Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
andrzej78 napisał:

Wszystko zależy od wpływów do budżetu, paradoksalnie im wyższa inflacja tym budżet ma się lepiej . To jest jak w każdym budżecie domowym ,jak ma się kasę na koncie to się inwestuje , przy sprzyjających widokach można nawet i kredycik  zaciągnąć. 

Jakie paradoksalnie? Napiszę kolejny raz - inflacja to jest podatek nakładany przez rząd na obywateli. Jest to do pewnego stopnia konieczne bo gdzieś ten pieniądz trzeba włożyć ale kiedy cały 2016 rok gra się na zwiększenie tego podatku obrotowego ze zwykłej pazerności to musi przyjść czas takiego osłabienia, że byle pstryk rozpizga ten domek z kart. Pieniądz niema bowiem pokrycia w złocie a w potencjale gospodarczym a ludzi już brakuje.

Opublikowano
29 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Kolega wyżej podawał dochód rozporządzalny na obywatela. Okazało się, że za Donalda wzrósł o 28% a za Kaczafiego o 15% ... W liczbach absolutnych lepiej wygląda za Kaczafiego, ale po uwzględnieniu inflacji licząc stosunek wartości na koniec rządów do wartości na początku rządów lepiej wypada Donald ... Podsumowując, obywatel Polski szybciej bogacił się za Tuska niż za Kaczyńskiego ...

kursmatematykidlapoczatkujacych.pl - tam się zapisz :D 

dochód rozporządzalny

2008r - 1045zł

2015r - 1386zł

2016r - 1475zł

2022r - 2250zł 

po wzrost o 33%

pis wzrost o 53% (a trzeba jeszcze doliczyć 2023r)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, nie napisał:

kursmatematykidlapoczatkujacych.pl - tam się zapisz :D 

dochód rozporządzalny

2008r - 1045zł

2015r - 1386zł

2016r - 1475zł

2022r - 2250zł 

po wzrost o 33%

pis wzrost o 53% (a trzeba jeszcze doliczyć 2023r)

Ale o inflacji kolega zapomniał ... 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
andrzej78 napisał:

Pamiętam taką inflację ,ale wtedy rządziła banda złodziei ,bo nie chcieli się dzielić że społeczeństwem ,a nawet przeciwnie ,doprowadzali ludzi do samobójstw.

Dzielenie ze społeczeństwem? Czym? wówczas chciałeś zostać obdarowany?

Opublikowano (edytowane)

Dlaczego...? Czyżby ktoś nie dostosował s

2 minuty temu, DTaras napisał:

Wtedy  stopy kredytów wzrastały w szalonym tempie ,nikt wówczas nie myślał aby pomóc ludziom zadłużonym - wakacje kredytowe, umarzanie odsetek od odsetek itd.

Edytowane przez andrzej78
  • Haha 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Mam ten sam problem , bo za Tuska tego nie było a teraz mam 3 samochody do opłat , 4 komórki ,internet ,telewizję , moge i stać mnie pojechać na krótkie wczasy i wogóle.,.,..

A pamiętasz takiego pana, Gierek się nazywał ?? Też ludziom było lepiej, samochody, ciągniki, pełno nowych budynków na wsiach... Ludzie na wczasy zaczęli wtedy jeździć, pojawiły się telewizory, telefony ... A później się okazało, że władza wzięła na ludzi ogromny kredyt ...

Ten kredyt miałby sens gdyby rynek nie był jeno lokalny a zagraniczny solidny a nie radziecki. Przeinwestowanie co można było przewidzieć.

jacus napisał:

amerykanscy naukowcy ..

Z tej wypowiedzi wziąłem owe 8 procent. A coś się nie zgadza?

andrzej78 napisał:

Dlaczego...? Czyżby ktoś nie dostosował s

2 minuty temu, DTaras napisał:

Wtedy  stopy kredytów wzrastały w szalonym tempie ,nikt wówczas nie myślał aby pomóc ludziom zadłużonym - wakacje kredytowe, umarzanie odsetek od odsetek itd.

Przecież takie działanie to jest patologia przerzucania odpowiedzialności za stworzenie określonych warunków na kogoś innego.

Opublikowano

Trzeba sobie powiedzieć jasno - złodziej co się dzieli robi z ciebie pasera. Mnie Frankowicze wqrrrwiajo bo mi kredyt we franku na 30 lat nie wychodził bezpiecznie w pewnym okresie czasu na 10 lat - był optymalny. Stało się to co zapowiadali szwajcarzy i tyle. Preferencyjny kredyt mieszkaniowy to pompka do balonu. Nic więcej. Ssanie na rynku jest na jakie 100 tys kredytów a rząd zaplanował na 23 rok ok. 10 tys. kredytów. Taki to program...

