Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ahten napisał:

poczytaj o fakturach:

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/najczesciej-zadawane-pytania2

co prawda kierowniczka zjamujaca sie wniposkami uwaza, ze trzeba miec faktury na zakup blachy, a wyjasnienia agencyjne temu przecza.

cytat: 

Wymiana w gospodarstwach rolnych pokryć dachowych z materiałów zawierających azbest

1. Czy, aby wsparcie zostało wypłacone, konieczne będzie przedstawienie ARiMR dowodów finansowo – księgowych (faktury, rachunki)?

Nie. Nie trzeba przedstawiać ARiMR faktur oraz innych dowodów księgowo-finansowych jako załączników do wniosku o wypłatę wsparcia. Z uwagi na ryczałtową formę płatności faktury za usługi budowlane i wykonawcze lub potwierdzające zakup nowego pokrycia dachu nie będą podlegały weryfikacji przez ARiMR.

Ty naprawdę w to wierzysz? Suszowe nic nie nauczyło? Najpierw nie potrzeba było faktur potem potrzeba potem znowu nie potrzeba. Przy takim obłożeniu na bank zażądają czego tylko przyjdzie im do głowy aby odsiać jak najwięcej.

Opublikowano

Ale w czym jest problem, bo gdzie wy ta blachę kupujecie żeby nie mieć faktury ? Zgłaszasz odbior do gminy i masz kwit z odbioru. Jak zapytają kto zdjął to powiesz ze sam co to za filozofia, Twoje zdrowie.

sama usługa za zabranie eternitu to napewno nie 100 zł / m chyba ze razem utylizacja, ale skoro gmina robi to za darmo to szukaj innego gościa który ma chociaz możliwość pieczątkę postawić to zapłacisz za sam kwitek 

500m2 po 100 to 50 tys, ludzie za co za wyciągnięcie 4 gwoździ i ściągnięcie płyty we dwóch na ładowarkę ? 

Opublikowano
13 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Ale w czym jest problem, bo gdzie wy ta blachę kupujecie żeby nie mieć faktury ? Zgłaszasz odbior do gminy i masz kwit z odbioru. Jak zapytają kto zdjął to powiesz ze sam co to za filozofia, Twoje zdrowie.

sama usługa za zabranie eternitu to napewno nie 100 zł / m chyba ze razem utylizacja, ale skoro gmina robi to za darmo to szukaj innego gościa który ma chociaz możliwość pieczątkę postawić to zapłacisz za sam kwitek 

500m2 po 100 to 50 tys, ludzie za co za wyciągnięcie 4 gwoździ i ściągnięcie płyty we dwóch na ładowarkę ? 

Problem z fakturami za blachę jest taki, że doszły pewnie ich słuchy, ze ludzie pozgłaszali dachy które wcześniej przykryli.

Co do gminy u mnie nie ma problemu już dwa dachy przerabiałem i z jednego eternit mi zabrali bez pytania. Teraz do tego programu chcą kwity ze starostwa a oni robią problemy. Bez specjalnej firmy się nie obejdzie pewnie.

Co do zdjęcia eternitu. na pewno coś tam naliczą i jak wyjdzie nawet te 40 zł m2 to jaki to ma sens. Już pomijam kasę ale nawet sama logistyka zgranie zdjęcia eternitu z dekarzami itd. Robi się masa kombinacji za jakieś 40 zł m2.

Opublikowano
Dnia 5.01.2023 o 23:22, Ekstremalny napisał:

Teoretycznie starostwo w sprawie zgłoszenia na remont dachu z azbestem ma racje, wg prawa powinna to zdjąć firma z uprawnieniami i wystawić odpowiedni świstek, więc starostwo zabezpiecza się przed samowolką. 

a praktycznie przyszedłem do starostwa to narzekali że przez agencje mają kupę roboty bo wcale by nie wymagali zgłoszenia i że sobie wymyślają, także wątpię w jakąś dociekliwość starostw

Dnia 6.01.2023 o 11:25, rumcio40 napisał:

