Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

Było gorzej niż źle poczytaj sobie statystyki wypadków.Na początku lat 90 w Polsce było 5 mln aut osobowych pod koniec lat 90 już 10mln jeśli chodzi o wypadki to najgorszy był rok 97 w którym zginęło ponad 7300 osób a w roku 2022 mamy ponad 25 mln aut osobowych i 1800 osób zginęło na drogach czyli jest różnica.kiedys były 2 auta na wioskę i to jeszcze jakie stare maluchy duże fiaty a jak już był polonez to ojejku  a teraz 2 lub więcej w każdym domu.slabo pamiętam początki lat 90 ale nawet wracając do czasów przed wejściem do UE jak sobie przypomnę te nasze drogi...masakra a teraz wszędzie asfalt wioska z wioska połączone.

Tylko ilość ofiar śmiertelnych kiedyś brała się z tego że praktycznie każdy jeździł najeb.ny. Nie pisze o tym że wszyscy od rana do rana jeździli pijani ale o takich sytuacjach że ludzie jechali  w gości. Wypili ile mogli i spowrotem siadali za kółko. Stąd te ofiary śmiertelne. Jakby teraz też nikt się nie przejmował tylko siadał po alkoholu za kierownicę to było by z 17 tys ofiar i więcej. Przy ilości samochodów i jakości tych samochodów. Kiedyś maluchem czy polonezem trzeba było dobrze cisnąć żeby prędkość zakręciła się koło 80 - 100. A teraz złapać 120-150 czy nawet 200 km/h to są sekundy. 

• Like 2
Opublikowano
kizak napisał:

ile to razy człek kombinował jak dojechać ,ile to razy człek malucha zakopał . Maluch zakopany ,a jesteś sam ,zaciągasz ssanie i pchasz idąc przy otwartych drzwiach ,i tylko nie potknij się i nie przewróć . Raz to ledwie dogoniłem . Maluch miał drogę  hamowania o długości podobnej co mercedes  . Z tą różnicą że merc przy stówie ,a maluch  przy osiemdziesięciu  .😐

maluchem przy 100 to w lusterku wstecznym byli widać mgłę 🤭

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kto ci takich bajek naopowiadał jak kiedyś było .

To ci jeszcze dopowiem ze jak np maluchem przy 60km/ h walnol w drzewo to wypadek śmiertelny bo strefa zgniotu się kończyła na silniku , a teraz przy 120 km/ hwalnie i nic mu nie jest bo inne standaty bezpieczeństwa są. 

Teraz to każdy samochód latem na masce ma pozabijane komary i muchy , a kiedyś maluch z tyłu miał bo jak jechał to się komary o niego zabijały.

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
12 godzin temu, ubogiwladek napisał:

Wydaje mi się że w samej inseminacji to nie ma jakiejś filozofi . Opowiedz jak to robi. Nasienie przywozi w kontenerze ? Jak rozmraża? 

Dokładnie.  A po za tym jak robiłem sam to często zapominałem poprostu zacielic :D a jak zadzwonię to on zapisuje i na pewno przyjezdza. W sezonie jak prace polowe i gdzieś w terenie jestem  mówię mu która sztuka przyjezdza, bada jak jest wszystko ok to zaciela i tyle. Mam nadzieję że Sławek zrozumie na czym polega to ''wygodniej,,. 

Nasienie w kontenerze, najpierw robimy usg czy wszystko ok, następnie wyciąga nasienie, i do tego rozmrażacza (36.5c). Potem nasienie do pistoletu i robimy ... 

Opublikowano
31 minut temu, slawek74 napisał:

maluchem przy 100 to w lusterku wstecznym byli widać mgłę 🤭

Raczej szybko się droga zwężała, a na końcu tunelu światło, pamiętam raz mnie kolega przewiózł kaszlakiem z takiej góry, jak zapiął się licznik to już serio nie wiedziałem czego się łapać i czy nie będzie bezpieczniej w biegu wyskoczyć 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Nasienie w kontenerze, najpierw robimy usg czy wszystko ok, następnie wyciąga nasienie, i do tego rozmrażacza (36.5c). Potem nasienie do pistoletu i robimy ... 

