Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Wprowadziły gimnazja przy okazji rozpierdalając system kształcenia zawodowego.

jako że teraz poszedł do szkoły średniej podwójny rocznik, to wyniknął ciekawy paradoks, ci którzy wybrali szkoły zawodowe muszą mieć praktyki

dali nam praktykanta, rocznik 2009, więc ma teraz 14 lat, jako że u nas "pracuje" powinien dostać od firmy umowę, i tu się zaczynają schody, kodeks pracy nie pozwala zatrudniać osób poniżej 15 roku życia

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Komuchy to akurat gimnazja zlikwidowały w 1948, a pis ponowie w 2017. Swój do swego ciągnie. ;) 

Chociaż obiektywnie, to gimnazja wprowadzane w latach 90 to była porażka.

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

W pewnym momencie wybrańcom z Bożej łaski się wydawało, że za roboli po wieczne czasy będą robić Chińczycy, a u nas tylko liceum i studia

A nie długo my będziemy  robić dla Chińczyków 

• Like 1
Opublikowano

W pewnym momencie wybrańcom z Bożej łaski się wydawało, że za roboli po wieczne czasy będą robić Chińczycy, a u nas tylko liceum i studia

To komuszej łaski. Oni raczej wierzą w aborcje eutanazje i lgtb czy jak tam.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

To se miej

Ja wolę lejkiem teraz po oziminach posypać niż ciągać rozsiewacz po zbozu

Jak chcesz to przepłacaj, tylko później nie płacz że bieda i Tusk nie pomaga ...

700-1000kg/ha/rok w moim przypadku i pH się nie zmienia. Wystarczy na ściernisko wysiać a nie jeździć po zbożu i nie ma problemu ...

A jak się jeszcze polasisz na parę groszy, to się może okazać, że kupisz granulowany radkowit premium w bigbagu za 2-3 razy większa cenę niż luzem xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

Kto by tam nie był głupota była straszna. A co do Chin to kolega z firmy był tam 3 lata temu podpisywać kontrakt na produkcje legowisk dla psów, kotów i innego tatałajstwa. Zakład produkcyjny to ogrodzony kawał pola gdzie stała duża wiata w której kilkaset osób szyło, jadło spało i mieszkało. Wyglądało to troche jak manufaktura z XVII wieku. Sam był zdziwiony że tak to wygląda i troche inaczej od tego co pokazują w telewizji. Zdjęć oczywiście nie pozwolili robić.

Opublikowano
szymon09875 napisał:

A nie długo my będziemy  robić dla Chińczyków 

chyba nie byłeś w Wolce Kosowskiej tam polaczki dźwigają paczki i tyrają a chińczycy tylko z ajfonami suvami jeżdżą aby im bata brak

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jak chcesz to przepłacaj, tylko później nie płacz że bieda i Tusk nie pomaga ...

700-1000kg/ha/rok w moim przypadku i pH się nie zmienia. Wystarczy na ściernisko wysiać a nie jeździć po zbożu i nie ma problemu ...

A jak się jeszcze polasisz na parę groszy, to się może okazać, że kupisz granulowany radkowit premium w bigbagu za 2-3 razy większa cenę niż luzem xD

Czysta kreda z kornicy

Rozpuszczalność 100%

Ja tam wolę sypnąć co rok na zimę 400 kg i sobie ładnie równo wsiąnie niż wozić kamyki po 4 tony i z tego może 300 kg się rozpuści. 

Po ściernisko idzie albo poferment albo gnojowicą. 

A teraz na zimę najlepiej. 

41 minut temu, Tomasz0611 napisał:

700-1000kg/ha/rok w moim przypadku i pH się nie zmienia. 

No to sam kamyki zgranulowane śiałeś 😁😁😁

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Czysta kreda z kornicy

Rozpuszczalność 100%

Ja tam wolę sypnąć co rok na zimę 400 kg i sobie ładnie równo wsiąnie niż wozić kamyki po 4 tony i z tego może 300 kg się rozpuści. 

I te 4 tony kamyków później się kilka lat rozpuszcza, efekt jest, tylko kilka lat później. A twoje 400kg co roku wychodzi w przeliczeniu na ha 2-3x drożej niż moje kamyki ... Ale jak jesteś bogaty i masz za dużo pieniędzy to plać ... 

Kupiłem 3 lata temu działkę, pH 4.5, 4 tony jak to ty nazywasz kamyków na ha i pH jest 6.3 ... Robiłem badania na wiosnę, bo myślałem że będzie trzeba coś dołożyć, a tu się okazało, że nic nie potrzebne...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Właśnie teraz nie ma dobrych zawodówek tylko same licea i studia. A fachowców młodych coraz mniej. Dziwne że dla tych wszystkich studentów robota użędowa później się znajdzie. 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v