Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

w wózku mozna wyciąc z boku otwór - kilka listewek na wkręty i  zasówe z deski  zrobić, tylko  trzeba podjechać w góre na jakis podjazd

Edytowane przez GABBER85
  • Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

W tym to raczej nie zrobię. Aby wiaderkiem nadążyć. U sąsiada na parterowy dom, przy polskiej dmuchawie dawali radę w 2-3 wiaderkami. 

20230811_182621.jpg

20230811_171325.jpg

Na strych tym nie wciągnę - by musiała być bardzo długa i kąt ustawienia duży a nie mam na to miejsca u siebie. Jakby to szło na przykład do stodoły to wtedy tak, znajomy tak ma i spokojnie robi. Teraz kupił drugą i jedna podaje na górę a druga na górze transportuje w kąty i pod ściany.

Dmuchawa do zboża na te wysokości mogłaby dać radę ,u mnie sypię  na gospodarczy ,przez sibry z przyczepy ,albo rozżutnikiem taśmą .  Ale to co tam ,może 3 m w górę ,i odlatuje na nawet i 12 metrów jak dmuchawy nie dusisz  . Z bizonem jak blisko zdążysz . Jak nie da rady dorzucić ,to zmniejszyć koło na paski klinowe na dmuchawie ,lub zwiększyć na silniku . Ale co kurzu przy tym to głowa mała  ,tak że to tak średnio na mieszkanie bo przez każdą szparę naciśnie ,bo niestety gdzieś to powietrze musi uciec

Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

https://www.maszynyrolnicze.pl/pozostale/14116/przenosnik-slimakowy-adraf-pionowy-zmijka-pionowa/

Ja bym stawiał na takie coś , kurzu mniej, prądu mniej zużyje

Ale cena jaka... I poda tylko w górę a w poziomie drugą by trzeba. 

37 minut temu, kizak napisał:

Dmuchawa do zboża na te wysokości mogłaby dać radę ,u mnie sypię  na gospodarczy ,przez sibry z przyczepy ,albo rozżutnikiem taśmą .  Ale to co tam ,może 3 m w górę ,i odlatuje na nawet i 12 metrów jak dmuchawy nie dusisz  . Z bizonem jak blisko zdążysz . Jak nie da rady dorzucić ,to zmniejszyć koło na paski klinowe na dmuchawie ,lub zwiększyć na silniku . Ale co kurzu przy tym to głowa mała  ,tak że to tak średnio na mieszkanie bo przez każdą szparę naciśnie ,bo niestety gdzieś to powietrze musi uciec

Nie koszę Bizonem. I nie muszę się spieszyć ze zrzucaniem przed kombajnem. A przerabiać coś żeby sypać niżej mi się nie widzi. 

Opublikowano
3 godziny temu, izydor6280 napisał:

ile wołać powinienem za 5340 1200h 2004r ? jestem II właścicielem  

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

W tym to raczej nie zrobię. Aby wiaderkiem nadążyć. U sąsiada na parterowy dom, przy polskiej dmuchawie dawali radę w 2-3 wiaderkami. 

20230811_182621.jpg

nie myslałeś na tą 2 kółke 2 wysokie BB jakieś puste wstawić i w nie sypać z kombajna? 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, konteno napisał:

nie myslałeś na tą 2 kółke 2 wysokie BB jakieś puste wstawić i w nie sypać z kombajna? 

Nie bo co mi to da? Czym ściągnę te big bagi? Gdzie je przechowam? 

Opublikowano

U wujka w 2011 stacjonowały traktory robiące w lesie i był 5340 w starej masce z zewnątrz trochę poobijany ale mechanicznie zdrowy ( ciągał tylko jakiś wózek to ręcznie kołki wrzucali) mieli różne większe sprzęty. To mówili że wart 40/50 tys . Tyle że był młody bo zapewne lata 90te.. to może miał 20+

Opublikowano
6 minut temu, konteno napisał:

Ty nie miałeś bez napędu ?

Opublikowano
56 minut temu, Uziu92 napisał:

tak, 4.5, był 3.9 ale nie miał co z nim robić przy naszych gospodarzach.

mało który miał powałowane posiewnie by pospieszyć a i na plon rekordowy niewielu agrotechnike prowadzi , przynajmniej czysto mieli wymłócone bez strat 

Opublikowano
25 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale cena jaka... I poda tylko w górę a w poziomie drugą by trzeba. 

Nie koszę Bizonem. I nie muszę się spieszyć ze zrzucaniem przed kombajnem. A przerabiać coś żeby sypać niżej mi się nie widzi. 

Zwykła żmijka z koszem poda bez problemu po kątem 60-70 stopni, jeśli masz tyle miejsca aby podjechać na podwórzu, to nie byłby problem. Mam żmijkę 7m i bez problemu sypie na TIR-a, czyli na wysokość 1 piętra a da radę spokojnie wyżej. Przy kącie 40 stopi podaje rurą 110 około 10t/h

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Zwykła żmijka z koszem poda bez problemu po kątem 60-70 stopni, jeśli masz tyle miejsca aby podjechać na podwórzu, to nie byłby problem. Mam żmijkę 7m i bez problemu sypie na TIR-a, czyli na wysokość 1 piętra a da radę spokojnie wyżej. Przy kącie 40 stopi podaje rurą 110 około 10t/h

Dobrze ale w górę podać to mi niewiele pomaga. W poziomie jeszcze bym potrzebował. I to też nie na prosto od okna.

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

Pamiętaj że żmijka będzie dużo cięższa a przy jego ilościach nie ma co się bawić w wydajność 

Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał:

Ustawiam sam żmijkę - wystarczy nawet najtańsza wciągarka albo wózek z regulacją

No ale co mi da żmijka w sypaniu na taką wysokość i w poziomie jeszcze. Przecież nie wycyrkluję w miejsce docelowe żeby sypała. A aby sięgnąć do okna, które jest na wysokości tych 6 czy 7m mam raptem 4m szeroki pasek trawy koło chałupy.

Opublikowano

Domyślam sie, że w twoich stronach są trudne warunki terenowe. Dlatego żmijka pionowa byłaby idealna, z niej dajesz rurę w dół i sypiesz gdzie chcesz, na przykłąd przez świetlik w dachu. Mam tak zamiar zrobić u siebie - kosz zasypowy, podajnik kubełkowy i rury w dół

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Pamiętaj że żmijka będzie dużo cięższa a przy jego ilościach nie ma co się bawić w wydajność 

Chyba ze dwie strony za przeproszeniem pierdolenia czy dmuchawa czy żmijka a chłop ma dwa wozy i dwie klatki na świnki zboża.🤦 W wolnej chwili zniesie to sobie wiaderkiem 10 litrowym. Czytając jego posty na forum to chyba by i wiaderko 5 litrowe starczyło 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, ZetorMisio napisał:

Chyba ze dwie strony za przeproszeniem pierdolenia czy dmuchawa czy żmijka a chłop ma dwa wozy i dwie klatki na świnki zboża.🤦 W wolnej chwili zniesie to sobie wiaderkiem 10 litrowym. Czytając jego posty na forum to chyba by i wiaderko 5 litrowe starczyło 🤔

Chciałoby Ci się leźć po 47 schodach z wiaderkiem czy workiem? Mi nie - już to przerabiałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v