Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Chciałoby Ci się leźć po 47 schodach z wiaderkiem czy workiem? Mi nie - już to przerabiałem.

Te zboże ze strychu gdzie później trafia? Znów wiaderkiem do śrutownika?

Opublikowano

Ja się nanosiłem zboża w workach po schodach prez dwadzieścia lat i nikomu nie życzę, worki od młocarni 100m na piechotę i po schodach na strych. I tak kilkadziesiąt ton co roku w góre i w dół.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, kizak napisał:

Dmuchawa do zboża na te wysokości mogłaby dać radę ,u mnie sypię  na gospodarczy ,przez sibry z przyczepy ,albo rozżutnikiem taśmą .  Ale to co tam ,może 3 m w górę ,i odlatuje na nawet i 12 metrów jak dmuchawy nie dusisz  . Z bizonem jak blisko zdążysz . Jak nie da rady dorzucić ,to zmniejszyć koło na paski klinowe na dmuchawie ,lub zwiększyć na silniku . Ale co kurzu przy tym to głowa mała  ,tak że to tak średnio na mieszkanie bo przez każdą szparę naciśnie ,bo niestety gdzieś to powietrze musi uciec

Widział jaką dmuchawę z ogłoszenia wstawił? Przecież tam żadnej przekładni nie ma, wentylator jest bezpośrednio na wale silnika 

Opublikowano
17 godzin temu, ZetorMisio napisał:

Nie wiem, nie spacerowałem nigdy po 47 schodkach z wiaderkiem zboża. 

ja mam tylko 12 schodow na strych..gdy mialem pare ha i pare osob  w domu do pomocy to sie bawilem ..

21 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

Co innego mnie teraz interesuje - czy takie coś da radę wdmuchać zboże i kukurydzę jakieś 7m w górę i później z 5-6m w poziomie?

https://www.olx.pl/d/oferta/dmuchawa-do-zboza-produkcji-niemieckiej-CID757-IDVYSEM.html

watpie-kolega mial identyczna . na garaz to juz byla zabawa  szybko sprzedal, choc hektarow mial tylko pare, 

kup polska ,silnik od baka 7,5 kw idealnie podchodzi i wtedy robota pojdzie..spokojnie lapata dasz rade sypac bez spiny i jeszcze odpoczniesz-na taka ilosc rur to duzej wydajnosci nie bedzie.

Opublikowano
21 godzin temu, stempos1980 napisał:

Cięzko będzie miała.

W zbożu jako tako ale w qq już nie

Eeeee dlaczego ma mieć ciężko?

Opublikowano
8 minut temu, stempos1980 napisał:

Grubsze ziarno większe opory

Jakoś tego nie zauważyłem u siebie. 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Wszystko zależy jaką odległość 

Dwa metry w poziomie i cztery w pionie. 

Opublikowano
21 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

W tym to raczej nie zrobię. Aby wiaderkiem nadążyć. U sąsiada na parterowy dom, przy polskiej dmuchawie dawali radę w 2-3 wiaderkami. 

20230811_182621.jpg

20230811_171325.jpg

Na strych tym nie wciągnę - by musiała być bardzo długa i kąt ustawienia duży a nie mam na to miejsca u siebie. Jakby to szło na przykład do stodoły to wtedy tak, znajomy tak ma i spokojnie robi. Teraz kupił drugą i jedna podaje na górę a druga na górze transportuje w kąty i pod ściany.

Bezprzewodowe lampy byś sobie sprawił i miałbyś do wszystkiego i spokój z kablami.

Opublikowano
43 minuty temu, jacus napisał:

watpie-kolega mial identyczna . na garaz to juz byla zabawa  szybko sprzedal, choc hektarow mial tylko pare, 

kup polska ,silnik od baka 7,5 kw idealnie podchodzi i wtedy robota pojdzie..spokojnie lapata dasz rade sypac bez spiny i jeszcze odpoczniesz-na taka ilosc rur to duzej wydajnosci nie bedzie.

pier**lisz jak zawsze....... Kolega miał...  

Mam i polską i te gooowienka germańskie. Wydajność porównywalna. Z tym że polska 7.5kw a tamte 2.2 i 3 kw

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Desperado napisał:

Bezprzewodowe lampy byś sobie sprawił i miałbyś do wszystkiego i spokój z kablami.

A tych nie mam do wszystkiego? Też na magnes. Kabel to żaden kłopot i tylko praktycznie do wozów używane bo do reszty raczej nie zakładam.

5 minut temu, soltys48 napisał:

Mam i polską i te gooowienka germańskie. Wydajność porównywalna. Z tym że polska 7.5kw a tamte 2.2 i 3 kw

Sąsiad miał polską. Silnik 7,5 kW. Znajomy ma jakąś niemiecką, silnik ze 3 kW. Obaj zboże dawali/dają na strych w parterowym domu. Wysokości podobne. Wydajności właśnie też.

1 minutę temu, Janeczko napisał:

Jakbym miał się bawic w dmuchawy itd to wolałbym kupić tura i wszystko w bigi i układać a tak zsuwać po kątach potem znosić a daj Pan spokój 

Jakbym miał kupować tura, sypać do big bagów, męczyć się ze szczurami i myszami to wolę już wciągać te wiaderka jak do tej pory linką i prosić kogoś do pomocy.

Opublikowano
3 minuty temu, Janeczko napisał:

Jakbym miał się bawic w dmuchawy itd to wolałbym kupić tura i wszystko w bigi i układać a tak zsuwać po kątach potem znosić a daj Pan spokój 

Na półtora hektara?

Opublikowano (edytowane)

Ja bym się nie bawił w te dmuchawy niemieckie, jak już to polska jakaś z silnikiem 7,5kW, tyle co on ma, nic go nie goni, puści na połowę albo mniej i poda bez problemu.

38 minut temu, Pigmei napisał:

Te bezprzewodowe są z magnesami, drewna się nie utrzyma.

A te co ma z kablami to niby na czym sobie zawiesza jak mają magnesy?   :P   

26 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A tych nie mam do wszystkiego? Też na magnes. Kabel to żaden kłopot i tylko praktycznie do wozów używane bo do reszty raczej nie zakładam.

Sąsiad miał polską. Silnik 7,5 kW. Znajomy ma jakąś niemiecką, silnik ze 3 kW. Obaj zboże dawali/dają na strych w parterowym domu. Wysokości podobne. Wydajności właśnie też.

Jakbym miał kupować tura, sypać do big bagów, męczyć się ze szczurami i myszami to wolę już wciągać te wiaderka jak do tej pory linką i prosić kogoś do pomocy.

Tu masz tanio, coś utargujesz i z transportem wyjdzie taniej jak te gówienka niemieckie.

https://www.olx.pl/d/oferta/dmuchawa-do-zboza-z-silnikiem-i-rurami-sprawna-oryginalna-CID757-IDXXB4g.html

silnik na osi, super sprawa.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Dokładnie wydajność podobna. Mam germańskie Neuro 2.8kw i spokojnie podaje 7m na max otwartej zasuwie. Przynajmniej mała i wszędzie podejdzie nie jak Polska że trzeba dwóch chłopów by to przepchnąc 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v