Mnie na kursie uczyli że rozmnażanie nasienia w tem.38 stopni i tak robię 

• Like 1
Opublikowano

Macie jakieś pomysły na myszy na pryzmie? Taka ładna kukurydza a co metr dziura. I się grzeje. Już nie mam sił na to robactwo. Ziemia obsypywać? I jeszcze jak wygląda pryzma trawy. Tak samo jak z kukurydzy? 

• Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał:

Jak okryty kopiec?

Obcinasz folię na bieżąco? 

Folia pryzmowa 100 mikron przykryta oponami bardzo porządnie boki przysypane ziemia. Obcinanie może i coś dałoby bo rzeczywiście w tym zawijasie siedzą myszy. Ale zakładam że może lepiej w tym jak mają dziurawić dalej. No normalnie środek pryzmy (dojadę  tam za tydzień/miesiąc) a tam między oponami kopce w wysypana kukurydza. Dosłownie co metr

Opublikowano
6 minut temu, kampl napisał:

Folia pryzmowa 100 mikron przykryta oponami bardzo porządnie boki przysypane ziemia. Obcinanie może i coś dałoby bo rzeczywiście w tym zawijasie siedzą myszy. Ale zakładam że może lepiej w tym jak mają dziurawić dalej. No normalnie środek pryzmy (dojadę  tam za tydzień/miesiąc) a tam między oponami kopce w wysypana kukurydza. Dosłownie co metr

Siatki masz? U mnie tylko 20 cm ziemi z boku i siatki do ziemi 0 myszy a foli nie odcinam bo wykorzystuje ja na następne pryzmy( odcinam tylko podkładową

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, kampl napisał:

Czyli dziurawią między oponami

A folie zawijasz na koniec 

U mnie jak nieraz weszły to folia była opuszczona 

Nigdy nie była zawinięta w stronę kopca

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kampl napisał:

Ładuj trutkę w deratyzatory przy pryzmie czy jakieś pojemniki zrób żeby nie zamokła. U mnie koty już mają dosyć. Duszą i nie jedzą. Tyle tego gówna jest w tym roku 

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

Ładuj trutkę w deratyzatory przy pryzmie czy jakieś pojemniki zrób żeby nie zamokła. U mnie koty już mają dosyć. Duszą i nie jedzą. Tyle tego gówna jest w tym roku 

No właśnie z trutka mam trochę opory. Bo nie jestem pewien czy mysz w kukurydzy nie zdechnie. 

1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Czyli dziurawią między oponami

A folie zawijasz na koniec 

U mnie jak nieraz weszły to folia była opuszczona 

Nigdy nie była zawinięta w stronę kopca

Niezależnie jak jest zawinięta wchodzą. Nawet zrobiły podkop od boku pod folią.🤨

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Siatki masz? U mnie tylko 20 cm ziemi z boku i siatki do ziemi 0 myszy a foli nie odcinam bo wykorzystuje ja na następne pryzmy( odcinam tylko podkładow

Czyli kładziesz folie pryzmowa taka jak ja. Później siatkę, w na koniec opony? Bo ja siatki nie stosuje. Właśnie takich rad oczekiwałem, czy warto może dać 

Opublikowano
20 minut temu, kampl napisał:

No właśnie z trutka mam trochę opory. Bo nie jestem pewien czy mysz w kukurydzy nie zdechnie. 

Niezależnie jak jest zawinięta wchodzą. Nawet zrobiły podkop od boku pod folią.🤨

Czyli kładziesz folie pryzmowa taka jak ja. Później siatkę, w na koniec opony? Bo ja siatki nie stosuje. Właśnie takich rad oczekiwałem, czy warto może dać 

Opon nie mam w ogóle, po bokach tylko co metr żeby trzymały siatke i na górze wrzucone kilka tyle żeby wiatr nie ruszył 

Opublikowano
22 minuty temu, kampl napisał:

Inwazja 

Tylko to co @pedro2 pisze zostało

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, kampl napisał:

A co ona Ci przeszkadza jak zdechnie? Teraz jak siedzą srają i szczają to nie lepiej. 

