Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Agrest napisał:

Lepiej? To jakie średnie plony miałeś w ubiegłym roku?

Nadwiślanka czyściutka. Załatwiona zimą. Trzeba będzie szukać pojedynczych sztuk.

Nefris jeszcze wczesną wiosną załatwiony w 90%

Łutòwka kwitła niesamowicie. Duży procent przemarzł, ale coś zostało z tych późnych kwiatów.

Ogólnie będzie ogromne zróżnicowanie w gospodarstwach. Miejscówka będzie miała znaczenie

Miałem kwatery po 10, ale też np. 6 letnie po 3,5, gdzie jak mi poprawiło gradem, to miejscami nawet jednej zgraconej jagody nie miałem na ziemi. Obok kwatera 7letnia z lepszym położeniem 8t. Na jeszcze innej kwaterze obok mam leszczynę, to przyrosty zbrozowialy i uschły, nie mówiąc już o owocu, to można sobie wyobrazić jak przetrzepana była porzeczka.

Tak jak mówisz zależy to od miejscówki. U mnie nie widzę w tym roku objawów jakie opisałem wyżej, więc trochę optymizmu.

Wiśnie (łutówka) mało uszkodzeń nawet w kurwidolkach do 20% w głównej mierze, przez te wczesnowiosenn.

Z tego co piszesz wiśni może być generalnie mniej niż w zeszłym roku(porzeczki na pewno będę).

Ciekawostka, teściu ma czerwoną(rowana czy rosetta, coś na r, ale nie rondom, ustalę). 5 letnie krzaki, grona 40-50 praktycznie wszystkie pełne, 400 m dalej 11 letni tisel prawię wycięty w pień.

Opublikowano

System naczyń połączonych. Obracamy olbrzymią kasą. Chemia, nawozy maszyny...

Wszędzie tu nastąpi tąpnięcie s wydatkach, więc firmy odnotują niższe obroty.

Na pewno to poskutkuje redukcją etatów. Będą to kolejne tragedię czy też kłopoty rodzinne. Te osoby zmniejszą konsumpcję,najpierw towarów będących dla nich luksusowymi, siądzie gastronomia itd, itd...

Tylko budżetówka dalej będzie mnożyć bezproduktywne etaty

Opublikowano (edytowane)

PiS BĘDZIE I TUSK .

— I żeby zamknąć licytację w tej kwestii, proponuję, żebyśmy przyjęli w głosowaniu jak najszybciej tę decyzję o waloryzacji 500 plus i żebyśmy zrobili to przed wyborami. Prezesie, jeżeli chcesz pomóc polskim rodzinom, a nie uprawiać wyborczą grę, to możemy to zrobić wspólnie w Sejmie, żeby waloryzacja stała się faktem w Dzień Dziecka na 1 czerwca tego roku, a nie 1 stycznia 2024 r. — powiedział Tusk, zwracając się do Kaczyńskiego.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Gość  jak zawsze warty dobrej wódki, posłuchajcie

dobry jest...

Opublikowano (edytowane)

znasz na tyle niemiecki zeby gadac o koncu swiata z nimi 😂..

jego tez moglbym zapyac -czy w domu wszyscy zdrowi 😂/

od koksu mu sie troche pod sufitem przypalilo.

Edytowane przez jacus
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

ego tez moglbym zapyac -czy w domu wszyscy zdrowi 

czemu? do rzeczy gada.

Opublikowano

taka forma mnie odpycha -i do tego przesadza lepiej niz ogrodnik.

to przyciaga widzow do jego kanalu.

jak to u nas mowia -pier**li jak potluczony..tylko nie wiem czy to koks czy dopalacze czy  w glowe sie uderzyl..

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

ak to u nas mowia -pier**li jak potluczony.

No ale to że ponad 40% nie rozumie jak to jest z tą inflacją, to dzisiaj w radio słyszałem. Czyli forma kontrowersyjna , ale info prawdziwe.

Opublikowano
55 minut temu, galan99 napisał:

1 DZIEŃ W PRACY .

345660517_573467841317464_5439945278254163493_n.jpg

Widzę że pod górkę masz... U tego hitlersyna🤭

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, DTaras napisał:

Tu jest literówka na końcu...

No  faktycznie, Powinno być "jak nie ma KPO, to w PiSdu".🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Narypał się sikaczem niemieckim i go poturlało🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v