Opublikowano
3 godziny temu, Pablos_1970 napisał:

Z  tego co  się  oriętuję  to nie  jesteś   seniorem a   młodym człowiekiem    i  zastanawia   mnie  jeden fakt  jak  można dać  sobie  tak  zryć  dyńkę   a  odnośnie  karakana  to   on  boi  się  wszystkiego  te twoje  pierdy  pod  każdym  postem  idealnie  pasują  do  niego , wszędzie  widzi  zagrożenie  niemcy  ruscy  lgbt  ,geje  kosmici itd   wszyscy  czyhają  na  polski kościół  rodzinę  i suwereność  naszego   kraju  to  jest  dopiero   po,,,,,,,,,,,ne 

a rudemu nie przyznali ? aha on może bo to mniejszość niemiecka ..  , a propo zobacz jaka jest najdroższa firma ochroniarska w pl ? no własne ..Donalda Tuska ochrania firma VIP Force, z której usług w przeszłości korzystała m.in. żona najlepszego polskiego piłkarza Anna Lewandowska. Platforma Obywatelska nie chce jednak ujawnić, ile dokładnie kosztuje zabezpieczanie szefa ich partii.

teraz odbijamy piłeczkę kto jest zmanipulowany przez niemieckie media i ma zryty beret ? 

jak  można dać  sobie  tak  zryć  dyńkę   

Donald Tusk

mecenas Roman Giertych stwierdził, że Donald Tusk jako szef Rady Europejskiej rozwiązał ten problem już w 2015 roku. „Jeśli znaczący wzrost liczby gwałtów, przestępczości i zamachy terrorystyczne w Europie Zachodniej są »rozwiązaniem problemu«, to mam nadzieję, że pan Tusk nie będzie się tym nigdy zajmował w Polsce” – czytam w komentarzach pod wpisem Giertycha.

zobaczcie tylko coś napiszesz o tusku już jakiś leming namnie patrzy z byka 

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, DTaras napisał:

Tr. Preferencyjny kredyt mieszkaniowy to pompka do balonu. Nic więcej. Ssanie na rynku jest na jakie 100 tys kredytów a rząd zaplanował na 23 rok ok. 10 tys. kredytów. Taki to program...

We frankach też bym kredytu nie brał ,bo mnie na to nie stać. Co do kredytu mieszkaniowego to poruszenie na rynku jest widoczne ,bo deweloperce groziła zapaść.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

To, że żydy przeginają to fakt. W zasadzie jak patrzysz na Gazę to inaczej się nie uda. Oni zdaje się przy planowaniu jednak założyli że będą musieli się wycofać co mnie zaskoczyło ale się okaże. Nie o tym. Gaza ma prezydent co rozmawia z Żydostwem i Hamas co rozmawia przez Arabów z tymi samymi. To którzy ci dobrzy? A jak sobie popatrzysz że Hamas to sunnici co to są heretykami dla szyitów i ci wysadzili by ich wszystkich ba AIDiku to szyicki Iran, który temat napędza conajmniej bronią na kogo tu wychodzi? Można sobie protestować przeciw wojnie aczkolwiek poparcia tam nikomu nie sposób udzielić moim skromnym zdaniem.

no przeczytałem i Ciebie a zapewne i paru innych co starszych tubywalców zaskoczę że można było krócej i akurat ja to napiszę
- Izrael postarał się w tym konflikcie że teraz obie strony mają w nim rację choć zaczynał jako "ten dobry"
każdy kto teraz wtrąci się po którejkolwiek ze stron to będzie "ten brzydki"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Gdyby nie fakt , że to chodzi o Izrael,to już dawno Ameryka zrobiła by rozp....wę jak w Iraku . Może to być szokujące ,ale docelowo zginęło by mniej osób ,a niżeli już i jeszcze zginie w konflikcie którego końca nie widać.

Opublikowano
21 minut temu, DTaras napisał:

a rząd zaplanował na 23 rok ok. 10 tys. kredytów. Taki to program...

mówisz o 2%?

lepiej spr. zanim napiszesz, w bieżącym roku nie ma limitu

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Takeda napisał:

no ale co jak co to jednak chyba my powinniśmy wiedzieć, że zasada jednomyślności nie działa i przynosi więcej szkód niż zysków. liberum veto to pokazało. Inna sprawa, to że w kraju nie mamy ludzi, którzy potrafiliby zbudowac "większośc" decyzjną z krajów europy środkowo-wschodniej by to tej grupy interesy były bardziej uwzględniane w rządzeniu.

