Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@hubertus tak, możemy się tylko domyślać, bo nie mamy wglądu np w szczegóły umów handlowych itd.

Masz rację w niektórych "wątkach" i się z Tobą zgodzę, ale też nie masz pewności, że np właściciel z zachodu  sprzedawał by taniej, lub tak samo nam inna cena, im inna...

Ze państwowe to niczyje, no niestety wiele lat tak uczyli się ...

Przekręty są wszędzie niestety, spójrz na UE. Masz pomysł jak to ukrócić? Ale np systemowo, nie wywalając np 1osobe;)

Tak, @slawek_74 ma rację, nie kłóćmy się.

Opublikowano
Dnia 25.02.2023 o 07:40, Bercik92 napisał:

To niech wejdą i udowodnią nielegalny proceder 🤪

Nie nie, w tym systemie to Ty musisz udowodnić swoją niewinność. Państwo z góry zakłada że jesteś oszustem

Nie sądziłem, że po weekendzie nie znajdę tu ani jednego posta ze wzmianką o zakręceniu kurka w rurociągu przez Putina. Wy w tym czasie debatujecie kto więcej kradł 🙆‍♂️

• Like 3
Opublikowano
31 minut temu, danielhaker napisał:

Wy w tym czasie debatujecie kto więcej kradł 🙆‍♂️

inflacja robi swoje więc z góry wiadomo że każdy kolejny rząd podczas swojej kadencji musi nakraść więcej od poprzedników 

Opublikowano
Dnia 25.02.2023 o 12:24, Bercik92 napisał:

Nie boję się.. Bałbym się gdybym robił jakieś lewe "interesy" z paliwem 

Jeszcze młody jesteś to kozaczysz. Powinni cie porządnie przetrzepać zgodnie z regułą - dajcie człowieka a paragraf się znajdzie. Nie rozumiem ale tu na forum masa jest głąbów którzy chwalą się że leją paliwo rolnicze do osobówek, wysiewają azot zanim oficjalnie można albo pryskają substancjami wycofanymi z obrotu. Głupota to łagodne określenie.

6 godzin temu, PawePrz napisał:

To ile idzie mniej więcej na te stołki? 

Ponoć zarobili 8mld zł , różnica która zostanie pójdzie raczej na inwestycje, (raczej zostanie w kraju),  a gdyby byli zagraniczni właściciele to by  poszło za granicę.

Teraz było drogo i tak ludzie kupowali więc i tak mogły być podobne ceny jakie mieliśmy. 

Tylko budżet nic by z tego nie dostał. Nie znasz zasad działania korporacji?

Albo gdyby lotos czy ten drugi zakład z azotami ( wyleciała mi nazwa) był zależny od "wschodu" to byłoby jak z gazem w Europie, ograniczone dostawy, ciśnienie, nie produkujemy i co nam zrobicie? 

Tak jak typowy pisowiec nie wiesz jak to naprawdę działa i tak jak każdy powtarzasz co ci w TVPis powiedzieli

Opublikowano (edytowane)

A kto wie?

Daleko mi do oisowca bo nie ufam żadnym politykom;)

Z tym głupim chwaleniem się co kto robi to masz rację.

Edytowane przez PawePrz
Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

Jeszcze młody jesteś to kozaczysz. Powinni cie porządnie przetrzepać zgodnie z regułą - dajcie człowieka a paragraf się znajdzie. Nie rozumiem ale tu na forum masa jest głąbów którzy chwalą się że leją paliwo rolnicze do osobówek, wysiewają azot zanim oficjalnie można albo pryskają substancjami 

Nie kozacze... Poprostu na niektóre rzeczy mam wywalone... Po tym co tutaj w tym kraju się wyprawia to uważam że to jest teoretyczne kartonowe państwo... 

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, PawePrz napisał:

@hubertus tak, możemy się tylko domyślać, bo nie mamy wglądu np w szczegóły umów handlowych itd.

Masz rację w niektórych "wątkach" i się z Tobą zgodzę, ale też nie masz pewności, że np właściciel z zachodu  sprzedawał by taniej, lub tak samo nam inna cena, im inna...

Ze państwowe to niczyje, no niestety wiele lat tak uczyli się ...

Przekręty są wszędzie niestety, spójrz na UE. Masz pomysł jak to ukrócić? Ale np systemowo, nie wywalając np 1osobe;)

Tak, @slawek_74 ma rację, nie kłóćmy się.

Ty się domyślasz ja ci pisze konkretne fakty które miały miejsce.

Jak sprzedawali na zachodzie to też wiadomo. Shell BP czy inne to firmy prywatne. 

Przekręty są wszędzie to fakt. Ale w UE brali w łapę od Arabów. W PL pis bierze nasze. Czujesz różnice? Zresztą nie wiadomo czy Aramco nie dało porządnie w łapę kupując Lotos za bezcen. To jest transakcja nie spotykana wręcz na rynku. 

7 godzin temu, nexeqadore napisał:

Pawelprz popieram twoje poglądy bo niestety wielu niepamieta albo zapomniało co się działo, za rudego  i liczą ze jak powróci to paliwo będzie po 5 a nawoz po 1 tys, 

A co się działo takiego za tego rudego?

7 godzin temu, danielhaker napisał:

Nie nie, w tym systemie to Ty musisz udowodnić swoją niewinność. Państwo z góry zakłada że jesteś oszustem

Nie sądziłem, że po weekendzie nie znajdę tu ani jednego posta ze wzmianką o zakręceniu kurka w rurociągu przez Putina. Wy w tym czasie debatujecie kto więcej kradł 🙆‍♂️

Ropa tłoczona rurociągiem przyjaźń to już było 10 % naszego zapotrzebowania. Pis nauczony wpadką z węglem brał ją do końca ile się dało i  to nie było głupie. A, że Orlen od jakiegoś czasu kroił ludzi nie w oparciu o notowania baryłki a widzi mi się Obajtka to ceny się nie zmieniły za bardzo.

