Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Wyobrażasz sobie rolnika pracującego tylko 8h dziennie od poniedziałku do piątku ?? xD 

Jak Tfusk dojdzie do władzy na jesieni to wyobrazisz sobie rolnika pracującego 4 dni w tygodniu

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, witejus napisał:

Jak Tfusk dojdzie do władzy na jesieni to wyobrazisz sobie rolnika pracującego 4 dni w tygodniu

A gdzie Tfusk mówi, że rolnicy będą pracować 4 dni w tygodniu, bo jakoś mi przemknęło xD Ale tak, wiem, nie popieram Jarosława zawsze dziewicy, to wg ludzi wierzących w TVPiS muszę popierać Tuska. Nie popieram ani Tuska ani Kaczyńskiego.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

większość "rekinów biznesu" w rolnictwie leży już na wstępie, bo wiedza ekonomiczna mniejsza od zera

życzę ci powodzenia bez tego "systemu opieki społecznej" - widzę , że wielu z was marzy się powrót do tych świetlanych czasów dzikiego kapitalizmu XIX wieku, niezakłóconego żadną myślą społeczną

przypomnę tylko, że takie tuzy biznesu jak Ford byli jednocześnie najbardziej "socjalistyczni" bo widzieli w tym nie problem, ale interes dla siebie oraz korzyść dla społeczeństwa, podpowiem nawet, że bez tego socjalizm nigdy by nie zaistniał, to jest po prostu rachunek zysków i strat

pierwsze socjalistyczne działania w Europie wprowadzono po wielkich czystkach w ludności na wskutek epidemii - z powodu braku rak do pracy upowszechnił się zamiast feudalizmu i niewolnictwa system dzierżawno-własnościowy z poborem podatków, tak samo brak rąk do pracy wymusił rozwój przemysłu, bo nie było dziesiątek tysięcy rzemieślników, co za kromkę chleba wyrabiali na przykład buty czy inne dobra

a czy ja się wypieram elementów socjalistycznych we własnych poglądach?
zaś że polska publiczna służba zdrowia jest chora to widać z daleka co zważywszy skalę wydatków jakie wszyscy na nią ponosimy jakoś tak nieadekwatnie... czyli co? nie dało się dokładnie policzyć czy co innego zawodzi?
Nie poczuwam się ekspertowania w tym temacie ale godzina pracy ... inaczej - godzina usługi medycznej jest wielokrotnie wyższa w księgowanych kosztach od godziny... nie wiem ... usługi u fryzjera, restauracji, czy choćby transportu (no może kolejowy dorównuje ale on też państwowy)
a przecież tak samo kluczowe dla zdrowia, bezpieczeństwa... fryzjer partacz też może uszy poobcinać

publiczność służby zdrowia winna być tylko dla tego że dotyka sfery egzystencjalnej a niepoliczalnej ale tylko w kwestii publiczności (socjalistyczności) finansowania. Strona wykonawcza winna podlegać mechanizmom rynkowym w skali jak każda inna branża bo i tak podlega tylko w skali państw bo przecież Polska przegrała podkupiona medycznie prze silniejszych i mamy braki kadrowe, zbyt drogie jak na siłę nabywczą Polaków leki czy zabiegi medyczne.
Rynek i tak zadziała i tak tylko mniejszy dramat gdy upadnie pojedyncza klinika niż gdy upada całe państwo a przecież polska służba zdrowia jest w fazie upadku i to ta stricte publiczna mimo stale podnoszonych kosztów2 względem PKB.
Praktyka skrzeczy choć teoria taka "piękna" :P

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Jak ktoś ma tylko zboża a coraz więcej takich rolników to jak se to rozliczy to nawet tych 4 dni w tygodniu w skali roku nie pracuje.

Opublikowano

Natomiast jeśli chodzi o 4 dniowy tydzień pracy to nie koniecznie musi oznaczać 32 godziny pracy zamiast 40 w tygodniu. Może to oznaczać np system 4 x 10 godzin. Gdzie masz jeden dzień wolny ale w inne pracujesz dłużej i np oszczędzasz na dojazdach.