UE wymaga reformy, a pierdzielenie, że 10 czy 20 lat temu umawialiśmy się na coś innego jest bzdurne jak eurosceptycy wszędzie głoszą, panta rhei, rzeczywistośc się zmienia, trzeba zmieniać wspólne podstawy bo faktycznie zostaniemy skansenem, jest przesilenie, USA dobrowolnie światowej dominacji nie odda, po próbie sił narodzi się nowy porządek, pewnie z kolejna zimną wojna i 2 obozami, jeśli europa prześpi ten okres (a na razie na to wygląda) to wylądujemy na poboczu wszystkiego jako peryferia w dalszej perspektywie gorsze nawet od Ameryki południowej.

a i tu wystarczy krótko odpowiedzieć

- znaczy co? budujemy internacjonalną socjalistyczną ujnię? co prawda socjalizm jeszcze nikomu nigdzie się nie udał ale tym razem to już na pewno się uda!

a to o skansenie to ekoizmem metropolii to my nie zbudujemy  jeszcze z ogólnoeuropejską nienawiścią do Niemców tym bardziej w konkurencji z resztą świata że reszta świata szcza na ekologię i ... właśnie to jest najlepszy przepis na skansen a alternatywą na jednomyślność jest co? no co? przymus w najlepszym wypadu wobec mniejszości a w przypadu ujni ten przymus będzie miał twarz a nawet narzecze innej nacji.

tym razem na pewno się uda, już to widzę

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

A pamiętasz takiego pana, Gierek się nazywał ?? Też ludziom było lepiej, samochody, ciągniki, pełno nowych budynków na wsiach... Ludzie na wczasy zaczęli wtedy jeździć, pojawiły się telewizory, telefony ... A później się okazało, że władza wzięła na ludzi ogromny kredyt ...

no właśnie ja o tym słowie to właśnie Gierek ochoczo i przydupasy jego ówczesne używały, pamiętam jak dziś

2 godziny temu, dysydent napisał:

....che! mialem nadzieję że nie powróci za mojego życia praktyczne zastosowanie tego słowa
'...kompetencje KE — określanej w raporcie, jako "europejska egzekutywa" — " (sorry Admini AF ale tylko czerwony kojarzy mi się z tym słowem)

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/parlament-europejski-zdecydowal-w-sprawie-traktatow/hwh6ftp

czy w każdej organizacji międzynarodowej gdzie trafi współczesna Polska wszystko zaczyna się ..ebać na (czerwony) pysk?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

A teraz kto płaci za te kredyciki 2% na mieszkania, za wakacje kredytowe ?? Same się płacą ? Też ktoś za to będzie musiał zapłacić.

Tarcze inflacyjne, tarcze covidowe, bony wakacyjne. Pieniądze na to urosły na drzewie ?

Ty zapłacisz boś bogaty😜

Opublikowano (edytowane)

na razie to głównie rolnictwo (to prawdziwe, towarowe) pokrywa pisowskie marnotrawstwo bo płody potaniały a produkt gotowy podrożał a owa różnica ma być właśnie zabrana z rynku do budżetu choćby powrotem 5% VAT na żywność (słyszałem dziś jakiegoś platfusa i to w Jedynce radiowej co argumentował że ten podatek musi powrócić. W sumie to nawet sporo z darmozjadztwa polskich śmieci społecznych zostanie i tym pokryte ale czy do reszty nie wyhamuje i tak już mizernych inwestycji w gospodarce to nie wiem... nikt nie wie
Bo jakoś w KPO to ja nadal nie wierzę aby było zgodnie z umowami w pełni Polsce wypłacone bo oferma Tusk na pewno tego nie zdoła wyegzekwować (co najwyżej jakieś ochłapy rzucą) a to że on oferma to już w Brukseli doskonale wiedzą bo z resztą nieprzypadkowo akurat z Niego zrobili pajaca (dał się zrobić) na czas brexitu i Historia głównie tak będzie Go wspominać bo brexit był tym momentem przełomowym szczytu świetności po brexicie już tylko xujni

mógł bym szerzej wyjaśnić ale domorośli makroekonomiści forumowi zaraz zarzucą mnie cyferkami a nie chce mi się użerać jeszcze na nazbyt profesjonalnym poziomie po jakichś szmatławych darmowych forach na które dla jaj się co najwyżej zagląda lub co wrzucić opiniotwórczego może też ale w lżejszej formie od popisów excellowych

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, andrzej78 napisał:

We frankach też bym kredytu nie brał ,bo mnie na to nie stać. Co do kredytu mieszkaniowego to poruszenie na rynku jest widoczne ,bo deweloperce groziła zapaść.