Wczoraj info z Arimr że jeszcze jakieś oświadczenie, bo błędna data rozpoczęcia inwestycji i będzie OK. Podpisywanie umów prawdopodobnie w marcu i na koniec inwestycji potrzebne jakieś faktury na materiał lub robociznę, które będą potwierdzały że inwestycja miała miejsce

żadnych faktur nie będzie, w praktyce wyjdzie tak że do wniosku o płatność pewnie będą kazać dorzucić zdjęcie że zrobione i to wszystko 

Dnia 6.01.2023 o 12:37, Palmusny napisał:

Tak obserwuję ten temat, Dobrze że zrezygnowałem z tej dotacji i robię na własny koszt...

jak kto woli, jeden z najprostszych programów, młody rolniczy czy modernizacja przy tym to jakaś abstrakcja, a tutaj zgłosić w dwóch miejscach wpisać dane trochę opisów na kopiuj wklej z instrukcji i tyle, zero jakiegoś udawadniania że Ci do wpływa na wielkość gospodarstwa albo pierniczenia że mogę wymienić ale tylko nad częścią gdzie przechowuje zboże bo tam jest jest magazynek na narzędzia to nie bo to na wielkość produkcji nie wpływa, spróbuj dach zrobić z moderny to zobaczysz jak się czepiają, już nie mówiąc że robisz dach na stodole a oni się przypierniczają że źle podajesz ilość kiszonki które bydło zjadło... tutaj krzyżyk że oświadczasz że do produkcji rolniczej i tyle prościej się nie da

Dnia 6.01.2023 o 13:08, DamianRolnikSkup napisał:

Pany nic za darmo nie ma, trzeba pochodzić, się pokłócić o swoje i dostaniecie. Jeszcze nie było tak, żeby na piękne oczy ktoś pieniązką dawał 

niektórzy to chyba chcą przyjść do agencji powiedzieć ja po kase na dach dajta ile się tylko da od razu na rękę żebym nie czekał powiedzieć co tak mało i wyjść obrażonym xD 

Dnia 6.01.2023 o 16:25, vat napisał:

Często ci sami ktorzy narzekają  że urzędnicy wymagają czegoś czego nie powinni i są nadgorliwi, teraz okazuje się, że sami piętrzą trudności... nigdzie nie jest napisane o wymogu przedstawienia faktur, jest wręcz odwrotnie, ale nie bo napewno trzeba...

dokładnie, a jak było napisane że trzeba zgłosić do starostwa to tego nie widzieli i teraz narzekają, bo nie ma czasu bo nie zdążą, bo papierologia i wiedząc że z własnej winy mogą nie dostać to narzekają że wymagania nie z tej ziemi, że chcą upierniczyć... w modernie to się czepiają ale tu... 

8 godzin temu, Piotruniu25 napisał:

Za dużo chętnych za mało kasy i muszą czymś zniechęcić ludzi.

jak będą chcieli dać mniej kasy to po prostu nie dadzą wszystkim np. tym co mają 0 pkt albo co mają 3 ale złożyli później, ale że idą wybory to dadzą wszystkim 

• Haha 1
Opublikowano

Napisałeś jak ci się wydaje a nie jak jest.

takie mam zalecenia między innymi. Pominąłem już te gdzie mam porobić dokładniejsze zdjęcia dachów czy pisać jakieś konkretne daty rozpoczęcia czy zakończenia inwestycji.  Dodatkowo takie pierdoły jak poniżej z tym korygowaniem oraz dodawaniem informacji, które we wniosku zamieściłem. NO i skąd mam wziąć papiery na te budynki które zaznaczyłem na dole pogrubionym drukiem jak one mają więcej lat niż ja są murowane sposobem gospodarczym pewnie przez dziadka. O jakichś zaleceniach na temat planów finansowych, dokładnych opisach czynności to już nawet nie chce mi się pisać. Tyle gimnastyki na 160 m2 dachu za 6400. I 7 dni na poprawki.

Stwierdzono nastepujace uchybienia:
Prosze o dostarczenie w zaleznosci od wymogu:
a) ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowe wraz z kopia projektu budowlanego,
b) kopii zgłoszenia budowy lub wykonywania innych robót budowalnych w tym prac polegajacych na usuwaniu
wyrobów zawierajacych azbest, o których mowa w art. 30 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane oraz § 6 - rozporzadzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 2 kwietnia 2004 r. w sprawie sposobów i warunków
bezpiecznego uzytkowania i usuwania wyrobów zawierajacych azbest.