Opublikowano (edytowane)

a ten Tusk to ma jakieś pojęcie o rolnictwie? znaczy; jak by Mu dać sto ha na rok plus maszyny w koszcie amortyzacji to by Mu co na zysk urosło czy same chwasty? Kaczyński czy inny "idol pospólstwa" wiele lepsi?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

Natomiast jeśli chodzi o 4 dniowy tydzień pracy to nie koniecznie musi oznaczać 32 godziny pracy zamiast 40 w tygodniu. Może to oznaczać np system 4 x 10 godzin. Gdzie masz jeden dzień wolny ale w inne pracujesz dłużej i np oszczędzasz na dojazdach.

cała idea 4 dniowego tygodnia pracy polega na tym, aby ludzie pracowali mniej, nie mniej dni, tylko ogólnie mniej, w tym godzin, za takie samo wynagrodzenie

11 minut temu, dysydent napisał:

a czy ja się wypieram elementów socjalistycznych we własnych poglądach?

no tak to trochę wygląda

generalnie - dla mnie każdy powinien mieć kasę ze składek w ręku w postaci funduszu do dyspozycji i z tego powinien sobie finansować  swoje działania zdrowotne, a zakłady opieki powinny konkurowac miedzy sobą o pacjenta poziomem usług i ceną, ale to nie z naszymi pacanami w rządzie

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

cała idea 4 dniowego tygodnia pracy polega na tym, aby ludzie pracowali mniej, nie mniej dni, tylko ogólnie mniej, w tym godzin, za takie samo wynagrodzenie

Taaa, i do tego mieszkanie prawem a nie towarem. Jak ktoś ma 2 mieszkania, to mu jedno zabrać i wprowadzić tam patole co nawet na mieszkanie zarobić nie potrafi ...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jahooo napisał:

no tak to trochę wygląda

generalnie - dla mnie każdy powinien mieć kasę ze składek w ręku w postaci funduszu do dyspozycji i z tego powinien sobie finansować  swoje działania zdrowotne, a zakłady opieki powinny konkurowac miedzy sobą o pacjenta poziomem usług i ceną, ale to nie z naszymi pacanami w rządzie

czyli z grubsza się zgadzamy
a ja tu się męczę na tym chińskim badziewiu co gubi litery miast uruchomić jakiego z laptopow co mam orozbebeszane to w ...

xD

dobra
nara

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Taaa, i do tego mieszkanie prawem a nie towarem. Jak ktoś ma 2 mieszkania, to mu jedno zabrać i wprowadzić tam patole co nawet na mieszkanie zarobić nie potrafi ...

plujesz na mnie o "socjalizm" a w dopłatach to za 2 grosze socjalistom z Brukseli to byś w d*pę wlazł, hipokryta je.....

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

a ten Tusk to ma jakieś pojęcie o rolnictwie? znaczy; jak by Mu dać sto ha na rok plus maszyny w koszcie amortyzacji to by Mu co na zysk urosło czy same chwasty? Kaczyński czy inny "idol pospólstwa" wiele lepsi?

A po co ma się znać. Niech da na ministra takiego co się zna na danej gałęzi a nie takiego jak Kowalczyk.

3 minuty temu, jahooo napisał:

Sęk w tym, że tej idei nikt niegdyś nie rozwinął a ludzie sobie dopowiedzieli co chcieli by usłyszeć. A to może być i tak i tak.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał:

plujesz na mnie o "socjalizm" a w dopłatach to za 2 grosze socjalistom z Brukseli to byś w d*pę wlazł, hipokryta je.....

Chyba mnie z kimś pomyliłeś xD Ja tam ten ich zakaz orki mam w 4 literach, będę nadal orał jak mi się podoba, najwyżej coś zabiorą. Ekoschematy wybrałem te, co i tak je teraz realizuję typu plan nawozowy i wymieszanie słomy z glebą. Nic nie będę zmieniał względem tego, co robiłem do tej pory. W truskawce biologiczna ochrona upraw bo i tak ją stosuję w takim wymiarze, że spełnia wymogi tego ekoschematu. Także nic nowego nie będę robił, żeby dostać dopłaty.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

A po co ma się znać. Niech da na ministra takiego co się zna na danej gałęzi a nie takiego jak Kowalczyk.

Sęk w tym, że tej idei nikt niegdyś nie rozwinął a ludzie sobie dopowiedzieli co chcieli by usłyszeć. A to może być i tak i tak.

