Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

"Rolnicy czują się oszukani przez ministra rolnictwa, który apelował, by nie sprzedawali ziarna, bo ceny zbóż się odbiją."

no kochani ale jeśli ktoś po tylu oszustach u władzy jeszcze wierzy jakiemuś politykowi to sam sobie winien.
polityk współczesny to taka ferma co do niczego innego się nie nadawała i poszła do polityki bo łatwowierność ludzka nie ma granic i im większy łgarz tym większe w polityce ma szanse.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galan99 napisał:

Przestać pierniczyć durnoty , robisz z siebie płaczkę losową , PiS i PiS , jak PO  nic więcej .

Wszystko jest dobrze mi się podoba .

Normalni ludzie lubią żyć przy niskiej inflacji a nawet deflacji a takie przypadki jak Ty co kompletnie nie rozumieją ekonomii a nawet najprostszej matematyki to podobają im się rządy jak obecne.

Człowiek taki jak Ty co nie ma jakiś dążeń celów zawsze będzie michę cieszył jak mu ktoś coś darmo dostanie. Tacy ludzie są na tyle upośledzeni że nawet nie zastanawiają się skąd tą kasę rząd ma i po co nam ją daje już nie wspominając o skutkach tego rozdawnictwa

Edytowane przez racyl
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

"Rolnicy czują się oszukani przez ministra rolnictwa, który apelował, by nie sprzedawali ziarna, bo ceny zbóż się odbiją."

no kochani ale jeśli ktoś po tylu oszustach u władzy jeszcze wierzy jakiemuś politykowi to sam sobie winien.
polityk współczesny to taka ferma co do niczego innego się nie nadawała i poszła do polityki bo łatwowierność ludzka nie ma granic i im większy łgarz tym większe w polityce ma szanse.

...bardzo smutne to jest co napisałeś....

Jak żyć?....

Opublikowano (edytowane)

nie słuchać polityków i robić swoje
no wyższą szkołą jazdy jest sprawić by być słuchanym przez polityków i niekoniecznie trzeba ich sobie kupować, nie tylko marchewka ma siłę argumentacyjną ;)

no ostatecznie można wystartować w polityce ale nie o to zapewne chodziło w pytaniu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie to że się chcę puszyć, ale już w maju przewidywałem scenariusz na rynku zbóż.

Nawet nie trzeba było być przekornym względem zaleceń ministra, tylko analizować sytuację. Skoro większość deklarowała trzymanie towaru to wiadomo było że przyjdzie zatwardzenie.

Po decyzji dziadka bideta o otwarciu granic i budowie silosów,  przyszło ono znacznie wcześniej. Niestety pozostanie z nami na dłużej.

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

Normalni ludzie lubią żyć przy niskiej inflacji a nawet deflacji a takie przypadki jak Ty co kompletnie nie rozumieją ekonomii a nawet najprostszej matematyki to podobają im się rządy jak obecne.

Człowiek taki jak Ty co nie ma jakiś dążeń celów zawsze będzie michę cieszył jak mu ktoś coś darmo dostanie. Tacy ludzie są na tyle upośledzeni że nawet nie zastanawiają się skąd tą kasę rząd ma i po co nam ją daje już nie wspominając o skutkach tego rozdawnictwa

Normalnie było do roku 2020 . teraz są inne czasy , nowy ład w świcie pora się odnaleźć w nowym świecie .

Gówno mnie obchodzi co będzie za 20 lat czy za 50 lat .

Liczy się tu i teraz .

Opublikowano

silosy czy nie , chłodnie czy ich rak i tak nie mają znaczenia. wjeżdża nadmierna ilość taniego towaru i od razu wywraca ceny

Dokładnie to samo było z maliną. Jak się polscy politycy nie opamiętają to zrujnują polską wieś

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

Przeciez pisaliśmy dawno temu że Pan Kowalczyk to piz*a nie oficer, a jego pojmowanie rzeczywistości ograniczone.😂

3 minuty temu, dysydent napisał:

by być słuchanym przez polityków i niekoniecznie trzeba ich sobie kupować,

Słuchanym może i tak, ale jak interpretowanym przez nich, to Boże uchowaj przed ich wersją.🤣Przecież ta ekipa nie ma drobiny refleksji, 

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Normalnie było do roku 2020 . teraz są inne czasy , nowy ład w świcie pora się odnaleźć w nowym świecie .