W przypadku, gdy planowane roboty wymagaja dostarczenia zgłoszenia wykonanie robót budowlanych nalezy
dodatkowo dostarczyc:
• zaswiadczenia z organu administracji architektoniczno-budowlanej, ze nie wniósł sprzeciwu do zgłoszenia
wykonania robót budowlanych, jezeli od dnia zgłoszenia nie mineło 21 dni, lub;
• oswiadczenia Wnioskodawcy, ze własciwy organ administracji architektoniczno-budowlanej w terminie 21nie
wniósł sprzeciwu do zgłoszenia wykonania robót budowlanych.
W przypadku, gdy od daty zgłoszenia wykonania robót budowlanych nie mineło jeszcze 21 dni, oswiadczenie o braku
sprzeciwu wobec zgłoszonego wykonania robót budowlanych bedzie pan zobowiazany dostarczyc wraz z wnioskiem o
płatnosc.

Prosze o skorygowanie wniosku o objecie wsparciem:
• Ogólne informacje o przedsiewzieciu; Nazwa przedsiewziecia- Wnioskodawca wpisuje nazwe planowanego do wykonania
przedsiewziecia z uwzglednieniem rodzaju budynku, zwiazanego z produkcja rolnicza, na którym planowana jest wymiana
pokrycia dachowego z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub srodowiska (eternitu), np.:
- wymiana pokrycia dachowego z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub srodowiska na budynku obory, lub
- wymiana pokrycia dachowego z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub srodowiska na budynku chlewni itp.
Wpisany w Nazwie przedsiewziecia rodzaj budynku, powinien byc tozsamy z załaczona w: Informacje o dokumentach,
dokumentacja budowlana, tj.: planem sytuacyjnym przedsiewziecia (...) i kopia zgłoszenia budowy lub wykonywania innych
robót budowlanych (...) lub kopia projektu budowlanego (...) i kopia ostatecznego pozwolenia na budowe (...). Ponadto zapis
„budynek wielofunkcyjny” jest zbyt ogólny i nie precyzuje, jakie jest faktyczne przeznaczenie budynku.

Prosze o dostarczenie dokumentów potwierdzajacych ze budynki na których ma byc wymienione pokrycie dachowe sa
budynkiem oddzielnym np. dokumentacja budowlana udzielona na ten budynek, pozwolenie na uzytkowanie,
zawiadomienie o zakonczeniu budowy, wypis i wyrys z ewidencji gruntów i budynków.
Nalezy miec na uwadze, iz
wymiana pokrycia dachu z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub srodowiska (tzw. eternit) musi nastapic na całym
budynku, niezaleznie czy powierzchnia tego pokrycia przekracza 500 m2. W przypadku, gdy zostanie dokonana wymiana
pokrycia dachu np. z eternitu na blache tylko w czesci budynku (o powierzchni pokrycia 500m2), a pozostała czesc pokrycia
z eternitu np. 100m2, nie zostanie zmieniona, wówczas przedsiewziecie takie nie bedzie mogło podlegac wsparciu w ramach

Opublikowano

Zwłaszcza, ze KPO nie ma i nie będzie. A ja muszę w 7 dni napisać im, że w ciągu 21 dni urząd nie będzie miał zastrzeżeń. A potem jakiś urzędnik jakieś zastrzeżenia znajdzie i tak w koło po urzędach lataj i pisma noś i skanuj.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Zwłaszcza, ze KPO nie ma i nie będzie. A ja muszę w 7 dni napisać im, że w ciągu 21 dni urząd nie będzie miał zastrzeżeń. A potem jakiś urzędnik jakieś zastrzeżenia znajdzie i tak w koło po urzędach lataj i pisma noś i skanuj.