Założenie tej idei jest takie, że ludzie , którzy mniej pracują, są bardziej efektywni, dotyczy to zwłaszcza pracy twórczej, na przykład programistów

a co będzie, to się okaże

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

komentarze a to dziwne bo ja też liczyłem i naliczyłem dziennie ponad 10 jednostek

Pomyślcie, osły! Macie działkę, ale poprzedni właściciel sprzedał bramę i furtkę sąsiadowi który was nie lubi. Nie macie wejścia do swojej własności. Będziecie błagać i czekać 2 tygodnie na pozwolenie wjazdu samochodem czy postawicie drugą bramę z drugiej strony? Może to dotrze do niedorozwojów? Ten kanał to POLSKA RACJA STANU!

dane z wyborczej wszystko jasne 

dobrze że choć ty jeden nie osioł i tak wszystko potrafisz mądrze wyjaśnić. w dodatku nikogo nie obrażając, nie ubliżając....

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

w sumie to coraz rzadziej tu pisuję z tego głownie powodu bo nie Ty jeden a wręcz więcej jeszcze gorszych tak że ... no

Pisuj, piuj bo nie będzie z kim łacha podrzeć z otaczającej rzeczywistości.😂

41 minut temu, hubertuss napisał:

Gdzie masz jeden dzień wolny ale w inne pracujesz dłużej i np oszczędzasz na dojazdach.

Iiiiiiii ten dzień wolny możesz przeznaczyć na naładowanie baterii w swoim samochodzie elektrycznym, służącym na dojazdy do pracy.🤣 Tak pod korek do pełna.

26 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W truskawce biologiczna ochrona upraw

Ja też przechodzę na ekologię. Zmieniam rozstaw ścieżek do opryskiwacza.😂

37 minut temu, dysydent napisał:

Ludzie se ubzdurali że ktoś z partyjniaków ma pojęcie o rolnictwie. Nikt nie ma i nikt nie jest w stanie nawet zdefiniować kierunków i problemów. Tak se chłopy raz jednych a raz drugich wybiorą jako speców i zbawców a potem rozczarowanie. Trza se jasno powiedzieć, że to nie ich wina ,że czegoś nie zrobili (bo przecież nie mogli, bo zwyczajnie nie ogarniają}, tylko ludzi że se takie nadzieje i wyobrażenia o tych zbawcach utworzyli.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Pisuj, piuj bo nie będzie z kim łacha podrzeć z otaczającej rzeczywistości.😂

posprzedawałem laptopy... jakoś teaz dobze schodziły i nawet sobie nie zostawiłem nic na takie foa ja to
znaczy zostaiłem ale dysk nie taki kupiłem bo SATA a nie NVMe ten co zostawiłem obsługuje a że gzieś mam mieć jeszcze jeden SATA to nie kupuję i może przy okazji przedwielkanocnych porządków się znajdzie
Na razie te SATA tanieją to czekam gdy za trzy dychy jaki wyhaczę bo na razie spadły w miesiąc z 40 na 35zł 128GB (po co większy na obrazkowo tekstowe fora?)

no i ... tego posta nie poawiałem  widać jak gubi litery od kompa klawiatua tak że ... przynajmniej na razie

choociaż... może jaki pedndrive usty znajdę to se jakiego linucha z persitence  z ena odpalę ... no (ten lapek nie ma złącza na dysk 2,5cala a tylko M2)
tylko zobaczę czy da się cebulę posiać u znajomego bo pole gotowe ale w nocy pociapało i nie wiem
wieczoem zobaczę czy a radę na hapeku z dwunastocalową matycą komfotowo bodaj na af pisywać sod .. dajmy na to jakiegoś Puppy Linuksa np Xenil Ppy czy Fossapup albo jeszcze lepiej - Fatdog (ta tak - "pies tucznik? w wolnym tłumaczeniu) bo ten pono ma rEFInd-a to się poduczę jak toto działa bo pono dobry na multiboota dla po ozwalanych startów systemów 

ale gubi litery badziew a poprawianie więcej czasu niż pisanie

chech - tak samo jak z pisowskimi ustawami xD w dwie kadencje tyle prawniczej chały że ze trzy pokolenia teraz trzeba na poprawianie

