Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

w serii 56 miałeś już wyszstko w kabinach XL jak ma @conny i chyba @daron64 ja mam w comfort 2000, w XL mogłeś mieć klimę ( są nawet zestawy montażowe na zachodzie do kupienia jak dobrze pamiętam) od 86 roku miały skrzynie 40km/h wcześniej 30, silnik to D358 który jest od modelu 1046 potem wszedł do 955 bo 946 miały mniejszą pojemność d310, w każdej generacji były inne skrzynie, w 56 jest w cała zsynchronizowana i jedyną bolączką były synchronizatory na zakresach, koszt ok 6 tys zł z robocizną, i już skrzynia była smarowana własną pompą oleju a nie jak w 46 i 55 smarowanie rozbryzgowe, do problemów były jeszcze cewki napędu jak się zepsuła to przód cały czas ciągnął a cewka ok 1500zł cała , a poza tym to chyba większych wad nie miały jak szukałem swojego to był w wtedy za 35tys 956 z tuzem i womem ale ktoś z forum oglądał i nie wart był bo właśnie już synchronizatory się kończyły, ogólnie bardzo fajny ciągnik, na yt na rolnik szuka jest jego prezentacja tam były w tym filmie jeden czy 2 błędy ale też dużo mówi na temat tego ciągnika, w sumie nie wiem jak z skrzynią ale silniki fabrycznie wychodziły z turbo w 1246 i 1255 więc o motor bym się nie martwił, jak masz w dobrej cenie a nie jak jeden inteigent z pękniętym blokiem silnika przy łączeniu ze skrzynią wołał 42 tys to warto   

• Thanks 1
Opublikowano
ZetorMisio napisał:

Nie bo narazie nie mialem zbytnio kiedy jechać do Rafała.

radekz200 napisał:

Bo moja dwa lata młodsza 😁

Bananek napisał:

radekz200 napisał:

Radek, u nas ma jeden taką ładowarkę i nie chwali. Dupa za lekka

Bo ona ma 2.5t udźwigu na wsuniętym ramieniu a on pewnie z 5t chciałby unosić 😂

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, igor10246 napisał:

w serii 56 miałeś już wyszstko w kabinach XL jak ma @conny i chyba @daron64 ja mam w comfort 2000, w XL mogłeś mieć klimę ( są nawet zestawy montażowe na zachodzie do kupienia jak dobrze pamiętam) od 86 roku miały skrzynie 40km/h wcześniej 30, silnik to D358 który jest od modelu 1046 potem wszedł do 955 bo 946 miały mniejszą pojemność d310, w każdej generacji były inne skrzynie, w 56 jest w cała zsynchronizowana i jedyną bolączką były synchronizatory na zakresach, koszt ok 6 tys zł z robocizną, i już skrzynia była smarowana własną pompą oleju a nie jak w 46 i 55 smarowanie rozbryzgowe, do problemów były jeszcze cewki napędu jak się zepsuła to przód cały czas ciągnął a cewka ok 1500zł cała , a poza tym to chyba większych wad nie miały jak szukałem swojego to był w wtedy za 35tys 956 z tuzem i womem ale ktoś z forum oglądał i nie wart był bo właśnie już synchronizatory się kończyły, ogólnie bardzo fajny ciągnik, na yt na rolnik szuka jest jego prezentacja tam były w tym filmie jeden czy 2 błędy ale też dużo mówi na temat tego ciągnika, w sumie nie wiem jak z skrzynią ale silniki fabrycznie wychodziły z turbo w 1246 i 1255 więc o motor bym się nie martwił, jak masz w dobrej cenie a nie jak jeden inteigent z pękniętym blokiem silnika przy łączeniu ze skrzynią wołał 42 tys to warto   

No konkret wypowiedź-wielkie dzięki

Osobiście trochę śledzę ogłoszenia, kiedyś planowalem zetora 7540-9540 

Jeszcze jedna inwestycja,i w końcu może by się wziął praktycznie...

Edytowane przez Baks00
Opublikowano (edytowane)

Ja bym dodał jeszcze, wsteczny w tym ciągniku trochę upierdliwy.

Za wolny w stosunku do przedniego, trzeba się nawajchować.