Gówno mnie obchodzi co będzie za 20 lat czy za 50 lat .

Liczy się tu i teraz .

Do puki rozdawnictwo było umiarkowane to i nic się nie działo wielkiego. Chęć wygrania kolejnych i kolejnych wyborów politykom odebrało rozumy i mamy skutki w postaci nadmiernej inflacjii

Skutki nie kontrolowanego rozdawnictwa przychodzą z czasem. nadmierne podnoszenie płac tak samo przynosi skutki

Nikt nie wybiega aż tak daleko w przyszłość, tu ciężko jest przewidzieć 2-3 lata z taką inflacją a co dopiero 20 lat w przód.

Tak myślałem że można cie określić tu i teraz

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Normalnie było do roku 2020 . teraz są inne czasy , nowy ład

A pewnie że nowy, Bo jak się ogłasza że będzie się robić tranzyt a jednak zamienia się w i9mport, to faktycznie rzeczywistość potrafi zaskoczyć. Szczególnie tych co rozróżniają te dwa pojęcia.🤣

4 minuty temu, racyl napisał:

Dokładnie to samo było z maliną. Jak się polscy politycy nie opamiętają to zrujnują polską wieś

Tu już popij wodą się stało.

Opublikowano

To zboże jest w depozycie czy tajemniczo zmieniło się w krajowe? Boo jakoś mamy mało eksportu i dużo zapasu... No wódeczka w banderolce to latoś będzie chiba z kukurydzy tylko...

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Nie to że się chcę puszyć, ale już w maju przewidywałem scenariusz na rynku zbóż.

Nawet nie trzeba było być przekornym względem zaleceń ministra, tylko analizować sytuację. Skoro większość deklarowała trzymanie towaru to wiadomo było że przyjdzie zatwardzenie.

Po decyzji dziadka bideta o otwarciu granic i budowie silosów,  przyszło ono znacznie wcześniej. Niestety pozostanie z nami na dłużej.

jeszcze nic nie wiadomo na jak długo bo ruskie ukrów jeszcze mogą podbić jeśli nie w całości to w dużo większej części jak obecnie a i wojna tam może przybrać bardziej manewrową formę co zniszczy do reszty ten kraj, jednakoż wejście Ukrainy do ue oznacza jedno - polscy rolnicy muszą szukać innych sposobów na obronę własnych interesów niż tylko jeżdżenie grupowo traktorami po szosach w czasie wolnym od prac polowych
oczywiście nie znam tego sposobu ani wiem czy zostanie wymyślony ale takie parady jak dotychczas to dowód na to że chłop na prawdę ciemny jest i prymitywny niezależnie od areału jaki bełcze tymi traktorami

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

Do puki rozdawnictwo było umiarkowane to i nic się nie działo wielkiego. Chęć wygrania kolejnych i kolejnych wyborów politykom odebrało rozumy i mamy skutki w postaci nadmiernej inflacjii

Skutki nie kontrolowanego rozdawnictwa przychodzą z czasem. nadmierne podnoszenie płac tak samo przynosi skutki

Nikt nie wybiega aż tak daleko w przyszłość, tu ciężko jest przewidzieć 2-3 lata z taką inflacją a co dopiero 20 lat w przód.

Tak myślałem że można cie określić tu i teraz

akurat "rozdawnictwo" płac ma swoje pozytywne skutki i nawet działa częściowo antyinflacyjnie, poza tym wspomaga część nieprodukcyjną, czyli usługi, które dzięki temu zamawiają więcej dóbr wyprodukowanych i to się samo napędza

problem jest wtedy, gdy potrzeby budżetu są większe niż możliwości rynkowe, w końcu prowadzi to najpierw do inflacji, potem do upadku usług, bo z usług ludzie rezygnują w pierwszej kolejności, wtedy na ryj pada produkcja przemysłowa, przychodzi bezrobocie

