Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to samo u nas, ktory to juz rok orze  kilkanascie ha na jednych lemieszach.

19 minut temu, SamaPrawda napisał:

Sklep może mieć swoje warunki gwarancji? Wiertarka ryobi, wysyłałem bezpośrednio do nich sprzęty to chyba nawet przesyłka była za darmo.

jesli odrzucili naprawe na gwarancji -sam zreszta pisesz ze zepsules -to maja prawo cie obciazych kosztami wysylki a nawet diagnostyki sprzetu,..

wez karte gwarancyjna i poczytaj ...

Opublikowano

Na mojej 3 klasie odkładnie czyste ale matowe po orce.

Pojechałem szwagrowi zaorać też 3 klasę 5 km w innym kierunku. Wróciłem to jak u Ciebie lustro z odkładnic. 

Gleba ma znaczenie

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Na mojej stołowej jest napisane że wiertło max 16mm, a ja kiedyś blachę 10mm wiercilem otwornicą 70mm😁

Trochę chyba malujesz przyczepy możesz coś polecić podkład plus poliuretan?

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, GABBER85 napisał:

trzeba bylo  2 fale załozyć, może lepiej dać nakładke 30cm żeby sięgłą na jedną i druga blache

Nowy dach/blacha (czerwona) jest wcięty w stary i wchodzi w niego min. 5cm. Niestety nie można już dokupić blachy z takimi garbami jak w starej.

Nowy dach ma mały spadek i obawiam się żeby np. Wiatr nie wdmuchiwał sniegu w miejsce połączenia tj. ok. 2cm szczelina stąd pomysł na taśmę samowulkanizacyjną

20231102_192246.jpg

Edytowane przez vat
Opublikowano
27 minut temu, Agrest napisał:

Względem mojego akpila km80 to gigant.

Ty masz bodaj 150km z serii 600?

615 fabrycznie 185 km. Jak robiłem pompe to pompiarz podkręcił i twierdził że powinien mieć około 200km. Ciągam nim 4x45 overuma to praktycznie nie czuje. Kupienie 4 a nie 5 skibowego było raczej błędem. Jedyny argument to że w razie czego przepina się na Renate. 

Renault ma 105km, silnik taki sam jak w twojej 311.

Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

Dalej orzesz hektar 3,5 godz.? :P

Chyba pisał że na talerzówkę przeszedł. 

Na ubitych poprzeczniakach kukurydzę sypie i dziki doprawiają🤭

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Janeczko napisał:

Ja kupowałem ten czeski podkład epoksydowy z Zachara https://zychar.pl/sklep/18-podklad-epoksydowy-1-kg  jest bardzo wydajny i musi być tez lepszy kompresor bo trzeba litrów powietrza i jak by co to kup więcej rozpuszczalnika jak tam podają 

A nawierzchniowo na to malowałem chlorokauczukiem  to nie pomogę

Edytowane przez przybyslawice5211
Opublikowano
7 minut temu, Janeczko napisał:

Już trochę czasu minęło jak wypadłem z branży 

Zdarzyło mi się malować farbami PPG, fajne farby, ale odniesienia nie mam 

Najczęściej stosowałem chloorokauczuk, lub gruntoemalie 

3 minuty temu, vat napisał:

Nowy dach/blacha (czerwona) jest wcięty w stary i wchodzi w niego min. 5cm. Niestety nie można już dokupić blachy z takimi garbami jak w starej.

Nowy dach ma mały spadek i obawiam się żeby np. Wiatr nie wdmuchiwał sniegu w miejsce połączenia tj. ok. 2cm szczelina stąd pomysł na taśmę samowulkanizacyjną

20231102_192246.jpg

A może wygiąć obróbkę z blachy, 15cm wpuścić pod starą (niebieską) i z 25cm na wierzchu czerwonej dać

Do tego są takie uszczelki dekarskie piankowe, podkleic starą blachę i szafa gra 

https://allegro.pl/oferta/klin-uszczelniajacy-gabka-klinowa-uszczelka-100szt-5398504627?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gclid=CjwKCAjwkY2qBhBDEiwAoQXK5Xp2WhZyEhehhrcn-8YPCmU73vaFghz75s7ynRG7aRFSbT0zEnK-RBoCCSwQAvD_BwE

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, przybyslawice5211 napisał:

Ja kupowałem ten czeski podkład epoksydowy z Zachara https://zychar.pl/sklep/18-podklad-epoksydowy-1-kg  jest bardzo wydajny i musi być tez lepszy kompresor bo trzeba litrów powietrza i jak by co to kup więcej rozpuszczalnika jak tam podają 

A nawierzchniowo na to malowałem chlorokauczukiem  to nie pomogę

Też od nich kupowałem to na jedną wiatę poszedł zestaw 5kg plus dodatki i dlatego szukałem coś tańszego 

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

615 fabrycznie 185 km. Jak robiłem pompe to pompiarz podkręcił i twierdził że powinien mieć około 200km. Ciągam nim 4x45 overuma to praktycznie nie czuje. Kupienie 4 a nie 5 skibowego było raczej błędem. Jedyny argument to że w razie czego przepina się na Renate. 

Renault ma 105km, silnik taki sam jak w twojej 311.

Renat to inne gabaryty w swojej klasie. Długie ciężkie ciągniki

311 to mały krótki ciągniczek względemrebsult.