Treść do Ihc

Edytowane przez conny
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Na moje jazdy duże auto nie potrzebne, w większości jeżdżę sam, mniejszym i łatwiej zaparkować, i wymanewrować, a na jaki dalszy wypad to te parę godzin to i się mniejszym da radę

mam to samo zdanie, pod robotą mały ma łatwiej parkować i więcej aut się mieści , jest kilka kopert na parkowanie równoległe i jak kombi stoją to zawsze jest problem sie wtarabanić pomiędzy nie 

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

Albo sprzedać jakiemuś banankowi. 😉

A na kija Ci ten problem? To dobre do nauki jazdy. Nasza ma chyba 30 tyś przejechane. Częściej wymienia się opony ze starości jak zużycia.🤣

Opublikowano

@igor10246 to mówisz, że zakresy czyli żółw/zając/wsteczny powinny być synchronizowane i dać się wbijać w czasie jazdy? U mnie nie ma takiej opcji, muszę się zatrzymać. Biegi 1-4 wchodzą plynnie w czasie jazdy.

Ponadto bardzo często mam sytuację, że po wyrzuceniu zakresu na luz i ponownej próbie zalączenia jest straszny zgrzyt jak w C360. I nie da się tego uniknąć, jak będzie chcial se zgrzytnąć to trzeba to przeboleć, nic nie pomaga ponowne wysprzęglenie. A czasami wchodzi jak w masło. Od czego to zależy? Z biegami 1-4 nie mam takiego problemu, zawsze wchodzi jak w masło, półbieg tak samo bez problemów.

Opublikowano
39 minut temu, KlimekPL napisał:

Ponadto bardzo często mam sytuację, że po wyrzuceniu zakresu na luz i ponownej próbie zalączenia jest straszny zgrzyt jak w C360

U mnie może nie tak, ale zdarza się że zazgrzyta. Za to biegi nie wchodzą tak fajnie jak np w nowym filmie "rolnik szuka". 

Opublikowano
40 minut temu, KlimekPL napisał:

@igor10246 to mówisz, że zakresy czyli żółw/zając/wsteczny powinny być synchronizowane i dać się wbijać w czasie jazdy? U mnie nie ma takiej opcji, muszę się zatrzymać. Biegi 1-4 wchodzą plynnie w czasie jazdy.

Ponadto bardzo często mam sytuację, że po wyrzuceniu zakresu na luz i ponownej próbie zalączenia jest straszny zgrzyt jak w C360. I nie da się tego uniknąć, jak będzie chcial se zgrzytnąć to trzeba to przeboleć, nic nie pomaga ponowne wysprzęglenie. A czasami wchodzi jak w masło. Od czego to zależy? Z biegami 1-4 nie mam takiego problemu, zawsze wchodzi jak w masło, półbieg tak samo bez problemów.

Z hamulcem próbował?

Jaki masz olej w skrzyni zalany?

Ja zauważyłem, że na zimnym lepiej wchodzi.

Opublikowano
57 minut temu, bratrolnika napisał:

Jeszcze tam kiedyś do ciebie znajomy o resor do d47 dzwonił, to kazał się przypomnieć, jakbyś jechał to miej na uwadze 

I felgę 20 do d47

Mam to i to gdzieś 😂😂😂

Felgę chyba wczoraj widziałem jak był u mnie @szymon09875

Opublikowano
46 minut temu, KlimekPL napisał:

no właśnie mi się wydawało że 56 miały pełną synchronizację, ty też masz 856 więc 4ka i skrzynia się może różnić, ja Darek i Conny mamy 55tki i tam nie ma żadnej synchronizacji i do zmiany zakresów trzeba się zatrzymać,  w 56 jak były problemy to właśnie wszyscy mówili synchronizatory zakresów i patrzyłem teraz na katalog części i jest jedna strona właśnie tym synchonizatorom poświęcona, a rozwalały się dla tego że dzbany przerzucali między zakresami bez sprzęgła biegi 

Opublikowano
5 godzin temu, conny napisał:

Z hamulcem próbował?

Jaki masz olej w skrzyni zalany?

Ja zauważyłem, że na zimnym lepiej wchodzi.

Z hamulcem i bez, zresztą zawsze zmieniam zakresy jak ciągnik jest unieruchomiony całkowicie, nawet nie jak się powoli toczy tylko dopiero aż całkiem stanie to przerzucam zakres lub rewers.

Olej to agro utto 10W30

Opublikowano
Dnia 24.03.2023 o 19:32, igor10246 napisał:

na pewno chcesz zetora? w tej cenie będziesz miał o wiele trwalsze i wygodniejsze ciągniki, jak dla mnie zetory skończyły się na serii x540 potem to już jakość regularnie spadała tym bardziej że jeździłem kilkoma egzemplażami i wyglądały zazwyczaj i były w stanie gorszym niż fendty z 2 lub 3 krotnie większym przebiegiem,    

zależy od konstrukcji, gęstości ich montowania, jak pionowe to czy będą zalewane betonem itd

