sosnach"sobie spiewaja. 

troche pozno wstalem bo na disco w jaskini bylem . bardzo bezpiecznie sie czulem bo byly mlode karateczki  z polski. 

20 godzin temu, witejus napisał:

Głównie robotnicy w miastach, w 1974 r wyprodukowano półmilionowy traktor, w latach 70tych było łatwiej dostać przydział na Ursusa bo nie było tylu chętnych niż w latach 80tych, więc nie pieprzcie o partyjnej legitymacji.

i chlopi spod proszowic zwani arbuzami..

zapominasz o tym ze 1/3 gruntow posiadaly pgr, rsp i temu podobne i ursusy do nich szly zwykly chlop mogl kupic na przetargu drozej niz nowy z przydzialu..

0d 80-81 juz bylo latwiej 

20 godzin temu, Ulman napisał:

Zachwyty nad bałkanami świadczą że  nic nie widziałeś. O wycieczkach po europie to nawet nie warto pisać bo każdy normalny człowiek do czterdziestki już powinien mieć to dawno objechane. 

Jechać w smrodzie spalin? A samochodem jeździsz na zamknietym obiegu ze spaliny do wentylacji sie nie dostają? Na motorze mniej sie nawdychasz spalin bo siedzisz wyżej a jak wjedziesz w jakiś smród to nie kisi ci sie w kabinie tylko od razu wiatr przewiewa. 

jaki zachwyt- upal, kamienie, ciasnota, woda zimna, drozyzna,polakow pelno........

to gdzie ty byles ?? dla ciebie to wyjazd na slas byl wyczynem.

nawet nie wiedzialem ze sobota dopoki corka zdjec z grilla nie przyslala..

19 godzin temu, mirro napisał:

Ano faktycznie. Dziś sobota, to nogi trza umyć.:lol:

w kazda sobote myjesz czy tak jak ulman raz na rok ??🤣

18 godzin temu, DTaras napisał:

Samolot dwie godzinki leci a że to strefa szengen dolicz jeszcze dwie i pół włóczęgi po lotniskach. Czy to Split czy Zadar na lotnisku dzwonisz do pierwszego lepszego busiarza i Cię wiezie na kwaterę. Od razu pyta kiedy jest samolot w drugą mańkę. Ze Splitu na luzaku na wysokość Podgory dowiozą a po drodze jest np. bardzo ładny Omiś z drobnym żwirkiem na plażach.. Spod mojej chaupy leci do Zadaru jutro i jest na 17.35 na miejscu. Gdyby były bilety to nawet na pałę bym wyskoczył z rodziną i namiotem bo w Zadarze jest z pięć kempingów. Następnego dnia by się coś ogarnęło. O. Adriatyk jest tego wart. Córa podrośnie to się zrobi wyczyn. A nawet i do Turcji...

Jest czas gdy je się jak świnia i przychodzi taki że chciałoby się czegoś lepszego. Dwieście kilometrów na motocyklu to już jest co prostować to musi być nagroda.

W dupe se wsadź te osiem stów jak Cię nie będzie stać na papier toaletowy. Kosiniak dobrze gada i ze świadomością, że tego nie zrealizuje....

Ja umyłem wczoraj to niewiem czy w dobrym momencie zacznę nowy tydzień. Cholera...

ja do balic mam 15 km, nawet podmiejskim dojade,ale jako mnie nnie ciagnie.

10 godzin temu, Ulman napisał:

I to jest wystarczający argument że cpk nie ma sensu 

chco raz z toba sie zgodze...

ludzie o mnetalnosci wschodniopolskiej nawet autobusami nie jezdza a co dopiero samolotami 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v