Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że za bardzo dramatyzujesz. 

Ja nie mam zamiaru płacić za zdjęcie. Wszystko sam ogarnę, nie dadzą to będzie za swoje. W razie czego  dekarz ma u mnie dług wdzięczności i myślę, że poratuje papierem w ostateczności.

Opublikowano
12 godzin temu, Ekstremalny napisał:

no jasne ale instrukcja mówi o "Kopia zgłoszenia budowy lub wykonywania innych robót budowalnych w tym prac polegających na usuwaniu wyrobów zawierających azbest, o których mowa w art. 30 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2021 r. poz. 2351, z późn. zm.) oraz § 6-8 Rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 2 kwietnia 2004 r. w sprawie sposobów i warunków bezpiecznego użytkowania i usuwania wyrobów zawierających azbest"

przeczytałem i ta wskazana ustawa jasno mówi o wszystkich przepisach jakie należy przestrzegać przy zdejmowaniu eternitu np. 

Po wykonaniu prac, o których mowa w ust. 2, wykonawca prac ma obowiązek złożenia właścicielowi, użytkownikowi wieczystemu lub zarządcy nieruchomości, urządzenia budowlanego, instalacji przemysłowej lub innego miejsca zawierającego azbest pisemnego oświadczenia o prawidłowości wykonania prac oraz o oczyszczeniu terenu z pyłu azbestowego, z zachowaniem właściwych przepisów technicznych i sanitarnych.

oraz 

Wykonawca prac polegających na zabezpieczeniu lub usunięciu wyrobów zawierających azbest z miejsca, obiektu, urządzenia budowlanego lub instalacji przemysłowej, a także z terenu prac obowiązany jest do zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia tych prac właściwemu organowi nadzoru budowlanego, właściwemu okręgowemu inspektorowi pracy oraz właściwemu państwowemu inspektorowi sanitarnemu, w terminie co najmniej 7 dni przed rozpoczęciem prac.

więc to co pisze chociażby @Kondominium ze agencji nie interesuje nic nie jest do końca prawdą.
Sam już nie wiem czy korygować swój wniosek ;)

Te przepisy są i to było już pisane o tym... Temat jest taki co się z tego wykluje bo to może być wzięte na warsztat lub nie... Znając naszych urzędasów może być różnie... Ale w razie co jak będzie trza to raczej dostaniesz wezwanie do uzupełnienia.. Gorzej jak chcesz robić tera i to pominąć... 

Opublikowano
3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Te przepisy są i to było już pisane o tym... Temat jest taki co się z tego wykluje bo to może być wzięte na warsztat lub nie... Znając naszych urzędasów może być różnie... Ale w razie co jak będzie trza to raczej dostaniesz wezwanie do uzupełnienia.. Gorzej jak chcesz robić tera i to pominąć... 

Złożyć wniosek chce, wniosek w starostwie też złożę. Ale tu się rozchodzi o kwestie:

1.  Dostaniesz zgodę , zrobisz wszystko i nagle przyjdzie kontrol i gdzie wg przepisów firma która powinna to zdjąć i kara. 

@Pedro dekarz tutaj nic nie da, wg przepisów usunięciem azbestu musi zająć się odpowiednia firma z uprawnieniami , zgłaszając do  np. inspektora pracy i sanitarnego.

Jaki piszecie termin realizacji we wniosku ? 

Opublikowano

19 godzin temu, Ekstremalny napisał:

no jasne ale instrukcja mówi o "Kopia zgłoszenia budowy lub wykonywania innych robót budowalnych w tym prac polegających na usuwaniu wyrobów zawierających azbest, o których mowa w art. 30 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2021 r. poz. 2351, z późn. zm.) oraz § 6-8 Rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 2 kwietnia 2004 r. w sprawie sposobów i warunków bezpiecznego użytkowania i usuwania wyrobów zawierających azbest"

przeczytałem i ta wskazana ustawa jasno mówi o wszystkich przepisach jakie należy przestrzegać przy zdejmowaniu eternitu np. 