Jakieś poruszenie jest, ale na jak długo starczy.

Po mojej mieścinie(10k) widzę, że popyt zmalał na mieszkania, ale mimo to są chętni na kupno. Podejrzewam, że aktualnie z 30-40% mieszkań deweloperskich jest kupowana przez ludzi co już jakieś mieszkanie mają. A że zwiększyły się wymogi i należności co do kreda, to ludzie go nie biorą i wynajmują powyższe mieszkania. Dużo zakładów(Ikea), miasto nie najbiedniejsze.

Opublikowano

osłabienie armii

dzisiaj kolejna dostawa amerykańskiego sprzętu wojskowego dla Wojska Polskiego! Obecnie w Świnoujściu trwa jego rozładunek –

11 wyrzutni HIMARS

26 czołgów M1A1 ABRAMS 

9 wozów zabezpieczenia technicznego M88A2 HERCULES. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
nie napisał:

21 minut temu, DTaras napisał:

a rząd zaplanował na 23 rok ok. 10 tys. kredytów. Taki to program...

mówisz o 2%?

lepiej spr. zanim napiszesz, w bieżącym roku nie ma limitu

Nie napisałem o limitach tylko o planach rządu. Czy jest jakiś? Ano jest bo inaczej nie byłby to program.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

a i tu wystarczy krótko odpowiedzieć

- znaczy co? budujemy internacjonalną socjalistyczną ujnię? co prawda socjalizm jeszcze nikomu nigdzie się nie udał ale tym razem to już na pewno się uda!

a to o skansenie to ekoizmem metropolii to my nie zbudujemy  jeszcze z ogólnoeuropejską nienawiścią do Niemców tym bardziej w konkurencji z resztą świata że reszta świata szcza na ekologię i ... właśnie to jest najlepszy przepis na skansen a alternatywą na jednomyślność jest co? no co? przymus w najlepszym wypadu wobec mniejszości a w przypadu ujni ten przymus będzie miał twarz a nawet narzecze innej nacji.

tym razem na pewno się uda, już to widzę

no właśnie ja o tym słowie to właśnie Gierek ochoczo i przydupasy jego ówczesne używały, pamiętam jak dziś

No nie. Jeden związek radziecki to wystarczy na jakieś tysiąc lat podobnie jak kolejna rzesza. I obranie pierwszego kierunku, który obecnie dominuje nam nie pomoże, podobnie jak drugiego, chociaż "Festung Europa" jest mało prawdopodobny to jednak możliwy. Wszak wahadło po wychyleniu w lewo musi odbić, kwestia w jakim momencie ruchu jesteśmy? Nie jestem na tyle mądry by na to pytanie dać jakąkolwiek odpowiedź.

No bylibyśmy w stanie zbudować tą metropolię, nawet jak reszta świata szcza na tą ekologię (raz nie szczał świat w przypadku dziury ozonowej, więc teraz nie jest jeszcze aż tak źle), tylko do tego nie jesteśmy na odpowiednim poziomie rozwoju technologiczno-społecznego i raczej nigdy nie będziemy. Bo pierwsze oznaczałoby przewagę w technologii nad resztą świata taką jak mieli mniej więcej Europejczycy na początku podboju Ameryk, a społecznie musielibyśmy wyglądać jak socjalistyczna utopia rodem ze Star Treka NG., a to wbrew naturze człowieka.

Reforma UE jest nieunikniona jeśli ma funkcjonować i odpowiadać na wyzwania Świata, czy zniesienie zasady jednomyślności jest krokiem w dobrym kierunku? Uważam, że tak, ale... i o to ale się właśnie rozchodzi jadąc klasykiem. Póki co jest niewiele więcej miejsc lepszych do życia dla zwykłego człowieka niż UE, natomiast wiele więcej jest gorszych w różnym stopniu, także warto się pochylić nad tym problemem jakim jest stan, perspektywy UE jak i całej Europy, jej szanse i zagrożenia rozwoju bo jest to jednak twór wart zachowania, kwestia w jakim kształcie.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