Dokładnie to samo, zobaczyłem 1 poprawki starcie z paniami i mowie a huk z tym z MR mi starczy z nimi cyrków

• Like 1
Opublikowano
Dnia 6.01.2023 o 15:57, ahten napisał:

poczytaj o fakturach:

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/najczesciej-zadawane-pytania2

co prawda kierowniczka zjamujaca sie wniposkami uwaza, ze trzeba miec faktury na zakup blachy, a wyjasnienia agencyjne temu przecza.

cytat: 

Wymiana w gospodarstwach rolnych pokryć dachowych z materiałów zawierających azbest

1. Czy, aby wsparcie zostało wypłacone, konieczne będzie przedstawienie ARiMR dowodów finansowo – księgowych (faktury, rachunki)?

Nie. Nie trzeba przedstawiać ARiMR faktur oraz innych dowodów księgowo-finansowych jako załączników do wniosku o wypłatę wsparcia. Z uwagi na ryczałtową formę płatności faktury za usługi budowlane i wykonawcze lub potwierdzające zakup nowego pokrycia dachu nie będą podlegały weryfikacji przez ARiMR.

Będą wymagane faktury zakupu blachy i trzeba stworzyć legenda pozostałe budynki wszystko po to bo ludzie to kombinatorzy chcieli dostać dotację za wymianę przed złożeniem wniosku na budynkach pokryć dachowych 

Tak naprawdę to jak ktoś nie kobinowal i zrobił zgłoszenie do starostwa,gmina pokazał zdjęcia budynku to dotację dostanie te 40 zldo m2 a jak ktoś chce dostać dotację na wymieniony już dach dawno to sie przeliczy i tyle w temacie 😎

Opublikowano
59 minut temu, szymonidas9 napisał:

W statusie mam wpisane Uzupełnienia, ale jak wchodzę we wniosek to nie widzę tam żadnych zastrzezen i pozycję które muszę zmienić

Miał ktoś tak? 

Poszukaj PDFu, tam jest napisane co i jak poprawić

Opublikowano
Przed chwilą, szymonidas9 napisał:

W statusie mam wpisane Uzupełnienia, ale jak wchodzę we wniosek to nie widzę tam żadnych zastrzezen i pozycję które muszę zmienić

Miał ktoś tak? 

Ja tak miałem dostałem dokument wzywający do uzupełnienia bez jakiego kolwiek załącznika. Dzwoń do regionalnego oddziału arimr i pytaj kto prowadzi wniosek.

Opublikowano

Zgłoszenie do starostwa, mapka z geoportalu też nie przeszła, zdjęcia budynku. Plus źle zaokrąglona ilość eternitu. Większości załączników nie widział ten co sprawdzał mój wniosek. Wystarczyło ogarnąć w starostwie pozwolenie i mapkę i resztę wrzucić jeszcze raz. Ale załącznika dalej nie ma na epue co było do poprawy. Dopiero po kontakcie tel. Z prowadzącym wniosek. 

Teraz nie wiem co się dzieje bo od jakiegoś czasu nie mogę się zalogować. Pewnie przez jakość połączenia internetowego. 

Ale odświeżam co jakiś czas pocztę czy aby nie przyszło jakies powiadomienie. Ale znając życie to pewnie luty / marzec dopiero coś się pojawi. Dostanę pewnie pieniądze w czerwcu razem z bezpośrednią dopłatą jak skończą kontrolę... 

Swoją drogą porażka blokada płatności bezpośrednich az do przysłania protokołu z kontroli o której nawet nie wiedziałem :D

Opublikowano
Dnia 7.01.2023 o 18:13, hubertuss napisał:

Napisałeś jak ci się wydaje a nie jak jest.

takie mam zalecenia między innymi. Pominąłem już te gdzie mam porobić dokładniejsze zdjęcia dachów czy pisać jakieś konkretne daty rozpoczęcia czy zakończenia inwestycji.  Dodatkowo takie pierdoły jak poniżej z tym korygowaniem oraz dodawaniem informacji, które we wniosku zamieściłem. NO i skąd mam wziąć papiery na te budynki które zaznaczyłem na dole pogrubionym drukiem jak one mają więcej lat niż ja są murowane sposobem gospodarczym pewnie przez dziadka. O jakichś zaleceniach na temat planów finansowych, dokładnych opisach czynności to już nawet nie chce mi się pisać. Tyle gimnastyki na 160 m2 dachu za 6400. I 7 dni na poprawki.