1 minutę temu, dysydent napisał:

jeszcze nic nie wiadomo na jak długo bo ruskie ukrów jeszcze mogą podbić jeśli nie w całości to w dużo większej części jak obecnie a i wojna tam może przybrać bardziej manewrową formę co zniszczy do reszty ten kraj, jednakoż wejście Ukrainy do ue oznacza jedno - polscy rolnicy muszą szukać innych sposobów na obronę własnych interesów niż tylko jeżdżenie grupowo traktorami po szosach w czasie wolnym od prac polowych
oczywiście nie znam tego sposobu ani wiem czy zostanie wymyślony ale takie parady jak dotychczas to dowód na to że chłop na prawdę ciemny jest i prymitywny niezależnie od areału jaki bełcze tymi traktorami

i teraz wyobraź sobie, że ukraińcy mają swoich eurokomisarzy, w tym od rolnictwa - to juz lepiej sobie rolnikom w łeb palnąć

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

i teraz wyobraź sobie, że ukraińcy mają swoich eurokomisarzy, w tym od rolnictwa - to juz lepiej sobie rolnikom w łeb palnąć

marna nadzieja aby se chłopy te tępe łby sami porozwalali i prędzej dołączą do rzeszy zasiłkowców zamiast się przebranżowić w oparciu o wcale nie taki głupi rolniczy kapitał to prędzej go przejedzą niż reinwestują np w logistykę obsługi ukraińskiej produkcji rolnej, oczywiście nikły odsetek to zrobi ale większość jak wyżej

Opublikowano
racyl napisał:

Kolego - co innego rozrzucanie papieru z balkonu a co innego pomoc celowa. Zatem rozdawnictwa być nie powinno wcale. Te całe "pincet na dzieci" to była tylko pierwsza paleta wyrzucona w powietrze co było tu rozbierane na każdy możliwy element. Wracając do rozumów a biorąc pod uwagę powyższe - tego zasobu w ekipie z kaczogrodu nie było wcale.

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

Rolnictwo i rolnicy są tak pozycjonowani, aby w razie kryzysów siedzieli na d*pie w miejscu dla nich przeznaczonym, czyli na wsi. 😂Doszła teraz jazda traktorami, ale to pikuś.

Opublikowano

Ukry wejdą do UE a właściwie już są ci co do nas uciekli... 🤣

Pewnie jeszcze z 12 milionów przybędzie i zostanie tam tylko rodowity ruski i ten co się podporządkuje... 

Więc wejda do UE jak najbardziej na nasz koszt... A, właściwie już są... 🤭

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Wracając do rozumów a biorąc pod uwagę powyższe - tego zasobu w ekipie z kaczogrodu nie było wcale.

Element zbędny, organ w zaniku w wyniku działań przyrody zastąpiony przez wielką paszczę. 😂 Zdolność tworzenia kolektywu i pochłaniania wszystkiego jak leci czyni ich drugim  zagrożeniem zaraz po szarańczy i mrówkach Siafu.🤣

Opublikowano
jahooo napisał:

akurat "rozdawnictwo" płac ma swoje pozytywne skutki i nawet działa częściowo antyinflacyjnie, poza tym wspomaga część nieprodukcyjną, czyli usługi, które dzięki temu zamawiają więcej dóbr wyprodukowanych i to się samo napędza problem jest wtedy, gdy potrzeby budżetu są większe niż możliwości rynkowe, w końcu prowadzi to najpierw do inflacji, potem do upadku usług, bo z usług ludzie rezygnują w pierwszej kolejności, wtedy na ryj pada produkcja przemysłowa, przychodzi bezrobocie

Co Ty tu za jakiegoś Engelsa cytujesz? Małe firmy nie mogą przejść na szarzyznę? Kuźwa Chiński agregat prądotwórczy to Cummins z prądnicą z Hiszpanii. Chiński jest labor i case. Chińczyk zapierdziela za 1200 USD przy gięciu blach i kręceniu śrub. To ja niewiem czemu to nie może być robione w Polsce. Znaczy wiem i mnie to wqwia.

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Co Ty tu za jakiegoś Engelsa cytujesz? Małe firmy nie mogą przejść na szarzyznę? Kuźwa Chiński agregat prądotwórczy to Cummins z prądnicą z Hiszpanii. Chiński jest labor i case. Chińczyk zapierdziela za 1200 USD przy gięciu blach i kręceniu śrub. To ja niewiem czemu to nie może być robione w Polsce. Znaczy wiem i mnie to wqwia.

chińczyk ma wyższą płacę minimalną niż Polak i to mnie tez wk....

Opublikowano
47 minut temu, dysydent napisał:

A ja powiem że Kowalczuk to wygodny kozioł ofiarny na którego można zwalić skutki swoich błędnych decyzji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v