na razie to głównie rolnictwo (to prawdziwe, towarowe) pokrywa pisowskie marnotrawstwo bo płody potaniały a produkt gotowy podrożał a owa różnica ma być właśnie zabrana z rynku do budżetu choćby powrotem 5% VAT na żywność (słyszałem dziś jakiegoś platfusa i to w Jedynce radiowej co argumentował że ten podatek musi powrócić. W sumie to nawet sporo z darmozjadztwa polskich śmieci społecznych zostanie i pokryte ale czy do reszty nie wyhamuje i tak już mizernych inwestycji w gospodarce to nie wiem... nikt nie wie
Bo jakoś w KPO to ja nadal nie wierzę aby było zgonie umowami w pełni Polsce wypłacone bo oferma Tusk na pewno tego nie zdoła wyegzekwować a to że on oferma to już w Brukseli doskonale wiedzą bo z resztą nieprzypakowo akurat z Niego zrobili pjca na czas brexitu i Histoia głównie ta będzie Go wspominać bo brexit byl tym momentem przełomowym szczytu świetności po nim już tylko xujni

Jak na razie to mam wrażenie, że z powrotem włączyła się Tuskowi i ekipie ta sama stara zacięta płyta. "pieniędzy nie ma i nie będzie" i tak w kółko. Niewykluczone, że jest nadzieja. Angole chcą kombinować z socjalem, może wreszcie dotrze i u nas do ludzi, że to wschodnie "kto nie rabotajet, ten nie kuszajet" nie jest wcale takie głupie.  A to pozwala uzyskać środki na inwestycje, ale wątpie, że u nas będzie na tyle silne poparcie społeczne dla reform obcinających socjal bez utraty słupków sondażowych. Przecież co dopiero społeczeństwo przyzwyczaiło się, że państwo ubezpiecza wszelkie błędne decyzje i nagradza tumiwisizm dając co się da komu się da w zamian za obojętność lub poparcie. Społeczeństwo niestety myśli, że jak państwo zadłuża się by kupować poparcie to te długi obdarowanych nigdy dotyczyć nie będą, niestety ekonomia jest nieubłagana

Coś tam chyba wyciągnie Tusku z KPO i ogólnie UE na przeżarcie by dotrwać w formie chociaż do samorządowych. Niestety podejrzewam, że nikt tam nie jest w stanie  doić z czego się da i mamić  Brukseli strasząc powrotem PiSu do władzy i ściemniając, że damy radę ale pomóżcie by jeszcze prezydenta zmienić na naszego, wtedy już nikt i nic nie zablokuje jedynej słusznej drogi.

Taj jak PiS nie potrafił ekonomicznie jak i w sumie politycznie wykorzystać dla interesów Polski wojny na Ukrainie ( zwłaszcza od Amerykanów),  tak samo KO i reszta nie będzie w stanie w ten sam sposób wykorzystać UE obiecując mocny zwrot prounijny.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
nie napisał:

osłabienie armii

dzisiaj kolejna dostawa amerykańskiego sprzętu wojskowego dla Wojska Polskiego! Obecnie w Świnoujściu trwa jego rozładunek –

11 wyrzutni HIMARS

26 czołgów M1A1 ABRAMS 

9 wozów zabezpieczenia technicznego M88A2 HERCULES. 

To autonomiczny sprzęt? Czy kucharki sobie jakoś poradzą?

Tak poza tym to miały być aby A dwójki?

Opublikowano (edytowane)

najpierw chyba czołgi M1A1FEP przebudowane do standardu M1A2SEPv3, tak czytałem ale nie jestem znawcą uzbrojenia

jankesi jutro będą strzelać ...do indyka

Edytowane przez nie
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Takeda napisał:

chociaż "Festung Europa" jest mało prawdopodobny to jednak możliwy. Wszak wahadło po wychyleniu w lewo musi odbić, kwestia w jakim momencie ruchu jesteśmy?

Wahadło wcale nie musi odbić. Może się okazać że to skala za***rdala za jego ruchem.:lol:

6 godzin temu, nie napisał:

najpierw chyba czołgi M1A1FEP przebudowane do standardu M1A2SEPv3

A mają dodatkowy generator na pancerzu? Bo jak nie, to nie do końca będzie prawda. Priorytety w USA się zmieniły i sami ryją sprzęt na swoje brygady pancerne. Zakłady remontowe też z gumy nie są.

7 godzin temu, DTaras napisał:

To autonomiczny sprzęt? Czy kucharki sobie jakoś poradzą?

Iiiiiiii teraz się zacznie. Jak podzielić graty na dwie nowe dywizje.  Bo ta ostatnia ma zdaje się  już dowódcę i tyle.:lol:W dodatku jedna jest żelazna  z nazwy. Pewnie będzie sprzęt "rotacyjny".:lol:

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v