Opublikowano

Nie wiem już ile było może więcej. Ale jako anty pisowiec napiszę, że sankcje wprowadzane na wyścigi nie uzgadniane z innymi szkodzą nam równie mocno jak drugiej stronie. A tym czasem USA bierze od rosyjskiego Ros atomu 25 % swego zapotrzebowania na uran. Za to Rosatom może sobie kupować części do rakiet np S300.

Jakiś czas temu pisowcy zamknęli wszystkie przejścia PL do BY. Ale przez LT mogą jechać zarówno kierowcy z BY jak i LT i inni. Tylko nie nasi. Jaki to ma sens? INNI zarabiają nasi stoją. Węgiel to samo. Inni brali dłużej Pinokio jeździł po Europie i wszystko wszystkim wytykał. A w końcu jak sam zamknął dopływ węgla to wyszło, ze go zabrakło a Niemcy dalej robili zapasy. Tak tak wiem Tusk kazał zatrzymać import.

• Like 2
Opublikowano

A ja właśnie słuchałem biznes24 i tam jakiś ekspert mówił że w całej Europie i USA firmy z branży zanotowały rekordowe zyski. Więc nie ma co się podniecać wynikami obajtka bo każda firma w tym miejscu by takie zrobiła.  Redaktor zrobił wielkie oka i aż zapomnial o co jeszcze zapytać 🤣🤣

Oj nie zrobi ten ekspert kariery w wolnych mediach 🤣🤣

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

A ja właśnie słuchałem biznes24 i tam jakiś ekspert mówił że w całej Europie i USA firmy z branży zanotowały rekordowe zyski. Więc nie ma co się podniecać wynikami obajtka bo każda firma w tym miejscu by takie zrobiła.  Redaktor zrobił wielkie oka i aż zapomnial o co jeszcze zapytać 🤣🤣

Zysk to marża a drożejący towar to większa marża większy zysk proste i tak zarówno paliwa jak i nawozy są tymi wskaźnikami objęte .A każdy zarządzający ma obowiązek generowania największego zysku i tak powinno być a jak komuś nie pasuje to kupuje u konkurencji -albo nie kupuje jako protest a wszyscy kupują wiec widocznie jest ok 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Myślicie że w dłuższej perspektywie araby będą chcieli zrobić sobie z nas kolonie i będą wykupywać nas?

Jak będą ciekawe firmy za marne grosze jak Lotos to czemu nie.

3 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Ale to żadna nowina te rekordowe zyski branży. Tylko tłumaczę to już od dawna. Nasze państwowe firmy mające rzekomo nas chronić w niczym się nie różnią od tych prywatnych. Jak się da to kasują ile się da. Z tą różnicą, że prywatny pilnuje swego i w Shell czy BP nie ma darowizn na fundacje remontujące pałacyki prezesa czy stołków bez potrzeby dla pociotków. Nie mamy jako społeczeństwo żadnej korzyści, że Orlen jest pod kontrolą państwa.

PS zdarzało się w ostatnim roku, że nasz państwowy Orlen kasował nas za paliwo drożej niż u Niemca czy Czecha. Gdzie u takiego Niemca jest droższa robocizna np a paliwo było tańsze niz w PL. To samo nawozy.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Litwa kolejowe tez jedno zamknęła.  Backa taki wkurw  dostał że aż kolumnę wojskową posłał na granice w celu jakiegoś sprawdzenia gotowości 😄😄

Myślał że się Litwa wystraszy . Tej potęgi ze wschodu to już się państwa NATO przestały bać. A tym bardziej tej przystawki z Białorusi.  Tam szeregowe wojsko nie wiadomo w która stronę by ruszyło, bo propaganda tak im głów nie zryła.

Opublikowano

Tu nie chodzi o to kto ma się kogo bać. Tu chodzi o to, że tiry litewskie czy białoruskie sobie jeżdżą a nasze stoją Tak się sankcji nie nakłada. Trzeba było z LT się dogadać i wtedy nakładać.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Litwa kolejowe tez jedno zamknęła.  Backa taki wkurw  dostał że aż kolumnę wojskową posłał na granice w celu jakiegoś sprawdzenia gotowości 😄😄

Myślał że się Litwa wystraszy . Tej potęgi ze wschodu to już się państwa NATO przestały bać. A tym bardziej tej przystawki z Białorusi.  Tam szeregowe wojsko nie wiadomo w która stronę by ruszyło, bo propaganda tak im głów nie zryła.

Nasi już jeże przeciwczołgowe ustawili na drogach na granicy z ruskim. albo sami prowokują z własnej głupoty, albo siwy żydek jak ostatnio był to im nakazał kacapa podkurwiać. Jeszcze im mało 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
20 godzin temu, Ulman napisał:

Jeszcze młody jesteś to kozaczysz. Powinni cie porządnie przetrzepać zgodnie z regułą - dajcie człowieka a paragraf się znajdzie. Nie rozumiem ale tu na forum masa jest głąbów którzy chwalą się że leją paliwo rolnicze do osobówek, wysiewają azot zanim oficjalnie można albo pryskają substancjami wycofanymi z obrotu. Głupota to łagodne określenie.

Niejeden boi się sąsiada a drugi na forum (gdzie nie jest anonimowy) chwali się co robi wbrew przepisom.

Tylko to kwestia czasu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v