Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to wiadomo. Trzeba zmniejszać koszty i zwiększać wydajność jednocześnie zwiększając ilość. Mozna tez byłoby np zrezygnować z mieszkania w domu z rodziną i przenieść się do boksów do obory. Spowoduje to duży spadek kosztów energii czy wyżywienia . Jednocześnie zaoszczędzi się na dojazdach do pracy i przestojach w produkcji 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, semos napisał:

sery akurat duzo potaniały. Jak wcześniej były około 40zł tak teraz kupi za 25-27 i to ten sam

aż nie zrobiłem zdjęcia ale zwykła gouda w plastrach była w lokalnym markecie za 48zł/kg ...

Opublikowano

Jak podaje portal agrofoto.pl w rozmowie z Martinem Ziają, prezesem Opolskiego Związku Hodowców Bydła (OZHB), a także członkiem zarządu Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, kryzys branży mleczarskiej pogłębia się w zastraszającym tempie.

„Branża mleczarska jest coraz bardziej zanurzona w kryzysie. Jeśli najbliższe miesiące nie przyniosą żadnych zmian, to przełom roku 2023 i 2024 będzie rekordowy w liczbie fuzji, przejęć i bankructw spółdzielni mleczarskich” - podkreśla Martin Ziaja.

Ogromne spadki cen mleka oraz negatywne nastroje wśród hodowców bydła mlecznego nie wróżą niczego dobrego. Wiele prognoz ekspertów dotycząca cen skupu mleka w Polsce podaje dalsze spadki. Zegar tyka, rozwiązań brak, a rolnicy alarmują o powiększającym się kryzysie.

• Like 2
Opublikowano
40 minut temu, komizmo napisał:

No to wiadomo. Trzeba zmniejszać koszty i zwiększać wydajność jednocześnie zwiększając ilość. Mozna tez byłoby np zrezygnować z mieszkania w domu z rodziną i przenieść się do boksów do obory. Spowoduje to duży spadek kosztów energii czy wyżywienia . Jednocześnie zaoszczędzi się na dojazdach do pracy i przestojach w produkcji 

Właśnie wszystkie te kvrwy na górze chcą żeby tak było. 

Opublikowano

No nie wiem ,kokoszka ,czy warchlak z krową nie może pomieszkiwać ,a co dopiero człowiek. To może zakrawać o psychiczne znęcanie się nad bydełkiem ,a bo to wiadomo co krowa myśli o chrapaniu ?, a może przylazł z pod pyska podjadać . 😐. Na to pozwolenia nie będzie 😐

Opublikowano

Większość produktów potania, ale nie zapominajcie o kosztach produkcji. Mleczarnia przede wszystkich musi utrzymać rentowność. Ile teraz kosztuje jeden pracownic, samo ubezpieczenie ile kosztuje. Do tego prą i gaz. My jesteśmy na końcu tego łańcucha. Jak nie spadnie ilość mleka, to mleko dalej będzie tanieć. Żadne protesty tu nie pomogą.  Jedyną nadzieją jest skup interwencyjny . Może to nie jest rozwiązanie, ale w jakimś procencie rozładuje te napięcie. 😁

W tamtym roku, rząd chwalił się naszym sektorem, że nie dopadł nas kryzys. W tym roku, wrzucili nas do szafy. 

Opublikowano
Dnia 2.08.2023 o 07:26, Zibifarmer napisał:

Włoszczowa ma coś poza serami? Jakoś dobrze płacą, ja dwa zł to już nie pamiętam kiedy miałem... 

Sery dojrzewające, twaróg do Izraela, masło, trochę galanterii, a coś mówili o białku serwatkowym, ale nie wiem, czy to się już kręci, czy tylko było zaplanowane w inwestycjach. 

Włoszczowa 15-30 tys, b.3.44, t.4.10, 1,94 netto

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Większość produktów potania, ale nie zapominajcie o kosztach produkcji. Mleczarnia przede wszystkich musi utrzymać rentowność. Ile teraz kosztuje jeden pracownic, samo ubezpieczenie ile kosztuje. Do tego prą i gaz. My jesteśmy na końcu tego łańcucha. Jak nie spadnie ilość mleka, to mleko dalej będzie tanieć. Żadne protesty tu nie pomogą.  Jedyną nadzieją jest skup interwencyjny . Może to nie jest rozwiązanie, ale w jakimś procencie rozładuje te napięcie. 😁

W tamtym roku, rząd chwalił się naszym sektorem, że nie dopadł nas kryzys. W tym roku, wrzucili nas do szafy. 