@Pafnucy12 gdzie tam czytał, tyle co powiedział to nawet ja bym w trzech zdaniach po góra pięć słów jedno ujął. Przecie nic po  za tym że politycy to oszuści nie powiedział (właśnie wjednym zdaniu ująłem)
Tak przy okazji to zdaje się startuje w wyborach czyli sam polityk i jak by tak dosłownie to straciłem dziesięć minut
No same zalety ogłosił; uczciwy, pracowity, zablokuje tak samo maliny z pozaunijnej Ukrainy jak młode kartofle z wewnunijnej Rumunii, i no wszystko bezinteresownie dla innych tylko do jednej wady sam się przyznał - jako polityk "pielęgnuje kłamstwo" czyli zwyczajnie - kłamie i to jedyna wada szczerze wymieniona do której się sam nieopatrznie przyznał bo zapomniał że o sobie samym... czyli pewnie nie miał napisane skoro za dużo powiedział.... skasował wiarygodność reszty całej siebie samego ot i wszystko

eee tam, ile bym się nie starał laniem wody za Kowalczykiem  Kołodziejczykiem nie nadążę a i tak nadal nie wiemy co konkretnie tam podpisali i czego to mamy pilnować
mogłeś bodaj ostrzec że dziesięć minut psu w d.. i w necie samemu trza se wyszukać co tam ten Kowalczyk naobiecywał i kto to słyszał.... czy tam czytał
Kowalczyk Kołodziejczyk (no patrz; już Ich qwa mylę ;) ) na tego co czyta (cokolwiek) przynajmniej w Twoim linku nie wygląda

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
hubertuss napisał:

A co na to art 129?

Opublikowano (edytowane)

@DTaras art 129 KP 1 lutego 2023 r. do: 6 kwietnia 2023 r. § 1. Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym nieprzekraczającym 4 miesięcy.

Sam kiedyś pracowałem w systemie : 12 na dzień 12 na noc 2 dni wolne i to jest w pełni akceptowalne wg kodeksu pracy ;) Zmiana w niektórych zawodach może i trwać 24h(służba w PSP), ważne jest to aby w sumie było średnio 40 godzin tygodniowo ;) 

Opublikowano
mirro napisał:

Iiiiiiii ten dzień wolny możesz przeznaczyć na naładowanie baterii w swoim samochodzie elektrycznym, służącym na dojazdy do pracy.🤣 Tak pod korek do pełna.

No nie bardzo bo od 6 do 22 jest drożej o opłatę mocową.

Opublikowano
5 godzin temu, jahooo napisał:

czyli rozumiem, że jebać system solidarnościowy bo na tym teraz to polega. chcesz, żeby twoje pieniądze były twoje, ewentualnie dla twojej rodziny. tak?

no to też ja bym chciał by moje składki i podatki nie szły na ciebie, czyli zero dopłat czy to do ha, czy to do zakupu sprzętu, czy to do krusu czy to paliwa rolniczego itd

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@DTaras art 129 KP 1 lutego 2023 r. do: 6 kwietnia 2023 r. § 1. Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym nieprzekraczającym 4 miesięcy.

Sam kiedyś pracowałem w systemie : 12 na dzień 12 na noc 2 dni wolne i to jest w pełni akceptowalne wg kodeksu pracy ;) Zmiana w niektórych zawodach może i trwać 24h(służba w PSP), ważne jest to aby w sumie było średnio 40 godzin tygodniowo ;) 

Pytanie było ogólne, ponadto są jeszcze warunki takie jak system pracy. Jest ciągły, półciągły i nieciągły. Są wyjątki co wspomniałeś, jest conajmniej 35 godzin odpoczynku w tygodniu i nie mniej niż 11 na dobę. Do pracy uczęszczają także matki nieletnich do 4 roku życia. Norma to posiadanie na trzy zmiany czterech brygad. Jako że to pytanie ogólne i zadane do hubertusa to proszę w art. 129 zastąpić liczbę 40 liczbą 32 to okaże się co z tego wylezie i dlaczego to kampania wyborcza. To je raz. Dwa to system czasu pracy równoważny to jest art 135 i tam dopuszczalne jest wydłużenie zmiany do 12 g na dobę w rozliczeniu 1 miesiąca nie 4. 12 godzin na dobę to z automatu daje już 12 odpoczynku przy czym jest haczyk - dojazd do pracy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v