Stwierdzono nastepujace uchybienia:
Prosze o dostarczenie w zaleznosci od wymogu:
a) ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowe wraz z kopia projektu budowlanego,
b) kopii zgłoszenia budowy lub wykonywania innych robót budowalnych w tym prac polegajacych na usuwaniu
wyrobów zawierajacych azbest, o których mowa w art. 30 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane oraz § 6 - rozporzadzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 2 kwietnia 2004 r. w sprawie sposobów i warunków
bezpiecznego uzytkowania i usuwania wyrobów zawierajacych azbest.

W przypadku, gdy planowane roboty wymagaja dostarczenia zgłoszenia wykonanie robót budowlanych nalezy
dodatkowo dostarczyc:
• zaswiadczenia z organu administracji architektoniczno-budowlanej, ze nie wniósł sprzeciwu do zgłoszenia
wykonania robót budowlanych, jezeli od dnia zgłoszenia nie mineło 21 dni, lub;
• oswiadczenia Wnioskodawcy, ze własciwy organ administracji architektoniczno-budowlanej w terminie 21nie
wniósł sprzeciwu do zgłoszenia wykonania robót budowlanych.
W przypadku, gdy od daty zgłoszenia wykonania robót budowlanych nie mineło jeszcze 21 dni, oswiadczenie o braku
sprzeciwu wobec zgłoszonego wykonania robót budowlanych bedzie pan zobowiazany dostarczyc wraz z wnioskiem o
płatnosc.

Prosze o skorygowanie wniosku o objecie wsparciem:
• Ogólne informacje o przedsiewzieciu; Nazwa przedsiewziecia- Wnioskodawca wpisuje nazwe planowanego do wykonania
przedsiewziecia z uwzglednieniem rodzaju budynku, zwiazanego z produkcja rolnicza, na którym planowana jest wymiana
pokrycia dachowego z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub srodowiska (eternitu), np.:
- wymiana pokrycia dachowego z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub srodowiska na budynku obory, lub
- wymiana pokrycia dachowego z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub srodowiska na budynku chlewni itp.
Wpisany w Nazwie przedsiewziecia rodzaj budynku, powinien byc tozsamy z załaczona w: Informacje o dokumentach,
dokumentacja budowlana, tj.: planem sytuacyjnym przedsiewziecia (...) i kopia zgłoszenia budowy lub wykonywania innych
robót budowlanych (...) lub kopia projektu budowlanego (...) i kopia ostatecznego pozwolenia na budowe (...). Ponadto zapis
„budynek wielofunkcyjny” jest zbyt ogólny i nie precyzuje, jakie jest faktyczne przeznaczenie budynku.

Prosze o dostarczenie dokumentów potwierdzajacych ze budynki na których ma byc wymienione pokrycie dachowe sa
budynkiem oddzielnym np. dokumentacja budowlana udzielona na ten budynek, pozwolenie na uzytkowanie,
zawiadomienie o zakonczeniu budowy, wypis i wyrys z ewidencji gruntów i budynków.
Nalezy miec na uwadze, iz
wymiana pokrycia dachu z materiałów szkodliwych dla zdrowia lub srodowiska (tzw. eternit) musi nastapic na całym
budynku, niezaleznie czy powierzchnia tego pokrycia przekracza 500 m2. W przypadku, gdy zostanie dokonana wymiana
pokrycia dachu np. z eternitu na blache tylko w czesci budynku (o powierzchni pokrycia 500m2), a pozostała czesc pokrycia
z eternitu np. 100m2, nie zostanie zmieniona, wówczas przedsiewziecie takie nie bedzie mogło podlegac wsparciu w ramach