U mnie koty duszą i już nie raz w qq poszła razem do wycinaka dla bydlaków. Leży rano na płytkach. Na pewno jej nie zjedzą. 

Przyjdzie ciepło jak się qq zacznie gotować to dopiero bieda. W zeszłym roku  miałem szczury. Na szczęście nie szły w górę pryzmy tylko po boku przy ziemi

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Potwierdzam jest opór gryzoni. Najgorsze że już nie chcą trutki pobierać a nawet jak wezmą to na każdą co padnie jest kilka następnych. Długość życia gryzonia bez porządnej zimy przy pełnym bufecie rośnie kilkukrotnie to wyda parę miotów młodych i jazda...

Opublikowano

U mnie obowiązkowo po przykryciu pryzmy folią i obsypaniem jej do okoła ziemią idzie delikatnie na górę piasek/ziemia w kształt bieżnika koła ciągnika. Folia się nie macha i w ten sposób nie puszcza dalej powietrza w razie jakiejś dziurki. Przy odkrywaniu co jakiś czas tylko usuwa się nadmiar. Do okoła nadmiar folii jest obcinany przy samym piasku, bo myszy wchodzą pod folię i dalej robią tunele pod tym przysypany piaskiem do środka. Na wierzch siatka i w poprzednich latach trochę opon aby ją trzymały. W tym roku jedna pryzma na lato jest do okoła obłożona oponami. Dodatkowo idzie zakiszacz. Mam wrażenie że odstrasza myszy 🤔 bo nie bardzo widać aby się jakieś kręciły, ale były lata, że mocny był z nimi problem. Jeszcze sterty słomy robić możliwie daleko. Tam to tych gryzoni jest pełno 🤣 kiedy bym nie zajechał wziąć bele słomy to zawsze jakiś kot się tam kręci 😅

Opublikowano

Ta, weź zaraz 5ha pod pryzmy zostawiaj 😁

Po prostu jest plaga wszędzie i trzeba truć. U mnie nawet w domu na miesiąc dwie myszy się znajdą nie wiadomo skąd. Pułapki i lepy non stop w gotowości. 

Ziemniaki kopaliśmy to na każdym polu pierwsza skiba od miedzy podziurawiona jak ser szwajcarski i kartofle zgryzione 

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Fajnie że pomogliscie. Trochę zazdroszczę że macie taką wygodę z tym przykrywaniem. Ja daję zakiszacz e dużej ilosci. Opon tony przerzuce a efekt niezadowalajacy. Ilość myszy to wina pogody, następnie technologii uprawy. Tak się kończy bezorkowy system. Ja dodatkowo mam niestety pryzmy blisko slomy, trochę bardziej w polu, koty raczej dziwne bo się tam nie kręcą. No i od lat ten sam problem. W końcu muszę się wsiąść za to i poprawić sytuację. 

Opublikowano

U nas jest dużo ale nie tyle jak piszecie żeby tak pryzmy gryzły. Kręcą się ale pojedyncze sztuki. Czasem szczur się sprowadzi ale jak się go szybko upoluje to nie narobi szkody :d ale bezorki u nas nikt nie stosuje póki co może to ratuje sytuację  

Opublikowano

U znajomych między oponami myszy się gnieździły i była tragedia. Ja najpierw obsypuje folie piaskiem w koło, później siatka jeśli nie sięga do ziemi to też obsypuje delikatnie piaskiem tak żeby folii nie było widać. Myszy nie mam ale problemem na jesieni są wrony jak tylko zobaczą gdzieś czarną folię to już dziobią. Zawsze po deszczu muszę iść sprawdzić czy gdzieś piasku nie zmyło bo zaraz zrobią dziurę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v