A pracownik będzie jeszcze droższy jak podniosą pensje minimalną, to z kolei przełoży się na wyższe ceny produktu bądź mniejszą ceną dla producenta. Prezes nie będzie dokładał ze swojej kieszeni do interesu.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, lukasz2623 napisał:

Znaczna większość produktów ma obniżoną wagę netto

To prawda

6 godzin temu, semos napisał:

sery akurat duzo potaniały. Jak wcześniej były około 40zł tak teraz kupi za 25-27 i to ten sam

Ta.... Ciekawe gdzie ja u siebie w okolicznych sklepach zniżki nie zauważyłam a jak już to marne 2 zł na kg ale przy cenie około 40 zł to niewielka roznica

Opublikowano
11 minut temu, artur12441 napisał:

W Biedronce ser salami z mlekovity po 15.90 w promocji w tym tygodniu byl

I co ty myślisz, że biedronka od tak zrobiła promocje? Zmusiła mlekovite do sprzedania sera taniej aby ten "był" w promocji, jak nie wy to ktoś inny odda towar proste.

Opublikowano

Dla mniejszych gospodarstw (i nie tylko) te ceny to czarny koszmar, jak się rozwijać jak ceny coraz słabsze a nawet jak się zatrzymają obniżki to raczej długo podwyżek nie zobaczymy 😢.

to po jaki grom zapieprzać jak durny osioł i nic z tego nie mieć.. 

tak wiem wiele osób poświęciło swoje życie na dojście do jakiegoś poziomu ale niestety tak w gospodarstwach jak i w firmach zdarzają się załamania i kryzysy.. 

różnica taka że właściciel firmy sam dyktuje cenę za produkt a rolnik musi się pogodzić z ceną dyktowaną przez klienta..

pomyślcie co myślą młodzi ludzie którzy chcieli wiązać przyszłość z rolnictwem a chcieli się rozwinąć i na samym starcie już mają przerąbane.. 

odechciewa się wszystkiego..

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Co co tak piszą o tych obniżkach to zazwyczaj raz zobaczyli na promocji ser po 25-30 zł albo masło po 4 zł i już obniżki wszędzie są według nich 

Pytałem ostatnio kobiety co sery kroi w dino czy staniały ogólnie sery to powiedziała że nie. Jedynie jak promocja jest a promocje wcześniej też robili :D

Opublikowano

Slawek co tam w rykach slychac? Bo u nas gadaja ze wstrzymali wyplate udzialow na (duza kwota), nowy zarzad wybralo tylko 14 delegatow bo 11 w ogole sie nie stawilo.

Opublikowano
5 godzin temu, Sean_Layton napisał:

Dla mniejszych gospodarstw (i nie tylko) te ceny to czarny koszmar, jak się rozwijać jak ceny coraz słabsze a nawet jak się zatrzymają obniżki to raczej długo podwyżek nie zobaczymy 😢.

tak wiem wiele osób poświęciło swoje życie na dojście do jakiegoś poziomu ale niestety tak w gospodarstwach jak i w firmach zdarzają się załamania i kryzysy.. 

różnica taka że właściciel firmy sam dyktuje cenę za produkt a rolnik musi się pogodzić z ceną dyktowaną przez klienta..

pomyślcie co myślą młodzi ludzie którzy chcieli wiązać przyszłość z rolnictwem a chcieli się rozwinąć i na samym starcie już mają przerąbane.. 

Nie pierwszy taki kryzys i nie ostatni. Też nie ma co oczekiwać, że już zaraz 30% zlikwiduje przez jeden biedny rok. 

Ja dochowam co mam i nie dostawiam, ale to ze względu na zdrowie tylko i wyłącznie. Nie warto w moim przypadku. Tylko budynków szkoda... 

Opublikowano
5 godzin temu, Sean_Layton napisał:

Ja tak mam jak liczę z cena za mleko jaka była w grudniu a jaka jest teraz to ta strata to jest rata za nowy ciągnik ... 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Sean_Layton napisał:

Dla mniejszych gospodarstw to właśnie najlepszy czas by zlikwidować krowy. Jak produkować do 10 tys to za mało żeby coś odłożyć i za dużo żeby umrzeć. Jak ktoś jest młody i ma zamiar rozwijać bydło mleczne, powiedzmy jakieś 15 krów które przdjmuue od rodziców to niech lepiej weźmie rozpęd i pierdolnie głową w stodole. Całe życie zleci na ,,rozwijaniu się,, . Prawda jest smutna. Jeżeli nie przejmuje się dobrze funkcjonującego, rozwiniętego gospodarstwa po rodzicach, to na krowy szkoda zachodu. Zresztą w ogóle szkoda życia na krowy jeżeli nie ma kto na kilka dni zastąpić. 3 zł to powinien być standard za te prace. Od samej wiosny jak nie zboza to trawa, później kukurydza i wiecznie w polu. W zmie niby się odpocznie ? Nic z tego. Nawet jeśli zrobisz sobie wolne od ,,robót garażowych,, to w oborze i tak musisz się zameldować 

Edytowane przez FarmerDyzio
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v