Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, dyziek_1 napisał:

z ilu rzędów cegieł jest mur? można zrobić nadproże dwuetapowo. pierwszy etap to wylanie nadproża na zewnętrznej czesci muru, a potem wewnątrz.

Ściana jest z pustaka a cegły tylko dookoła drzwi i nad nimi chyba była bednarka w cegłę zatapiania.

Opublikowano

Sprawdzić to się sprawdza (nie użytkuję tylko piszę ze "słyszenia"). Z ciągnika tego raczej nie wysterujesz. Po tylu latach nie liczyłbym na 100% sprawności. Uszczelnienia siłowników pewnie nie do dostania i potężne zbiorniki powietrza które mogą być skorodowane i tu według mnie istnieje już konkretne niebezpieczeństwo...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rafal3939 napisał:

&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005Podpowiedzcie jak to rozsądnie zrobić, ma być brama zamiast tych 2 drzwi, będzie troszkę węższa. Brak wienca, belki w poprzek co 120. Myślę podwiesić do nich, przyspawać nadproże.

Screenshot_2023-02-12-10-22-10-588_com.miui.gallery.jpg

U mnie podobnie było i na trop położyłem dwuteownik 14 kę długość taką że zaszło po 0.5m na ściany pod planowany otwór. Wiadomo strop nie równy więc pod końcce dwuteownika podłożyłem kawałki blach by go unieść trochę do góry potem 5 otworów na fi16 w stropie .3 z jednej 2 z drugiej  Nagwintowałem pręty  i przyspawałem do tej belki. Od dołu podkładka i nakrętka i można nawet strop przeciągnąć do góry. Brama wyszła 3.8 szer i nie ma żadnej belki pod stropem. dookoła otworu poleciał kątownik 60 ka i posłużył jako futryna drzwi.

Jak coś mogę ci dać zdjęcia 

Edytowane przez Stodoła
Opublikowano
40 minut temu, wojtal24 napisał:

te mi to przyszło do głowy tylko rocznik przyczepy 1957 na zabytek jak znalazl 😁😁

Jak tak patrzę to szału nie ma, opony widać starzywo, buda w całości do zrzucenia i wykonania od nowa, do tego siłownik do wymiany, słaby biznes 

27 minut temu, wojtal24 napisał:

tylko jestem ciekawy jak się sprawdza taki pneumatyczny wywrot bo mało populary w dzisiejszych czasach bardziej był stosowany w latach 70

Jest i stosowany teraz, widziałem przyczepę z lat 2000 z takim rozwiązaniem 

Opublikowano
wlamaj1 napisał:

Sprawdzić to się sprawdza (nie użytkuję tylko piszę ze "słyszenia"). Z ciągnika tego raczej nie wysterujesz. Po tylu latach nie liczyłbym na 100% sprawności. Uszczelnienia siłowników pewnie nie do dostania i potężne zbiorniki powietrza które mogą być skorodowane i tu według mnie istnieje już konkretne niebezpieczeństwo...

dlaczego ciągnikiem nie wysterujesz? to podobno potrzebuje 4.5÷6 barów a ma swój zawór sterujący aby żeby czymś powietrza nabić do butli

Opublikowano
12 minut temu, Stodoła napisał:

U mnie podobnie było i na trop położyłem dwuteownik 14 kę długość taką że zaszło po 0.5m na ściany pod planowany otwór. Wiadomo strop nie równy więc pod końcce dwuteownika podłożyłem kawałki blach by go unieść trochę do góry potem 5 otworów na fi16 w stropie .3 z jednej 2 z drugiej  Nagwintowałem pręty  i przyspawałem do tej belki. Od dołu podkładka i nakrętka i można nawet strop przeciągnąć do góry. Brama wyszła 3.8 szer i nie ma żadnej belki pod stropem. dookoła otworu poleciał kątownik 60 ka i posłużył jako futryna drzwi.

Jak coś mogę ci dać zdjęcia 

Możesz podesłać, na priv lub maila

Opublikowano
wojtal24 napisał:

te mi to przyszło do głowy tylko rocznik przyczepy 1957 na zabytek jak znalazl 😁😁

rama wygląda ładnie, jak jest do tego papier to brać. 1957 to z przetopu niemieckich czołgów to masywne za 10tys rama z papierami koła możliwe, za wyremontowana taką 40 nie wiem czy pomoże.

Opublikowano
17 minut temu, wojtal24 napisał:

dlaczego ciągnikiem nie wysterujesz? to podobno potrzebuje 4.5÷6 barów a ma swój zawór sterujący aby żeby czymś powietrza nabić do butli

No bo sterować musisz ręcznie - ciągnikiem oczywiście powietrza "nabijesz". Zawór sterujący masz na przyczepie. Są sytuacje kiedy sterujesz wywrotem i jednocześnie jedziesz ciągnikiem, ale "kiprowania" zboża one nie dotyczą...

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

tylko jestem ciekawy jak się sprawdza taki pneumatyczny wywrot bo mało populary w dzisiejszych czasach bardziej był stosowany w latach 70

Kiedyś do mnie taką wywracał wytłoki z buraczka to jak otworzył zawór wyrwało ja tak gwałtownie do góry że mało jej nie rozerwało. Ale wytłoki spadły bez problemu 

48 minut temu, wojtal24 napisał:

Opublikowano

Do mnie to ciężarówką przygarnął a wciągałem to swoim ciągnikiem, powietrze miał nabite w butle to tylko zawór koło dyszla otworzył i jebło że mało się nie przewróciła.

Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

Ostatnimi czasy taka moda, wstawiają, ogłoszenie jest na początku listy, to i ludzie dzwonią, a jak dzwonią to pewnie za tanio wystawione, i cyk cena d góry 

Obserwuje pewno przyczepe. W sierpniu zaczynał od 27, póżniej 32, 34 a teraz 38. Jak dojdzie do 50 to pewnie ktoś kupi.

Rozumiem inflacja itp ale ludzie za taki szrot, złom chcą tyle kasy, że głowa mała. Płacić 60 tys za przyczepa skorupową 12ton jeszcze do remontu to chyba trzeba mieć najebane pod deklem albo tutaj https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-tandem-23-900dmc-CID757-IDT3P22.html zgnita kupa złomu za 50 tys. Wiem że przyjdzie głupi i kupi ale aż tak głupi.

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, migacz napisał:

International 1055 Wczoraj na Facebooku za 39tys. Rocznik 80 to dobra cena?

Zależy w jakim jest stanie, jeśli zadbany to dobra, na ogół chodzą po 30-35

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v