Choć znajomy pod 308 czepiał ten sam pług co pod 312. Komicznie to wyglądało ale dawał radę. Też jakiegoś overuma na pewno dłuższego od mojego akpila.

615 raz jechałem jak kupić chciałem. To już kawał ciągnika. Ten był jeszcze z płynem w szerokich oponach. Waga  11t według sprzedawcy 

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Już trochę czasu minęło jak wypadłem z branży 

Zdarzyło mi się malować farbami PPG, fajne farby, ale odniesienia nie mam 

Najczęściej stosowałem chloorokauczuk, lub gruntoemalie 

A może wygiąć obróbkę z blachy, 15cm wpuścić pod starą (niebieską) i z 25cm na wierzchu czerwonej dać

Do tego są takie uszczelki dekarskie piankowe, podkleic starą blachę i szafa gra 

https://allegro.pl/oferta/klin-uszczelniajacy-gabka-klinowa-uszczelka-100szt-5398504627?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gclid=CjwKCAjwkY2qBhBDEiwAoQXK5Xp2WhZyEhehhrcn-8YPCmU73vaFghz75s7ynRG7aRFSbT0zEnK-RBoCCSwQAvD_BwE

Właśnie chciałbym uniknąć robienia, wyginania blachy - jeden znajomy mówił, że taka taśma powinna trzymać, ale chciałbym to potwierdzić. Mówił też, aby nie dawać żadnych gąbek - wróble to wydłubią

Opublikowano

Taśmę też będą rwać. I już na wiosnę będzie tam dużo wróblich gniazd.

Jak Darek radzi, tam przede wszystkim powinna iść blacha

Opublikowano
6 minut temu, vat napisał:

Właśnie chciałbym uniknąć robienia, wyginania blachy - jeden znajomy mówił, że taka taśma powinna trzymać, ale chciałbym to potwierdzić. Mówił też, aby nie dawać żadnych gąbek - wróble to wydłubią

Wróble pod trapez t15 nie wejdą, nie dawaj na samym rancie, tylko 5cm głębiej i już nie sięgną 

W związku z dachem jaki wykonuje mam znajomych w firmach którzy naprawiają dachy na dużych obiektach, i taką taśmę stosują, jak chcesz to podpytam jaka najlepsza 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Taśmę też będą rwać. I już na wiosnę będzie tam dużo wróblich gniazd.

Jak Darek radzi, tam przede wszystkim powinna iść blacha

Max szczelina między starą a nową blachą to 2cm więc raczej gniazda tam nie zaczepi

3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Wróble pod trapez t15 nie wejdą, nie dawaj na samym rancie, tylko 5cm głębiej i już nie sięgną 

W związku z dachem jaki wykonuje mam znajomych w firmach którzy naprawiają dachy na dużych obiektach, i taką taśmę stosują, jak chcesz to podpytam jaka najlepsza 

Byłbym wdzięczny za info czy tą tanią warto czy są jakieś lepsze 

Opublikowano

Już napisałem, jak nie odpisze to jutro go wydzwonię i dam znać 

Wykleialem taką taśmą kiedyś łączenia rynien na wykuszu na domu, nie szło nigdzie złączek o takim kącie wtedy dostać, trzyma się to do tej pory, taśma od spodu bitumiczna, na wierzchu sreberko, można było to delikatnie podgrzać opalarką żeby lepiej się kleiło, z 7 lat już będzie i trzyma 

Opublikowano

Blacha wskazana ze względu choćby na desz padający z wiatrem.

Może a nawet na pewno będzie pompować do środka.

Taśma kalenicowa bitumiczną niby ten problem zniweluje.

Ale przy tej temperaturze musisz ją raczej grzać by dobrze przykleić.

Opublikowano

Jakby nie patrzeć, blacha byłaby najlepszym rozwiązaniem, w przypadku taśmy wystarczy że dachy będą delikatnie pracować, ruszać się względem siebie, i taśma może strzelić i wtedy cała robotą jak psu w d...

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Dokładnie. Blacha to blacha a najlepiej blacha plus taśma i silikon. Robi się na lata.

nie silikon, tylko butylowy uszczelniacz dekarski, silikon to se może twoja lala w cycki wstryknąć

wszelkie łączenia dachowe muszą być z materiałów zachowujących chociaz trochę elastyczność, silikon się nie nadaje, bo twardnieje i się odkleja

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@vat od środka weź pianką  zapianuj a z zewnątrz taką taśmą albo taśmą dekarska klejoną na pianke pur . od środka wpuścic pod starą blache i przykleić a na nową pwypusciic i przykleić

taśma  butylowa , kominowa

Edytowane przez GABBER85
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Jakiś tani podkład epoksydowy i farba poliuretanowa możecie polecić ? 

Farbę poliuretanową mogę polecić chemstal , w tym roku malowałem przyczepę , tania , twarda , ładnie się nakłada i wydajna . U mnie poszła na podkład alkidowy unikor c oczywiście po konsultacji z ich technologiem 

https://allegro.pl/oferta/chemstal-emalia-poliuretanowa-do-metalu-7021-1-2l-12547311335

Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

nie silikon, tylko butylowy uszczelniacz dekarski, silikon to se może twoja lala w cycki wstryknąć

I po ch*j takie prostackie teksty? 

Wiadomo o co chodzi, że uszczelniacz dekarski. Ty to jednak kiepem byłeś i kiepem zostaniesz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v