Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, Roman4321 napisał:

jakie koncepcje się zmieniły i kiedy? masz jakies linki do literatury potwierdzającej  to i owo?

na tvp historia co chwile leca fimy o powstaniu polski-w zimie ogladalem pare.

tak naprawde to brakuje pewnych zrodel wiedzy- jedyne pisane zrodla to albo niemieckie albo ruskie 🤣.

wykopaliska tez robia zamet- czasami po jakis dokladnych  badaniach nowoczesnymi metodami, okazuje sie ze trzeba zmieniac datowanie albo pochodzenie..

9 godzin temu, DTaras napisał:

Kuźwa wszak ma pomorzu do dziś są starożytne miejsca pochówku z widokiem na Bałtyk. Byłem, widziałem tylko zapomniałem gdzie. Bywali tu wikingowie i to jest niewątpliwie karta w naszej historii.

wikingowie rzekami wplywali nawet w glab rosji- to oni stworzyli pierwsze panstwo ruskie.

potrafili zaatakowac paryz.

Opublikowano

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Na czerwono oznaczone są państwa, które zakażą sprzedaży aut spalinowych od 2035r. w celu ratowania świata Poświęcić ma się cała UE, która emituje 7% CO2 Gdy reszta świata produkuje... 93% CO2 Zmieni się tylko to, że zniszczymy gospodarkę!”

Tygodnik "Do Rzeczy" przedstawia zapis z taśm, na których nagrano rozmowę Pawła Wojtunika, byłego szefa CBA, z Elżbietą Bieńkowską, byłą minister infrastruktury. Część rozmowy dotyczy rzekomej prowokacji, jaka miała mieć miejsce podczas Marszu Niepodległości w 2013 roku. Z nagrań można także poznać kulisy pracy koalicji PO-PSL.

- Mówię ci, żenada z tym całym górnictwem i z tą gospodarką, po prostu takie zaniedbania… Prawda jest taka, że właściciel, czyli Ministerstwo Gospodarki, generalnie w d*** miało całe górnictwo przez całe siedem lat. Były pieniądze, a oni, wiesz, pili, lulki palili, swoich ludzi poobstawiali, sam wiesz, ile zarabiali i nagle pierdyknęło - miała powiedzieć Bieńkowska.

każdy wyborca KO wierzy ze kosmici istnieją 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.05.2023 o 09:18, jacus napisał:

romus znowu pije ?

tlumaczac z polskiego na nasze -wy na wschodzie polski jestescie zacofani- ma racje, ale z liczba troche przesadzil,gora 50 lat za nami 🤣.

slas i malopolska w krag cywilizacji zachodniej wszedl jako czesc panstwa wielkomorawskiego -tez przesadzil -150 lat wczesniej niz polanie.

w czasach powszechnej degeneracji to tylko oznacza że jesteście tylko większymi degeneratami o te - "nie przesadzając" - 50 lat przed nami ;)

Tobie akurat w stawy poszło i na pewno masz jakieś badanie w którym pisze o degeneracji a że pisujesz czasem błyskotliwe posty; znzczy - do głowy jeszcze nie doszło czyli my tu mamy czas jeszcze no Ty mniej... ile to powiadasz? 50 lat
No nie mogłeś mnie lepiej pocieszyć :D

@DTaras masz chyba jakieś wtyki u kacapów skoroś wiedział chyba już ponad tydzień temu... coś tam o betonie w temacie tej rakiety - pamiętam - pisałeś
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/glowica-rosyjskiej-rakiety-spod-bydgoszczy-odnaleziona-jest-szczegolna/qwphf70

;)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, dysydent napisał:

w czasach powszechnej degeneracji to tylko oznacza że jesteście tylko większymi degeneratami o te - "nie przesadzając" - 50 lat przed nami ;)

Od czasu jak im szewc Dratewka smoka ukatrupił technologicznie do przodu nie poszli.🤣

2 godziny temu, Roman176 napisał:

każdy wyborca KO wierzy ze kosmici istnieją 

A każdy wyborca PiS wierzy że kosmici są Polakami.🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

bo to pewnie nie był smok a jakaś nowoczesna jak na czasy maszyna tylko się nie poznali :P przecież jak wiadomo na tej planecie smoków nigdy nie było, co prawda dinozaury podobne ale nigdy nie ziały ogniem ale żeby aż tak byli tam zacofani aby się do tych czasów (tego dratewki) "dinozałur" uchował? to miliony... dziesiątki milionów lat

eee, nawet tam by się tyle nie uchował :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

No to widac zaciupali konstruktora tej maszyny, co też dobrze o nich nie świadczy.🤣 

Tylko nurtuje mnie pytanie, po kija gościowi były te owce i panny?🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano

nie musieli, sam się wyniósł, stamtąd była relatywnie największa migracja "za bajurę"

no i jak się wszystko historycznie uklada? kiedy to jankesy zaczęli technologicznie wyprzedzać świat?... ;)

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

eee, nawet tam by się tyle nie uchował :P

Gadzina uciekła na wieśc że Pani Kopacz z kamulcami nadchodzi i będzie w niego rzucać.🤣

Lem byłby z nas dumny.🤣

Opublikowano (edytowane)

prędzej Pilipiuk i nie dumny a zazdrosny :D

no i Ten jeszcze żyje to może... "trza uważać"
no ja to we Wojsławicach teraz jeśli to incognito:ph34r: sie nawet ew pzejazdem...

