Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja jej piszę to, co myślę i dlaczego tak a nie inaczej. Nie namawiam na zakup ciągnika. Nie polecam konkretnego ładowacza. Jeśli o to zapyta to też napiszę jaki i dlaczego. A dziewczyna ma i c330 i c360, więc może moje posty jej się do czegoś przydadzą. 

Co prawda moja c330 jest lekko zmodernizowana, ale też pracuje dużo więcej niż 70 bel słomy i 100 siana, czy 10 rozrzutników obornika

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
8 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Jak tam Marcin?

Powiekszyles areał?

Po ile tam ha?

Jeszcze nie , 

Opublikowano
Desperado napisał:

No właśnie, na tym forum jest ten problem że nie doradzą do tego co kto ma i co chce, tylko cholera jasna w dziąsło szarpana jakieś wymiany na uj wie co i psia jego mać, bo ja takie mam to tylko takie. xD Jak wy namącicie kobicie o wielkich wydatkach, to ona nigdy tego nie kupi i zapierdyli chłopa w tri miga,   :D a cwaniaczki liczycie że szybko zostanie wolna? dużym biuścikiem skusiła?   :P    xD

a ja nie wierzę że w ogóle kupi... już przyczepę jak i jeden... kupowała 🤭

Desperado napisał:

Jak się wkurzę to namówię Pafnucego żeby dał jej swojego Zetora już z turem i dopiero będzie wam wszystkim łyso.   :P

👍🤪

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

a ja nie wierzę że w ogóle kupi... już przyczepę jak i jeden... kupowała 🤭

👍🤪

Kasa jest. Książę coś nie wspomina to ja nie będę przypominać. Inwestycje u mnie to ciężki temat. Z której strony nie spojrzeć to się nie opłaca. 

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

sle Ty tylko narzekasz to po co inwestować 🤦🙆‍♂️

W coś muszę pieniądz utopić. Zamarzył sobie nowy płot. Bramy po 6m. Wielkie to i niepotrzebne dla mnie ale chciał to ma

Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał:

W coś muszę pieniądz utopić. Zamarzył sobie nowy płot. Bramy po 6m. Wielkie to i niepotrzebne dla mnie ale chciał to ma

Nie powinnaś się nawet tłumaczyć.

Masz ochotę to kupujesz. 

Kilka rad dostałaś. Wybór powinien być łatwiejszy.

• Like 8
Opublikowano

Tak dumam z  tym cyklopem i melioracją a to nie będzie tak że jak u siebie wyczyszcze a po sąsiedzku dalej będzie rów zamulony to woda będzie u mnie się zbierać i w sumie dalej będę miał mokro na polu ? 

Opublikowano
5 minut temu, Janeczko napisał:

Tak dumam z  tym cyklopem i melioracją a to nie będzie tak że jak u siebie wyczyszcze a po sąsiedzku dalej będzie rów zamulony to woda będzie u mnie się zbierać i w sumie dalej będę miał mokro na polu ? 

Jest również szansa (zależy od ukształtowania powierzchni) że woda będzie się zbierać na mniejszej powierzchni i to przy granicy z sąsiadem, co spowoduje że będzie miał również problem i skłoni go do działania, albo oskarży cię o zalanie pola😉

Opublikowano

Rów do samego ujścia odpada, czyli mam rów na polu żeby zbierał wodę ale w sumie przez zamulenie słabo ja zbiera i w sumie nic nie zrobię z tym żeby było lepiej ? Akcja z sąsiadami żeby się złożyć itd odpada bo część z nich to doplatowcy a dla części nic nie trzeba.

Problem z roku na rok coraz gorszy ostatnio pod koniec maja nawet się topilem z rozsiewaczem niby woda nie stoi na polu ale jest strasznie grząsko 

Opublikowano
14 minut temu, Janeczko napisał:

Rów do samego ujścia odpada

Czyli daj sobie spokój z tym czyszczeniem. Jak nie zrobisz do głównego ujścia to i tak będzie z tego jeden wielki UJ..... Albo cały albo wcale. 

Opublikowano

A jak przy okazji wyloty pozatykasz lub uszkodzisz to wdzięczności nie spodziewaj się . Grunt jak spółka wodna działa ,zgłaszasz awarię i zrobione ,może nie na jutro ,ale zrobione . Tylko tam mowa nie o 20 zł od hektara tylko np x 3 . Ale cię prawie nic nie obchodzi ,a na pewno nie zabawa w ciuciubabkę i poszukiwanie dren , Koparkowy ma tak wprawne oko że i mapy nie potrzebne ,ani niwelatory .

Opublikowano

Jak nie masz możliwości zrobić tego na spółkę z sąsiadami, to zrób na swoim polu studnię chłonną na drenie albo za pomocą koparki łańcuchowej wstaw ze 2-3 odcinku drenażu do takiej studni, na kilka lat będzie spokój.

koparkę łańcuchową można wypożyczyć od firm, co kładą światłowody czy kable energetyczne

Opublikowano

woda z grom jakiego obszaru ,to nie przydomówka że 500 l na dzień rozprowadzi  ,jakoś jestem sceptyczny ,chyba że wody gruntowa blisko ,i jakoś to odbierze . Ale to ja nie wiem ,u mnie czyszczą główne rowy nawet na obszarze tych co nie płacą ,by wodę odebrało od płatników .

Opublikowano
28 minut temu, kizak napisał:

woda z grom jakiego obszaru ,to nie przydomówka że 500 l na dzień rozprowadzi  ,jakoś jestem sceptyczny ,chyba że wody gruntowa blisko ,i jakoś to odbierze . Ale to ja nie wiem ,u mnie czyszczą główne rowy nawet na obszarze tych co nie płacą ,by wodę odebrało od płatników .

Nie wiem jak u Ciebie ale u nas miejscowość należy do spółki i też byli tacy co nie płaci w końcu zostali scignieci do zapłaty i to nawet z przed kilku lat. Tak mi się wydaje że jak wieś należy do spółki to mają obowiązek. 

Opublikowano

studnia na 4 betony do 3,5 tys l wody - to, co ma na fotkach spokojnie zbierze i rozprowadzi, a jak nie ma spółki wodnej i z sąsiadami nie idzie współpracować, to nie ma innego wyjścia

Opublikowano

U mnie nie ma żadnych drenaży nie ten region kraju, spółki żadnej nie ma po prostu kiedyś ludzie kosili rowy i nie było problemu a teraz każdy ma to w D*pie więc są zamulone co za tym idzie woda wolno odprowadzana jest. Spróbuję wynająć głębosz żeby głęboko ruszył może lepiej będzie woda wsiąkać.

Tak ogólnie to mam lekka ziemię z kamieniami a nie czarnoziem żeby wchodzić w grubsza inwestycje 

Opublikowano
7 minut temu, Janeczko napisał:

U mnie nie ma żadnych drenaży nie ten region kraju, spółki żadnej nie ma po prostu kiedyś ludzie kosili rowy i nie było problemu a teraz każdy ma to w D*pie więc są zamulone co za tym idzie woda wolno odprowadzana jest. Spróbuję wynająć głębosz żeby głęboko ruszył może lepiej będzie woda wsiąkać.

Tak ogólnie to mam lekka ziemię z kamieniami a nie czarnoziem żeby wchodzić w grubsza inwestycje 

Jak głęboki rów to ja bym się pokusił tam gdzie najbardziej mokro wpakować wąż drenażowy tylko nie głęboko i tak żeby nie wyrwać jakąś maszyną i odprowadzić to do tego rowu. Tylko odpływ w rowie musiał by być sporo wyżej od dna. Może coś by poszło. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v