Po wykonaniu prac, o których mowa w ust. 2, wykonawca prac ma obowiązek złożenia właścicielowi, użytkownikowi wieczystemu lub zarządcy nieruchomości, urządzenia budowlanego, instalacji przemysłowej lub innego miejsca zawierającego azbest pisemnego oświadczenia o prawidłowości wykonania prac oraz o oczyszczeniu terenu z pyłu azbestowego, z zachowaniem właściwych przepisów technicznych i sanitarnych.

oraz 

Wykonawca prac polegających na zabezpieczeniu lub usunięciu wyrobów zawierających azbest z miejsca, obiektu, urządzenia budowlanego lub instalacji przemysłowej, a także z terenu prac obowiązany jest do zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia tych prac właściwemu organowi nadzoru budowlanego, właściwemu okręgowemu inspektorowi pracy oraz właściwemu państwowemu inspektorowi sanitarnemu, w terminie co najmniej 7 dni przed rozpoczęciem prac.

więc to co pisze chociażby @Kondominium ze agencji nie interesuje nic nie jest do końca prawdą.
Sam już nie wiem czy korygować swój wniosek ;)

jeśli sam zdejmujesz to jest kwestia Twojego oświadczenia że prace zostały wykonane prawidłowo

Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Jest to nie prawda... 

zgadzam się. 

"musi być do tego zatrudniona koncesjonowana firma. Listę przedsiębiorstw usuwających azbest otrzymasz w wydziale ochrony środowiska starostwa powiatowego. Wykonawca nie później niż siedem dni przed rozpoczęciem takich robót zawiadamia o nich inspektora nadzoru budowlanego, inspektora sanitarnego oraz gminnego inspektora pracy. Zadaniem właściciela domu jest natomiast zgłoszenie zamiaru usunięcia azbestu właściwemu organowi administracji architektoniczno-budowlanej. Gdy będzie po wszystkim, firma wystawi zaświadczenie potwierdzające, że przeprowadziła prace związane z usuwaniem azbestu w zgodzie z wymaganiami technicznymi i sanitarnymi oraz oczyściła teren z pyłu azbestowego. Rachunek za demontaż i takie zaświadczenie są dla właściciela domu bardzo ważnymi dokumentami, bo potwierdzają legalność przedsięwzięcia utylizacji azbestu"

Opublikowano
18 godzin temu, Ekstremalny napisał:

dekarz tutaj nic nie da, wg przepisów usunięciem azbestu musi zająć się odpowiednia firma z uprawnieniami , zgłaszając do  np. inspektora pracy i sanitarnego.

Mój dekarz ma taką odpowiednią firmę z uprawnieniami wyobraź sobie. Robi roboty na państwowych przetargach, na gminnych budynkach.

Tylko czy jak już tak zaczną kotłować to gra będzie warta świeczki... 

Jeśli uzalezniasz zmianę dachu tylko i wyłącznie od dotacji i się boisz to się wstrzymaj, zobaczysz co u ludzi przejdzie. Mi to lotto

Opublikowano

agencji nie interesuje czy zdejmie ci pijak z pod sklepu czy uprawniona firma, masz mieć zgłoszenie w UG że będziesz zdejmował, a co do zgłoszeń do starostwa to się nie zdziwcie jak dostaniecie poprawki albo później odmowy bo nie było złożone zgłoszenie w komplecie z tym czym szło czyli osw. o prawie o dysponowania gruntem i mapka i wszystko obite pieczęcią starostwa, jak zostawiliscie to na miejscu to radzę ruszyć dupę po zrobienie zdjęć tego

Opublikowano
6 godzin temu, Znafca napisał:

co do zgłoszeń do starostwa to się nie zdziwcie jak dostaniecie poprawki albo później odmowy bo nie było złożone zgłoszenie w komplecie z tym czym szło czyli osw. o prawie o dysponowania gruntem i mapka i wszystko obite pieczęcią starostwa, jak zostawiliscie to na miejscu to radzę ruszyć d*pę po zrobienie zdjęć tego

Ulala czyli wymagają wszystkich złożonych załączników do zgłoszenia z pieczątką starostwa?

