Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jedna z najpiękniejszych i najbardziej znanych polskich kolęd ma bogatą historię, sięgającą czasów oświecenia. "Pieśń o Narodzeniu Pańskim", bo taki jest prawidłowy tytuł szlagieru początkowo była kolędą magnacką, z czasem przyjęła charakter pieśni niemal hymnicznej.

Autorem tekstu kolędy jest Franciszek Karpiński, oświeceniowy poeta, autor znany najlepiej dzięki sielance "Laura i Filon" i "Pieśni Porannej", lepiej znanej jako "Kiedy ranne wstają zorze…".

Najbardziej charakterystyczna jest budowa językowa kolędy. Oparta jest na gwałtownych antytezach, co przywodzi na myśl tradycje barokowe: "Bóg się rodzi, moc truchleje/Pan niebiosów obnażony/ Ogień krzepnie, blask ciemnieje/ Ma granice Nieskończony/Wzgardzony okryty chwałą/ Śmiertelny Król nad wiekami/ A Słowo ciałem się stało/ i mieszkało między nami".

- Każdy człon jest zbudowany na zasadzie kontrastu do członu następnego. Pod względem poetyckim jest to utwór wirtuozerski

Opublikowano (edytowane)

Bóg się rodzi"

Np. kolęda z lat 30. XX w Nie było miejsca dla Ciebie

Niektóre popularne kolędy polskie

• A cóż z tą dzieciną
  • A wczora z wieczora
  • Ach, ubogi żłobie
  • Anioł pasterzom mówił
  • Bóg się rodzi, moc truchleje
  • Bracia patrzcie jeno
  • Chrystus się nam narodził
  • Do szopy, hej pasterze
  • Dzieciątko się narodziło
  • Dziecina mała
  • Dzisiaj w Betlejem
  • Gdy się Chrystus rodzi
  • Gdy śliczna Panna
  • Gore gwiazda Jezusowi
  • Hej bracia! czy śpicie
  • Hej hej, lelija Panna Maryja
  • Hej w dzień narodzenia
  • Hej, weselmy się
  • Hola hola, pasterze z pola
  • Jam jest dudka Jezusa mojego
  • Jezu, śliczny kwiecie
  • Jezus Bóg i człowiek w stajence betlejemskiej narodzony
  • Jezus malusieńki
  • Jezusa narodzonego wszyscy witajmy
  • Lulajże, Jezuniu
  • Mędrcy świata, Monarchowie
  • Mizerna cicha
  • My też pastuszkowie
  • Najświętsza Panienka po świecie chodziła
  • Narodził się Jezus Chrystus
  • Nowy Rok bieży
  • O gwiazdo betlejemska
  • Oj, maluśki, maluśki
  • Pasterze mili
  • Pójdźmy wszyscy do stajenki
  • Północ już była
  • Powiedzcie pasterze mili
  • Przybieżeli do Betlejem
  • Skrzypi wóz
  • Świeć, gwiazdeczko, świeć
  • Tryumfy Króla Niebieskiego
  • W żłobie leży
  • Wesołą nowinę bracia
  • Witaj gwiazdko złota
  • Wśród nocnej ciszy
  • Z narodzenia Pana
  • Zaśnij Dziecino
Edytowane przez galan99
Opublikowano

Wśród tylu dróg

11 minut temu, racyl napisał:

Rodzi się ale nie dla pseudokatolików a tym bardziej całego obłudnego z PIS

Ludzie walczą i skaczą sobie do gardeł nie od dziś . Było tak jest i będzie tak .

ŻYCIE PRZEMIJA.

Popatrz, jak prędko mija czas, Życie twe też przeminie wraz. Życie, to jedno, które Bóg ci dał. Wszystko przeminie tak jak sen. Troski, kłopoty skończą się, Powiedz, szczęśliwy będziesz ty? Powiedz, czy ty Jezusa znasz? Powiedz, czy szczęście wieczne masz. Pomyśl, jak spędzasz życia czas. Powiedz, gdy życie skończysz bieg, Przejdziesz na tamten drugi brzeg. Powiedz, szczęśliwy będziesz tam? Popatrz, jak prędko mija czas, Życie twe też przeminie wraz. Życie, to jedno, które Bóg ci dał. Wszystko przeminie tak jak sen. Troski, kłopoty skończą się, Powiedz, szczęśliwy będziesz ty? Może jest smutna dusza twa, Może pokoju w niej jest brak, Może też trwoga dręczy cię? Jezus twój każdy widzi krok, Jezus rozjaśni każdy mrok, Jezus ukoi serca ból. Popatrz, jak prędko mija czas, Życie twe też przeminie wraz. Życie, to jedno, które Bóg ci dał. Wszystko przeminie tak jak sen. Troski, kłopoty skończą się, Powiedz, szczęśliwy będziesz ty? Przyjdź do Jezusa cudnych rąk, Powiedz Mu, co cię gnębi wciąż, On ci Swe szczęście, radość da. Przyjdź do Jezusa cudnych rąk, Powiedz Mu całą winę swą, On ci Swój pokój, szczęście da. Popatrz, jak prędko mija czas, Życie twe też przeminie wraz. Życie, to jedno, które Bóg ci dał. Wszystko przeminie tak jak sen. Troski, kłopoty skończą się, Powiedz, szczęśliwy będziesz ty?

Opublikowano

dla polskich "katolikow" wazniejsze sa niemieckie wynalazki typu kolend czy choinki niz rodzina uchodzcow  do egipt...

