Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w robocie kilka lat temu mechanicy coś tam konkretnie  robili na takim chińskim przedłużaczu. Wszystko działało aż dko końca. Na drugi dzień wzieli przedłużacz i trzeba było rozwinąć ale nie dało rady bo cały rdzeń roztopił się w jednolitą plastykiową mase.

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Spawarkę inwertorową pociągnie?

2 godziny temu, 6465 napisał:

To lepiej kupię 20m linki 3x2,5 będzie 100zł. Do tego wtyczkę i podwójne gniazdo będzie lepsze jak to.

Porządny i na lata to 3x2,5 OnPd (H07RN-F), ale cena też konkret, bo w okolicy 7 PLN, tańsza wersja to 3x2,5 OnPd (H05RN-F), też przyzwoita

• Thanks 1
Opublikowano

pewnie pisałem ,do chińskiego przedłużacza ,takiego 5 m ,podłączyłem spawarkę 130 a ,może i kilka sekund ,i się porozpadał ,poprzepalał na kilkunastocentrymetrowe  kawałki .

Opublikowano

Jako ciekawostkę powiem: z jakiejś roboty zostało mi drutu 3x1, zarobiłem wtyczkę i gniazdko, wyszedł przedłużacz, innego pomysłu na to nie miałem. Żona użytkuje go do kosiarki już z 8 lat, kilka razy przy wtyczce lub przy gniazdku ułamał się przewód, ale poza tym działa już dużo dłużej niż myślałem że wytrzyma 

Opublikowano
20 minut temu, jacor73 napisał:

Tomek, tylko ten bardziej instalacyjny i na mrozie może sztywnieć, na przedłużacz to tylko guma

większość tanich elektronarzędzi czy wszystkie AGD ma podobny kabel jeśli chodzi o materiał izolacji  i jakoś wszyscy tym robią 

śliskie to mniej się brudzi , łatwiej i lżej ciąga choć faktycznie twarde jak zimno i po rozwijaniu dalej pętle/zwoje się robią 

najlepiej guma silikonowa ale tam to i miedź posrebrzana 

28 minut temu, bratrolnika napisał:

Żona użytkuje go do kosiarki już z 8 lat,

i dalej nie udało ci się jej pozbyć 🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@konteno weź... AGD używasz na mrozie? Co trochę zwijasz i rozwijasz? Żyła w przewodzie ma przekrój 2,5 mm2? Polwinit nie nadaje się na przedłużacz w gospodarstwie, tylko guma, minimum H05RR-F

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
1 minutę temu, MF675ursus napisał:

@konteno weź... AGD używasz na mrozie? Co trochę zwijasz i rozwijasz?

większość tanich elektronarzędzi taki ma no i odkurzacze ze zwijakami 

co u mnie stoi w obejściu /w garażu i w aucie sprzątam to praktycznie używane w temperaturach otoczenia 

Opublikowano

Odkurzacz ma żyłę 2,5 czy 0,7? Przewód jest okrągły 3 żyłowy, czy płaski dwu żyłowy? Ile te elektronarzędzia mają tego przewodu, 2 metry? Polwinit nie nadaje się do ruszania nim poniżej -5 st C, jako uniwersalny przedłużacz na gospodarstwo tylko guma

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, MF675ursus napisał:

Przewód jest okrągły 3 żyłowy, czy płaski dwu żyłowy?

są i okrągłe , czasem trafia się 1mm , długość w odkurzaczu to jakieś 4-5 m 

2 minuty temu, MF675ursus napisał:

jako uniwersalny przedłużacz na gospodarstwo tylko guma

być może , jednak wielu zamiast tego używa tych pomarańczowych ogrodowych 

Opublikowano
39 minut temu, konteno napisał:

większość tanich elektronarzędzi taki ma no i odkurzacze ze zwijakami 

co u mnie stoi w obejściu /w garażu i w aucie sprzątam to praktycznie używane w temperaturach otoczenia 

Po 2 latach eksploatacji albo pęka przy wtyczce, albo przy narzędziu

zwijak w odkurzaczu nie ma średnicy 2cm, poza tym w niskich temperaturach często się blokuje,  ja nie używam odkurzacza w ujemnych temperaturach, a ten przemysłowy do samochodu, kombajnu i ciągnika ma przewód luzem, a nie na zwijak, tak samo myjka

w prostowniku, który mam 20 lat po 2 latach wymieniłem przewód zasilający na gumowany - to była jedyna awaria, to samo robię w inych elektronarzędziach, gdzie przełamuje się przewód, typu wiertarka, szlifierka

jak narzędzie zdechnie a przewód w dobrym stanie i gumowany, to zostaje w domciu w pudełku

Opublikowano
44 minuty temu, jahooo napisał:

Po 2 latach eksploatacji albo pęka przy wtyczce, albo przy narzędziu

mam przy spawarce 3m 4x2,5 już pare lat i nic choc faktycznie mało używam i przewody wyjściowe też LgY po 5m 35mm i to gdzie nie gdzie jak nadtopię to gdzieś zaczeły pękać ale ogólnie jak dla mnie to wystarczy bo ze złomu to nie cena sklepowa.

@Grzechooo dobra rzecz ,ciekawe na jakim napięciu kończą ładowanie akumulatora

Opublikowano (edytowane)

Z tymi starterami to byłbym ostrożny. Mam takiego chinola transformatorowego niby 800A, wydano kupe kasy a jak akumulator zdechnie do końca to i tak g... z tego jest.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

Z tymibstarterami to byłbym ostrożny. Mam takiego chinola transformatorowego niby 800A wydano kupe kasy a jak akumulator zdechnie do końca to i tak g... z tego jest.

mam taki - realnie daje 60-80 amper dodatkowego prądu rozruchowego

bez akumulatora nie odpali, ale jak akumulator jeszcze jest w stanie wogóle przekręcić silnik, to 5 minut ładowania plus start i ciągnik ładnie odpala bez zająknięcia

prostownik z rozruchem z padniętym akumulatorem to nie za takie pieniądze i nie z 220V

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v