Opublikowano

Jak są jakieś poprawki to gdzie przychodzi pismo o poprawkach? Jak wchodzę na PUE to wchodzę Moje sprawy>wnioski KPO> mój znak sprawy>  i tam jest tylko wniosek z załącznikami i potwierdzenie przyjęcia dokumentu. A wcześniej przy numerze znaku sprawy jako status jest "Uzupełnienia" i że ostatnia korespondencja 01.12.2022

Opublikowano

To właśnie u mnie po wysłaniu uzupełnień zniknął podgląd wniosku i status przy numerze sprawy zmienił się na "uzupełnienia", ale nie dostałem żadnego potwierdzenia wpłynięcia tych poprawek do arimr a po kliknięciu w znak sprawy pojawia się komunikat "nie udało się wykonać operacji". Chyba muszę zadzwonić do osoby prowadzacej i spróbować to wyjaśnić. 

Opublikowano
Dnia 29.11.2022 o 14:38, Ekstremalny napisał:

Złożyć wniosek chce, wniosek w starostwie też złożę. Ale tu się rozchodzi o kwestie:

1.  Dostaniesz zgodę , zrobisz wszystko i nagle przyjdzie kontrol i gdzie wg przepisów firma która powinna to zdjąć i kara. 

@Pedro dekarz tutaj nic nie da, wg przepisów usunięciem azbestu musi zająć się odpowiednia firma z uprawnieniami , zgłaszając do  np. inspektora pracy i sanitarnego.

Jaki piszecie termin realizacji we wniosku ? 

Mi dekarz mówił że on ma kwity na zdjęcie azbestu i wystawi od razu. A gmina ma zgłoszenie żeby odebrać to. Wstawione do końca 23 roku 

Opublikowano
12 godzin temu, katopo napisał:

Jak są jakieś poprawki to gdzie przychodzi pismo o poprawkach? Jak wchodzę na PUE to wchodzę Moje sprawy>wnioski KPO> mój znak sprawy>  i tam jest tylko wniosek z załącznikami i potwierdzenie przyjęcia dokumentu. A wcześniej przy numerze znaku sprawy jako status jest "Uzupełnienia" i że ostatnia korespondencja 01.12.2022

Mając status "uzupełnienia" masz możliwość otworzenia podglądu wniosku??? 

Opublikowano
4 godziny temu, KarolTD90 napisał:

Kazali wam robić  zdjęcia  dachu?? Bo u mnie w poprawkach kazali zrobić 

Trzeba było robić z instrukcją. Jest nawet pokazane na przykładzie w jaki sposób mają być zrobione zdjęcia

Opublikowano
2 godziny temu, bartekmyx62 napisał:

Mając status "uzupełnienia" masz możliwość otworzenia podglądu wniosku??? 

Dzisiaj dopiero przyszedł sms z nowymi pismem i pojawiło się wezwanie do poprawek.  Ale już widać że jest cyrk bo chcą żebym uzupełnił numer nip a jak wchodzę to jest ten numer nip podany we wniosku bo zaciąga go z ewidencji producentów. Dzwoniąc do osoby prowadzącej sprawę ta twierdzi że nie widzi numeru nip. Ja tych danych nie mogę edytować bo są uzupełniane automatycznie. No i jednak żądają zgłoszenia do starostwa robót budowlanych mimo nie naruszania konstrukcji.

Opublikowano
6 minut temu, katopo napisał:

Dzisiaj dopiero przyszedł sms z nowymi pismem i pojawiło się wezwanie do poprawek.  Ale już widać że jest cyrk bo chcą żebym uzupełnił numer nip a jak wchodzę to jest ten numer nip podany we wniosku bo zaciąga go z ewidencji producentów. Dzwoniąc do osoby prowadzącej sprawę ta twierdzi że nie widzi numeru nip. Ja tych danych nie mogę edytować bo są uzupełniane automatycznie. No i jednak żądają zgłoszenia do starostwa robót budowlanych mimo nie naruszania konstrukcji.

U mnie było to samo z NIP . Byłem w biurze powiatowym żeby to sprawdzić i w EP są podane dane prawidłowe.