10 godzin temu, MariuszDe napisał:

Z jakiej to lewackiej strony ściągnąłeś?wyborczej? Ja wszystko rozumiem ale chyba bez winy nie są?widzisz co się we Francji czy Szwecji dzieje? 

we francji czy szwecji sa msze od rana do wieczora w tv ?? najwazniejsi politycy klekaja przed biskupami i ich finansuja ?? kosciol dostaje miliardy od panstwa ???

Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

dla polskich "katolikow" wazniejsze sa niemieckie wynalazki typu kolend czy choinki niz rodzina uchodzcow  do egipt...

we francji czy szwecji sa msze od rana do wieczora w tv ?? najwazniejsi politycy klekaja przed biskupami i ich finansuja ?? kosciol dostaje miliardy od panstwa ???

I wg ciebie oni mają lepiej niż my?ja dziękuję za taki spokój jak jest we Francji czy Szwecji gdzie nauczycielom się głowy obcina a niewielkiej Szwecji jest kilkaset zamachów bombowych rocznie?nie klękają przed biskupami ale klękają przed islamem...a gdzie u nas niby są codziennie od rana do wieczora mszę?chyba jedynie trwam no ale to wiadomo co to za tv...zresztą to raczej starsi ludzie oglądają ich wybór...

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

Naprawdę nie mam nic przeciwko rodzinie uchodźców do Egiptu. Niech tam uchodzą.

A skoro już przy szczegółach jesteśmy to gdzie na tych łodziach u wybrzeży Włoch są rodziny?

Chyba że to po tej nowej tolerancyjności rodzina w formie związku partnerskiego - samiec alfa i jego męski harem.

Ale nic się nie bój, przyjmuj , daj dobry  przykład.

Nie będziesz musiał za ochroniarza u kogoś robić. Zostaniesz nim we własnym domu🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Nie będziesz musiał za ochroniarza u kogoś robić. Zostaniesz nim we własnym domu🤣

A to będzie zajebiaszczy materiał na film wtedy.:lol:

Opublikowano

Tylko fabuła uboga, bo na pierwszej akcji film by się urwał.  Może remake by za parę lat bardziej w całą otoczkę ubrali😁

Opublikowano
12 godzin temu, galan99 napisał:

Ludzie walczą i skaczą sobie do gardeł nie od dziś . Było tak jest i będzie tak .

ŻYCIE PRZEMIJA.

Takich zawziętych, pobudzonych, agresywnych jak z pis to chyba nikt w Polsce nie widział. Żeby to jeszcze lewaki tak skakały i uważały się za katolików a to te prawaczki z PIS

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

Takich zawziętych, pobudzonych, agresywnych jak z pis to chyba nikt w Polsce nie widział.

Możesz wyjaśnić co się z tobą stało miesiąc przed wyborami że nagle ponownie wychwalałeś PIS?czy ktoś podszył się pod to konto?

Opublikowano (edytowane)

później będzie szykowanie do sylwestra, jakieś kilka dni robocze na posprzątanie syfu poświątecznego i odchorowanie obżarstwa, ochlejstwa i zatruć pokarmowych po przeterminowanym żarciu zawsze w nadmiarze nabełtanym na święta że aż to pokiśnie i się niejedno naćka bo szkoda wyrzucić  a że jeszcze w tym roku dzisiejszy dzień jest trzecim pod rząd świątecznym co już jak dla mnie jest chore to skoro do roboty ani siebie ani nikogo nie zagonię jeszcze dzisiaj to przynajmniej dwa filmy które moim zdaniem warto obejrzeć choćby dla zabicia czasu
Pierwszy to jest produkcja w/g mnie najlepsza w mijającym roku na polskim jutubie
a drugi to już powoli powrót do tematów politycznych z punktu widzenia ... no właśnie nie wiem z jakiego punktu widzenia (współczesnego spekulanta?) ale więcej trafnych spostrzeżeń niż chybionych znajduję w drugim materiale i na pewno w tzw normalny czas do tez tam zawartych powrócę, kryptowaluty uważam za bzdurę na frajerów i w zasadzie z drugiego filmu do połowy warto....

ot taki przerywnik między kolędowaniem aby do reszty te kolędy nie zbrzydły (25+48minut)

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Możesz wyjaśnić co się z tobą stało miesiąc przed wyborami że nagle ponownie wychwalałeś PIS?czy ktoś podszył się pod to konto?

Od paru lat racyl ma taką sinusoidę.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ulman napisał:

Skąd masz takie info? Jakieś oficjalne dane?

https://wiadomosci.onet.pl/politico/porachunki-gangow-paralizuja-szwecje-nikt-nie-moze-czuc-sie-tu-bezpiecznie/qc9jf2b https://tvn24.pl/swiat/szwecja-dzialalnosc-gangow-i-fala-przemocy-rujnuja-wizerunek-kraju-7518358.   Do października tego roku juz 130 bylo i to nawet w lewicowym TVN 24 o tym pisali 

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
7 minut temu, Ulman napisał:

Skąd masz takie info? Jakieś oficjalne dane?

• Z oficjalnych statystyk szwedzkiej policji wynika, że w 2019 roku doszło do 130 ataków bombowych. W 2020 roku ich liczba wyniosła 107. Większość ataków przypisywana jest lokalnym gangom i ugrupowaniom przestępczym, które rywalizują ze sobą i walczą o wpływy.
  • W kolejnych latach doszło do odpowiednio 79 ataków w 2021 roku, 90 ataków w 2022 roku i 94 ataków w pierwszej połowie 2023 roku.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v