Jak to było do mnie to napisz co źle napisałem, bo nic o tym nie wspomniałeś co konkretnie napisałem nie tak. Odnośnie zdjęć budynków mówi instrukcja, drugi punkt masz o zgłoszeniu do starostwa o czym była mowa od początku kto czytał instrukcje ten wie, a nazwa we wniosku ma być precyzyjna np. budynek wielofunkcyjny do przechowywania płodów rolnych i maszyn rolniczych, takie coś przechodzi. No prościej się nie da i podobnie chcą w starostwie tym bardziej jak mapki nie dałeś z zaznaczonym budynkiem (tego nie wiem czy dałeś) bo możesz mieć 10 budynków i skąd oni mają wiedzieć który zgłosiłeś? Odnośnie budynku widocznie masz łączone dachy i albo dajesz taką dokumentacje albo robisz na całości, a że nie masz dokumentacji to cóż albo całość albo nic, chyba że poziomy masz inne to rób zdjęcia, pisz oświadczenia może przejdzie.

Dnia 7.01.2023 o 19:30, Piotruniu25 napisał:

@KondominiumTy nie patrz że idą wybory bo polski rząd pokazał pierwszego stycznia jak wy***ać Polaków.😉

Niby co zrobili 1 stycznia? Może coś przegapiłem? W przeciwieństwie do większości Polaków widziałem że nas skubią od kiedy obniżyli VAT, później w październiku chyba nawet na tym forum pisałem że ropa w dół dolar w dół a cena stoi a potem będzie sukces bo cena na stacjach ta sama, no i na koniec gadanie że UE kazała zwiększyć VAT, tak kazała ale nie do 23%. Także podobnie jak na nawozach robili Nas cały rok tylko niektórzy to zobaczyli dopiero 1 stycznia jak w tv to nagłośnili. Teraz od 1 stycznia akurat przy tym Vacie to normalna cena, mając na uwadze sytuacje na świecie.

Dnia 7.01.2023 o 19:48, hubertuss napisał:

masz złożyć wniosek, a oświadczenie możesz złożyć wraz z wnioskiem o płatność że urząd nie wniósł sprzeciwu, także nie bajeruj 

Dnia 8.01.2023 o 12:48, szymonidas9 napisał:

Miał ktoś tak? 

a dostałeś sms albo emaila? bo to że zmienili status nie oznacza że wysłali Ci pismo 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.01.2023 o 18:59, lukasz20 napisał:

Samemu nie wolno a mało który dekarz ma na to papiery. Wydaje mi się, że jak będą chcieli uje..ć to tutaj.

no nie do końca bo tutaj jest pewien paradoks. W regulaminie dofinansowania jest informacja ,że z eternitem należy postępować zgodnie z prawem (prawo mówi że zdjąć go może jedynie wykwalifikowana firma, która musi to też najpierw zgłosić w odpowiednie miejsca np. nadzoru, inspektora sanitarnego oraz pracy itd). Jednak w składanych dokumentach w ramach dofinansowania nic o tym nie ma. Nie ma także nic o fakturach wykonawczych . W starostwie składając zgłoszenie musiałem jedynie złożyć oświadczenie:

image.png.f28e530d17ac5e2162ec17409764ceb8.png

I tutaj teoretycznie wszystko jest ok. Dostajemy dofinansowanie, robimy, przyjeżdża kontrola, pokazujemy wszystkie dokumenty, mamy oświadczenie ze starostwa więc do niczego się przyczepić nie mogą. Starostwo również do niczego się nie przyczepi, sama pani która mnie obsługiwała wspomniała że wszyscy sami zdejmują a gminy jedynie odbierają i starostwo w nic więcej nie wnika. Problem może być tylko i wyłączenie wtedy kiedy ktoś nieprzychylny nas podkabluje do starostwa lub nadzoru budowlanego że niezgodnie z prawem zdjęliśmy eternit. Wtedy jedynie możemy dostać karę od nadzoru(coś piszą o od 5k do 20k). Więc samego dofinansowania za brak zdjęcia eternitu przez firmę nie uwalą raczej.

Edytowane przez Ekstremalny
edycja
Opublikowano

Koledze w starostwie też powiedzieli, że nie będą wnikać kto zdejmował i z tej strony bym się nie obawiał bo oni i tak mają co robić. Po przygodach z MR i MGR to ze strony agencji mogą coś zawsze wyciągnąć z kapelusza.