z mojego punktu wygląda to tak, Kupiłem dedre, koło w c360 na spokojnie odkręciła w ihc to tak z 10 sekund pomieliła i też poszło, jednak śruba śrubie nie równa, jak robiłem uszczelnienie zwolnicy to pożyczyłem od znajomego milwuakke 3/4 cali to koło było odkręcone w 5 minut normalnie na klucz 32, ale zwolnica była na m12 i tak dojebana że odkręcaliśmy godzine+ tłuczenie przez pręt młotkiem 10kg, więc wziąłbym jakiś nie najtańszy chińczyk ale też nie półkę pro bo po prostu się nie opłaca, do 1200zł żeby był komplet z baterią i a za resztę zestaw nasadek na 1 cal lub 3/4 cala tak żeby jak 2 metrową rurą się złapiesz to żeby odkręciło a się klucz nie złamał, i podchodząc do takich śrub po prostu luzujesz je kluczem z lagą a potem odkręcasz udarem, gdzie powiedzmy sobie szczerze 1 na 100 będzie wymagała czegoś więcej niż te 600-800nm przy takich sprzętach będzie wystarczające a też nie będzie taki ciężki a i bardzo pomoże np przy wymianie zębów np w przetrząsarce czy kultywatorze, gdzie jest dużo kręcenia , tak samo jak robiłem podbieracz samozbierającej, grzechotką rozkręcałem go w 5 godzin, skręcałem pneumatem w 2, i taki jest mój tok rozumowania w  tej kwestii            

zależy jaki ciągnik, np mi w 55 chrobocze reduktor na dużym obciążeniu bo jedna jest stara zębatka druga nowa, na biegu jałowym bez obciążenia to mi wygląda na zbyt duży luz na wałkach lub łożyskach i bez obciążenia po prostu chrobocze bo nie przekazuje siły, jest luźne to się lekko kantuje i chrobocze, równie dobrze to może być coś z wybierakiem lub zatrzaskami biegów i lekko gdzieś ociera przesuwka   

Co do zetora, powiem tak mam niecałe 40ha i po prostu wizja jakiejś awarii w JD/Fendt czy innym zachodnim trochę mnie przeraża,a wiem,że jeśli kupiłbym zachód to ojciec Pronara by nie sprzedał nigdy w życiu 😅a przesiadka z niego na Zetora to i tak przeskok technologiczny,fakt jeśli chodzi o komfort itp to bez porównania, ale na taki areał myślę, że biorąc pod uwagę koszty eksploatacji/napraw wychodzi całkiem okej

Opublikowano
9 godzin temu, soltys48 napisał:

Mam to i to gdzieś 😂😂😂

Felgę chyba wczoraj widziałem jak był u mnie @szymon09875

to jakbyś się wybierał na mazowsze to daj znać, to się kilka spraw za jednym rzutem załatwi

8 godzin temu, szymon09875 napisał:

Możliwe bo tam wiele skarbów leżało 😉

Opublikowano

Ja w sprawie opryskiwacza. Patrzę sobie na zawory, trójniki uje muje i im więcej patrzę, tym mniej wiem. Powiedzcie czy trójnik i zawór od rur PE zdał by egzamin? Konkretnie coś takiego

images?q=tbn:ANd9GcTCzKvVqnzi8Wku32Wss5d

TROJNIK-redukcyjny-90st-40-x-25-x-40-mm-

Jeśli tak, to jak coś takiego połączyć ze zwykłym wężem (ssawny zbrojony zakładany normalnie na wcisk + opaska)

Chodzi o zasilenie pompy z dwóch źródeł - główny zbiornik i zbiornik z czystą wodą do płukania głównego. Czyli szło by - główny zbiornik - wąż ssawny zbrojony 40- zawór - trójnik, a z boku zbiornik z czystą wodą - waz zbrojony 25 - zawór - trójnik  i od trojnika waz zbrojony i pompa. Na prosto byłoby 40mm -  główny główny zbiornik-pompa, a boczne dojście 25mm - zbiornik do plukania - pompa. 

Tylko tak patrzę i nie wiem czy jest jakaś złączka, którą mógłbym połączyć wąż ten zbrojony z zaworem i trójnikiem? Patrzyłem i nic takiego nie mogę znaleźć 🤷 a druga sprawa - jakaś.zlaczka, która połączyć taki zawór z takim trójnikiem?

Opublikowano

A nie chcesz na zwykłym trójniki od opryskiwacza ? 3 drożny zawór kosztuje około 100 zł. Najprościej by to było.

A nie chcesz na zwykłym trójniki od opryskiwacza ? 3 drożny zawór kosztuje około 100 zł. Najprościej by to było.

Screenshot_2023-03-27-10-06-17-108_com.android.chrome.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v