21 minut temu, mirro napisał:

owce po to jak by mu śmiałości do panien zabrakło a panny/ no nie udawaj że nie wiesz do czego (przede wszystikm) panny służą xD

bo tym spod Krakowa to z tą śmiałością... o! - niejaka Wanda to za Niemca musiała bo swoim nie stało... znaczy tej śmiałości (sie po staropolku "stało" miast "starczyło"... )

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

PIS-da znowu szaleją

a to nie jakie pomieszanie liczb; pojedynczej z mnogą?

a wyszła ta "PIS-da" wyszła bo znajomy nie dalej jak dziś lamentował że sprzedał pszenicę i po te dopłaty się zgłosił to Mu powiedzieli że co prawda pierwsi się załapali ale już ni ma i moooże za dwa tyg niech  pyta

no i co najwyżej wyszło że PIS- da w pytę

a co za wulgarna rzeczywistość nastała

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dysydent napisał:

a co za wulgarna rzeczywistość nastała

5PLN za kilo mrożonej ukraińskiej maliny i 8PLN za mrożoną egipska truskawkę. To jest wulgarna rzeczywistość na dziś.

Podobno Polski Cukier aneksuje umowu kontraktacyjne z producentami buraka gdzie cena przez pół dzielona. Prawda to azaliż?

Edytowane przez mirro
Opublikowano

no i po śmichujkach bo to tragiczna dla niejednego handlowca czy przetwórcy rzeczywistość jeśli uczciwie zamierzał polegać na rodzimej produkcji

gospodarcze kondol... znaczy co najwyżej wyrazy współczucia

Opublikowano
28 minut temu, Mariusz2903 napisał:

PIS-da znowu szaleją , dopłata do pszenicy już 3025 zł za ha i chcą zdjąć 50 % rzepaku i kukurydzy od rolników na biopaliwa .

I być może zaczną jeszcze w tym roku wypłacać 🤣🤣🤣

piękne 😉

Opublikowano
30 minut temu, mirro napisał:

5PLN za kilo mrożonej ukraińskiej maliny i 8PLN za mrożoną egipska truskawkę. To jest wulgarna rzeczywistość na dziś.

Podobno Polski Cukier aneksuje umowu kontraktacyjne z producentami buraka gdzie cena przez pół dzielona. Prawda to azaliż?

Cena na maliny - ubiegły rok prognoza 30 zł , ten rok prognoza 3 zł . 

Trukawki Polskie 35 zł aktualnie - przejdź na osłony czy tunele a nie lamętujesz .

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

Trukawki Polskie 35 zł aktualnie - przejdź na osłony czy tunele a nie lamętujesz .

Przy 300 ha warzyw Ty mi jeszcze truskawki pod osłoną każesz robić? A daj mi spokój. 🤣 To nie moja działka. A poza tym nie lamentuję tylko podrzucam informację.

Opublikowano

Zrobiła się afera zbożowa , dlaczego bo w dniu wybuchu wojny na UA ceny wystrzeliły i wszyscy myśleli że dalej będą szły do góry , widmo głodu oddalone , UA obsiewa ziemie i ceny spadły , podobnie z owocami miękkimi , zakłady płaciły krocie bo wojna i narobiły zapasów , popyt zmalał i zapasy zostały . Tylko że z wybuchem wojny nośniki energii poszły również do góry od 100 do 300 % i ciekawe kiedy spadną aby rolnik mógł dopasować ceny płodów rolnych do kosztów , tu jest lekka korekta w dół ale koszty produkcji nadal przekraczają zyski .

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

Tobie akurat w stawy poszło i na pewno masz jakieś badanie w którym pisze o degeneracji a że pisujesz czasem błyskotliwe posty; znzczy - do głowy jeszcze nie doszło czyli my tu mamy czas jeszcze no Ty mniej... ile to powiadasz? 50 lat
No nie mogłeś mnie lepiej pocieszyć :D

@DTaras masz chyba jakieś wtyki u kacapów skoroś wiedział chyba już ponad tydzień temu... coś tam o betonie w temacie tej rakiety - pamiętam - pisałeś
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/glowica-rosyjskiej-rakiety-spod-bydgoszczy-odnaleziona-jest-szczegolna/qwphf70

;)

ja tez czasami mysle, ze tej calkowitej nowoczesnosci wolalbym nie dozyc...

o czasy o obyczaje- ile wiekow temu tak ktos napisal i co i dalej sie kreci -jak powiedzial inny.

w sumie to te stare obyczaje wracaja 😂

1 godzinę temu, mirro napisał:

Od czasu jak im szewc Dratewka smoka ukatrupił technologicznie do przodu nie poszli.🤣

A każdy wyborca PiS wierzy że kosmici są Polakami.🤣

1 godzinę temu, mirro napisał:

No to widac zaciupali konstruktora tej maszyny, co też dobrze o nich nie świadczy.🤣 

1 godzinę temu, dysydent napisał:

nie musieli, sam się wyniósł, stamtąd była relatywnie największa migracja "za bajurę"

no i jak się wszystko historycznie uklada? kiedy to jankesy zaczęli technologicznie wyprzedzać świat?... ;)

a smoki w tych bajkach byly ???? jesli tylko jeden to slabe opowiesci 🤣

gaz potanial to co chwile zieje ogniem -przedtem byl zepsutyy, potem trzeba bylo sms-a wyslac-jak jest teraz ?? a nie wiem .

i gory opuscic trzeba ..dla chleba, panie dla chleba.....

https://wielkahistoria.pl/xix-wieczna-galicja-w-liczbach-golicja-glodomeria/

https://wielkahistoria.pl/zwyczajny-dzien-polskiego-chlopa-150-lat-temu-jak-wygladala-codziennosc-mieszkancow-malopolskich-wsi/

a pozniej cos sie zmienilo.... 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v